IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Credit Default Swap (CDS) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
    Кой точно пазар?
    пазарът на CDS както всеки инструмент така и CDS отразяват очакванията на пазара.

Ако погледнете гръцките CDS ще видите например че пазара реагира много преди Гърция да стане тема на медиите №1 ...да не говорим кога реагираха кредитните агенции

Коментар

• Първоначално изпратено от trendroom Разгледай мнение
      CDS зависият от пазара ...пазара е водещ
      Кой точно пазар?

Коментар

• Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнение
        CDS зависят от кредитния рейтинг на една страна, който от своя страна е в ръцете на субективните рейтингови агенции...
        CDS зависият от пазара ...пазара е водещ

Коментар

• CDS зависят от кредитния рейтинг на една страна, който от своя страна е в ръцете на субективните рейтингови агенции...

Коментар

• Риска за България е спаднал много !!!

Коментар

• Коментар

• CDS Targets – Bulgaria & Romania
                http://trendroom.wordpress.com/2010/...garia-romania/

Коментар

• Първоначално изпратено от zhoro Разгледай мнение
                  Jay,
                  как я вдигна тази тема от небитието? Днес наистина е актуална.
                  http://www.cmavision.com/market-data
                  Точно и за това.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• аз пък чух ,че българските свини страшно поскъпнали защото почнали да ги хранят с много мазни ( червени ) лайна и от това драстично се свил износа..направо се чудя накъде отива тази държава пълна с некъдърници..мааа му , точно пък прасетата ли. Оставка на министъра на земеделието...немедлено

Коментар

• Първоначално изпратено от zhoro Разгледай мнение
                      Да, но има хора, които днес много се притесниха. Света не свършва с една застраховка. Но определено Оли Рен за 7-8 дена прави 2 интересни изказвания за борда и за статистиката (поправете ме ако бъркам). Явно има някакъв интерес.
                      Този не може да ни понася по-принцип, ама ако го оставим на страна, сме добър пример за:

– проверихме, всичко е наред , а междувременно нямаме дълг за шортване и от нас нищо не зависи.

Коментар

• Да, но има хора, които днес много се притесниха. Светът не свършва с една застраховка. Но определено Оли Рен за 7-8 дена прави 2 интересни изказвания за борда и за статистиката (поправете ме ако бъркам). Явно има някакъв интерес.
                        Last edited by zhoro; 10.06.2010, 10:41.
                        Мненията и коментарите ми не са препоръки за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

• Ами.. то ние нямаме дълг, ама щом казват че го застраховат скъпо, хубаво

Коментар

• Jay,

как я вдигна тази тема от небитието? Днес наистина е актуална.

http://www.cmavision.com/market-data
                            Мненията и коментарите ми не са препоръки за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                              Искам да попитам дали някой може да ми каже сайт за следене на котировките на Credit Default Swap - есествено, където се котират CDS на България ?
                              Пробвах през Google, но не стигнах доникъде. По принцип знам че има на сайта на Bloomberg, но изглежда там достъпа е платен и/или ограничен.
                              А ми се иска да видя някои неща и тенденции "от първа ръка"... напоследък често чета доста неща колко бил нарастнал CDS на България и за влиянието му върху лихвите по кредити и т.н., но ми се иска сам да видя как се движат котировките последните месеци.
                              Някой да може да помогне ?

Благодаря предварително !
                              Който се интересува тук: http://www.dbresearch.de

Само вкарайте кода в търсачката на сайта
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• CDS-a на България е паднал доста напоследък. Също както и този на Румъния, Полша, Чехия...

Интересни статистики и прогнози има на посочения линк от рисърча на Дойче банк. Следните сравнения ми идват на ум:
                                • Румъния - прогноза за 2010 според линка - БВП 1.5, безработица 10%, инфлация 3.5%, външен дълг като процент от БВП 70.8%, краткосрочен дълг (% от резервите) 65%
                                  България - прогноза за 2010 според линка - БВП -1.5, безработица 13%, инфлация 2%, външен дълг като процент от БВП 112%, краткосрочен дълг (% от резервите) 105%
                                Това лесно обяснява къде би могъл да предпочете към определен момент, да инвестира даден индивид или институция.

Освен това ми прави впечатление делът на публичния дълг, който по прогнозите от горния линк за 2010г. ще достигне 26% от БВП в Румъния и 17.7% в България. Текущият спад на CDS цената би могъл да означава успокояване на напрежението спрямо региона и си мисля дали издаването на публичен дълг от страна на България, би могло да е подходящ и евтин вариант за привличане на средства за справяне с тежестта на краткосрочните задължения.

От друга страна смятам, че по-интересни са сравненията по прогнозен БВП, демографска структура, площ на страната, ресурси и подобни, тъй като те до голяма степен предопределят какви ще са (или биха могли да бъдат) цифрите в горните макро категории в бъдеще.
                                • Румъния - БВП $185млрд, население - около 22млн, площ - 238хил. кв. км., средна продължителност на живота - 72 години, прираст на населениято - -0.147%, разпределение на населението в градове/села - 54% / 46%, млади (под 14г.) - 15.5%, пенсионери (над 65г.) - 14.7%

България - БВП $46млрд, население - около 7млн, площ - 111хил. кв. км., средна продължителност на живота - 73 години, прираст - -0.79%, градове/села - 71% / 29%, млади - 13.8%, пенсионери - 17.7%
                                Така. С 3 пъти и нещо повече население и само 2 пъти по-голяма площ, Румъния изкарва над 4 пъти повече БВП. Нашата плажна ивица е 354км, тяхната 225км. Явно туризмът за момента не успява въобще да навакса разликата. Възможно е разликата да идва и от петрола и индустрията като цяло. Прави впечатление и сравнително постоянния дял за последните 5 години от около 35% от БВП на индустрията в Румъния. В България делът на индустрията за същия период спада от около 31% до към 27%.

В същото време те разполагат с по-голям процент от населението в работоспособна възраст, а ние - с повече пенсионери и по-дълга продължителност на живота. Това най-малкото ни поставя в ситуацията да търсим вариант за удовлетворяване на повече хора с по-малко производствен ресурс. Едно просто обяснение защо са ниски пенсиите. В същото време те имат повече млади хора, които тепърва ще се включват в производствения процес, което поставя допълнителна тежест върху нашите пенсионни структури.

Друго, което ми прави впечатление - голямата концентрация в градовете в България. И в двете страни съществува процес на изтегляне от градовете към селата, но все още разпределението в България е значително по-неравномерно. Това от своя страна най-вероятно оказва влияние на производствения капацитет в земеделието и върху качеството му и обяснява разликата - земеделие (% от БВП) в България - 7.5%, Румъния - 12.6%.

С две думи - разликите са големи и нищо чудно, че тяхната борса расте от Януари насам...

Мнението е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Коментар

Working...
                                X