IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мога ли да отворя сметка в чужбина от България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tickvichka Разгледай мнение

If you deposit €100,000 for 12 months at an interest rate of 0.01% gross per annum, you would earn €10.10; therefore the total return at the end of the 12 month term would be €100,010.10
    Далеч по добре е
    If you deposit €1.000.000 for 12 months at an interest rate of 8% gross per annum, you would earn €0,00; therefore the total return at the end of the 12 month term would be BGN 196 000

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
      Поне гледам че ако сте нагазили материята, врътката става най-лесно с офшорна фирма (поне така мисля, не съм го правил). С една офшорна фирма можеш да си направиш сметка на името на фирмата най-малко там, където е регистрирана фирмата, а мисля че и без особен сор в доста европейски държави (е можеби не Германия и UK но UK офшорните зони със сигурност, Швейцария, Люксембург, Сан Марино, Цяла източна Европа )
      Проблема е че
      1) Откиване и поддръжка на офшорна компания не е евтина работа и всяка година си вътре с едни пари
      2) Не е ясно дали по тази схема паричките ти ще са по-сигурни отколко в БГ, щото.. е кво стана с КТБ ама гарантираните ще си ги вземем а ако е сметка на офшорна фирма в офшорна зона мисля гаранции забрави
      Абе вие луди ли сте бе пичове, каквиUK офшорните зони, каква Швейцария, Люксембург, Сан Марино???
      Тези неща се правят в Синагпур, Макао и Сейнт Невис и Китс. Е от там не виждам как нашите хубавци ще Ви вземат данните и сметките. Ако това е целта де. А ако е само сметка, за да не са Ви парите в БГ, всяка една банка с чуждестранно участие ще Ви каже.
      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от jeyjey Разгледай мнение
        https://wealth.barclays.com/en_gb/ho...k-account.html

...само къде почват с 50к паунда.

лелей... ми то това струва ли си изобщо - на страница 2 са лихвите:

https://wealth.barclays.com/content/...sting-bpci.pdf

If you deposit €100,000 for 12 months at an interest rate of 0.01% gross per annum, you would earn €10.10; therefore the total return at the end of the 12 month term would be €100,010.10

Коментар

• Поне гледам че ако сте нагазили материята, врътката става най-лесно с офшорна фирма (поне така мисля, не съм го правил). С една офшорна фирма можеш да си направиш сметка на името на фирмата най-малко там, където е регистрирана фирмата, а мисля че и без особен сор в доста европейски държави (е можеби не Германия и UK но UK офшорните зони със сигурност, Швейцария, Люксембург, Сан Марино, Цяла източна Европа )
          Проблема е че
          1) Откиване и поддръжка на офшорна компания не е евтина работа и всяка година си вътре с едни пари
          2) Не е ясно дали по тази схема паричките ти ще са по-сигурни отколко в БГ, щото.. е кво стана с КТБ ама гарантираните ще си ги вземем а ако е сметка на офшорна фирма в офшорна зона мисля гаранции забрави

Коментар

• Чл. 13. (1) Местните физически лица отчитат чрез статистически форми
            пред БНБ ежегодно, в срок до 31 март на годината, следваща отчетната година,
            вземанията си от и задълженията си към чуждестранни лица по финансови
            кредити, вземанията си по сметки, открити в чужбина, както и инвестициитеси в ценни книжа, които са извършени без посредничеството на местно лице –
            инвестиционен посредник.
            (2) Статистическите форми по ал. 1 се подават, ако:
            1. сумата на всички вземания по финансови кредити, сметки в чужбина
            и инвестиции в ценни книжа, които са извършени без посредничеството на
            местно лице – инвестиционен посредник, е равна на или надвишава 50 000 лв.
            или тяхната равностойност в чуждестранна валута към края на отчетната
            година;
            2. сумата на всички задължения по финансови кредити е равна на или над-
            вишава 50 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута към края
            на отчетната година.
            и т.н.

Коментар

• Регистрация на сметки в чужди банки

Чета във форума, че много хора (или няколко хора много пъти) казват, че повече пари в български банки няма да държат, а ще си открият сметки в чужди такива. По този повод искам да питам нещо, което ми е много мътно, а именно:
              Трябва ли по някакви наши закони да се декларират пред някакъв български орган (НАП, БНБ или не знам кой) тези сметки, има ли някакви ограничения или лимити над/под които това да става, какви са санкциите при недеклариране и т.н.
              Не съм финансист/икономист/юрист и точен и ясен отговор с позоваване на съответните нормативни документи ще ми е от голяма полза.
              Предварително благодаря!

Коментар

• Обикновено банките установени в „офшорни“ островни държави отварят сметки лесно. Вижте например Loyal Bank.

Обаче не се заблуждавайте, че ще сте „анонимни“. За да отворите сметка трябва да отидете в българска банка, където да ви напишат банкова референция, в която е посочено „да послужи пред .........“ - тоест знае се, че правите опит да отворите банкова сметка в офшорна банка. При какви условия се ползва тази информация не ми е известно, но допускам, че е възможно банката да я предостави на държавните паразити (мисля, че банките са длъжни да доносничат ако преценят, че някоя операция е съмнителна - в това число попада и издаването на банкова референция с цел отваряне на банкова сметка в офшорна банка).

Освен това документите се пращат по куриер и на границата се отварят и може да бъдат (нелегално или легално) сканирани и после който ги е сканирал да се възползва по някакъв начин от това.

Освен това, ако ползвате дебитна карта, данните ви ги има в базата от данни на Visa/MasterCard и американските служби може да разменят информация с българските държавни паразити. Банковите преводи минават през SWIFT, което значи, че пак данните ви ги има при американските паразити и могат да бъдат споделени с нашите паразити.

За сега криптовалутите не са подходящи като store of value в повечето случаи, защото цената им може да се движи в доста широки граници (тъй като се определя от търсенето и предлагането, нямат вътрешна стойност в класическия смисъл и все още не са много популярни).

Изводът е: може да има смисъл да си отворите сметка в офшорна банка, ако сте си платили данъците върху парите и парите ви са „чисти“ (и можете да го докажете).

Аз лично имам по-малко доверие на европейските банки, отколкото на българските и не виждам смисъл да се отваря сметка в европейска банка.
                Last edited by vstoykov; 19.07.2014, 19:26.
                Два прости метода за легално намаляване на данъците

Коментар

• Както и за Гърция и то в националната им банка.
                  Но в Еуробанк например - не.

Коментар

• Първоначално изпратено от tonibg Разгледай мнение
                    Говоря за страни в ЕС, както и съм отбелязал в поста си -за Сърбия, Албания и Турция не съм правил проучвания
                    Чувал че само в Швейцария става при някой много частни и ненатрапчиви банки.
                    Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• За offshore филиали на английски банки изобщо не говоря - там е съвсем друга бира. Ставаше дума за конкретната страница на Barclays, която се отнася само за англичани живеещи навън - "UK non-residents".

Продължавам да твърдя, че българин, който няма адресна регистрация в кралството не може да открие сметка в местна английска банка. За други ЕС страни не знам нищо със сигурност - откривал съм non-resident сметки в Португалия, но не като българин.

Освен това, офшорните филиали са по някакъв начин свързани с банката майка, но не са просто клонове, нито действат според английското законодателство.

Коментар

• Първоначално изпратено от jeyjey Разгледай мнение
                        https://wealth.barclays.com/en_gb/ho...k-account.html

Нещо не си разбрал - става дума за "UK non-residents", а не за българи. Специално на острова отдавна е тегаво с отваряне на сметки на тъмни балкански субекти.

Напоследък не съм се интересувал много, но предполагам, че лесно става само в Латвия...

А иначе няма по-лесен начин да разбереш какво си мислят по света от това да се опиташ да отвориш някъде банкова сметка с булгаристански паспорт, хи, хи. По тошово време го приемаха къде по-добре.

Коментар

• https://wealth.barclays.com/en_gb/ho...k-account.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                            Ти може да си мислиш че Дженифър Лопез ти е любовница, но реалностите са други.
                            Аз с 300 зора си открих сметки в Сърбия и две седмици разправии (общо 3 посещения) дето не са придирчиви към българите, а представям си как е в Европа.
                            Говоря за страни в ЕС, както и съм отбелязал в поста си -за Сърбия, Албания и Турция не съм правил проучвания

Коментар

• Първоначално изпратено от tonibg Разгледай мнение
                              Мисля, че има банки в ЕС, в които можеш да си отвориш акаунт и през интернет, без да се налага да ходиш до там и да си резидент в дадената държава
                              Ти може да си мислиш че Дженифър Лопез ти е любовница, но реалностите са други.
                              Аз с 300 зора си открих сметки в Сърбия и две седмици разправии (общо 3 посещения) дето не са придирчиви към българите, а представям си как е в Европа.
                              Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Мисля, че има банки в ЕС, в които можеш да си отвориш акаунт и през интернет, без да се налага да ходиш до там и да си резидент в дадената държава

Коментар

Working...
                                X