IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БНБ пак ще заобикаля борда?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БНБ пак ще заобикаля борда?

Съгласна съм, че не е работа на БНБ да се занимава с пазарните диспропорции. По принцип държавата трябва да стои далеч, а единствената й задача е да създава просто добри условия за бизнес. Не да се намесва в него. Но както в повечето случаи когато има пазарен дисбаланс държавата (в случая БНБ) се опитва да се намеси. Решили са да се направят на велики и да помагат на банките, когато имат проблем с ликвидността. Само че не отчитат недисциплиниращият ефект на подобна стъпка. Ако банките винаги ще разчитат на БНБ, то кога ще се научат да си управляват ликлидността?

Коментар

Естествено, че проблемът е пазарен а не системен. Именно това ме притеснява - валутният борд според мен не позволява на БНБ да помага (виж само как са нарекли новата "услуга"??) при пазарни проблеми. Те са си проблеми на самите банки - да са ги предвидили, или да имат механизми за управление на ликвидността им. Това все пак им е основно занимание! Виж, ако проблемите ескалират и доведат до заплаха за стабилността на системата, тогава Законът за БНБ ясно дава правомощия за намеса.
      Ето защо не ме притеснява обезпечението, а самият принцип. И възможността за "дискреция", т.е. намеса по избор и в само определена полза. И опасността банките да бъдат малко поприспани - т.нар. морален риск....
      Все неща, които мислех оставихме в далечната 1997 година.

Коментар

Проблемът не е толкова системен, колкото пазарен. БНБ ще се явява като кредитор от последна инстанция, защото банките не могат да управляват ликвидността си. А това е пазарен, а не системен проблем. Защо мислиш, че звучи страшно при положение, че финансирането ще бъде обезпечено с първокласни книжа?

Коментар

Помните ли наскоро имаше една ликвидна криза (най-сериозната от въвеждането на борда досега), и БНБ избирателно подкрепи някои банки. Поне така казваха. Подробно коментирахме това в темата "Дискреция на БНБ при борд?".
          Сега в. "Банкеръ" помести новина, която мен лично ме накара да се замисля - не е ли знак за задаваща се нестабилност? И нали при борд БНБ подкрепя банките само ако има системна криза? Може би нещо бъркам, затова очаквам вашите коментари. Ето я и новината:

Светлозар Каранешев, главен директор в управление "Емисионно" в БНБ, ще оглави от страна на БНБ работната група, подготвяща услугата "Ликвидно улеснение". При нея банките ще получават еднодневно финансиране от БНБ, което ще обезпечават с чуждестранни ценни книжа.
        Working...
        X