IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БНБ пак ще заобикаля борда?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БНБ пак ще заобикаля борда?

Стояне, мисля че малко са ти объркани представите за ролята на държавата в икономиката. Защо БНБ трябва да поддържа неефективна дейност, от която не печели, а всеки друг икономически субект би печелил? Това означава БНБ да направи по-ниска вноска в бюджета, а съвсем моделно погледнато това означава по-голяма данъчна тежест за всички останали.
    Освен това защо банките трябва да бъдат подпомагани като икономически субекти, а другите бизнеси например не трябва?

Коментар

Това за закриването на клоновете беше голяма глупост от страна на БНБ. Дори и да не са рентабилни, то се знае че БНБ не трабва да гони печалбата, а да подпомага цялата банкова система и да улеснява и поевтинява паричния оборот. Със закриването на клоновете тя затрудни и оскъпи управлението на касовите налиности и ликвидноста (на местно ниво). Лошо говори за тия момчета.

Коментар

Едва ли ще изтече повече информация докато съществуването на тази система за рефинансиране не придобие някаква правна рамка. Примерно наредба на БНБ или нещо такова. така че дискусията по този въпрос ще я оставим за по-нататък.

Коментар

Абсолютно подкрепям последните две мнения.
          Ще бъда благодарен ако някой научи нещо повече, да го сподели тук.

Коментар

За мен наистина е индикация за нова политика, която улеснява банките. Но това никак не е добре за самите банки. В крайна сметка сред основните им задачи е да познават пазарната среда, в която те съществуват. Аз лично съм против да се влага административен ресурс (това си е разход на време, а значи и на пари) за да се улеснява работата на банките. Ако това е част от политиката на БНБ тогава не разбирам защо си закриха клоновете. Там тезата беше същата. Закриваме ги, защото няма нужда БНБ да върши работата на търговските банки и да поема техните разходи. Абсолютно правилна позиция. Само че решението за създаване на тази работна група е в съвсем обратната посока. Това е нещото, което ме дразни.

Коментар

ОК. Личното ми мнение е, че това е наистина някаква форма на заобикалане на валутния борд, но аз лично не се притеснявам от тази нова инициатива.
              Понякога борда пречи и трябва да се проявява гъвкавост. Големият въпрос е дали няма да се изкривят нещата за в бъдеще и да се създадат "лоши" навици у мениджмънта на банките.

Коментар

Честно казано, Красимира, и аз не се притеснявам за депозитите си нито левови нито валутни, защото стабилността на системата едва ли е застрашена. Поне още сме далеч от там. По-скоро кредитната експанзия първо ще доведе до известни проблеми, но и за това е рано.
                Става дума единствено за индикация за нова политика на БНБ. Този сигнал може да се тълкува или във връзка с предстоящите рокади в ръководството (макар че според мен е пресилено), или като промяна в пазарната среда (или очакване за подобна промяна).

За съжаление не знам абсолютно нищо, освен прочетеното във вестника. Не съм член на работната група Познавам Каранешев, но едва ли ще сподели. Затова бих се радвал на повече шум.

Коментар

Естествено, че МФ ги подкрепи. Много ясно. Дискусията тук бе по-скоро теоритична за борда, отколкото за субектите (БНБ или МФ)

Коментар

Ставаше въпрос чия бе политиката по повод на миналото "подпомагане" на ОПРЕДЕЛЕНИ банки. БНБ ли ги подкрепи избирателно, както се коментира във вестника, или МФ??

Коментар

Темата е интересна, но наистина според мен няма повод за притеснение около финансовата стабилност на държавата. Колкото до тълкуването на закона, сам знаеш как е. Сто юриста - сто различни мнения. Мисля, че не сме ние хората , които могат да кажат дали закона се нарушава с тази комисия или не. Дали рефинансирането по подобна схема е нарушение на закона или не. Наистина не съм юрист, единственото, което мога да кажа е, че не се притеснявам за депозитите си в левове дори и БНБ да прави това, което иска да прави. Интересен ми е моделът, по който това ще става и ако знаеш нещо повече за него ще съм ти благодарна да го споделиш

Коментар

Красимира, разбрах те добре. Просто се опитвам да фокусирам дискусията. Наистина ми е много любопитно и искам да чуя повече мнения.
                        То ако ме питаш, бих повдигнал и темата за прозрачността в работата и вземането на решения в БНБ, ама не сега...

Коментар

Банкеръ, моля те не се сърди, защото все пак се опитах да защитя създадената от теб тема. regards

Коментар

Красимира, ХХХ, отворих темата за да чуя мнението ви по съобщеното във вестника, а не толкова за предходната криза.
                            Става дума за работна група, която в крайна сметка ще реши как БНБ (а не друг) да рефинансира банките.

Коментар

От страна на МФ беше, но средствата според теб МФ откъде ги взима? Дали случайно не е от фискалния резерв? Аз в тази връзгка разглеждам БНБ като страна по тази история. А човекът, който започна дискусия цитира вестник, в който се казва, че в БНБ ще има специална груба за "борба с ликвидните кризи и последиците от тях"

Коментар

Коментарите Ви са доста интересни, само че изхождате от грешен факт - "подпомагането" по време на ликвидната криза не беше от страна на БНБ, а от МФ.......
                                Така, че насочете коментарите си в тази плоскост......

Приятен ден на всички!

Коментар

Working...
                                X