Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
+
Обаче си мисля че не по маловажно от това какво държиш е и структурата на портфейла ти.
Аз понеже тая седмица кеширах това онова, снощи калкулирах набързо какво имам.
18% бфб, 82- навън ( $)
55% акции
10 - рейтс
17 - злато, сребро и трежърита
38 - кеш ( част от него в типс)
6 - другиМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Ами нормално е всеки да мисли разично, и да има различен портфейл и възгледи. Моите са такива. Факт е че малко или много превзехме темата и я "изместихме" в друга посока. Нека повече колеги споделят портфейлите си, и ако някой си хареса някоя компания, нека си купи. Била тя на БФБ или на чуждите борси...
Обаче си мисля че не по маловажно от това какво държиш е и структурата на портфейла ти.
Аз понеже тая седмица кеширах това онова, снощи калкулирах набързо какво имам.
18% бфб, 82- навън ( $)
55% акции
10 - рейтс
17 - злато, сребро и трежърита
38 - кеш ( част от него в типс)
6 - други
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Импе, поста е с обръщение към "Манчев", т.е. е адресиран към него и е редно ако отговоря някой на него, то да бъде той. За теб разбрахме, че си в час с всичко и ти пожелавам успех!Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Импе, поста е с обръщение към "Манчев", т.е. е адресиран към него и е редно ако отговоря някой на него, то да бъде той. За теб разбрахме, че си в час с всичко и ти пожелавам успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Както всяко нещо - зависи кога продаваш. Факт - сега повечето акции са скъпи вече. Не знам кой е продавал на евтино, но щом ний сме купували, имало е продавачи.
Не знам да има чак пък хора с милиони на БФБ - със стотици Б има... ама ако те тръгнат да излизат - ама бръзо - щото са нещо на зор - ще стане грозно. При срив на БФБ (било като отражение от световен срив - както Осма година) - БФБ ще заприлича на претъпкана дискотека с един тесен изход, в която е избухнал пожар.Пътека се прави камък по камък!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Манчев, според мен влизаме вече повече в психология, но ще се опитам да ти отговоря.
1. След като на хора с милиони тази ликвидност им е достатъчна, защо смяташ, че за теб не е?
2. Точно слабата ликвидност принуждава компании, фондове и хора с "капацитет" да продават Хима на 60 ст. при нечувани коефициенти. Доколкото помня под 2 Р/Е, за Р/В да не говорим. Същите тези мозъци продаваха фармата на 2 лв. Подобни на тях продаваха Ланд, когато имаше гарантирани дивиденти само от наеми 10 ст. акцията на 55 ст. примерно /това преди Еврохолдци да я вземат/. Подобни примери има още стотици........ А сега се замисли кой ги е купувал и защо? Дали е разчитал на отчетите и колко % доходност е напривил............. След това си помисли, следващите които ще продават при тези обстоятелства навън кои ще бъдат - дали тамущните акули или някакви цаци на 3000 км, които гледат и следят "новините".....
3. Мажоритарите е несериозно понятие, всичко е въпрос на цена..... "кучето скача според тоягата". Ако вярваш, че някой 30 годишен човек от ЮАР си мечтае да те направи богат теб, защото си пич, според мен грешиш.
Не знам да има чак пък хора с милиони на БФБ - със стотици Б има... ама ако те тръгнат да излизат - ама бръзо - щото са нещо на зор - ще стане грозно. При срив на БФБ (било като отражение от световен срив - както Осма година) - БФБ ще заприлича на претъпкана дискотека с един тесен изход, в която е избухнал пожар.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Съгласен съм, че на чуждите борси е по-трудно, и може би сме в по-неизгодна ситуация, но аз и не съм тръгнал да продавам портфейла си на БФБ, просто диверсифицирам навън. Просто мащабите нямат нищо общо - ето днес оборота на БФБ е 140 000лв. което е малко над 70 000 евро. Кой голям чужд инвеститор ще инвестира на борса с подобен дневен оборот? Аз също се надявам нещата да се подобрят, ръста в икономиката да се пренесе и на борсата, ликвидността да се вдигне, повече българи да започнат да инвестират на борсата вместо на депозит в банка, мажоритарите да станат по-коректни, добрите компании да се увеличат и т.н. но към момента това не го виждам.
1. След като на хора с милиони тази ликвидност им е достатъчна, защо смяташ, че за теб не е?
2. Точно слабата ликвидност принуждава компании, фондове и хора с "капацитет" да продават Хима на 60 ст. при нечувани коефициенти. Доколкото помня под 2 Р/Е, за Р/В да не говорим. Същите тези мозъци продаваха фармата на 2 лв. Подобни на тях продаваха Ланд, когато имаше гарантирани дивиденти само от наеми 10 ст. акцията на 55 ст. примерно /това преди Еврохолдци да я вземат/. Подобни примери има още стотици........ А сега се замисли кой ги е купувал и защо? Дали е разчитал на отчетите и колко % доходност е напривил............. След това си помисли, следващите които ще продават при тези обстоятелства навън кои ще бъдат - дали тамущните акули или някакви цаци на 3000 км, които гледат и следят "новините".....
3. Мажоритарите е несериозно понятие, всичко е въпрос на цена..... "кучето скача според тоягата". Ако вярваш, че някой 30 годишен човек от ЮАР си мечтае да те направи богат теб, защото си пич, според мен грешиш.
П.П. Примера с Ланда е все едно да ти продават сега СФИ на цена около 1,50 лева на акция, за да бъда по-близо до твоята идея.Last edited by 15%; 13.08.2018, 23:11.Пътека се прави камък по камък!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Съгласен съм, че на чуждите борси е по-трудно, и може би сме в по-неизгодна ситуация, но аз и не съм тръгнал да продавам портфейла си на БФБ, просто диверсифицирам навън. Просто мащабите нямат нищо общо - ето днес оборота на БФБ е 140 000лв. което е малко над 70 000 евро. Кой голям чужд инвеститор ще инвестира на борса с подобен дневен оборот? Аз също се надявам нещата да се подобрят, ръста в икономиката да се пренесе и на борсата, ликвидността да се вдигне, повече българи да започнат да инвестират на борсата вместо на депозит в банка, мажоритарите да станат по-коректни, добрите компании да се увеличат и т.н. но към момента това не го виждам.
70 Б оборот... за сравнение - днес във Франкфурт оборотът, натрупан от Гъските е 316 Б, от Мидичките - около 518 Б а от Газпром - 1.67 КБ !!! Това за оная борсичка са все чужди акции...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
1. Ти затова си Император, за да познаваш подобни на теб. Може би си прав, но аз споделям на колегата моето мнение.
2. Аз лично не мога да възприема толкова информация, съдържаща отчети на хиляди компании. Освен това ти четеш информация от отчетите със закъснение от 1-3 месеца, нещо, което на БФБ не е точно така, поне за мен. Относно умъртвяването на БФБ - убеден съм, че най-тежките години за него са в миналото. Те фактите и цифрите вече го потвърждават, а това ще се засилва във времето, поне според мен.
И накрая - личното мнение ми е, че самочувствието може да помогне малко или навреди невероятно много като цяло в живота, особено в сфера като борсите. Дори да бях с акъла и опита на Бъфет, никога не бих се изказал - "Аз чуждите си компании вече ги познавам по-добре от тукашните"
Коментар
-
1. Ти затова си Император, за да познаваш подобни на теб. Може би си прав, но аз споделям на колегата моето мнение.
2. Аз лично не мога да възприема толкова информация, съдържаща отчети на хиляди компании. Освен това ти четеш информация от отчетите със закъснение от 1-3 месеца, нещо, което на БФБ не е точно така, поне за мен. Относно умъртвяването на БФБ - убеден съм, че най-тежките години за него са в миналото. Те фактите и цифрите вече го потвърждават, а това ще се засилва във времето, поне според мен.
И накрая - личното мнение ми е, че самочувствието може да помогне малко или навреди невероятно много като цяло в живота, особено в сфера като борсите. Дори да бях с акъла и опита на Бъфет, никога не бих се изказал - "Аз чуждите си компании вече ги познавам по-добре от тукашните"
За БФБ да не би да получаваме информацията веднага? Апропо - за чуждите компании пак има повече информация за текущи важни работи... пък и някои вече някак подсъзнателно ги приемам за нечужди. Мидичката ми е чужда ли - дето виждам логото и покрай булевардите по-често от логото на коя да е българска компания? Гъската ли ми е чужда - дето когато и да си пусна телевизорът, веднага пускат забавна рекламка (често 2-3 подред), в кроя на която горе пъква оранжевата, леко разпльокана по ексцентрически начин точка - с надпис: "GSK"? Ей-сега - като отида да мия своите зъбки - пред мене: Една голяма туба с оранжевата точка, до нея - по-малка туба - пак с оранжевата точка, зад тях - червена течност за барбаляскане на устната кухина - ПАК с оранжевата точка и надпис: "GSK" - имам чувството, че като си отворя хладилникът - оттам ще изскокне някоя оранжева гъска.
И не следя хиляди компании - само няколко десетки. Други ги поглеждам и ако не ме кефят - изтривам от мозък. Най-важните неща (отчети) ги пазя в папка - само табличките - "снимани" с онова копченце с ногото буквички горе на клавиатурата, в 1-2 текстови файла си записвам разни работи. Не е трудно - не колкото изглежда.
Нямам вяра на БФБ - няма нови компании - от сегашните - някои окежавяват, други - читави - вече са доста скъпички и несгодни. Да, от миналото лято паднаха, пак стават горе-долу - но навън има все още ного по-сгодни. Впрочем като пусна колчетата на края на годината - сам ще видиш това. Ако не бяха Жабоците - доходността ми от БФБ щеше да е доста кекавка.
Не че се препирам с тебе - всеки си има мнение - говорим си простоМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
За пръвата точка - не си общувал с достатъчно големи. Знай, че туканка има поне един човек, дето е толкова голям, че на БФБ просто няма място за него. 8% от парите си да набие на БФБ, после няма да може да излезе.
2. С кое сме назад? Нали затуй има отчети и ного информация? Аз чуждите си компании вече ги познавам по-добре от тукашните.
Не забравяй и че ПФ бавно, но сигурно умъртвяват БФБ. Купуват-купуват-купуват - ликвидността намалява ужасяващо. Борсата гангренясва като краченца на диабетик, пушещ като комин на китайски ТЕЦ.. Може би си прав, но аз споделям на колегата моето мнение.
И накрая - личното мнение ми е, че самочувствието може да помогне малко или навреди невероятно много като цяло в живота, особено в сфера като борсите. Дори да бях с акъла и опита на Бъфет, никога не бих се изказал - "Аз чуждите си компании вече ги познавам по-добре от тукашните"Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Убеден съм, че навън има несъизмеримо по-добри възможности и пожелавам успех на всеки, който "дръзне", види повече от носа си и отиде там. Чисто приятелски обаче ти казвам 2 факта, които всеки един от вас е редно да знае, поне според мен:
1. Най-успелите и богатите хора, които са се задържали във времето по борсите и с които съм имал честа да общувам, търгуват и разчитат предимно на БФБ.
2. На БФБ имаме огромно предимство, наистина огромно. Навън, колкото и да четем, разбираме езици, отчети и т.н. сме мнооого назад.
Успех
2. С кое сме назад? Нали затуй има отчети и ного информация? Аз чуждите си компании вече ги познавам по-добре от тукашните.
Не забравяй и че ПФ бавно, но сигурно умъртвяват БФБ. Купуват-купуват-купуват - ликвидността намалява ужасяващо. Борсата гангренясва като краченца на диабетик, пушещ като комин на китайски ТЕЦ.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Здравей. Благодаря за мнението. Разбира се че ми е полезно, но моите виждания са малко по-различни. Софарма имоти, по едно време ми бяха около 40-45% от портфейла, намалил съм ги на това ниво, но засега не мисля да продавам. Точно това че са като депозит ми харесва, защото дава някаква стабилност и сигурност. Да, Софарма най-вероятно има потенциал, но поне към момента не смятам да инвестирам повече средства на БФБ, а да увеличавам чуждия портфейл.Хим-а нещо не ме кефят, не че имам някаква причина, просто не са "моята" компания Досега правих дивидентно насочен портфейл, а сега се опитвам да правя и капиталова, а с тази ниска ликвидност на БФБ е доста трудно. Разбира се гледам чуждите също да са дивидентно насочени, като ако нямам капиталов ръст, поне дивиденти да вземам (по възможност тримесечни). Компании които ще продължавам да следя: Wereldhave, Daimler, Marine Harvest, Equinor, Total, EDF, Imperial Brands.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар