IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли България едностранно да приеме Еврото?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• малко инфо по темата и най- вече на аладинчо ...да се образова малко момчето

Примерите по света

Официалната доларизация има много възможни форми. Доларизираните икономики се отличават в зависимост от това колко чуждестранни валути имат статут на легално платежно средство и дали националната валута се запазва или изчезва напълно. В зависимост от описаните по-горе особености разделяме страните на страни с пълна доларизация и страни с дуална монетарна система.
    В началото на 2000 г. можем да изброим 29 страни и територии с официално доларизирани икономики. Шест от тези страни са членки на Международния валутен фонд. От тези 29 страни най-добре познатият и широко използван пример е

Панама
    Това е най-голямата официално доларизирана икономика, оперираща почти сто години в рамките на този монетарен режим. По тази причина панамският пример е широко използван при оценките как този монетарен режим би действал и в други страни. Панама е страна с 2.7 милиона население и брутен вътрешен продукт от 9.1 милиарда долара. От 1904 г. Панама използва щатския долар като официално платежно средство. Съществува и национална парична единица, наречена Balboa (1 Balboa = 1 USD), която циркулира само във формата на монети (9% от парите в обращение). Финансовата система на Панама е изцяло доминирана от големи чуждестранни банки. Панама няма централна банка и централизирани чуждестранни резерви. Banko Nacional de Panama е търговска банка, притежавана от правителството.
    Макроикономическото развитие на страната е стабилно и устойчиво. Средната инфлация за периода 1961-1997 г. е три процента, т.е. почти два процента по-ниска от инфлацията в САЩ за същия период. Средният растеж за периода 1961-1971 и 1978-1981 е 8.1%, а за останалите периоди е 2.5%. Номиналните лихвени проценти в Панама са най-ниските в цяла Латинска Америка. Реалните лихвени проценти са ниски и много стабилни без характерните за Латинска Америка резки изменения от силно отрицателни към силно положителни равнища. Много важен факт, разкриващ степента на развитие на панамската финансова система, е възможността за получаване на дългосрочни кредити при фиксиран лихвен процент. Панама е единствената страна в Латинска Америка, където може да се получи 30-годишен ипотечен кредит при фиксиран лихвен процент. Вариацията на реалния валутен курс в Панама е най-ниската от всички страни в региона.
    От 1970 г. Панама либерализира напълно финансовата си система, като допуска напълно свободен вход за чужди банки. Капиталовата сметка е напълно либерализирана. Търговските банки са свободни да инвестират привлечените от тях ресурси в страната или в чужбина. Практически финансовата система на Панама е напълно интегрирана в световната финансова система. Тази интегрираност гарантира въпреки липсата на КПИ стабилност на банковата система. В страната никога не е настъпвала системна банкова криза въпреки липсата на КПИ (по-скоро именно поради липсата на КПИ). Можем да обобщим, че съществуващият в Панама монетарен режим никога не е бил източник на шокове за икономиката, както е характерно за почти всички страни в Латинска Америка. Нещо повече - в периоди на кризи (генерирани в почти всички случаи от външни или политически фактори) монетарният режим на страната играе изцяло стабилизираща роля.

Пуерто Рико
    Най-добрият пример за територия, която е напълно интегрирана в икономиката на по-голяма страна, е Пуерто Рико. Пуерто Рико е страна с 3.5 милиона население и БВП на глава от населението от 12 хиляди долара (повече от два пъти по-голям от най-богатата страна в Латинска Америка - Аржентина). Общият продукт на страната от 40 милиарда долара е по-голям от БВП на цяла Югоизточна Европа. Пуерто Рико има най-високите темпове на икономически растеж в западното полукълбо за последното десетилетие (3.9%). Пуерто Рико използва щатския долар от 1899 г. Връзката на страната с американската икономика е основана на ратифицирания с референдум през 1951 г. Commonwealth Agreement. Практически Пуерто Рико е част от икономически и монетарен съюз със САЩ, който в голяма степен е идентичен с едностранна доларизация.

Аржентина
    Два дни след като Бразилия девалвира националната си валута на 13.01.1999 г., президентът на Аржентина поиска от финансовия министър да подготви план за официална доларизация на страната. В своята реч пред американския Конгрес L. Summers подкрепи доларизацията с изказването си: "Ако доларизацията помага за постигането на по-голяма икономическа стабилност и икономически растеж в страните от нашето полукълбо, които преживяха толкова висока нестабилност, тя (доларизацията) би представлявала икономически интерес за САЩ". Практически самият анонс и започването на консултациите със САЩ прекъснаха спекулациите срещу аржентинския паричен съвет, породени от девалвацията на бразилския реал. Въпросът за практическата официална доларизация на Аржентина остава открит.

Черна гора
    На 2 ноември 1999 г. правителството на Черна гора обяви германската марка (практически еврото) за официално платежно средство паралелно с югославския динар. Това на практика е официална едностранно предприета евроизация на страната.

Естония
    В началото на януари министър-председателят на Естония М. Лаар по време на срещата си с Романо Проди изрази намерението на страната за започване на преговори за приемане на еврото като официално платежно средство преди приемането на страната в ЕС. Отговорът на Проди е, че тази идея е интелектуално много интересна, но за засега трудно приложима. Естонската интерпретация на този отговор е, че г-н Проди подкрепя тази идея и те трябва да създадат правителствена комисия, която да реализира идеята за евроизация. Дебатът за евроизацията в Естония продължава, като трябва да се отбележи силната подкрепа на търговските банки за реализацията на тази идея.

Коментар

• Бе друзя малко прочетете и тогава пишете .

1. ЕДНОСТРАННА Евроизация, доларизация или каквато и да е валутизация означава, че една странна приема валутата на друга страна за официална парична единица. Разрешение за това не се иска от никого. Можем да приемем ако искаме и долара на Зимбабве за национална валута.

2. Сега и националната ни валута да е лев, пак имаме евроизация. Погледнете цените на имотите, че масово се дават в евро. Разплащането пак е евро. Някой ако има интерес можа да напише работа доколко например е еврооизирана БЪлгария, би било интересно.

3. От едностранното въвеждане на еврото България ще загуби.

4. България трябва да изчака да бъде приета официално в Еврозоната. Няма никакви си двойни стандарти, но си има критерии, били те и глупави...Самото преминаване към еврото също е процес и си има доста подробности и практически неща, които не могат да се уредят за ден, два.

5. Какво ще стане с цените като се приеме еврото един бог знае. Може и нагоре, амо може и надоле.

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A
        Първоначално изпратено от SStoilov
        Не "нови страни" . ЕЦБ не желае България да влезе в ЕРМ . Явно имат сериозни съображения за това.

Какви са съображенията всеки може сам да се досети.
        Айде изплюй камъчето ;-)
        това е тайна за богопомазани или избранниците на вожда на неговото племе!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
          Първоначално изпратено от Aladdin
          ...........
          Имам спомен, че само веднъж в живота ми във подобен форум не бях прав.
          Както и в цял един форум се докопах до позицията нищо никой да не може да ми каже щото другите главни със акъла си се компрометираха и изгубиха..........
          Иди се прегледай. Съвсем сериозно! Ако горното ти е целта в живота .......
          Навремето в Химко някой ме попита:
          Добре де хайде да обсъдим нещата?
          А аз отговорих:
          Дойдох, Видях, Казах.

При мен май няма място за диспут.

И оставете Борда на мира
          Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov
            Не "нови страни" . ЕЦБ не желае България да влезе в ЕРМ . Явно имат сериозни съображения за това.

Айде изплюй камъчето ;-)
            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от Aladdin
              ...........
              Както и в цял един форум се докопах до позицията нищо никой да не може да ми каже щото другите главни със акъла си се компрометираха и изгубиха..........
              Иди се прегледай. Съвсем сериозно! Ако горното ти е целта в живота .......
              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Не "нови страни" . ЕЦБ не желае България да влезе в ЕРМ . Явно имат сериозни съображения за това.

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov
                  По рано питах, сега пак питам.

Защо не ни премат в ЕРМ ? За влизане в ЕРМ няма изсквания за покриване . Това с инфлацията е за приемане на еврото !!!

Защо 2 години има тишина по въпроса с ЕРМ . Балтийските страни са в ЕРМ , защо България не е ?

Това е опасния въпрос. Явно ЕЦБ има малко по друго виждане за нашата икономика отколкото ватмана и Орешарски.
                  Е те тука пише защо: http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPage...penDocument&BG

Кога ще бъде прието еврото в България?
                  Както Управителният съвет на ЕЦБ отбелязва в документа “Позиция на Управителния съвет на ЕЦБ по валутни въпроси, свързана с присъединяващите се страни”, за да приемат еврото, присъединяващите се страни трябва да постигнат висока степен на стабилна икономическа свързаност и да членуват най-малко 2 години във Валутен механизъм II. Подобно на Естония и Литва, България ще влезе във Валутен механизъм II, запазвайки паричния съвет. Оценка за това се дава от Съвета на ЕС въз основа на докладите, изготвяни от Европейската комисия и от ЕЦБ относно степента на изпълнение на критериите за присъединяване от Маастрихт. Тези доклади се изготвят най-малко веднъж на две години, или по искане на страната, желаеща да приеме еврото.
                  Т.е. формално няма изисквания за изпълнение на Маастрихтските критерии преди влизане в ERM II, но на практика има. Ако направим справка за Словения, Малта, Кипър и Словакия ще установим с изненада, че всички те са седяли в чакалнята минимално възможното време. Явно ЕЦБ не желае новите страни да висят в чакалнята дълго време и затова гледа да ги пусне вътре в последния момент. Защо е така - не знам.

Коментар

• Първоначално изпратено от josif
                    Първоначално изпратено от Aladdin
                    На човек който не можа да схване, че като минем на Евро, Борда пада надали, ще му повервам.
                    понеже ти явно не обичаш да четеш какво другите пишат защото си по умен от тях и разчиташ на своето си мнени ти пиша най-важното за валутния борд...моля те проче ти го внимателно ...

Задължението на валутния борд да обменя неограничено резервната валута срещу местна валута и обратно означава, че страната възприема монетарната политика на страната с резервната валута. Съответно лихвените проценти и инфлацията в страната с валутен борд следват и зависят от лихвите и инфлацията в резервната страна (САЩ - ако резервната валута е долар, Еврозоната, ако резервната валута е евро). По тази причина за резервна валута обикновено се избира стабилно международна валута.

а от своя страна това означава че ако въведем така наречената резервна валута като основна много ясно че понятието ВАЛУТЕН БОРД и закона за неговото прилагане губят смисъл....
                    да се надяваме че този път ще разбереш за какво говорим в този форум.
                    Стига писа срещу борда Ако ЕС не е стабилен кой е?
                    Ние ли сме стабилни дето сме толкова нищожни и без ЕС сме за никъде.
                    Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5

Аладине, ти не схващаш бе човек! Ако се въведе едностранно еврото при сегашния валутен курс, борда НЕ ПАДА, а просто ИЗЧЕЗВА ЗАЕДНО С НАШИЯ БЪЛГАРСКИ ЛЕВ!
                      И да увърташ и да не увъртах поста ти е факт

Едностранното въвеждане на еврото е падане на борда. Сам си се набута като се опитваш да ме поучаваш.

Достатъчно хитър съм да давам мнения там където съм силен а тея дето се опитват да ме поучават 99,9% губят.

Както и в цял един форум се докопах до позицията нищо никой да не може да ми каже щото другите главни със акъла си се компрометираха и изгубиха.

А ЕС е далеч по стабилна от България и докато сме вързани към Еврото и ние ще сме добре.
                      Не е препоръка.

Коментар

• По рано питах, сега пак питам.

Защо не ни премат в ЕРМ ? За влизане в ЕРМ няма изсквания за покриване . Това с инфлацията е за приемане на еврото !!!

Защо 2 години има тишина по въпроса с ЕРМ . Балтийските страни са в ЕРМ , защо България не е ?

Това е опасния въпрос. Явно ЕЦБ има малко по друго виждане за нашата икономика отколкото ватмана и Орешарски.

Първоначално изпратено от netware5
                        Я четете тук кво пише http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/bg_con_2008_73.pdf

Оказва се че банкерите тихо и кротко си работят по въпроса. Като го прочетох това горното и се сетих че наистина в доклада на ЕЦБ освен за инфлацията имаше и забележки по статута на БНБ. Явно искат от нас да си оправим всичко и после в ERM II да си чакаме само инфлацията да спадне. Ето сега БНБ е приготвила някакъв проект, който с малки забележки се приема от ЕЦБ. Така че ако парламентът бъде така добър да приеме правилните изменения в Закона за БНБ, нищо чудно скоро да осъмнем в чакалнята. А приказките за едностранно въвеждане да се пускат нарочно с цел плашене на най-върлите "българоскептици" в ЕЦБ.

Между другото да напомня нещо много важно

Практиката на ЕЦБ и съответната национална банка е да се оповестява влизането в ERM II часове преди това. До тогава се пази пълна тайна. Така че поне още веднъж някои ще изживеят душевния оргазъм от времето на бай Тошо, когато в неделя вечерта обявяваха, че цените на еди кво си се променят от утре, понеделник.... или че обменят парите ......

Коментар

• Я четете тук кво пише http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/bg_con_2008_73.pdf

Оказва се че банкерите тихо и кротко си работят по въпроса. Като го прочетох това горното и се сетих че наистина в доклада на ЕЦБ освен за инфлацията имаше и забележки по статута на БНБ. Явно искат от нас да си оправим всичко и после в ERM II да си чакаме само инфлацията да спадне. Ето сега БНБ е приготвила някакъв проект, който с малки забележки се приема от ЕЦБ. Така че ако парламентът бъде така добър да приеме правилните изменения в Закона за БНБ, нищо чудно скоро да осъмнем в чакалнята. А приказките за едностранно въвеждане да се пускат нарочно с цел плашене на най-върлите "българоскептици" в ЕЦБ.

Между другото да напомня нещо много важно

Практиката на ЕЦБ и съответната национална банка е да се оповестява влизането в ERM II часове преди това. До тогава се пази пълна тайна. Така че поне още веднъж някои ще изживеят душевния оргазъм от времето на бай Тошо, когато в неделя вечерта обявяваха, че цените на еди кво си се променят от утре, понеделник.... или че обменят парите ......

Коментар

• Хам, питах преди малко един приятел колекционер и той бая се учуди че имало хора които са затрили немските банкноти.Сега даже имало и пазар на такива банкноти в Германия(неискше да ми каже и-адрес)-човека вика, че за 10 марки даваш 10 евро (ако пък е запазена банкнотата 10 марки почва пазърлъка) и ги получаваш . Че не са платежно средство е ясно.
                            Мерси за отговора Йосиф(дано не съм объркал ника).
                            А че съм новак не го крия казвам го открито.
                            Лека и весело прекарване на вечерта

Коментар

• Първоначално изпратено от Боримечката
                              нетуеър, не се хаби ... не си ли забелязал, че в темите за борда се сипят едни от най-странните изказвания ....

иначе по темата, аз гласувах "за" и мисля, че това е добро решение, но надали Серьожа дори мисли по въпроса, най-вероятно изчисляват с Масларова как да зарадват електората с поредната безмислена приумица ...
                              Мисли, мисли /интервю с икономическия съветник на премиера/:
                              http://24hours.bg/showarchive.asp?st...&id=10&iy=2008
                              И по специално:
                              " - Председателят на Европейската централна банка Трише заяви, че България може да бъде пример как се оцелява в световна финансова криза. В Брюксел тръгна дискусия за глобалната финансова и парична архитектура и отидохме с конкретни предложения.
                              Отг: - Във времена на криза е добре да се помисли дали бедните държави, които имат фиксиран валутен курс, трябва да поддържат собствена монета. Те трупат резерви за поддържането на този валутен курс, а резервите в долари или евро се инвестират в съкровищни бонове в по-богатите държави. Тоест една бедна страна, която има нужда от капитал за развитие, де факто прехвърля този капитал към богатите държави. И има резон да се мисли
                              дали да не приеме евроизация или доларизация

- Да не би да влезем в еврозоната по-рано?
                              - България отговаря на 4 от 5 критерия за влизане освен един - инфлацията. Има обаче стари държави членки с огромен дълг и дефицит, които, ако се спазят стриктно критериите от Маастрихт, също нямат място там. Държавният дълг трябва да е под 60% от БВП, а при нас е 14%. Може би трябва да се коментира не са ли остарели тези критерии.
                              В началото на нас и прибалтийските републики обясняваха колко хубаво нещо е валутният борд, после настояваха да се откажем от него, защото сме член на ЕС. А сега той е много добра котва за стабилност. Ако бяхме слушали единствено чуждите мнения без собствена експертиза, къде щеше да е държавата? Някои опозиционни лидери рекламират добрите си международни консултанти и претендират, че с техните програми ще управляват по-добре. Какво щеше да стане, ако слушахме само тези консултанти, които
                              искаха да управляват нашите пари -
                              като “Леман брадърс”
                              Ами фалираха, изчезнаха. Имаме собствен капацитет, най-после да си повярваме!"

Моят коментар е излишен.
                              * think positive * think simple * think big *
                              * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

• Първоначално изпратено от Novakat
                                Здравейте на всички.
                                По интересния въпрос е ако дадената теза за едностранното въвеждане на еврото се случи какъв ще е курсът на еврото спрямо лева.
                                Хипотетично ако Парламента на Германия (май бундестак се казва ама не съм сигорен)гласува какъв е курса на марката спрямо еврото какво правим ние после?
                                Промяна на закона за БНБ свързан с борда или ...?
                                Благодаря предварително на хората отговорили ми на тези въпроси/
                                Лека вечер на всички.
                                значи в германия марки няма от 6 г. вече така че Бундестага няма какво да гласува...а относно при какво съотношение спрямо лева ще се въведе еврото не се знае но според мен и от това което съм чел и анализирал няма причини да се променя курса на този етап.Както се чули последно време от различни среди и с помоща на медиите доста се говори за евентуален разпад на борда и за да спрат тези спекулации е най-добре въвеждането на еврото да стане възможно най-скоро.

Коментар

Working...
                                X