IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Да се чудим защо при тези проценти, все прехвалваш слузта и жабоците.. И не спираш да се зомбираш с тях.. Може ли малко да попишеш за фармацията вече..
    Фармацията ми - дразни ме, че не ми е добре балансиран под-портфейлът - ного тежи Трейдингът. Ама не ми се продава нито акция от него, че ного добре се развива - могъщо някак, вярвам ще стане не незначителен регионален играч. Иначе си имам разни могъщи работи в добавка - Пфайзър, Санофи, ама най си ме кефят Гъските - че ного сгодно снасят дивидент

    Суровинният под-портфейл, макар още малък, ми е отлично балансиран - стратегически така да се каже - със секси синергия между - и нормално - защото градя от нулата.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

      Ти вярно си като котетата, по гръб не падат, въртиш го сучиш го все на твоето да е ! Просто изпадаш в някакви крайности ! Никой не казва, че суровините не са важни, но виждаш че с годините и с новите технологии стават все по маловажни. Или най малкото търсят се друг вид суровини, като тези с които се правят батериите за колите да кажем. Другото, за което мога да ти отворя очите е гледай какво правят богатите на петрол държави, не случайно от години се ориентират и настройват икономиките си и приходите си и към други бизнеси защото са наясно, че ерата на петрола отминава. Само за година две се видя какво се случва при ниски цени на петрола, не могат да си вържат бюджетите. Ама ти си инвестирай де в могъщите компании. До преди две три години агитираше за българските компании, ама сега вече нали си велик инвеститор, България явно ти е отесняла. От близане на злато и диаманти сигурно и петрол вече си взел да пиеш, че да крепиш могъщите си компании !
      Ха-ха-ха-ха - аз съм некоте, просто смятам, че добре съм си направил сметката - и то към негативни варианти. Просто видях как се държаха слузестите компании на ниските цени - оцеляха си и вече имат обеца на ушото. Богатите на слуз държави може и заради друго така - защото осъзнават, че ТЯХНАТА слуз свършва? Арапия няма как да си върже бюджетът при тяхното диво разхитителство - те тия всичките са научени да живеят като султани - ного бръже забравиха как пасяха камилите !!!

      Суровините - от които се правят батериите - мислиш ли че не съм го мислил и според тебе защо инвестирам в Тинтата? Прочети за Ебасикриптонитът - и кой държи концесията върху единственото находище... и какви количества има в него. Ето, дори в БлиЗ са се сетили да напишат това:

      https://www.blitz.bg/ikonomika/minen...ews617984.html

      Можеш да си сметнеш колко литийчец има в. А и борчец, който също е ценен елемент за ного работи. Уфффф, все забравям, че и още Тинтички трябва да си купувам, хубаво, че ме подсещате.

      Ми да - могъщи компании. Какво да направя, като ни е мишкуняшки пазарът? Фабрика за пильоци ли да си купувам? Апропо - добре структурираните си български инвестиции като цяло ги държа - ного съм доволен от Трейдингът и Жабокът, в Атерата и Имотното може да понамаля, поне временно, но и от тях нямам намерение да излизам здравата. Закрих съвсем или почти съвсем някои кекави инвестиции тука, които и без това не ми бяха големи. А навън възможностите са безчет.

      И слуз не пия - що за гадна идея? Пия Кока-кола, щото и там имам някоя акцийка
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Да се чудим защо при тези проценти, все прехвалваш слузта и жабоците.. И не спираш да се зомбираш с тях.. Може ли малко да попишеш за фармацията вече..

        Коментар


        • Зарад тези, дето ме разубеждават от грижовност:

          Аз тепърва градя си в портфейлът добивният отрасъл и сега изчислявам - тежестта на слузта, с чийто крах ме плашите, е с тежест в добивният ми под-портфейл от около 31%, а на газчицата - 30,5% - разбира се - колкото и да се старая, сметката няма как да е съвсем напълно точна. В общото ми разпределение - двете са с 3% тежест, общо 6%. Добивните ми компании общо са 9.41% от портфейлът ми. Така че споко - ако изведнъж човечеството измисли Вечният двигател и плюе на слузта и газчицата, няма да банкрутирам.

          Специално за Киро - тежестта в портфейлът ми на Могъщият и Щедър Жабок е 15.7%.

          Така че дори намирам слузта и газчицата за твърде слабо застъпени в - и тепърва ще продължавам да инвестирам в тях. Препоръчвам ви туй и на вас - защото нали разбирате - дори при автомобилите, с които ме плашите - ежегодното нарастване на общият им брой все още е значително по-голямо от нарастването на броят на електромобилите... и още доста години ще остане тъй. Според експертите до най-най-най-големият пик на потребление на слуз, остават още 10-15 години. Защо през това време да не се гувичим сосно от слузта? А и мениджърите на такива могъщи компании винаги ще са на крачка пред промените - дори често те създават промените. Повечето специалисти прогнозират ръст на цената - сосен - дори до 200 кинта, макар на мене 200 кинта да ми се виждат супер ного. Аз лично си правя сметката за дългосрочна стабилност около тия цени - е - със временни сътресения сигурно може би ту нагоре, ту надолулу.

          Така че - смятам: като докарам общата тежест на слузта и газчицата (между които ще пазя баланс) докъм например да кажем 13%, ще спра.

          А на газчицата голямото време идва тепърва. Неслучайно слузестите компании се бият за газовият бизнес кат` диви свинье за трюфел. Засега Газпром и Мидичката са лидери, руснаците въобще не виждам кой и как ще ги измести по чисто географски причини - битката е за второто място. И ВР има добри позиции.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Хъх - а туй знаете го ли - Total е купил от Engie техният LNG бизнес - туй е интересно.

            https://www.total.com/en/media/news/...d-2-lng-player

            Явно и Total ударно в газчицата инвестира - казах ли ви - че се води световна война за природният газ? Имат си и проект с Новатек за цоцане на газчица в Арктика - тъкмо ще си се самозамразява един вид така да се каже в Арктика-та.
            Last edited by Императорът; 05.08.2018, 16:14. Причина: Ортаци с Новатек.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

            Коментар


            • Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение

              Импе, не си прав. Ето ти линк с разпределението на консумацията на петрол по сектори:
              https://www.globalpetrolprices.com/articles/39/
              Данните са за 2015, но за 2 години процентите не са се променили драстично. Автомобилите не са единствения транспорт. Имаш самолети, кораби жп, които консумират огромни количества. Отделно имаш първобитно горене за ток директно на нефт. Само 15-16% са non energy use, в което влиза цялата химическа индустрия.
              Тоест към 40% от петролът се използва за гориво на неавтомобили, ако съпоставим тия колелца с данните от ВР. За някои потребители петролът е безалтернативен - представяш ли си самолет Боинг на батерийки? Ами аз на такъв не бих се качил. Отделно - дори автомобилите - колко време ще трябва, за да се подмени целият световен автомобилен парк с електромобили? В рамките на нашият живот това няма как да се случи. Трето - колко ток ще трябва за всички тия коли? Откъде? Забелязваш ли, че напоследък ВЕИ-ентусиазъмът нещо се изпарява ного бърже? И тук - в Инвесторът - имаше такава статия - как се налага за всяка ВЕИ-мощност да се строят заместващи мощности - за в случаите, когато и слънчицето и вятърът си вземат отпуск? Ако дори само например да кажем около 38% от колите, горящи слуз, бъдат заменени с електрически - ще стане грозно положението в енергиен смисъл... неслучайно водещи компании в суровинният сектор са ми Газпром (близо около 78% газчица) и Мидичката (инвестираща в последните години почти само в газчица), а и ВР съвсем не игнорира газчицата. Затова цитирах енергийният модел на Engie - залагащ на добив на точец от газ (като чист източник на - за разлика от въглищата) и ВЕИ като допълващи мощности... а и атомчета си имат. Или - най-просто казано - моите петролни компании агресивно инвестират в газ - и много добре знаят какво правят. Апропо - това разпределение си го измислих и поставих за цел ПРЕДИ да прочета анализът на ВР - и сам бях учуден колко малко от слузта отива за гориво за автомобилите, защото мислех, че е повече. Слузта е ограничен ресурс все пак и често съм казал, че е варварство да се гори... защото вярно, че има ного слуз - ама като се свърши в бъдещето или остане "шепичка петрол", както каза Сексологът на Чичко Снегов - какво правим? Говориш за първобитство - то самото изгаряне на тая суровина - под каквато и да е форма - си е първобитство.

              По-фрапиращото е, че се е увеличила консумацията на въглища - а това е много пушляво. Това ме и изненадва - сега какво - да увеличавам тежестта на ВНР ли, че те копат въглища? Впрочем по такъв точец си падат в Китай и Индия най-ного - а и китайците си имат бая въглища и то на плитко... ама нали - "Силата на Сибир" напредва - и те вече искат чист въздух и ток от газчица. От друга страна - ако зарад електроколите рязко нарасне нуждата от точец - няма ли да горят двойно повече газчица, ама и още повече въглища? Понеже и това идиотство е напълно възможно - да избегнем по-допустимото замърсявате от слузта, захранваща сегашните коли, с цената на по-голямото замърсяване - с пушеци и пепеляци от въглища.



              Киро - ами Жабоците - какво - хваля си ги, щото от тях цоцам яката - как да не хваля? От слузта тоже цоцам яката - и ще продължа да правят това - защото - виж по-горе - а и по-надолулу. Не съм вкопчил и в слузта - инвестирам в компании, които ного добре знаят какво правят. И съвсем чисто нов източник на енергия да измисли - пак хипермегаебасимогъщите слузести компании, ще турят ръка върху него най-вероятно.

              Апропо - чувал съм - че най-големият замърсител на атмосферата с метан са говедата. Ще пиша на Мидичката да измислят - една тръба с балон на края и - която да се набива в изходящият отвор на говедото, за да се използва като фабрика за.
              Last edited by Императорът; 05.08.2018, 15:03. Причина: Силата на Сибир.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                По-долу показах колко "основен консуматор" са. Килата и той спореше, ама нещо се отказа.

                Сравненията със саламаджийницата са толкова смешни, че не мога да ги коментирам даже - аз говоря за компании, дето са по-големи от цялата ни държавица... и то в пъти.

                Здравко - обясних ти защо - супер. На високите цени на слузта, компаниите се бяха разглезили откъм разходи. Нали разбираш, че никой няма да продава на загуба? Като намалее добивът рязко - знаеш ли колко бръзо ще скочат цените - на суровина, без която просто НЕ МОЖЕ? Споразумели се държавите - ами естествено, че ще се споразумеят. И светът изпълнява и купува слуз на цена, на която добиващите я кажат. Защо потребителите не бойкотират Арапия и Русия? Кои тия компании, дето са се чудили кой път да хванат? А пък Русия все я чакат да фалира... потърси колко от БВП на Русия се осигурява от износ на слуз... ами не е малко, но не е и толкова, колкото нозина си мислят.

                Ама всеки си знае, де - седете си на БФБ-то, та сакън да не си опарите пръстенцата, ако пък се боите да инвестирате на истинските пазари. гледай какво
                Ти вярно си като котетата, по гръб не падат, въртиш го сучиш го все на твоето да е ! Просто изпадаш в някакви крайности ! Никой не казва, че суровините не са важни, но виждаш че с годините и с новите технологии стават все по маловажни. Или най малкото търсят се друг вид суровини, като тези с които се правят батериите за колите да кажем. Другото, за което мога да ти отворя очите е гледай какво правят богатите на петрол държави, не случайно от години се ориентират и настройват икономиките си и приходите си и към други бизнеси защото са наясно, че ерата на петрола отминава. Само за година две се видя какво се случва при ниски цени на петрола, не могат да си вържат бюджетите. Ама ти си инвестирай де в могъщите компании. До преди две три години агитираше за българските компании, ама сега вече нали си велик инвеститор, България явно ти е отесняла. От близане на злато и диаманти сигурно и петрол вече си взел да пиеш, че да крепиш могъщите си компании !
                Last edited by Zdravko; 05.08.2018, 14:46.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                  Други доводи? Не беше ли впрочем ти тоя, дето твърдеше, че огромната част от петролът отивал за горивце на автомобилите - и ми твърдеше, че слузта нямало да струва нищо след някоя година като тръгнели електромобилите и ми спореше и искаше с очите си да видиш докладът на ВР? А, мили ми пърчо?
                  Импе, не си прав. Ето ти линк с разпределението на консумацията на петрол по сектори:
                  https://www.globalpetrolprices.com/articles/39/
                  Данните са за 2015, но за 2 години процентите не са се променили драстично. Автомобилите не са единствения транспорт. Имаш самолети, кораби жп, които консумират огромни количества. Отделно имаш първобитно горене за ток директно на нефт. Само 15-16% са non energy use, в което влиза цялата химическа индустрия.

                  Коментар


                  • Импов, в слузта и жабоците ти си се вкопчил и ги прехвалваш..А прехваленият светец и богу не е драг....Металите са друга бира..

                    Коментар


                    • И не знам какво пак се вкопчихте в тая слуз. Пак ли да пускам картинката, за да видите, че в добивната ми диверсификация, експозицията към слузта е под 50%, даже мисля около например под 40%.Самите ми слузести компании диверсифицират към природен газ, ВЕИ и обслужване на бъдещите потоци електромобили.

                      https://imgur.com/a/iXC8qfQ

                      Сега сигурно някои ще почнат да ме убеждават, как в бъдеще и металите ще станат отживелица и ще произвеждаме всичко от въздуха или от изходящите си отпадъци.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
                        Тук гледам разсъждения от преди 30 години, когато целият пазар на петрол се движеше от картелни споразумения и лек конфликт в близкия изток изтрелваше цените. Колкото и да не им се иска на редица държави (а и инвеститори като гледам) , днес ситуацията е доста различна (???) и то точно заради новите технологии. Шистовият добив сложи нещо като горна граница на цените и разнообрази доставките. Именно това принуди руснаците да се договарят с арабите. Отделно, светът не е толкова зависим от петрола както през 70те години да речем и няма как цели държави да живеят само от добив - даже СА ще почват да работят. Та, точно тази индустрия изглежда ще претърпи сериозни промени още при следващата кризичка и не е много ясно колко от мастодонтите ще оцелеят.
                        Ха-ха-ха - странно е, че говориш в минало време, при положение, че точно същите неща наблюдаваме и сега. Достатъчно е Доналдът да напише в Пиленцето, как ще нашамари Иран - и слузта скача. Разсъждения отпреди 30 години - но напълно в сила и днес. Прочети темата назад - един туканка спореше, че колите горят само 20% от слузта - ама нещо се покри - и само обижда в безсилна злобица. Светът е зависим от петролчецът по същия начин, както и преди - само дето добивът е по-диверсифициран географски. Относно "новите технологии" - вижте тоя линк от статия днес туканка:

                        https://www.investor.bg/novini/444/a...bilite-265679/

                        Нозина явно забравят, че за да се движат електрическите коли, трябва им точец - който някой от нещо трябва да произведе.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Тук гледам разсъждения от преди 30 години, когато целият пазар на петрол се движеше от картелни споразумения и лек конфликт в близкия изток изтрелваше цените. Колкото и да не им се иска на редица държави (а и инвеститори като гледам) , днес ситуацията е доста различна и то точно заради новите технологии. Шистовият добив сложи нещо като горна граница на цените и разнообрази доставките. Именно това принуди руснаците да се договарят с арабите. Отделно, светът не е толкова зависим от петрола както през 70те години да речем и няма как цели държави да живеят само от добив - даже СА ще почват да работят. Та, точно тази индустрия изглежда ще претърпи сериозни промени още при следващата кризичка и не е много ясно колко от мастодонтите ще оцелеят.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
                            Олигофрен
                            Други доводи? Не беше ли впрочем ти тоя, дето твърдеше, че огромната част от петролът отивал за горивце на автомобилите - и ми твърдеше, че слузта нямало да струва нищо след някоя година като тръгнели електромобилите и ми спореше и искаше с очите си да видиш докладът на ВР? А, мили ми пърчо?
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              Импов, ти си болен с тази слуз.. Досега пробутваше жабоци сега слуз... Да си жив и здрав, но компаниите за слуз не са нито най- големите, нито най -богатите, нито най- иновативните..Разбра ли колко е станала пазарната капитализация на Ейпъл.. и колко са скочили продажбите на Амазон..А ти слуз и жаби ..
                              Защо пък: болен? Просто силна инвестиция, която харесвам - и не е само слуз - както показах и по-надолу. Харесвам компании, добиващи всякакви важни неща.
                              Не казвам, че са най-големите, камо ли най-иновативните или богатите. Казвам, че са най-важните.

                              Пазарната капитализация на Ябълчичката не ме интересува. Въобще пазарната капитализация не е най-важният измерител, защото пазарите се поддават на наивничество и манипулации. Зависи и на кой пазар се търгува компанията.

                              Как да ти го обясня нагледно?

                              - Представи си, че икономиката е плодороден остров - така да се каже. Има много извори - и из него текат много реки и поточета към океанът. Океанът, това са потребителите. Реките и поточенцата са паричките - те текат в разни посоки и се сливат по пътят към океанът. Отделните бизнеси са на различни позиции нагоре и надолу по течението на разните реки и потоци. Най-близко до океанът са търговските компании - такива като Уол-март например - дето е най-голямата компания на света. Такава е, защото тя е нещо като делта на брега на океана, и в нея се вливат ного-ного реки. Над делтата като бизнеси са крайните потребителски стоки... нагоре са разположени другите бизнеси, които ги създават - стоките и компонентите им.

                              Суровините обаче са изворите на реките и поточенцата... а суровинните компании контролират тия извори.

                              Ако продължим с аналогията - представи си, че някоя огромна речна делта решим да я елиминираме - да я преградим със стена или да я запълним с бетон. Какво ще стане? - Ами реките ще си намерят друг път - ще пробият от другаде към океана. Да, ще има период на блъскане в стената и на криза и и хаос, но ще пробият. Ако преградим по-нагоре по течението с бент, реките ще си намерят ново корито. Но ако пресъхнат изворите, какво става, Киро? - Пресъхват реките и целият остров става пустиня !!!

                              Не казвай, че идеите са по-важни, че всичко вече е виртуално и иновативно. Да, това е важно, но ти може да имаш и най-гениалната идея, това ще е без значение, ако няма с какво да я материализираш. Както ти казах, тия неща, дето ги продават по Амазонката и Разбойникът - или в магазините на Уол-март, просто няма да съществуват без суровините, от които са направени.

                              За Ябълчицата - за мен НИЩО в тая компания не струва 1 ГБ. Тя не е единствената, която прави секси джаджи - китайците правят моби със същите параметри, струващи в пъти по-малко пари. Ябълчичката се крепи само на човешката пърчовщина - на готовността да се изръсиш тройно и четворно за нещо, само за да се направиш на гъзар. Ще речеш: пазарът я оценява на толкова. Да, ама... кои са пазарът? Тия дето купуваха акции оня ден или тия, дето ги продаваха? Нали срещу всеки продавач, стои купува и обратно?

                              По същият начин при спад казват "масови разпродажби на слузести акции" (напримерно) - а защо не казват: масови покупки - нали всяка продадена акция е купена от някого? И обратно - за да купиш, някой трябва да ти шитне?

                              Пример - ако оня ден някой е продал Ябълчици, за да си купи Тинтички - ха провери дали не е направил удар по котировките от вчера...
                              Last edited by Императорът; 05.08.2018, 00:03. Причина: Ударът по котировките.
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                              Коментар


                              • Импов, ти си болен с тази слуз.. Досега пробутваше жабоци сега слуз... Да си жив и здрав, но компаниите за слуз не са нито най- големите, нито най -богатите, нито най- иновативните..Разбра ли колко е станала пазарната капитализация на Ейпъл.. и колко са скочили продажбите на Амазон..А ти слуз и жаби ..
                                Last edited by Kiro; 04.08.2018, 22:34.

                                Коментар

                                Working...
                                X