If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
..............
Хипотетично ако Парламента на Германия (май бундестак се казва ама не съм сигорен)гласува какъв е курса на марката спрямо еврото какво правим ние после?
Промяна на закона за БНБ свързан с борда или ...?
Благодаря предварително на хората отговорили ми на тези въпроси/
Лека вечер на всички.
Верно си новак Или по-скоро си заспал преди 2002 г. и си се събудил сега ..... нещо като спящата красавица....
Няма такава валута "германска марка", няма... разбираш ли..... изчезна на 01.01.2002 г.
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
..............
Хипотетично ако Парламента на Германия (май бундестак се казва ама не съм сигорен)гласува какъв е курса на марката спрямо еврото какво правим ние после?
Лека вечер на всички.
Верно си новак Или по-скоро си заспал преди 2002 г. и си се събудил сега ..... нещо като спящата красавица....
Няма такава валута "германска марка", няма... разбираш ли..... изчезна на 01.01.2002 г.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Здравейте на всички.
По интересния въпрос е ако дадената теза за едностранното въвеждане на еврото се случи какъв ще е курсът на еврото спрямо лева.
Лека вечер на всички.
Моля всички пишещи най-учтиво ,когато пишат отговори да трият ненужните неща ... изисква малко усилие.Няма нужда едно мнение да го четем по 20 пъти...моля ви се..
А относно дали трябва да питаме ЕС дали да въведем еврото...Ами явно не трябва,но първо трябва да пуснем молба по ERМ II , която предшества истинското влизане на еврото,вероятно ще ни откажат след което ние едностранно можем да го въведем
Черна гора не е имала разрешение от ЕЦБ и какво по дяволите е общото между еднстранното приемане на еврото и еврофондовете ...?????
тц тц тц
Първоначално изпратено от master of the seven seas
За Черна гора и Еквадор(по памет) е вярно за еврото и долара. А ЗНАЕШ ЛИ ДАЛИ СА ИМАЛИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЕЦБ И ФЕД съответно?? И КАК ТОЧНО са ги въвели?? Какво са им поискали.
Иначе само хвърляш всеизвестни факти,без никакво покритие.
А КАКВО ЩЕ СТАНЕ С очакваните 11МЛРД ЕВРО от ЕС??????
Ей големо малоумие цари тук! Единия вика, че трябвало да с пита ЕЦБ за разрешение, другия ми говори за специалне доклад дали отговаряме на изискванията на Икономическия и валутния съюз........
Абе хора, говорим за ЕДНОСТРАННО въвеждане! Никой не трабва да питаме! Да не би Черна Гора да е питала някого? Вярно е, че ЕЦБ няма да е особено щастлива, но няма директни пречко да го направим. Ако не бяхме в ЕС, можехме и долар или йена давъведем едностранно!
Точно обратното е! Без проблем можем да въведем долар или йена едностранно, но за въвеждането на еврото ще трябва разрешение от ЕЦБ, като член на ЕС! ЕЦБ са много строги по този въпрос, защото едно масово едностранно приемане на еврото от членове на ЕС може да подкопае доверието към еврото по принцип...
Супер си Кажи им го ЕЦБ ако откаже кой ще го печата това Евро. Нашата печатница надали отговаря на изискванията. Да не говорим колко ще са доволни от Европата.
Абе хора, нарочно ли се правите на по-тъпи, отколкото сте? Заболя ме главата от вас! Къде го пише това, че трябва да искаме съгласието на ЕЦБ, щото сме били членове на ЕС? Иначе, както вече казах - да ЕЦБ няма да е очарована от едно такова решение и ще ни създаде доста проблеми. Но не може да ни спре да го направим ако искаме. както не може да спре и никоя друга държава в и извън ЕС.
А еврата ще си ги печата ЕЦБ както и досега. И както ги печата за Черна Гора. И както ФЕД ги печата доларите за не знам си коя си латиноамериканска страна.
На човек който не можа да схване, че като минем на Евро, Борда пада надали, ще му повервам.
В последно време на умни изказвания се наслушах:
Единия иска да правим на пук на ЕС и да не им гласуваме пари за кризата. Друг сигурно иска да не им гласуваме и квотата. Абе най-добре да ни изхвърлят.
Сега се иска ако ЕЦБ не била съгласна дайте да им праим на пук и да въвеждаме едностранно като, че не сме страна членка на ЕС.
С две думи Европейския Съюз е по-тъп от нас. Истината е, че не ЕС е по-тъп ами тея дето прокрадват тая идея с това едностранно въвеждане.
И да държавата ни е жалка, защото предимно жалки хорица живеят в нея.
Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша.
Аладине, ти не схващаш бе човек! Ако се въведе едностранно еврото при сегашния валутен курс, борда НЕ ПАДА, а просто ИЗЧЕЗВА ЗАЕДНО С НАШИЯ БЪЛГАРСКИ ЛЕВ!
Има лев - има борд
Нема лев - нема борд
По-просто от това не мога да ти го обясня.
А иначе по-същество да се изкажа, щото още не съм го правил:
Не съм гласувал в анкетата, щото наистина не знам какво е по-добро. Очевидно е, че ЕЦБ няма да е щастлива и би ни създала проблеми. Очевидни са обаче и предимствата от едностранното въвеждане. Така че нека хората разполагащи с повече информация и акъл да вземат да турят всички + и - на везните и да теглят калема. Обръщам внимание, че основна причина за тия приказки е явното нежелание на ЕЦБ да ни включи в ERM II. Забележете, че това можеда продължава до безкрайност, защото няма критерии за включване в ERM II. Могат да си правят каквото си искат с нас и единствено политически натиск от страна на Европейския съвет може да ги накара да ни поканят в "чакалнята". А там влезем ли - вече е лесно - щом изпълним Маастрихтските критерии и влизаме в Еврозоната. А ние изпълняваме към момента всичките без този за инфлацията. Ако наистина има шанс да ни поканят скоро в ERM II, то тогава няма смисъл да се говори за едностранно въвеждане на еврото, но ако има данни , че ще ни държат отвън още дълго, то тогава има смисъл най-малкото да се обсъжда този въпрос. Още повече, че някой по-ловък и обигран политик може да използва тези дискусии за да попритисне ЕЦБ. Друг въпрос е, че нямаме такива майстори на задкулисните игри - или не им стига акъла да го измислят, или ще го изпълнят по най-дърварския начин с грацията на мутра рекетьор в квартална дискотека в началото на 90-те....
За Черна гора и Еквадор(по памет) е вярно за еврото и долара. А ЗНАЕШ ЛИ ДАЛИ СА ИМАЛИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЕЦБ И ФЕД съответно?? И КАК ТОЧНО са ги въвели?? Какво са им поискали.
Иначе само хвърляш всеизвестни факти,без никакво покритие.
А КАКВО ЩЕ СТАНЕ С очакваните 11МЛРД ЕВРО от ЕС??????
Първоначално изпратено от netware5
Първоначално изпратено от Aladdin
Първоначално изпратено от Deripaska
Първоначално изпратено от netware5
Ей големо малоумие цари тук! Единия вика, че трябвало да с пита ЕЦБ за разрешение, другия ми говори за специалне доклад дали отговаряме на изискванията на Икономическия и валутния съюз........
Абе хора, говорим за ЕДНОСТРАННО въвеждане! Никой не трабва да питаме! Да не би Черна Гора да е питала някого? Вярно е, че ЕЦБ няма да е особено щастлива, но няма директни пречко да го направим. Ако не бяхме в ЕС, можехме и долар или йена давъведем едностранно!
Точно обратното е! Без проблем можем да въведем долар или йена едностранно, но за въвеждането на еврото ще трябва разрешение от ЕЦБ, като член на ЕС! ЕЦБ са много строги по този въпрос, защото едно масово едностранно приемане на еврото от членове на ЕС може да подкопае доверието към еврото по принцип...
Супер си Кажи им го ЕЦБ ако откаже кой ще го печата това Евро. Нашата печатница надали отговаря на изискванията. Да не говорим колко ще са доволни от Европата.
Абе хора, нарочно ли се правите на по-тъпи, отколкото сте? Заболя ме главата от вас! Къде го пише това, че трябва да искаме съгласието на ЕЦБ, щото сме били членове на ЕС? Иначе, както вече казах - да ЕЦБ няма да е очарована от едно такова решение и ще ни създаде доста проблеми. Но не може да ни спре да го направим ако искаме. както не може да спре и никоя друга държава в и извън ЕС.
А еврата ще си ги печата ЕЦБ както и досега. И както ги печата за Черна Гора. И както ФЕД ги печата доларите за не знам си коя си латиноамериканска страна.
На човек който не можа да схване, че като минем на Евро, Борда пада надали, ще му повервам.
понеже ти явно не обичаш да четеш какво другите пишат защото си по умен от тях и разчиташ на своето си мнени ти пиша най-важното за валутния борд...моля те проче ти го внимателно ...
Задължението на валутния борд да обменя неограничено резервната валута срещу местна валута и обратно означава, че страната възприема монетарната политика на страната с резервната валута. Съответно лихвените проценти и инфлацията в страната с валутен борд следват и зависят от лихвите и инфлацията в резервната страна (САЩ - ако резервната валута е долар, Еврозоната, ако резервната валута е евро). По тази причина за резервна валута обикновено се избира стабилно международна валута.
а от своя страна това означава че ако въведем така наречената резервна валута като основна много ясно че понятието ВАЛУТЕН БОРД и закона за неговото прилагане губят смисъл....
да се надяваме че този път ще разбереш за какво говорим в този форум.
нетуеър, не се хаби ... не си ли забелязал, че в темите за борда се сипят едни от най-странните изказвания ....
иначе по темата, аз гласувах "за" и мисля, че това е добро решение, но надали Серьожа дори мисли по въпроса, най-вероятно изчисляват с Масларова как да зарадват електората с поредната безмислена приумица ...
В последно време на умни изказвания се наслушах:
Единия иска да правим на пук на ЕС и да не им гласуваме пари за кризата. Друг сигурно иска да не им гласуваме и квотата. Абе най-добре да ни изхвърлят.
Сега се иска ако ЕЦБ не била съгласна дайте да им праим на пук и да въвеждаме едностранно като, че не сме страна членка на ЕС.
С две думи Европейския Съюз е по-тъп от нас. Истината е, че не ЕС е по-тъп ами тея дето прокрадват тая идея с това едностранно въвеждане.
И да държавата ни е жалка, защото предимно жалки хорица живеят в нея.
Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша.
а за любителите на партията майка хранителка е добре да прочетат и да си припомнят периода 95-97 г. в какъв батак ни бяха вкарали комунягите...ако им е неудобно после пак да говорят че правителството на Костов най-много окраде България
Валутният борд е институция, която има няколко основни характеристики:
- валутният борд е задължен да купува и продава неограничено чужда валута (т.нар. резервна валута – долар или евро) срещу местна валута в брой или по банков път;
- валутният борд поддържа валутен резерв, който покрива парите в обръщение (т.нар. паричен агрегат М0);
- валутният борд не отпуска кредити на правителството;
- валутният борд не провежда монетарна политика – не извършва операции на открития пазар, не определя целеви лихвени проценти, не отпуска рефинансиране, не купува или продава валута по свое желание (валутният борд купува и продава валута само при поискване от граждани, фирми или банки);
- валутният резерв се инвестира в нискорискови и ликвидни активи, деноминирани в резервната валута;
- няма ограничения за външнотърговски и международни капиталови трансфери.
Задължението на валутния борд да обменя неограничено резервната валута срещу местна валута и обратно означава, че страната възприема монетарната политика на страната с резервната валута. Съответно лихвените проценти и инфлацията в страната с валутен борд следват и зависят от лихвите и инфлацията в резервната страна (САЩ - ако резервната валута е долар, Еврозоната, ако резервната валута е евро). По тази причина за резервна валута обикновено се избира стабилно международна валута.
Коментар