Е как може да изтеглиш половин милион кредит за жилище на плаваща лихва през лятото на 2008 ?!?! Тоя е уникат.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лоши банки - Добри банки
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеНе зная колко пари дават УниКредит Булбанк за реклама, но Левон Хампарцумян с лека ръка затри огромна част от тях, с днешното си поведение. Чак ме изненада. Не може управител на банка да излезе и да говори не-истини в национален ефир. И ако управител на банката говори неточности по национална медия, то какво ли става при всички договори, сделки и клаузи с тази банка, които не се осветляват?!
Хампарцумян: Спорът между банка и клиент не се решава чрез медиите http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/...z_mediite.html
Ще си позволя да вмъкна и няколко думи за основния проблем на банките в България
Левон Хампарцумян каза, че не може да се даде 20 - 30 годишен кредит, с фиксирана лихва, ако депозитите са краткосрочно. Не съм банкер, но до колкото съм запознат, такъв въобще не бива да бъде даван, тоест - златно правило в банкирането от столетия е да не се дават по-дългосрочни кредити отколкото е срока на депозитите. Това правило е нарушено в България, което поставя пред огромен риск самите банки - Някой рискове пред банките в Българияhttp://borsi.dir.bg/_wm/library/item...8&df=8&dflid=3 Подобни кредити могат да се раздават, но само при определени условия за сигурност, които банките ни не са взели, което прави и самите банки много рискови финансови институции. Решение за даване на кредити за по 10-20-30 години, с фиксирана лихва има, дори депозитите да са краткосрочни, но банката трябва да си гарантира парите и сигурността дори в случай на изтегляне на депозитите, които често са за не повече от година.
Как може да стане това? Много е лесно! Изключително лесно дори...
Така - срокът на раздадените кредити може да е дълъг, лихвата им да е фиксирана, въпреки, че депозитите ще са краткосрочни и с променяща се лихва. И да няма риск за банката, нейните печалби и сигурност, а клиентите да знаят абсолютно точно какво и колко ще платят дори след 29 години. Схемата е проста и лесна, като дори може да се гарантира и фиксира лихва и за вече раздадени кредити. Първата или първите няколко банки които биха я приложили най-лесно биха я изпълнили и с най-висок процент запазване на печалба.
Не е моя работа обаче да давам съвет на банкери.. БезплатноПървоначално изпратено от SubZero Разгледай мнение..А това е една от най-свежите глупости, които съм чел напоследък. Че и златно правило го изкара.... Тц, тц, тц...Last edited by Jay Gould; 20.01.2012, 12:01.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнениеИ з мога да им го подам, акъла де!
Пример с лихвите: По кредити БЛП ( скришния им кос) да се определя според осреднена лихва за 1 год. депозит + 50% ( или до макс. 100%) за ипотечен.
...........
Дали ще им е удобно така, какво ще кажите?Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнение.....Това в момента и ще се знае че вдигна ли депозитите и твоита се вдига!
Ето защо:
Ако депозитите са ти на 4% и сложиш надбавка от 50 на сто, би давал кредити на 6 процента.
Година по-късно, средната ти лихва по депозити се вдига на 5% и по формулата ще вдигнеш лихвата по кредита на 7,5 на сто. С други думи, ще печелиш с половин пункта повече отколкото преди това. Всяка банка би се съгласила на твоята схема.
Коментар
-
Нямаш проблеми да отидеш, ако я намериш (пример Българските депозити спрямо кредитите в Шенген) то затова ни и ползват. То това се регулира само ти идваш при мен аз съм съгласен. А ти ако ги дадеш на такава лихва дали някои би взел от тази банка ипотечен кредит от 14% и как би избила разликата тя?Не се бъзи-кай !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от REDA Разгледай мнение,,,нещо свързано с давност,,,,
5-години след последното постъпило искане от съответната институция
т.е. - давност - НЯМА - ще се издължиш до последната стотинка за която имат претенции
Коментар
-
Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнениеЗащо не Пешо по депозит давам за 1год . 4% за кредит по ипотека на теб 6.5% без такса Ангажимент и такса проучване, другите такси ще си ги платиш. Тук опираме до въпроса че трябва да съм събрал парите предварително, иначе няма свърши стоката.
Това в момента и ще се знае че вдигна ли депозитите и твоита се вдига!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivooo Разгледай мнениеЗащо да е само 5 години банките гонят до край докато не си платиш дължимото, когато няма вече какво да ти вземат дебнат да почнеш работа някъде и веднага запорират заплати и тн.Ще черпя КРАДЛИВАТА МИЖАТУРКА малка биричка някога !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SubZero Разгледай мнение
Невероятно удоволствие беше да гледам гърчещия се и смешен водещ на БТВ.
Най-накрая някой да каже истината, колкото и да е неудобна на мнозина, включително и уж печени борсови спекуланти като прежде пишещите.
А това е една от най-свежите глупости, които съм чел напоследък. Че и златно правило го изкара.... Тц, тц, тц...
Коментар
-
Защо не Пешо по депозит давам за 1год . 4% за кредит по ипотека на теб 6.5% без такса Ангажимент и такса проучване, другите такси ще си ги платиш. Тук опираме до въпроса че трябва да съм събрал парите предварително, иначе няма свърши стоката.
Това в момента и ще се знае че вдигна ли депозитите и твоита се вдига!Не се бъзи-кай !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6x49 Разгледай мнениеВъзмутително е поведението на Хампарцумян! Не съм очаквал от инженер-химик да обясни ценообразуването и формирането на лихвите по кредитите, но поне да се държи възпитано.
Чудя се как БНБ е дала на този човек сертификат за банкер без да има необходимото образование и ръководен опит!
Споменатия от теб винаги се е държал нагло и е с "всеобхватна компетентност", чудя се как още не е провъзгласен за пророк на Бог, Аллах и Буда в Бг
Коментар
-
Невероятно удоволствие беше да гледам гърчещия се и смешен водещ на БТВ.
Най-накрая някой да каже истината, колкото и да е неудобна на мнозина, включително и уж печени борсови спекуланти като прежде пишещите.
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение...............Левон Хампарцумян каза, че не може да се даде 20 - 30 годишен кредит, с фиксирана лихва, ако депозитите са краткосрочно. Не съм банкер, но до колкото съм запознат, такъв въобще не бива да бъде даван, тоест - златно правило в банкирането от столетия е да не се дават по-дългосрочни кредити отколкото е срока на депозитите. ...........
Коментар
-
Първоначално изпратено от marcy Разгледай мнениеИ з мога да им го подам, акъла де!
Пример с лихвите: По кредити БЛП ( скришния им кос) да се определя според осреднена лихва за 1 год. депозит + 50% ( или до макс. 100%) за ипотечен. За потребителски от 70% до 150% над 1год. депозит в тази банка. А това да важи не само за нови кредити но и за Старите такива. А тази такса Ангажимент дето я вземат всяка година ( заемало изчислението на заема компютърен ресурс ) направо да я махат!
На депозита не заема ли ресурс?
Дали ще им е удобно така, какво ще кажите?
Коментар
-
ДОГОВОРИ!!!
В Търговското Право - съществува термин - "Отказ от Права" - който е недействителен - ДОРИ И ДА Е ВКЛЮЧЕН В ДОГОВОРА!!!
т.е. - не може, когато две страни се договарят, едната предварително да се откаже от правата си!!! Дори и такива клаузи да има в Договора - то те са недействителни!!!
Ама в нашата мила татковина - кой ти гледа
* не съм юрист - но съм се сблъсквал с такъв случай
Коментар
-
И з мога да им го подам, акъла де!
Пример с лихвите: По кредити БЛП ( скришния им кос) да се определя според осреднена лихва за 1 год. депозит + 50% ( или до макс. 100%) за ипотечен. За потребителски от 70% до 150% над 1год. депозит в тази банка. А това да важи не само за нови кредити но и за Старите такива. А тази такса Ангажимент дето я вземат всяка година ( заемало изчислението на заема компютърен ресурс ) направо да я махат!
На депозита не заема ли ресурс?
Дали ще им е удобно така, какво ще кажите?Не се бъзи-кай !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеНе знам колко пари дават УниКредит Булбанк за реклама, но Левон Хампарцумян с лека ръка затри огромна част от тях, с днешното си поведение. Чак ме изненада. Не може управител на банка да излезе и да лъже в национален ефир. И ако управителят на банката лъже дори по национална медия, то какво ли става при всички договори, сделки и клаузи с тази банка, които не се осветляват така?!
Хампарцумян: Спорът между банка и клиент не се решава чрез медиите http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/...z_mediite.html
Ще си позволя да вмъкна и няколко думи за основния проблем на банките в България
Левон Хампарцумян каза, че не може да се даде 20 - 30 годишен кредит, с фиксирана лихва, ако депозитите са краткосрочно. Не съм банкер, но до колкото съм запознат, такъв въобще не бива да бъде даван, тоест - златно правило в банкирането от столетия е да не се дават по-дългосрочни кредити отколкото е срока на депозитите. Това правило е нарушено в България, което поставя пред огромен риск самите банки. Подобни кредити могат да се раздават, но само при определени условия за сигурност, които банките ни не са взели, което прави и самите банки много рискови финансови институции. Решение за даване на кредити за по 10-20-30 години, с фиксирана лихва има, дори депозитите да са краткосрочни, но банката трябва да си гарантира парите и сигурността дори в случай на изтегляне на депозитите, които често са за не повече от година.
Как може да стане това? Много е лесно! Изключително лесно дори...
Така - срокът на раздадените кредити може да е дълъг, лихвата им да е фиксирана, въпреки, че депозитите ще са краткосрочни и с променяща се лихва. И да няма риск за банката, нейните печалби и сигурност, а клиентите да знаят абсолютно точно какво и колко ще платят дори след 29 години.
Не е моя работа обаче да давам съвет на банкери.. Безплатно
Абсолютно вярно! Матуритетният риск (в срочността на активите и пасивите) е един от основните рискове, които всяка банка следва да управлява ежедневно. Действително има доста варианти за сигурно фиксиране на дългосрочна лихва, но и аз не давам безплатни съвети.
Поведението на Хампарцумян е обяснимо: много по-лесно е да си арогантен, отколкото компетентен. Необяснимо за мен е поведението на БНБ, регулатора и контролния орган на системата, защо не взема отношение по никакъв въпрос и все чака съдилищата да й свършат работата?
Коментар
Коментар