IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БНБ пак ще заобикаля борда?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БНБ пак ще заобикаля борда?

Говорех хипотетично, че дълга става изискуем. Моля не си вадете грешни изводи от примера. Той е ПРОСТО пример

Коментар

Мен ми се струва абсурдно всичкият дълг да беде изискаем в един момент

Коментар

Красимира, описаното от теб не е нарушение на правилата на борда, защото "правилата" са нещо което е написано, а не нещата които се говорят и пишат по-общо за борда. Ето защо ти повтарям, че правилата на българския валутен борд са разписани в Закона за БНБ. А този закон, както и ти не отрече, няма да бъде нарушен от описаната от теб хипотеза.
        Опровергай ме, като ми цитираш точното правило, което ще бъде нарушено.

По темата обаче! Според мен новата политика на БНБ ще бъде в нарушение на чл. 33 от Закона за БНБ. Ако трябва да бъда по-точен, има потенциална опасност въпросното ограничение да бъде заобиколено (въпреки че нарушение може и да няма). И всичко останало - моралния риск и т.н.
        Нали за да обсъдим въпросната опасност отворих темата!

Коментар

Напротив нарушение е на правилата на борда. Два пъти плащаш една и съща сума, която обаче я имаш само веднъж.
          Не е нарушение на закона, но е нарушение на правилата на борда!
          Та да се върнем на темата! Защо според теб пък новата политика нарушава правилата на валутния борд?

Коментар

Не, Красимира, аз попитах как може да бъде нарушен нашия борд без да бъде нарушен закона. Описаната от теб хипотеза не представлява нарушение на закона, но не представлява и нарушение на борда ни. А е друг проблем.
            Напомням ти, че правилата на българския борд са разписани в Закона за БНБ. Освен ако не говориш за някакъв друг борд, или някакъв теоретичен модел на борд.

(Айде моля те да се върнем на темата! Според мен, новата политика на БНБ си е чисто заобикаляне/нарушаване на борда.)

Коментар

Предлагам Красимира за шеф на борда след овакантяването на поста!

Коментар

Естествено, че няма нарушение на закона. Нали това ти казах. Разбирам, че е извън темата, но ти попита, нали така ))

Коментар

Разбирам. Това аз го наричам проблем, и евентуално необходимост да се променят нещата свързани с фискалния резерв. Но не виждам абсолютно никакво нарушаване на Закона на БНБ.

(Интересно е, но е малко извън темата която отворих.)

Коментар

Ще ти дам най-прост пример. Във фискалният резерв е включен и депозитът на НЗОК. Ако в дадена ситуация български дълг стане моментално изискуем и плащането е в размер на 3.5 млрд. лв. (говоря съвсем хипотетично), то държавата трябва да го плати от фискалния резерв. Ако обаче в същия момент и НЗОК си поиска нейните около 750 млн. лв., то БНБ ще трябва да й ги даде. Тогава ще имаш пряко нарушаване на правилата на борда, защото една сума пари трябва да изплатиш два пъти (разликата между средствата на НЗОК и остатъка от фискалния резерв след въображаемото плащане по дълга).Причината е в това, че фискалният резерв се ползва с преимущество за дългови плащания, но в него са включени и средства, които не са свободни (парите на НЗОК).

Коментар

Малко ми се струва безпредметно, Красимира, след като и двамата приемаме въпросната политика на БНБ за недобра и то по едни и същи причини, да разсейваме дискусията в спорове дали това е "скандално" или не чак, както и дали това представлява заобикаляне на борда чрез нарушаване на закон или по друг начин.

Все пак, интересно ми е как според теб може да бъде нарушен нашия борд без да нарушаваме закона за БНБ и защо това е "теоретично трудно" да се случи. И втори въпрос - защо всъщност считаш че наистина заобикаляне на закона няма да има при обсъжданата ситуация? Ще се опитам точно да цитирам съответния член, който ясно ограничава намесата на БНБ.

(Съгласен съм с ААА за RINGS. Тогава още повече ме учудва с какво ще се занимава БНБ)

Коментар

Startiraneto na RING-s 6te podobri zna4itelno likvidnosta na bankovata sistema

Коментар

Виж, подобно поведение на БНБ не застрашава съществуването на борда. Не можеш да разглеждаш нещата по този начин. Единственият проблем е политиката на БНБ, която облекчава и нека го наречем "омързелява" мениджърите на банките.
                          Принципно правилата на валутният борд дори и без нарушение на закона могат да бъдат нарушени, но не е това начина. За възможния пробив в системата финансистите отдавна са се сетили, но теоритично е прекалено трудно да се случи.

Коментар

Точно позицията на държавата е скандална. Не бива да се примиряваме.
                            А ако наистина има опит за заобикаляне на правилата на нашия борд, това е също скандално.
                            Боя се че както при предишната криза, така и сега, коментарите ще подминат темата специално за отговорността на БНБ, а ще се говори за ликвидната криза изобщо. Впрочем, сега още няма криза, има просто индикация за нова политика от БНБ. Темата за мен е твърде сериозна, за вас не знам.

Коментар

Не виждам нищо скандално, виждам просто поредният неуспешен опит на държавата да се въздържа от дейност, която не й влиза в задълженията. Мисля, че основната част от проблема беше описана доста добре в медиите при последната ликвидна криза.

Коментар

Това е и моята теза.
                                Казвам го и по друг начин, макар да звучи малко крайно - това е заобикаляне на валутния борд.
                                Защо специализираната преса не вдига шум? Това си е бая скандално.

Коментар

Working...
                                X