Първоначално изпратено от Brennanbbruen
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Брокер който да позволява,да се купуват етф и американски/ и канадски фондове...?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Категорично да. Безумно неефективно от твоя страна. Живеем буквално в данъчен рай по отношение на борсовата търговия.
... има фондове, които са изключително данъчно ефективни заради играта с дивидентите. Особено тези, които ти дават възможност да прибереш дялове с отстъпка вместо кеш. В никакъв случай не говорим просто да държиш.
дали е данъчно оптимизиран трейд не коментирам“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
ето ти конкретен пример drd gold преди години държах и ми взимаха 20% данък дивидент, прецакан ли съм?
... има фондове, които са изключително данъчно ефективни заради играта с дивидентите. Особено тези, които ти дават възможност да прибереш дялове с отстъпка вместо кеш. В никакъв случай не говорим просто да държиш.Last edited by terziеv; 27.01.2023, 11:34.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
ето ти конкретен пример drd gold преди години държах и ми взимаха 20% данък дивидент, прецакан ли съм?
и даже и са на загуба
но ако дават добри дивиденди, примерно 8-9-10% пример bst, са добре,
в твоя случай, твоята фирма дава малък дивиденд и е все тая дали плащаш 20% или повече % спечелил си от повишването на цената на drd gold след като си ги продал с над 20% печалба само от продажбата и ти е все тая дали дават 3-4- или 0% дивиденд.
При мен е обратно дивидендите са важни щото фондовете не растат специално тези който ползвам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от lenovo Разгледай мнение
Фирмата х плаща дивиденди всеки месец или на тримесечие, брокера вместо да ми вземе 10% автоматично ми взема 15 или 20% или повече %
Все тая къде са регистрирани фирмите, това си е цакане от брокера.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеlenovo много се палиш ама ми се струва че повечето информация дето ти дават колегите не стига до където трябва
дори за данъците има компании дето се търгуват на нисе, но са регистрирани по бахами и незнам си къде с незнам си каква капиталова структура, отделно гледам че държиш цефове там разпределят и капиталова печалба и може пак да има разлика при данъците
кажи кои е брокера и защо не отваряш там?
за това не мога да отварям.
Има много брокери който не отварят сметки на бг гражданство, ето ти примерни Robin hood, first trade, аз под данъци имам друго предвид,
Фирмата х плаща дивиденди всеки месец или на тримесечие, брокера вместо да ми вземе 10% автоматично ми взема 15 или 20% или повече %
Все тая къде са регистрирани фирмите, това си е цакане от брокера.
Коментар
-
lenovo много се палиш ама ми се струва че повечето информация дето ти дават колегите не стига до където трябва
дори за данъците има компании дето се търгуват на нисе, но са регистрирани по бахами и незнам си къде с незнам си каква капиталова структура, отделно гледам че държиш цефове там разпределят и капиталова печалба и може пак да има разлика при данъците
приятел познат от друга държава в Европа , с друг брокер и може да ги купува днес го питах дори“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеИма проблем с данъците. Може да се наложи да се разправяш със съпорта. Даже препоръчвам да се разправяш, ако и уж да е автоматично, за да не се изненадаш после.
За фондове, търгувани само в Торонто... нямам решение. Tradezero провери. И през тях можеш да заобиколиш ограниченията за фондове в САЩ, ама за Канада нямам идея.
имам попълнени в8 декларации писах на съппорта звънях като луд 1000 пъти ефект няма,
в трета глуха ни плащат българите,
вариянтите са човек да има американско гражданство, тогава всички брокери са му отворени или друго гражданство освен бг...
Проблема с данъците още не ми е решен и сигурно и няма да се реши.
Ще проверя треид зеро.
За канада много ми трябва алтернатива понеже в момента не мога нищо да купувам.
trade zero не плащат дивиденди нито на акции купени през otc нито през стандартните new york stock exchange,
те са главно за шорт селлърии и не ми вършат работа.Last edited by lenovo; 27.01.2023, 00:07.
Коментар
-
Има проблем с данъците. Може да се наложи да се разправяш със съпорта. Даже препоръчвам да се разправяш, ако и уж да е автоматично, за да не се изненадаш после.
За фондове, търгувани само в Торонто... нямам решение. Tradezero провери. И през тях можеш да заобиколиш ограниченията за фондове в САЩ, ама за Канада нямам идея.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Повтарям:
решение 1: tastyworks
решение 2: кол опции в парите (не всички имат)
2.1: за тези без опции, вж. решение №1
освен това не са ме одобрили все още, за тях могат да се ползват някой неща само в америка да.
решение 2 и 3 не ми вършат работа...
а Tastyworks , спират ли автоматично данъците или се описват в бг?
Някой знае ли брокер освен интеарктив който го спряха от вчера за покупка в торонто канадския пазар ?
Last edited by lenovo; 26.01.2023, 23:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от lenovo Разгледай мнениеако някой открие решение или алтернативен брокер
решение 1: tastyworks
решение 2: кол опции в парите (не всички имат)
2.1: за тези без опции, вж. решение №1
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеВ другата тема го писах вече. https://forum.investor.bg/forum/%D1%...86%D0%B8%D1%8F
От тази сутрин и аз съм отрязан. Последно купих фонд на 30 декември без проблем. Нямаш ход с IBKR по няколко причини:
- поддръжката са идиоти
- нямаш реална алтернатива
Ако обаче ти е мерак да имаш достъп до фондове, правиш регистрация в tastyworks или купуваш колци в парите. През TW пък има проблем с REIT данъчното облагане.
Регистрацията ми отне около седмица.
===
добавка: аз съм IBKR ирландска гайда. Мързи ме да се излогвам, за да проверя през акаунтите в Будапеща и тези през Карол.
Аз купих януари месец средата около 20ти преди няколко дена, съгласен съм,че подръжката не е адевактна от interactive ireland са индийци или каквито се паднат , и от другите места е същата работа, за съжаление , не знам решение на проблема....
ако някой открие решение или алтернативен брокер, да сподели, не говориме за нарушаване на правилата фирмите който съм изредил са свободно достъпни до всички хора имам приятел познат от друга държава в Европа , с друг брокер и може да ги купува днес го питах дори!
Така,че в бг пак гризнахме дървото. Аз съм през Карол ама същата работа не работи.
Коментар
-
В другата тема го писах вече. https://forum.investor.bg/forum/%D1%...86%D0%B8%D1%8F
От тази сутрин и аз съм отрязан. Последно купих фонд на 30 декември без проблем. Нямаш ход с IBKR по няколко причини:
- поддръжката са идиоти
- нямаш реална алтернатива
Ако обаче ти е мерак да имаш достъп до фондове, правиш регистрация в tastyworks или купуваш колци в парите. През TW пък има проблем с REIT данъчното облагане.
Регистрацията ми отне около седмица.
===
добавка: аз съм IBKR ирландска гайда. Мързи ме да се излогвам, за да проверя през акаунтите в Будапеща и тези през Карол.
===
добавка 2: за данъците също си от страната на булката. Аз съм цитирал буква по буква спогодба/алинея/точка и стена. От друга страна имаше моменти, когато забравяха да ми взимат данък при източника. Като се замисля, все в началото на годината ги правят джумбушите.Last edited by terziеv; 26.01.2023, 23:15.
Коментар
Коментар