If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Няма значение каква е валутата. Ползвам нормална ВИЗА класик и за paypal и за директно пазаруване онлайн. Няма никакви такси в извлечението, просто левовете се обменят по курса на банката.
Е точно тук внимавайте, защото гореописаното е типичният капан. Транзкционните разходи почти винаги се оскъпяват с нереално висок % ако валутатат е различна. Банките са царе на скритите "трънски" курсове. Така че валутата определено има значение.
Говоря за неголемите операции. Ако купувате нещо за 50К евро, валутата няма особено значение
Няма значение каква е валутата. Ползвам нормална ВИЗА класик и за paypal и за директно пазаруване онлайн. Няма никакви такси в извлечението, просто левовете се обменят по курса на банката. Рaypal си направих преди година и не си спомням да е имало проблем. Символичната сума е за да се извърши транзакция за проверка и сега стой в сметката ми. А четирицифрения номер, доколкото си спомням се вписваше при първата покупка, нещо като референция, че картата вече е проверена и оттам нататък не се иска повече.
Докато търсех инфо за Visa Electron попаднах на темата. Реших и аз да попитам нещо:
Ще си изваждам такава карта, с цел онлайн пазаруване, но не можах да си отговоря на въпроса задължително ли трябва да е във валутата, която изисква дадения магазин, или може да е в левове, като се извършва автоматичен обмен от левове в нужната парична единица? Ако няма проблем да е в левове, то има ли големи "тесли" от страна на банките при този тип обмяна?
zdravei kolef1 moje6 li da mi pomogne6 kak si opravi paypal i na men ne mi priema kartata ot CKB a e VISA ELECTRON???
Molq te otgovori mi 4e napravo mogat da te pobyrkat tezi hora!!!
Pi6e mi 4e debitnata karta trqbvala da byde na VISA ili na nam si ko si e............????????????????
За съжаление нищо не мога да ти кажа, защото откакто ми направиха разпечатка в ЦКБ и видях,че съм си платил не за един, а за три номера, не съм правил повече опити за потвърждение. А и направо да ти кажа, не знам какво точно трябва да направя. Къде се въвежда този номер, така и не разбрах. Не са се и обаждали с и-мейл. Положението е все така висящо. Ако има някакво развитие на нещата - ще пиша тук. Ако ти успееш, също пиши. Може някой да даде отговор на този проблем.
Успех!
zdravei kolef1 moje6 li da mi pomogne6 kak si opravi paypal i na men ne mi priema kartata ot CKB a e VISA ELECTRON???
Molq te otgovori mi 4e napravo mogat da te pobyrkat tezi hora!!!
Pi6e mi 4e debitnata karta trqbvala da byde na VISA ili na nam si ko si e............????????????????
hehe, ne se pali tolkowa, oshte poweche za takiwa sumi
parite ti shte bydat wyzstanoweni do niakolko dni, pyk ako towa ne stane im pishi email ili naprawo im se obadi
Тук не става въпрос за сумите. Но и кое е голямо и кое е малко - въпрос на гледна точка. Става въпрос, че нещо, което трябва да стане за не повече от 10 мин. ми отне 10 дни. И не знам още колко ще продължи. Не змам защо са сложили и това /BG/, където ме препращат, след като няма нищо написано на български. Само е подвеждащо. Толкова ли няма кой да им преведе 5-6 странички на бългаски. И нямаш избор. Ограничен си до испански, френски и американски английски. Няма немски, няма руски. Нали ужким са голямата работа. Но това е друга тема. Ето вече два часа им ровя из страниците и не мога да разбера къде трябва да се въведе най -после този УНИКАЛЕН НОМЕР? Хайде, кажете ми Вие. Ще съм Ви благдарен. То, че работата отива към издаване на нова карта е ясно. Но, за да си довърша дисертацията, искам да стигна до края.
hehe, ne se pali tolkowa, oshte poweche za takiwa sumi
parite ti shte bydat wyzstanoweni do niakolko dni, pyk ako towa ne stane im pishi email ili naprawo im se obadi
towa e normalna procedura, koiato wsichki prawiat
blokira se malka suma za da se proweri kartata, a i da se generira transakcia, s izwlechenieto na koiato da se widi, che ti si tituliaryt
След като се верифайнеш, след първото ти плащане през пейпал, тези пари би трябвало да ти се върнат в пейпал сметката. Но при положение, че си пуснал три заявки, не знам... Все пак пробвай с номера от последната заявка за верификация. Успех!
Да, така си мислех и аз. че последният номер ще е валиден, но нека малко да ми мине яда. Вероятно довечера или утре ще направя опит. А може и някой друг да се обади с нещо като съвет. Резулата ще го напиша тук.
След като се верифайнеш, след първото ти плащане през пейпал, тези пари би трябвало да ти се върнат в пейпал сметката. Но при положение, че си пуснал три заявки, не знам... Все пак пробвай с номера от последната заявка за верификация. Успех!
Ако избереш онлайн банкиране на цкб ще трябва и да се занимаваш със електр. сертификат, който ще ти дадат, когато се логнеш. Процедурата е следната:
Влизаш в цкб онлайн и се регистрираш.
Отиваш в някой клон и попълваш един лист с номера на сметката и се подписваш. (има вариант само да гледаш сметките си, без право на транзакции онлайн)
Връщаш се, логваш се и си изтегляш сертификата (това е файл, който трябва да пазиш на сигурно място и да го импортнеш в компютъра с който влизаш в системата им)
С това освен, че ще видиш заветните 4 цифри, ще можеш да следиш какви транзакции има и колко ти е салдото.
Да, този път вече съм го извървял. Направих си регистрация в сайта им за Интернет банкиране. Излезе ми едно съобщение, че трябва да посетя най - близкия клон на банката. Посетих я. Подадох въпросното заявление и ми казаха, че ще ми се обадят, когато е прието. Обадиха ми се миналия понеделник, че не могат да ми открият регистрацията. Пак отидох на място. След половин час ме откриха в компютрите. Причината била, че съм си написал името на латиница, а е трябвало на кирилица. И това ги затруднило. И наистина аз много се двоумих, когато се регистрирах в сайта им, защото никъде не пише с какви букви да си напиша името. Но както и да е. Нали вече всичко е наред. Преди един час направих опит да си изтегля сертификата (въпросният файл), но сега ми излезе друго съобщение "Error occured 87......." (общо 8 цифри и букви). Не се получи. Нищо не можах да изтегля. И тук ударих на камък. Нямам идея защо ми отказа издаването на такъв сертификат. Мисля,че причината е в моя компютър. Но за сега това е положението. Освен да отида утре и да ги питам. Така мисля. Нямам друг избор. Изобщо много сложно стана, но не знам какво друго мога да направя.
Така, мъките продължават. Посетих ЦКБ. Предварително бях си наумил да им задам два въпроса.
1. Защо не мога да си изтегля сертификата за Интернет банкиране на моя компютър или на друг носител? На този въпрос девойката ми отговори, че трябва да вляза в браузъра, от там на "tools| и т. н. Ако не го ннамеря там (сертификата) и да си го изтегля, да се обадя на еди -кой си телефон в София (аз съм във Варна). Написа ми го на едно листче. Да се обадя на него и от там уж трябвало да ми кажат. Добре, примирих се. А и не това е най - важното в момента за мен.
2. Тук вече ннещата станаха по - сложни. Нали главният проблем за мен е този PayPal. Защо не мога да получа статут на проверен (Verifed). Обясних й. Казах,че така пишат от Люксембург. Моят УНИКАЛЕН НОМЕР се намирал в моята карта. Погледна на компютъра си. Какво е видяла аз не знам, но ми направи разпечатка. Докато принтера скърцаше и чаках да си взема листа с тъй - скъпият за мен УНИКАЛЕН НОМЕР, тя ме запита: "Правихте ли опити да търсите този НОМЕР/'
- Ами, да много пъти. Защо? - и отговорих.
- Защото са Ви вземали 3 (ТРИ) пъти по 2,25 долара. Сега сте с 6,75 долара по - малко в сметката.
- Как така ще ми вземат, след като няма нищо на лице. На какво основание?
- Не знам. Питайте тях. Няма ли обяснение какво трябва да се прави, за да стане от първия път?
- Има, но е на английски - и отговорих.
- Ееее, не знам. Нямам представа от PayPal. Защо не ползвате eBay? Там е по - лесно.
Не ми се слушаше повече и си тръгнах. Докато чаках да пристигне автобуса погледнах листа от разпечатката. И нов кошмар. Вместо с един УНИКАЛЕН НОМЕР, вече имам 3 (три). Сега не знам кой от трите да въведа. И щом за всяка грешка ми отмъкват по 2, 25 долара, не смея нищо да пипам. Вярно имат "HELP", но от него нищо не се разбира (поне аз не мога да се ориентирам). Опитах да им задам въпрос по електронната поща, но ми отговориха (предполагам автоматично), че за тази цел си имало "HELP" в сайта им. Да погледна там. На тема PayPal вече мога да защитя дисертация. Написал съм около 60 страници. Ако успея да стигна благополучно до края, ще я публикувам в отделен сайт. Ще бъде много полезно, особенно за такива като мен. Но кажете, какво да правя сега. Щом веднъж са ми вземали 3 пъти по 2,25 долара без да ме питат, това означава, че могат да го правят винаги, когато си поискат и колкото си искат.
Ако избереш онлайн банкиране на цкб ще трябва и да се занимаваш със електр. сертификат, който ще ти дадат, когато се логнеш. Процедурата е следната:
Отиваш в някой клон и попълваш един лист с номера на сметката и се подписваш. (има вариант само да гледаш сметките си, без право на транзакции онлайн)
Връщаш се, логваш се и си изтегляш сертификата (това е файл, който трябва да пазиш на сигурно място и да го импортнеш в компютъра с който влизаш в системата им)
С това освен, че ще видиш заветните 4 цифри, ще можеш да следиш какви транзакции има и колко ти е салдото.
Да, този път вече съм го извървял. Направих си регистрация в сайта им за Интернет банкиране. Излезе ми едно съобщение, че трябва да посетя най - близкия клон на банката. Посетих я. Подадох въпросното заявление и ми казаха, че ще ми се обадят, когато е прието. Обадиха ми се миналия понеделник, че не могат да ми открият регистрацията. Пак отидох на място. След половин час ме откриха в компютрите. Причината била, че съм си написал името на латиница, а е трябвало на кирилица. И това ги затруднило. И наистина аз много се двоумих, когато се регистрирах в сайта им, защото никъде не пише с какви букви да си напиша името. Но както и да е. Нали вече всичко е наред. Преди един час направих опит да си изтегля сертификата (въпросният файл), но сега ми излезе друго съобщение "Error occured 87......." (общо 8 цифри и букви). Не се получи. Нищо не можах да изтегля. И тук ударих на камък. Нямам идея защо ми отказа издаването на такъв сертификат. Мисля,че причината е в моя компютър. Но за сега това е положението. Освен да отида утре и да ги питам. Така мисля. Нямам друг избор. Изобщо много сложно стана, но не знам какво друго мога да направя.
ami te tezi izwlechenia specialno za CCB mogat da se gledat i online
otiwash na glawnia site i ot tam si ima link, samo triabwa da si aktiwiral smetkata w niakoi ot ofisite na bankata
Иди до ЦКБ и си поискай извлечение по сметката за периода, в който си направил транзакцията. В извлечението ще видиш разход за 1.50 ЕУР - в описанието на разхода ти ще видиш търсените от теб 4 цифри. Ако имаш интернет банкиране и там можеш да ги видиш.
Коментар