IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Е как може да изтеглиш половин милион кредит за жилище на плаваща лихва през лятото на 2008 ?!?! Тоя е уникат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
      Не зная колко пари дават УниКредит Булбанк за реклама, но Левон Хампарцумян с лека ръка затри огромна част от тях, с днешното си поведение. Чак ме изненада. Не може управител на банка да излезе и да говори не-истини в национален ефир. И ако управител на банката говори неточности по национална медия, то какво ли става при всички договори, сделки и клаузи с тази банка, които не се осветляват?!

Хампарцумян: Спорът между банка и клиент не се решава чрез медиите http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/...z_mediite.html

Ще си позволя да вмъкна и няколко думи за основния проблем на банките в България

Левон Хампарцумян каза, че не може да се даде 20 - 30 годишен кредит, с фиксирана лихва, ако депозитите са краткосрочно. Не съм банкер, но до колкото съм запознат, такъв въобще не бива да бъде даван, тоест - златно правило в банкирането от столетия е да не се дават по-дългосрочни кредити отколкото е срока на депозитите. Това правило е нарушено в България, което поставя пред огромен риск самите банки - Някой рискове пред банките в Българияhttp://borsi.dir.bg/_wm/library/item...8&df=8&dflid=3 Подобни кредити могат да се раздават, но само при определени условия за сигурност, които банките ни не са взели, което прави и самите банки много рискови финансови институции. Решение за даване на кредити за по 10-20-30 години, с фиксирана лихва има, дори депозитите да са краткосрочни, но банката трябва да си гарантира парите и сигурността дори в случай на изтегляне на депозитите, които често са за не повече от година.

Как може да стане това? Много е лесно! Изключително лесно дори...

Така - срокът на раздадените кредити може да е дълъг, лихвата им да е фиксирана, въпреки, че депозитите ще са краткосрочни и с променяща се лихва. И да няма риск за банката, нейните печалби и сигурност, а клиентите да знаят абсолютно точно какво и колко ще платят дори след 29 години. Схемата е проста и лесна, като дори може да се гарантира и фиксира лихва и за вече раздадени кредити. Първата или първите няколко банки които биха я приложили най-лесно биха я изпълнили и с най-висок процент запазване на печалба.

Не е моя работа обаче да давам съвет на банкери.. Безплатно
      Първоначално изпратено от SubZero Разгледай мнение
      ..А това е една от най-свежите глупости, които съм чел напоследък. Че и златно правило го изкара.... Тц, тц, тц...
      Явно ти липсва прочита на няколко книга по банкиране, поне от любопитство като мен, обаче - както обясних, щом Левон се оплаква от този проблем - кратки депозити и дълги кредити, то не съм аз който ще седне безплатно да обяснява на такива като него и колегите му, че проблемът е много лесно решим
      Last edited by Jay Gould; 20.01.2012, 12:01.
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнение
        И з мога да им го подам, акъла де!
        Пример с лихвите: По кредити БЛП ( скришния им кос) да се определя според осреднена лихва за 1 год. депозит + 50% ( или до макс. 100%) за ипотечен.
        ...........
        Дали ще им е удобно така, какво ще кажите?
        Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнение
        .....Това в момента и ще се знае че вдигна ли депозитите и твоита се вдига!
        Рискуваш да те поканят и теб един ден в БТВ на разпит

Ето защо:

Ако депозитите са ти на 4% и сложиш надбавка от 50 на сто, би давал кредити на 6 процента.
        Година по-късно, средната ти лихва по депозити се вдига на 5% и по формулата ще вдигнеш лихвата по кредита на 7,5 на сто. С други думи, ще печелиш с половин пункта повече отколкото преди това. Всяка банка би се съгласила на твоята схема.

Коментар

• Нямаш проблеми да отидеш, ако я намериш (пример Българските депозити спрямо кредитите в Шенген) то затова ни и ползват. То това се регулира само ти идваш при мен аз съм съгласен. А ти ако ги дадеш на такава лихва дали някои би взел от тази банка ипотечен кредит от 14% и как би избила разликата тя?
          Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от REDA Разгледай мнение
            ,,,нещо свързано с давност,,,,
            Верно е!!! Давноста е 5 годишна - само чееееее .........
            5-години след последното постъпило искане от съответната институция
            т.е. - давност - НЯМА - ще се издължиш до последната стотинка за която имат претенции

Коментар

Защо не Пешо по депозит давам за 1год . 4% за кредит по ипотека на теб 6.5% без такса Ангажимент и такса проучване, другите такси ще си ги платиш. Тук опираме до въпроса че трябва да съм събрал парите предварително, иначе няма свърши стоката.
              Това в момента и ще се знае че вдигна ли депозитите и твоита се вдига!
              Ми аз веднага отивам в една друга банка дето дава лихва по депозитите 8,80% и съм на печалба.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivooo Разгледай мнение
                Защо да е само 5 години банките гонят до край докато не си платиш дължимото, когато няма вече какво да ти вземат дебнат да почнеш работа някъде и веднага запорират заплати и тн.
                ,,,нещо свързано с давност,,,,
                Ще черпя КРАДЛИВАТА МИЖАТУРКА малка биричка някога !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero Разгледай мнение

Невероятно удоволствие беше да гледам гърчещия се и смешен водещ на БТВ.

Най-накрая някой да каже истината, колкото и да е неудобна на мнозина, включително и уж печени борсови спекуланти като прежде пишещите.

А това е една от най-свежите глупости, които съм чел напоследък. Че и златно правило го изкара.... Тц, тц, тц...
                  За простолюдието е важно да кажат че сестра ти е курва пък ти после върви обяснявай че нямаш сестра.То ако бяха умни изобщо нямаше да теглят кредити при такива условия.

Коментар

• Защо не Пешо по депозит давам за 1год . 4% за кредит по ипотека на теб 6.5% без такса Ангажимент и такса проучване, другите такси ще си ги платиш. Тук опираме до въпроса че трябва да съм събрал парите предварително, иначе няма свърши стоката.
                    Това в момента и ще се знае че вдигна ли депозитите и твоита се вдига!
                    Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от 6x49 Разгледай мнение
                      Възмутително е поведението на Хампарцумян! Не съм очаквал от инженер-химик да обясни ценообразуването и формирането на лихвите по кредитите, но поне да се държи възпитано.

Чудя се как БНБ е дала на този човек сертификат за банкер без да има необходимото образование и ръководен опит!
                      Като решат да изчистят агентите и на други тайни служби, а не само на ДС от политиката и бизнеса ще спреш да се чудиш
                      Споменатия от теб винаги се е държал нагло и е с "всеобхватна компетентност", чудя се как още не е провъзгласен за пророк на Бог, Аллах и Буда в Бг

Коментар

• Невероятно удоволствие беше да гледам гърчещия се и смешен водещ на БТВ.

Най-накрая някой да каже истината, колкото и да е неудобна на мнозина, включително и уж печени борсови спекуланти като прежде пишещите.

Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                        ...............Левон Хампарцумян каза, че не може да се даде 20 - 30 годишен кредит, с фиксирана лихва, ако депозитите са краткосрочно. Не съм банкер, но до колкото съм запознат, такъв въобще не бива да бъде даван, тоест - златно правило в банкирането от столетия е да не се дават по-дългосрочни кредити отколкото е срока на депозитите. ...........
                        А това е една от най-свежите глупости, които съм чел напоследък. Че и златно правило го изкара.... Тц, тц, тц...

Коментар

И з мога да им го подам, акъла де!
                          Пример с лихвите: По кредити БЛП ( скришния им кос) да се определя според осреднена лихва за 1 год. депозит + 50% ( или до макс. 100%) за ипотечен. За потребителски от 70% до 150% над 1год. депозит в тази банка. А това да важи не само за нови кредити но и за Старите такива. А тази такса Ангажимент дето я вземат всяка година ( заемало изчислението на заема компютърен ресурс ) направо да я махат!
                          На депозита не заема ли ресурс?
                          Ти би ли ми отпуснал такъв кредит на мен лично?Щото на такъв % вземам веднага.Когато се решава такъв въпрос трябва да се мисли и за двете страни.

Коментар

• ДОГОВОРИ!!!

В Търговското Право - съществува термин - "Отказ от Права" - който е недействителен - ДОРИ И ДА Е ВКЛЮЧЕН В ДОГОВОРА!!!
                            т.е. - не може, когато две страни се договарят, едната предварително да се откаже от правата си!!! Дори и такива клаузи да има в Договора - то те са недействителни!!!
                            Ама в нашата мила татковина - кой ти гледа
                            * не съм юрист - но съм се сблъсквал с такъв случай

Коментар

• И з мога да им го подам, акъла де!
                              Пример с лихвите: По кредити БЛП ( скришния им кос) да се определя според осреднена лихва за 1 год. депозит + 50% ( или до макс. 100%) за ипотечен. За потребителски от 70% до 150% над 1год. депозит в тази банка. А това да важи не само за нови кредити но и за Старите такива. А тази такса Ангажимент дето я вземат всяка година ( заемало изчислението на заема компютърен ресурс ) направо да я махат!
                              На депозита не заема ли ресурс?
                              Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                                Не знам колко пари дават УниКредит Булбанк за реклама, но Левон Хампарцумян с лека ръка затри огромна част от тях, с днешното си поведение. Чак ме изненада. Не може управител на банка да излезе и да лъже в национален ефир. И ако управителят на банката лъже дори по национална медия, то какво ли става при всички договори, сделки и клаузи с тази банка, които не се осветляват така?!

Хампарцумян: Спорът между банка и клиент не се решава чрез медиите http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/...z_mediite.html

Ще си позволя да вмъкна и няколко думи за основния проблем на банките в България

Левон Хампарцумян каза, че не може да се даде 20 - 30 годишен кредит, с фиксирана лихва, ако депозитите са краткосрочно. Не съм банкер, но до колкото съм запознат, такъв въобще не бива да бъде даван, тоест - златно правило в банкирането от столетия е да не се дават по-дългосрочни кредити отколкото е срока на депозитите. Това правило е нарушено в България, което поставя пред огромен риск самите банки. Подобни кредити могат да се раздават, но само при определени условия за сигурност, които банките ни не са взели, което прави и самите банки много рискови финансови институции. Решение за даване на кредити за по 10-20-30 години, с фиксирана лихва има, дори депозитите да са краткосрочни, но банката трябва да си гарантира парите и сигурността дори в случай на изтегляне на депозитите, които често са за не повече от година.

Как може да стане това? Много е лесно! Изключително лесно дори...

Така - срокът на раздадените кредити може да е дълъг, лихвата им да е фиксирана, въпреки, че депозитите ще са краткосрочни и с променяща се лихва. И да няма риск за банката, нейните печалби и сигурност, а клиентите да знаят абсолютно точно какво и колко ще платят дори след 29 години.

Не е моя работа обаче да давам съвет на банкери.. Безплатно

Абсолютно вярно! Матуритетният риск (в срочността на активите и пасивите) е един от основните рискове, които всяка банка следва да управлява ежедневно. Действително има доста варианти за сигурно фиксиране на дългосрочна лихва, но и аз не давам безплатни съвети.

Поведението на Хампарцумян е обяснимо: много по-лесно е да си арогантен, отколкото компетентен. Необяснимо за мен е поведението на БНБ, регулатора и контролния орган на системата, защо не взема отношение по никакъв въпрос и все чака съдилищата да й свършат работата?

Коментар

Working...
                                X