IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
    Един леко консервативен, дивидентно-ориентиран партафел:
    .
    12.2021 12.2020
    0SP 11.8% 4.3%
    0EA - -
    ATERA 14.0% 8.9%
    BREF 53.2% 35.6%
    MCH 4.7% 5.6%
    CENHL 4.2% 6.5%
    HES - 5.6%
    EMKA - 4.8%
    LACH 4.0% 11.7%
    TRACE - 17.0%
    TBS 5.3% -
    SAP 2.5% -
    CASH 0.3% 0.1%
    Браво, чичо Манчо! Ето и моят портофейл - той не е интересен, тъй като никога не се разпростирам над повече от 3 акции по едно и също време (без да броя чистите ). Правя уточнението, че 2/3 от портфейла беше ликвидиран с търговото на Спиди и махнат от БФБ, но в последствие, с парите на жена ми и едни приятели, портфейлът е на горе-долу същата стойност, на която беше и в началото на 2021. Към началото на 2021 портфейлът беше от акции на Спиди - само и единствено тях (при средна 50 кинта). След като бяха разкарани при търговото при отлична шестцифрена печалба, се заиграх с Неохим (красива загуба от 12 000 по памет), Атера (едни бързи 5000 лева), Телелинк (още 10 000 печалба) и Импулс (тук успях да финиширам на 0) - всичко това са затворени позиции, а не екселски печалби. Междувременно пълнех БРЕФ на цени от 1,80 до 2,30 и после пак надолу до 2 лева (средна малко под 2 лева - 1,99 нещо си). А за приятели купих Агрия (средна 13 лева). В момента портфейлът, който е под мое управление на БФБ, има към 80% бреф и 20% агрия (грубо), както и 15 чисти акции, за да мога да им пиша в темата. Ще продължа да купувам бреф и тази година, защото твърдо вярвам във фундамента на тази акция, независимо от дребните флуктуации при нея. Агрия също е отлична акция, обмислям и още една врътка с Телелинк.

Здраве и успехи желая, както и реални, а не екселски печалби
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Един леко консервативен, дивидентно-ориентиран партафел:
      .
      12.2021 12.2020
      0SP 11.8% 4.3%
      0EA - -
      ATERA 14.0% 8.9%
      BREF 53.2% 35.6%
      MCH 4.7% 5.6%
      CENHL 4.2% 6.5%
      HES - 5.6%
      EMKA - 4.8%
      LACH 4.0% 11.7%
      TRACE - 17.0%
      TBS 5.3% -
      SAP 2.5% -
      CASH 0.3% 0.1%
      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Да се наредя и аз тогаз :

DUH - 29%
        A4L - 24%
        BSE - 16.3%
        AGR - 9.3%
        CCB - 5.5%
        IMP - 4.7%
        FIB - 3.3%
        OSP- 2.9%
        CHIM - 2.2%
        FZLES- 2 %
        варанти - 0,8%
        мненията ми не са препоръка за каквито и да е действия

Коментар

• Хайде и аз да не остана по назад :

1. Алтерко - 14,33%
          2. Корадо - 13,37%
          3. Хес - 12,09%
          4. Софком - 11,25%
          5. Адванс Терафонд - 10,39%
          6. М+С хидравлик - 10,39%
          7. Илевън Кепитъл - 9,39%
          8. Браво Пропърти - 4,29%
          9. Монбат - 3,37%
          10. БФБ - 2,92%
          11. Спиди - 2,36%
          12. Импулс - 2,10%
          13. Градус - 1,98%
          14. HR Капитал - 1,10%
          15. Стара планина - 0,46%
          16. Телелинк - 0,21%

Кеш в платформата - няколко лева
          Поздрави на всички, и нека новата година да е още по успешна !

Коментар

• Ето го ) и моето скромно портмоненце )
            AGH / A73 21,01
            BSE / BSO 11,22
            SFT / SO5 11,11
            9,96
            DUH / 5DOV 9,89
            ODES / 5ODE 9,22
            T57 / TRACE 8,45
            CHIM / 6C3 7,22
            SFA- Варанти 4,08
            КЕШ 7,84
            Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Да, имаме повод да се поздравим с фантастичната 2021-ва, която за моя искренна изненада, се оказа най-успешната ми като доходност година, надминаваща с малко, дори и върховата досега 2007-ма, която не смятах че някога ще мога да подобря
              Просто нацелих най-доходоностните акции, с високо тегло в пертфейла ми и с ливъридж, който почти не помня да съм си позволявал досега. Просто така усетих ситуацията и реших, че е момента да хвана пазара здраво за топките!
              В крайна сметки завърших 2021-ва с невероятните 300% доходност на СК, а ако се премахне ефекта на ливъриджа, доходността върху брутния инвестиран капитал е около 130%. Много, ама много съм доволен

Ще спазя и аз традицията да публикувам портфейла си за Новата година:

1. Агрия груп - 29%
              2. Алтерко - 23%
              3. ДОХ - 10%
              4. ПИБ - 6%
              5. ЕУБГ - 4%
              6. СФТРД - 4%
              7. Хим - 3%
              8. КЗ - 3%
              9. СФА варанти - 2,5%
              10. Билборд - 2,5%
              11. ЦКБ - 2,5%
              12. Гагарин - 2%
              13. Неохим - 2%
              14. БСЕ - 2%
              15. Дребни и непубл. - осатналото до 100%

Започвам годината и с доста по-умерения ливъридж от 33% заемни средства спрямо размера на СК

Коментар

• Аз съм в:
                Доверие - около 35%
                ЧЕЗ, Химаджийски, Неохим - всяка по около 15%
                Монбат, Алкомет, Албена, СИН Карс - по около 5%
                Други дребни общо под 5%

Коментар

• 35 % кол опции NYSE: DAVA
                  35 % Имвенчър 2
                  20 % СФТ
                  10% кеш
                  Не-заслужил инвеститор

Коментар

• За първи път не държа БГ акция в птф ...въпреки това преодажбата през 2021 на АЛКОМЕТ , НЕОХИМ ,ТЕЛЕЛИНК и АЛТЕРКО ми донесе профит от над 80% ..аз имам принцип да не отварям позиция под 20K лв и за сега не виждам такава която да отговаря на критериите ми ...

За сега имам следните акции като предстои разместване след Q1 ...

SergeFerrari :10%
                    Quadient :18%
                    InTest corporation :15%
                    Kongsberg Automotive :25%
                    AqualisBraemar LOC :18%
                    Cash :14%

Естествено се разделих с някои акции като KITRON i PANDORA ...

Успех колеги и много здраве!

Коментар

• ПОРТФЕЙЛЪТ ми на инвеститор среден времеви хоризонт се състои от 13 позиции в 5 окрупнени групи:

1. Стабилен бизнес (Спиди, Хес, Алтерко и Телелинк с еднакви тегла) - общо 36 % от портфейла;
                      2. Рискови акции (Доверие обединен, Софарма Трейдинг в съотношение 3 към 2) - 20 % в портфейла;
                      3. Дивидентни акции (Терафонд, Софарма имоти, БФБ, БРЕФ, в съотношение 12 : 8 : 5 : 3) - тегло 36 %;
                      4. Schroders Government Bonds в Евро - тегло 7 %;
                      5. Непублични Дунав Турс за дивиденти в съотношение Цена 20 : 4 дивидент. - към 1 % от портфейла.

За една година съм увеличил капитала с общо 23 %, от които 19 % от печалба от продажби и 4 % от собствен кеш. Заеми и/или репа не практикувам. Разкарах държаните за дивидент: Златния жабок, Елана агрокредит, част от Софарма трейдинг и Имоти към Септември, Монбат, ЧЕЗ Разпределение. Закупих като нови ХЕС и Телелинк. Увеличих дела на Терафонд с 30 % и на Доверие холдинг с 50 % спрямо средата на годината.

Ключова дума на стратегията: Предпазливост. Чистене на уморените коне. Продажба в годината на 10-20 % от буйните коне и заместване с нерискови активи.

ГОРНОТО е само лично мнение. Не е препоръка за търговия. Всеки си има пари и глава на раменете?!

Last edited by nik_naydenov; 02.01.2022, 22:11.

Коментар

• Така посрещам 2022.
                        Спрямо наличност и стойност към 01.01.21:
                        през годината добавен кеш - 7,8%
                        ползвани заеми и/или репа - около 16% - текущо останало репо за около 4%

продеден - BSO
                        нови позиции - DRO, BREF, ATERA, SO
                        Увеличени бройки - CHIM, DUH, SKK
                        Attached Files
                        Last edited by Иво Орозов; 02.01.2022, 18:23.

Коментар

• Е, чак спад не, но може да очаквам корекция пък и ясно се вижда, че имам само 2 акции в портфейла от състава на SOFIX. Абе въртят ми се някакви неща в главата, ама да видим кво ще стане

Коментар

• Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
                            Индексите и акциите не вървят само нагоре
                            Това е ясно, но за]о с другите акции, не ти ли трепе доходността?
                            Ако другите акции вдигат (корелирани с индекса) а шорта спада, той не гори ли възхода на портфейла, - все едно 10% от портфейла ще стоят ефективно на място без промяна. Ми по-добре в кеш да са и да чакат за спада - според мен де

Коментар

• Индексите и акциите не вървят само нагоре

Коментар

• Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
                                По принцип не съм човек, който обяснява за инвестициите си, но сега ще направя изключение. Понеже няколко човека ме питаха за избора ми на акции, след като си пуснах портфейла, реших да отговоря тук. Първо искам да кажа, че аз съм спекулант и се опитвам да хващам и краткосрочни движения. За мен не е проблем да сменя някое конче, когато усетя че се е уморило и да се върна пак на него, когато усетя че е готово за ново препускане Една от причините да ми е така структуриран портфейла е защото смятам че тези позиции имат потенциал за поскъпване и както може да се види най-тежките ми позиции са едни от най-поскъпващите в BGBX 40 за последния месец.

Мнението не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!
                                Весело посрещане на Нова година!
                                ​​​
                                Може ли да попитам още малко разяснение
                                А Bgh-shost sofix, BGХS - 5% по каква идея е в порфейла?
                                Short-софикс на Никито ли е този код, да не бъркам все пак кода ?
                                Last edited by Zaki; 02.01.2022, 11:11.

Коментар

Working...
                                X