If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Да се купуват ниско ликвидни е изключително добро решение ако знаеш какво правиш. Ако си глупак е ужасно, но те ще си загубят парите и при силно ликвидните. Не ги ли виждаш във форума. Осем години стискат Химимпорт, Зърнени храни, ЦЦБ, Евроинс ... и се чудят защо губят. Там има ликвидност но къде е стойността?
Е да де, но това са любимите папирки на батя, а знаем добре какъв профит извади той от тях. Какъв е извода - че не си рекламирате по най-добрия начин папирите и те увисват на сянка в зоната на здрача )))
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
ми тогава, какво точно ни обясняваш на нас, като сме 100% в акции и гледаме на обратно на софикса в момента. Просто явно говорим за различни неща нали така, аз като ти казвм, че всичко е различно ти упорстваш...
Ама разбира се всеки може да си троши главата както намери за добре
ми тогава, какво точно ни обясняваш на нас, като сме 100% в акции и гледаме на обратно на софикса в момента. Просто явно говорим за различни неща нали така, аз като ти казвм, че всичко е различно ти упорстваш...
равновесие, банките не ти ли бяха високорискови покрай КТБ, аз чак много скоро реших за CCB да влезна и то пак с едно на ум... и влезнах защото 1лв ми се видя дъно.... А иначе как точно печелиш, когато корелацията им е със софикс и си падат с него? Освен ако не целиш накакви неща с технически анализ? Ама той ми се струва неприложим за БФБ...
ОК и аз целнах трейса добре, но не се сещам да е имало друго подобно, че да дръпнеш...
Аз не съм купувал нищо на бфб от сигурно вече година и половина. За мен пазарът ни е скъп и не си заслужава да се занимавам с него.
А иначе точно защото имат силна корелация със Софикс като усетя че пазара ни тръгва нагоре влизам в тези позиции като спре да расте и се махам.
равновесие, банките не ти ли бяха високорискови покрай КТБ, аз чак много скоро реших за CCB да влезна и то пак с едно на ум... и влезнах защото 1лв ми се видя дъно.... А иначе как точно печелиш, когато корелацията им е със софикс и си падат с него? Освен ако не целиш накакви неща с технически анализ? Ама той ми се струва неприложим за БФБ...
ОК и аз целнах трейса добре, но не се сещам да е имало друго подобно, че да дръпнеш...
Ravnovesie, мога да дам и други примери за търговия с нисколиквидни. Януари 2005 с голям зор можах да си купя 1 бройка Холдинг пътища на 143 лева. Гледам, че през май съм си купил още две около 300 и август съм събирал здраво около тези нива. Тогава пак не беше ликвидна, но стигна до 45 000 лева. Като се връщам назад съм държал максимум 11 бройки. За съжаление продавах на моменти и си ги купувах по-късно пак на малко по-висока цена. Последната я продадох на 21 000 лева и повече не се върнах. За мен това вече беше лудост. При Енергоремонт холдинг пак от онзи период средната продажна цена беше 28 пъти над покупната.
За протокола когато купувахме Хдапат на 300 лева в темата пишехме BSEtrader, Znaest, Nikola и аз. В момента при Свилоза са заинтересувани долу горе същите хора, което реално погледнато нищо не означава.
Да се купуват ниско ликвидни е изключително добро решение ако знаеш какво правиш. Ако си глупак е ужасно, но те ще си загубят парите и при силно ликвидните. Не ги ли виждаш във форума. Осем години стискат Химимпорт, Зърнени храни, ЦЦБ, Евроинс ... и се чудят защо губят. Там има ликвидност но къде е стойността?
да се купуват нисколиквидни е изключително рисково решение. Все едно дали знаеш какво правиш или не. поради простата причина че това как ще се представя една нисколиквидна позиция не зависи от твоята преценка а от тази на мажоритаря.
Разбирам отлично логиката на това "дай да купуваме компании с висока ликвидна премия, защото така печелим и ликвидната и пазарната премия". но тази логика върви само при балонизиране. Без балонизиране на пазара не печелиш никаква премия. Даваш пример с хдпат - но защо не дадеш пример с десетките ако не и стотици нисколиквидни компании от които не се спечели почти нищо и през 2007. Или и да се са се изкарали пари са били само на хартия. Една теза се доказва с примерите които я оборват, не с тези които я доказват. Имаме 10-15 нисколиквидни от които се направиха маса пари и стотици от които не се направи нищо. В общи линии всичките си бяха боклуци. И холдинг пътища и мостстрой не ставаха за нищо и химко преди тяхи и кремиковци през 2005 не ставаха за нищо - но народа слагаше безумни коефициенти на еднократни печалби. Дори когато черепа им продаваше пак купуваха. Но това е просто неграмотност и неопитност - не можеш да се надяваш да печелиш постоянно от това че ще има купувачи готови да хвърлят стотиции милиони без да си имат ни най-малка представа какво правят. Не можеш да ме убедиш че хора купували тези боклуци са знаели какво правят. Фундамент зад тези позиции никога не е имало и ако някой си мисли на обратното значи просто не може да оценява компания. Просто са разчитали че някой ще им помпа акциите.
Аз с ликвидни редовно играя - и с ЦКБ съм играл и с ПИБ. Е ок държа ги седмици, не години, но пък от всички тях съм на печалба - и то голямата част от печалбата ми е дошла след 2007. Но от тях винаги мога да изляза ако нещата се закучат. Но да набутвам пари в нещо със среднодневен оборот от по 1000 лева няма да стане.
Ravnovesie, мога да дам и други примери за търговия с нисколиквидни. Януари 2005 с голям зор можах да си купя 1 бройка Холдинг пътища на 143 лева. Гледам, че през май съм си купил още две около 300 и август съм събирал здраво около тези нива. Тогава пак не беше ликвидна, но стигна до 45 000 лева. Като се връщам назад съм държал максимум 11 бройки. За съжаление продавах на моменти и си ги купувах по-късно пак на малко по-висока цена. Последната я продадох на 21 000 лева и повече не се върнах. За мен това вече беше лудост. При Енергоремонт холдинг пак от онзи период средната продажна цена беше 28 пъти над покупната.
За протокола когато купувахме Хдапат на 300 лева в темата пишехме BSEtrader, Znaest, Nikola и аз. В момента при Свилоза са заинтересувани долу горе същите хора, което реално погледнато нищо не означава.
равновесие, ако не си прочел ще ме извиняваш, с две думи има разлика от 2008 и сега има и разлика от нисколиквидна до нисколиквидна, има и разлика и в очакванията за софикс а има и разлика в графиките на софикс и свилоза... това е с две думи бях обяснил и по-подробно защо, но си прецаках поста без да искам...
Няма разлика, ако нещата се прецакат - а те рано или късно се прецакват това което си мислиш че е стабилно защото няма достатъчни сделки при него ще падне за много кратки срокове с огромни проценти. Ако например при тези позиции, по които си стават по няколко десетки хиляди лева дневен оборот един среден спекулант на БФБ с няколко хиляди по позицията ще успее да излезе - на минус но ще успее, то при тези с по няколко стотин лева ще успее да излезе чак когато задълбае по дъното на 50-80% под "стабилната" цена преди някой да натисне сел ол бутона.
Свилоза е нисколиквидна. В нормална ситуация оборота върви към 1000 лева на ден. Или с други думи всеки с по над 500 лева в свилоза вече движи цената. Ако нещата там се сгъбясат поради някаква причина - все едно каква - цената просто ще се срути и човек и само 500 лева да има в нея ще му се наложи да излиза дни наред на все по-ниски цени. А то за 500 лева по позиция изобщо не си заслужава да се вкарва. Ще скочи 100% и ще направиш 500 лева - за какво изобщо да се занимава човек. Ако вкара дори само 5 бона и се оставя с ръце вързани от мажоритаря, политиците, или там който друг може да направи мизерия - без да може да направи нищо за да си защити парите. Това е горе долу седмичен оборот в нормална ситуация и сигурно ще стане месечен при срив.
Ако искам да играя хазарт с нисколиквидни има една камара минни, биотехнологични, технологични и така нататък микро компании където движенията от по 100% нагоре и по 50% надолу стават в рамките на седмици, а не на десетилетия като при свилоза.
Коментар