IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За лихвите на банките и още нещо:

http://www.ekipnews.com/?p=27083

Как властта сваля лихвите: румънският пример

http://www.ekipnews.com/?p=6709

Лихвите в BG: Доспейска трагедия
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от turandot
      Jekata, теб те имах за един от сериозните и начетени хора във фоума, но с това общо изказване ми падаш в очите. Какво ще рече, че се олихвява като овърдрафт? Дай конкретен пример, щото така казваш нещо много общо без конкретна връзка. Да разясня що те нападам (аз на безобидните не им пиша). Да вземем ПИБа - там ако внесеш по дебитна карта до 2-3 минути можеш да изтеглиш парите и овърдрафт по тия карти няма. Ако внесеш по кредитна парите влизат до 3-4 часа (изрично съм се интересувал), но дори през това време да похарчиш същата сума след заверката ти отново не си дължал пари на банката за тоя ден т.е. няма лихва. Още повече че билинга се прави веднъж в месеца и ако баланса ти е нулев накрая тия 2-3 часа разлика въобще не играят. Дори да се окаже че в един кратък момент си бил длъжник, нищо не се "олихвява като овърдрафт".
      Мерси за мнението!
      След като го казвам, значи има за какво. Внасям парите по разплащателна с дебитна в евро както споменах в час Х, в час Х+1 най-рано извършвам плащане. Малкия момент е, че са осчетоводени с 2 дни по-късно и се води, че вноската е ползвана като овърдрафт. Ето защо и имам "Удържана ДТ л/ва- неразр.овърдрафт". Подобен проблем, но с банкоматите имат ДСК. Могат на момента да смятат тегленията, но не и вноските. Разликата между двете е, че в ПИБ-а в края на работния ден са писали "Zdraveite,
      Sled napravena spravka se ustanovi , che lihvata za nerazreshen ovurdraft e nachislena nekorektno i tq shte bude stornirana.Izvinqvaite za prichinenoto neudobstvo." , докато при ДСК отнема месец, но все пак сторнират и дори и да са дребни суми. Въпроса е в грешния принцип на работа. Както съм споменавал аз ги давам на банката я на гише, я на банкомат. От тоя миг парите не са у мен, а са у банката. Кога ще ги осчетоводи мен не ме вълнува и ако има лихва от момента на вноската би следвало да е в моя полза, а не обратното което и се получава.

Надявам се да съм бил полезен с отговора си!

P.S. : Все още не е сторнирана, но предполагам до понеделник ще е. Или поне се надявам.

Коментар

• Jekata, теб те имах за един от сериозните и начетени хора във фоума, но с това общо изказване ми падаш в очите. Какво ще рече, че се олихвява като овърдрафт? Дай конкретен пример, щото така казваш нещо много общо без конкретна връзка. Да разясня що те нападам (аз на безобидните не им пиша). Да вземем ПИБа - там ако внесеш по дебитна карта до 2-3 минути можеш да изтеглиш парите и овърдрафт по тия карти няма. Ако внесеш по кредитна парите влизат до 3-4 часа (изрично съм се интересувал), но дори през това време да похарчиш същата сума след заверката ти отново не си дължал пари на банката за тоя ден т.е. няма лихва. Още повече че билинга се прави веднъж в месеца и ако баланса ти е нулев накрая тия 2-3 часа разлика въобще не играят. Дори да се окаже че в един кратък момент си бил длъжник, нищо не се "олихвява като овърдрафт".

Коментар

• Оказва се, че проблем с осчетоводяването имат не само ДСК с вноските през банкомат, но и ПИБ с вноска на каса. Така внесени пари да речем в 10 и изхарчени в 10. 30 се олихвяват като овърдрафт. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно положението на една от прехвалените банки, да не говорим за останалите.

Коментар

• При каква лихва бихте теглили ипотечен кредит?

При лихва - 5-7% (53%)
            При лихва - 8-12% (4%)
            При лихва - 13-17% (1%)
            В условията на криза тегленето на ипотека е рисково при каквато и да било лихва - (18%)
            И сега искам да тегля, но не ми дават - (3%)
            Най-добре е да се купи жилище със собствени пари - (21%)

Общ брой гласували: 948
            Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata
              Последната седмица салдото по разплащателната ми сметка разбираемо с оглед на месечната такса намаля от 0.27 лв на 0.07 лв. Такова бе до вчера. Днес с изненада установявам, че вече съм на - 0.05 лв. Естествено разликата от 0.12 лв е начислена лихва овърдрафт, които аз и в този момент не виждам като движение по сметката. Просто "фантомно" са изчезнали до този момент тези 12 ст.. Както и предположих банката отново (мисля за втори или трети път се сблъсквам с този проблем, като преди дори ми бе блокирана сметката) е начислила неправомерно лихва за овърдрафт. Макар и предходните пъти когато съм говорил със служители от кол-центъра да съм уверяван, че не е възможно в крайна сметка се случва подобно на последния случай. Конкретно случая е следния : след вноска на банкомат на 12.08.2009 г. в 20.42 ч. и при положително салдо по сметката след около половин час влизам в онлайн банкирането и виждам внесената сума вече налична по сметката ми. Следват разплащания и преводи в размер естествено под наличността по сметката. Предполагам само, че системата не позволява при налични 20 лв да извърша плащания за 200. Проблемът идва главно от необходимото на банката технологично време за осчетоводяване на вноската. Аз внасям сумата в 20.42 и на момента я виждам налична в сметката си през банкирането. Това дали банката ще я осчетоводи днес, утре или след месец не би следвало да ме касае. Предал съм парите си на банката в този ден и час и докато имам макар и минимални средства по сметката би следвало лихвата да е в посока банката към мен, а не обратното. Което например не се случи след двуседмичното "потъване" на 400 лв прибрани от банкомата, но не и осчетоводени от последния и бяха нужни две седмици на банката да изчисти проблема, но лихва в моя полза незнайно защо не бе начислена. В крайна сметка внасям сума Х в ден У, след 20 минути решавам да похарча сума Х, а дори и Х - 1 лв дори да е, банката я осчетоводява минимум в ден У + 1 и излиза, че плащам лихва затова, че съм имал благоразумието да внеса собствените си пари, т.е. аз плащам на банката лихва за моите внесени пари, игнорираме факта, че не ангажирам банкови служители за "услугата".
              Използвам случая, че темата е ъпната да оповестя, че неправомерно взетото вчера бе върнат. Да видим как ще е тоя месец.

Коментар

• Първоначално изпратено от investor.bg
                Основният лихвен процент с ново 18-годишно дъно от 1,46%
                01.10.2009 10:36

Основният лихвен процент (ОЛП), който е валиден за страната от началото на този месец, е 1,46 на сто, съобщи централната банка.

Това е най-ниското ниво на ОЛП, откакто Българската народна банка (БНБ) започна да определя равнището му след 1991 г.

За септември равнището на основната лихва беше 1,57%, а през януари тази година възлизаше на 5,17 на сто.

ОЛП, чието влияние е ограничено в условията на валутен борд, се формира на базата на индекса Leonia. Този индекс отразява лихвите на междубанковия пазар за еднодневни депозити (овърнайт) през предходния месец. Обемът на междубанковия пазар е едва 0,35% от размера на привлечения от банките ресурс, което прави ОЛП изключително непоказателен за лихвения пазар у нас. В предходните месеци Leonia дори се движи разнопосочно с лихвите по кредитите, които се покачват до 6-годишен връх от 10,3% през юли 2009 г.

Данни за основната лихва от началото на годината:

1.10.2009 г 1,46%
                1.09.2009 г. 1,57%
                1.08.2009 г. 1,71%
                1.07.2009 г. 2,24%
                1.06.2009 г. 2,35%
                1.05.2009 г. 2,27%
                1.04.2009 г. 3,53%
                1.03.2009 г. 3,49%
                1.02.2009 г. 3,92%
                1.01.2009 г. 5,17%

Коментар

• Благодарско Жека,

Ами да ги питам, ама не се сетих днес, а сайта им е бозяв и прочее! :-)
                  BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                    Иухуу,

някой да е погасявал предсрочно кредит в близките две години! Питането ми е за такса Предсрочно погасяване -> нали приеха закон да няма, но от кога е влязъл в сила не зная, който знае нека да сподели, моля!
                    Чл. 18. (1) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2008 г.) Потребителят има право да изпълни предсрочно задълженията си по договора за потребителски кредит без да дължи лихви, такси или други разходи по кредита.
                    ЗАКОН
                    за изменение и допълнение на Закона за по-
                    требителския кредит (обн., ДВ, бр. 53 от 2006 г.;
                    изм., бр. 105 от 2006 г.)
                    § 1. В чл. 7, т. 12 думите .и указание, че в този
                    случай той има право на намаление на размера
                    на задълженията си съгласно чл. 18, ал. 2. се
                    заличават.
                    § 2. В чл. 18 се правят следните изменения и
                    допълнения:
                    1. В ал. 1 накрая се добавя .без да дължи
                    лихви, такси или други разходи по кредита..
                    2. Алинеи 2 и 3 се отменят.
                    Законът е приет от 40-то Народно събрание
                    на 19 декември 2008 г. и е подпечатан с офици-
                    алния печат на Народното събрание.
                    Председател на Народното събрание:
                    Георги Пирински
                    Що не видиш тарифата на банката или се опъват и сверяваш ?

Коментар

• Иухуу,

някой да е погасявал предсрочно кредит в близките две години! Питането ми е за такса Предсрочно погасяване -> нали приеха закон да няма, но от кога е влязъл в сила не зная, който знае нека да сподели, моля!
                      BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Корупцията – катализатор на финансовата криза

14:56 24-09-2009

Новинар

Над 300 млрд. долара е струвало даването на подкупи в световен мащаб

Корупцията по света е действала като катализатор за финансовата криза и в случай че правителствата и бизнесът не се захванат по-сериозно с изкореняването й, рецесията би могла да се повтори. До това заключение е стигнала неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл”, която късно в сряда публикува годишния си доклад за корупцията.

Според документа корупцията по света е струвала милиарди долара и представлява сериозна пречка пред устойчивия икономически растеж. Последиците от нея пък се разпростират от ниския морал на персонала до загубата на доверие сред клиентите, както и на бъдещи бизнес партньори.

Докладът разглежда подробно рисковите корупционни практики, с които се сблъсква бизнесът, като се започне от малките предприемачи в Африка и се стигне до мултинационалните компании в Европа и Северна Америка. Само в развиващите се страни и държавите в преход подкупите, които се дават на политиците и корумпираните служители, възлизат на 40 милиарда долара годишно.

Корупцията оскъпява проектите с поне 10 на сто, като потърпевши са потребителите, алармира „Трансперънси интернешънъл”. В крайна сметка онези, които плащат цената на корупцията, са обикновените граждани.

В доклада освен традиционните подкупи организацията отчита и други явления. За пръв път е посочена схемата за бонусите на директорите на мултинационалните компании, както и действията на мажоритарните собственици. Като форма на корупция е посочено и поведението на рейтинговите агенции, които са си затваряли очите за високите нива на риск. Според организацията потребителите са платили допълнително над 300 млрд. долара заради дейността на близо 300 международни картела, разкрити в периода между 1995 – 2000 г.

България в една група с Тринидад и Тобаго

През изминалата година корупционният индекс на България е намалял на 3,6 и страната се нарежда на 72-ро място, което дели с държави като Тринидад и Тобаго, Свазиленд, Суринам, Перу, Мексико, Македония и Китай. Индексът оценява как гражданите възприемат нивото на корупция в държавната администрация и политическата класа, като разглежда 180 държави и ги оценява по скала от 0 (високо ниво) до 10 (ниско ниво).

България е анализирана в контекста на държавите от Централна и Източна Европа. Българите посочват, че корупцията е обичайно явление и често се налага да дават подкупи, за да получат разрешения или документи от властите. Също така най-много хора в България - 53,8 на сто от анкетираните, са посочили подкупите в обществените поръчки, като две трети от тях са се сблъскали лично, а останалите са чули от медиите или от познати. Над една трета от запитаните твърдят, че отражението на корупцията върху бизнеса им е голямо. Подобна е ситуацията единствено в Сърбия.

В сравнение с класацията за 2007 г. „Трансперънси интернешънъл” отбелязва, че някои държави са станали по-корумпирани. Такъв е случая с Норвегия и Великобритания, както и България, която от 64-то е паднала на 72 място. За сметка на това организацията отчита напредък при други държави като Катар, Кипър, Южна Корея и Турция. Страната с най-малко корупция е Дания, а в дъното на класацията се нареждат Сомалия, Мианма и Ирак.

Коментар

• За високите лихви са виновни Компира,Картофа,Ряпата,Моркова,Каратиста,
                          Сумиста,Мечката ,Тигъра и още знайни и незнай видове на флората и фауната:

http://www.standartnews.com/intervie...B8%D1%82%D0%B8

С нов закон ще изчисляваме и годишните разходи за ипотека

Насред криза няма евтини кредити

Длъжници роптаят срещу високите лихви, казва Виолина Маринова

четвъртък, 24 септември 2009
                          Какво ни чака през зимата и вижда ли се вече опашката на кризата? Тези въпроси си задават всички, особено предприемачите. Но за да тръгне икономиката напред, са нужни пари, а парите са в банките.

Връщат ли се добрите стари времена на евтиното кредитиране, попитахме Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на най-голямата банка у нас - ДСК, и шеф на Асоциацията на банките.

- Госпожо Маринова, тръгнаха ли устойчиво надолу лихвите по кредитите?
                          - Банка ДСК беше първата, която намали с 0,5% още през юни лихвите за заеми за покупка и строеж на жилища. Но на лихвите не трябва да се гледа едностранно. Цената на банковите продукти се формира от много компоненти. Такъв компонент е и надбавката за риск на държавата, който се дава от рейтинговите компании, и той наистина падна с 2,5 на сто. Но рискът в портфейлите на банките остава висок, защото икономиката все още не работи нормално. Освен това депозитите, които привличаме от населението, са с висок лихвен процент. За да имаме средства да кредитираме, ние трябва да даваме на хората, които са вложили парите си при нас, съответната добра лихва. По данни на БНБ нередовните кредити към края на юли са 12%. Това ясно показва колко се е влошило качеството на банковите портфейли. Причината е, че фирмите не функционират добре. През юли безработицата е 7,62%, или 270 хил. души, но това са само регистрираните. Заради кризата икономиката "посивя", т.е. броят на неосигурените лица също расте. Аз съм сигурна, че дори да намалим лихвите по кредитите, ние пак не бихме кредитирали, ако клиентите няма да могат да докажат, че проектът им може да осигури възвръщаемост.
                          - Как работите с клиентите си, за да не се стига дотам, да вземете жилището им например?
                          - Банките предлагат различни схеми на клиенти, които се чувстват затруднени. В много случаи ние първи ги търсим, предлагаме преструктуриране и предоговаряне на кредитите. Целта е да не изпадат в затруднения и да не влизат в кредитния регистър като нередовни платци, за да имат възможност и след това да теглят заеми. Всички кредити, които не се плащат, костват средства на банките - провизии в случай на закъснение на вноските над 30 дни. Ако закъснението е над 180 дни, кредитът е провизиран 100%.
                          - Може ли еднозначно да се каже, че банките в България са стабилни, и защо?
                          - Банковата ни система е стабилна, защото има много стабилни регулации. "Банков надзор" ни контролира ежемесечно по показатели за ликвидност, качество на портфейла, капиталова адекватност, колко са преструктурираните заеми и т.н. При първия симптом от "Дистанционно наблюдение" веднага посещават банката, за да установят причините.
                          - Ще стигнат ли лихвите по кредитите нивата отпреди кризата и кога?
                          - Вече има позитивни сигнали отвън за оттласкване от дъното на кризата, но в България е необходимо да се преодоляват допълнително и множество негативни фактори като все още голямата престъпност и корупция.

При по-благоприятна икономическа среда лихвените проценти по кредитите ще започнат да падат. Твърдо обаче заявявам, че няма да се възстановят онези цени на кредита, които имахме преди кризата. Независимо колко добре се развиват нещата, в скоро време не е възможно лихвените проценти да бъдат драстично намалени.
                          - Бизнесът обаче твърди точно обратното: "Как да разширяваме производството при 12-15% лихва?" Какво ще им отговорите?
                          - Всичко е въпрос на цена - ако имаме възможност, ще предложим по-евтини кредити. Примерно една фирма има прекрасни идеи, но няма как да ги реализира, защото има междуфирмени дългове, нереализирана продукция и спад в потреблението. Тогава и банката не би могла да я подпомогне. Въпреки това банките и сега кредитират. Според мен проблемът с лихвените проценти на заеми, конкретно на фирмите, е преекспониран. Не са верни твърденията, че банките постоянно променят условията по кредитите. Съществуват фирмени кредити в евро, при цена EUROBOR плюс надбавка - днес например EUROBOR е 1,5. Надбавката е 2,5%, колко става лихвата тогава? Тя остава непроменена до момента, в който клиентът не се съгласи на промяна. Така че често се правят необосновани обобщения и, по мое мнение, от хора, които имат персонален интерес от това.
                          - Какво имате предвид?
                          - Тези твърдения обикновено са на хора с кредити, които имат затруднения при тяхното изплащане. Говорят срещу несправедливите високи лихви, за да постигнат облекчения за себе си. Твърдя, че банките правят всичко по своите възможности, за да постигнат разбирателство с кредитополучателите. Нека да се разбере, че никой няма интерес банковата система да генерира загуби и да се декапитализира.
                          - Финансовият министър Симеон Дянков също призова да се намалят лихвите, а при обсъждането на доклада на президента каза, че промяната в рейтинга е достатъчна това да се случи.
                          - Промяната на риска би дала възможност на банките да привличат по-евтини ресурси от международни институции, т.е тогава бихме могли да кредитираме при по-ниски лихвени проценти. Ние работим в условия на пазарна икономика и държавата не може да въздейства на лихвената политика на банките. В момента банките в България ползват ограничени средства от международните финансови пазари, но при подобрена макросреда сигурно и това ще се случи.
                          - Каква е причината Комисията за защита на конкуренцията да проверява банките за картелни споразумения?
                          - Проверките бяха със съмнение за съществуващо споразумение между банките за поддържане на високи лихви по кредити и депозити. КЗК е в правото си да извърши проверка, но предметът на дейността на Асоциацията на банките не третира въпроси, свързани с ценовата политика. Лихвите са различни за различните банки, определяни в силно конкурентна среда. Има конкуренция, което е точно противоположно на твърдението за картелно споразумение, в което ни упреква КЗК. АББ е предоставила цялата поискана информация.
                          - Депозират ли се пари отвън в българските банки заради високия доход по влоговете?
                          - Дай, Боже, и това да стане, но досега такова нещо няма. Нетният ръст по депозитите в банковата система към юни е 153 млн. лв., което е доста малко. Само година по-рано това число беше близо 950 млн. Лихвите по депозитите вече не растат, защото няма смисъл при тези малки обеми. Не трябва да се бъркат обаче тези лихвени нива с лихвите при промоциите. Това не е действителната цена на депозитния ресурс, а точно определени условия в сила за кратък период и за определен продукт. А парите от чужбина идват не толкова заради високия доход, а главно когато доверието е високо. Все още нямам индикации, че това доверие укрепва. В края на м.г. например от банките бяха изтеглени над 2 млрд. лв. заради лоши прогнози за кризата. Затова тогава се принудихме да вдигнем лихвите по депозитите, за да привлечем ресурс от местния пазар.
                          - Прогнозите са, че ще стигнем дъното на кризата през зимата. Така ли е, съдейки по контактите си с бизнеса?
                          - Ако мога да отговоря на въпроса дали сме стигнали дъното, би трябвало да получа Нобелова награда. Но определено не смятам, че сме преодолели кризата. Поне до края на годината няма да се случи чудо. Евентуално през пролетта очаквам някакъв положителен тренд.
                          - От 12-те процента нередовни заеми чий дял е по-голям - на гражданите или на фирмите?
                          - Разпределението е почти поравно. Първоначално се влошиха кредитите на гражданите, защото първата реакция на фирмите бе да започнат съкращения. От пролетта започна да се влошава и портфейлът на фирмите.
                          - Пише се нов закон за потребителския кредит с участието на Асоциацията на банките. Кое е новото всъщност, тъй като има вече такъв закон?
                          - Нов закон се налага, за да се съобразим с всички изисквания на директивата на ЕК. В него обаче има и неща, които директивата не изисква, но ние ги въвеждаме - например да се оповестява годишният процент на разходите (ГПР) и за ипотечните кредити, с което ние сме съгласни. Все още се дискутира точната редакция на текста в законопроекта, който се отнася за правото на отказ на клиента от взетия кредит в 14-дневен срок. Трябва точно да се дефинира, че след съобщението за отказ в 30-дневния срок ще трябва да се погаси задължението, след което следва прекратяване на договора.
                          - Смятате ли, че трябва да се отвърже фиксираният курс лев/евро?
                          - В никакъв случай! Точно фиксираният курс и валутният борд спасиха България от кризата. Адмирирам заявката на финансовия министър Симеон Дянков да се ускори изпълнението на критериите за влизането в "чакалнята" към Еврозоната ERM 2. Ако се премахне валутният борд преди това, колебанията на валутния курс ще имат отрицателно влияние върху България.
                          Валерия Стойкова

Коментар

• Японските банки отрязаха гангстерите
                            25 септември 2009 / Nеws.dir.bg
                            Японските банки спират да обслужват сметки на гангстери и свързани с тях фирми и компании, реши Националната асоциация на банкерите.
                            В препоръките на асоциацията е посочено, че отсега нататък членовете на организирани престъпни групи няма да могат да откриват свои лични сметки във всички членуващи в нея 187 японски банки, съобщават японски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.
                            Преди това асоциацията забрани каквито и да било финансови операции, включително кредитиране, ако корпоративните клиенти имат отношение към гангстерски и рекетьорски групировки. На тези групировки се забранява и да имат индивидуални сейфове в банковите компании в страната.
                            Въвеждането на подобни ограничения към отделни лица от престъпните среди цели изцяло да бъдат изключени контактите на банковата система с антиобществени елементи, частни лица и организации, опитващи се да изперат придобитите по незаконен път финансови средства, се казва в инструкциите за банките.
                            Решенията за отказ на услуги ще се взимат след съответни проверки за клиентите с помощта на специални информационни масиви или "черни списъци". Съставянето и попълването на тези данни ще се прави не само от самите банки, но и от асоциацията на банкерите.
                            Подобни мерки против местните организирани престъпни групи бяха предприети през март от Японската асоциация на дилърите на ценни книжа.

Коментар

• http://paper.standartnews.com/bg/art...article=294943

Според доклад на Еврокомисията
                              Банките ни скубят с високи такси
                              Трезорите крият информация и вземат скъпо за услугите си

Банките ни скубят със сложно ценообразуване, скрити такси и неясна информация. Всичко това им помага да прибират огромни печалби на гърба на клиентите си. Това пише в доклад на Еврокомисията, огласен в Брюксел. По нейна поръчка две години независми европейски консултанти са проучвали условията на банкиране, които предлагат трезорите в ЕС. И признават, че дори те са се затруднявали в две трети от случаите да разберат за какво банките вземат пари. Наблюдението е извършено в 224 трезора в 27-те страни - членки на Евросъюза, които покриват 81% от пазара на дребно в общността
                              Въз основа на проучванията е изготвен докладът с название "Данни за таксите по текущи сметки за потребителите". Той бе представен от еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. Картината, която е описана в 33 страници, не е никак розова нито за страните от Стара Европа, които се славят със столетни традиции в банковото дело, нито за останалите новоприети членки на общността. Истинска загадка е как все пак клиентите се ориентират и успяват да ръководят финансите си.
                              Така например според проучването 10 на сто от проверените банки не са предоставили никаква информация на интернет страницата си за таксите и комисионите, които прибират за откриване, обслужване и пр. на банкова сметка. В една трета от кредитните институции информация има, нотя е твърде оскъдна, за да стане ясно на клиентите колко точно трябва да платят, а в 66% информация е имало, но въпреки всичко се е налагало пак да се пита. Може би поради тази причина 79% от гражданите на ЕС са поискали въвеждането на стандартизирана информация за всички банкови услуги, валидна за всяка държава от общността. От своя страна пък самата Меглена Кунева при представянето на доклада в Брюксел във вторник е посъветвала гражданите да не вярват на банкерите безусловно като на докторите. Оказва се, че те или спестяват истината, или я изопачават, или просто мамят
                              "Банкерите на дребно мамят потребителите!", заяви комисарката в прав текст на пресконференцията в Брюксел. При това документът разглежда само два проблема, свързани с таксите по банковите сметки и смяната на обслужващата банка. "Таксите по текущите сметки са много непрозрачни, което прави практически невъзможно за потребителите да знаят колко плащат и да сравняват предложенията на различните банки", се подчертава в доклада. В неговия обсег не са фокусирани условията по кредитите, където са най-големите сблъсъци между банките и техните клиенти и съответно най-големите загуби на нерви и пари.
                              Там, където липсва прозрачност, логично и скубането е най-голямо, намекват експертите. Затова неслучайно най-скъпите страни в сферата на банковите услуги са Австрия, Франция, Италия и Испания, в които и прозрачността е на особено ниско равнище. В доклада е даден фрапиращ пример за цените на банковите услуги, в който фигурира и България. "В някои страни таксите и комисионите по сметките в банки са много повече, отколкото парите в самите сметки", констатират авторите на доклада. Така например обслужването на най-често ползваните сметки в Италия струва средно 831 евро, докато у нас сумата е само 28 евро, или почти 30 пъти по-евтино. Надяваме се това сравнение да не насърчи банките в България да вдигнат веднага цените си. Още повече че почти всички чувствително коригираха нагоре в последните месеци таксите и комисионите си. Ниски разходи в границите на Европейския съюз по текущи банкови сметки освен България предлагат още Холандия, Белгия и Португалия.
                              Проблемът е важен, защото банковото обслужване обхваща все по-голяма част от населението на Европейския съюз. Според анализаторите през 2003 г. в 15-те страни - членки на ЕС, 80% от населението е имало сметки в банки. През 2008 г., когато ЕС обхваща вече 27 държави, 87% от гражданите имат банкови сметки, голяма част от тях и банкови карти. Почти една трета от тях обаче (29 процента) се затрудняват да сравняват офертите на отделните банки, защото са неясни, или просто нямат база за сравнение.
                              Конкретен пример е даден с Германия, където поради криене на информация и некомпетентни съвети хората губят ежегодно 20-30 млрд. евро от неизгодни инвестиции. Авторите на доклада, действайки под прикритие, са направили експеримент и са поискали консултация от 25 банкови консултанти за теглене на ипотечни заеми. Всички те са предложили неизгодни оферти, като са скрили информация, която би позволила на клиентите да платят по-малко.
                              "Банките трябва да променят начина, по който се отнасят към потребителите, а страните в Европейския съюз трябва да изпълнят ангажиментите си към потребителските закони в съюза", заяви още еврокомисарят за защита на европейските потребители Меглена Кунева при представянето на доклада.
                              Валерия Стойкова

Коментар

• Опашки пред ДСК в Хисар

Дълги опашки се извиха в първия работен ден пред клона на банка ДСК в Хисар.
                                Хората притеснени чакаха да извадят извлечение от банковите си сметки, за да видят, дали няма източвани суми от личните им спестявания или теглени кредити от тяхно име, без разрешението им, съобщи БГНЕС.
                                Причина за паниката е, че преди дни стана известна схема, по която 42-годишната касиерка от местния клон на банката Мария Димитрова е теглила крупни суми от името на клиенти, чрез фалшифициране на подписи. Тя е източвала и суми от личните им банкови сметки.
                                Официално разкритите далавери до момента са за около 100 хил. лв.
                                Една от ужилените в измамната схема е учителката Пенка Тонкова от Хисар. Преди дни, младата жена била уведомена, че е поръчител по кредит от 10 хил. лв. на абсолютно непознат за нея човек от съседното село Михалци.
                                При проверка се оказало, че въпросният Иван Ненчев е безработен и никога не е подавал документи за заем.
                                За БГНЕС Тонкова съобщи, че е съседка на касиерката Мария Димитрова, че лично няколко пъти й е давала заеми, които са били връщани навреме.
                                Сред ужилените има и директорка на детска градина, продавачка в строителен магазин, от чиято сметка са изтеглени 20 хил. лв. Жената обаче отказала да говори, тъй като е роднина на касиерката.
                                Според потърпевшите не е изключено в измамата да е замесен и друг човек от банката, който е на по-високо ниво от касиерката.
                                Мария Димитрова е освободена от работа преди няколко месеца. Съседите на жената я определят като отлична съпруга и домакиня. Семейството е с добър авторитет в курортния град.
                                Преди седмица бе съобщено, че полицията в София е задържала бившата касиерка на банка ДСК в Костинброд Николинка Михова, която за три години източила над 500 хил. лева от банката и изчезнала.
                                Михова била в неизвестност от 8 май 2002 година, когато разследване на полицията установи, че касиерката е източвала пари от сметки в банката от 1999 до 2002 г.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2455931
                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Working...
                                X