Инвестиции Peer to Peer = Балък to Тарикат
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиции Peer to Peer
Collapse
X
-
Постарах се да събера отговорите на някои основни въпроси, свързани с данъчното облагане на доходите от P2P платформи. Надявам се да са полезни. И не се сърдете, ако някои от отговорите не ви харесват - не зависят от мен.
Как се облагат доходите от P2P инвестиции? Какви данъци се дължат и от кого? Как да декларираме пред НАП доходите от най-популярните P2P платформи.www.wavetrader.eu
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от newbie84 Разгледай мнениеДоста съм нов (буквално тазгодишен) в p2p инвестирането и ми е интересно мнението ви за ситуацията в Китай с този вид инвестиции? Какво се случи/случва там, какво го провокира и какво пречи (ако изобщо нещо пречи) това да достигне и Европа и в частност България (все пак сме страната, в която се падат едни и същи числа в два последователни тиража на 6/49)
В Европа ги има от 10 години и са по-малко от 100. Най-много - 23 са в UK, от където през 2005 започва този бизнес модел. За 13 години има фалирали 3 платформи и един оригинатор. Не е лошо предвид, че само в САЩ от 2008-2012 са фалирали 464 банки и нито една P2P платформа За сравнение за предишния 5 годишен период от 2004-2008 са фалирали само 10 банки. Интересното е, че първата платформа в UK - Zopa получи банков лиценз в началото на декември 2018. Доста от платформите (и двете български) са лицензирани (някои от цели 3!) европейски регулатора, така че вероятността да се окажат Поци схеми е почти нулева. Има някои, които са много рискови и ги избягвам, но за момента това са само две от всички около 50, които знам.
www.wavetrader.eu
Коментар
-
Доста съм нов (буквално тазгодишен) в p2p инвестирането и ми е интересно мнението ви за ситуацията в Китай с този вид инвестиции? Какво се случи/случва там, какво го провокира и какво пречи (ако изобщо нещо пречи) това да достигне и Европа и в частност България (все пак сме страната, в която се падат едни и същи числа в два последователни тиража на 6/49)
Коментар
-
Klear и iuvo вече имат справки, с които може да се декларират лесно получените доходи пред НАП. Тъй като често дискутираме въпроса във Facebook групата за P2P, съветвам всеки, който е инвестирал през 2018 да подаде данъчна декларация, тъй като няма минимална сума, под която не се подава такава, а глобата за неподадена декларация е до 500 лева. Едва ли си заслужава риска. Поне според мен.www.wavetrader.eu
Коментар
-
Какво можем да очакваме от Mintos през 2019? Как ще се развива най-голямата P2P платформа в Европа? Информация от първо лице, от две ключови фигури за бъдещето на Mintos. Вижте интервюто с основателя и изпълнителен директор Мартинс Султе и ръководителя на продуктовото развитие Марцис ГогисКакво постигна Mintos през 2018 и какви са плановете за 2019? Интервю с Мартинс Султе - основател и директор и Марцис Гогис - ръководител на развитието.www.wavetrader.eu
Коментар
-
Първоначално изпратено от mariapetrova78 Разгледай мнениеГледам че iuvo вкарва нови фирми от Грузия и Полша, това е добър знак че компанията се развива.www.wavetrader.eu
Коментар
-
Месечният P2P преглед е на път да се превърне в традиционен. Ето кои бяха най-интересните събития, които се случиха в областта на P2P инвестициите и финансовите технологии през последния месец на 2018.Преглед на най-важните събития за инвестициите в P2P платформи през месец декември. Какво се случи в света на финансовите технологии през декември 2018.www.wavetrader.eu
Коментар
-
От миналата седмица Bondora вече говори български. Това е добър повод на направя едно ревю на Bondora Go&Grow - едно от най-добрите инвестиционни предложения за 2019, според мен. Позволява дори на инвеститори без никакъв опит в P2P платформите да започнат веднага да получават добра доходност. Друго голямо предимство е ликвидността, често подценявана от много инвеститори, но изключително важна за крайния резултат от всяка инвестиция. Подробно описание на предимствата и рисковете на Bondora Go&Grow има в статията.
Bondora Go&Grow дава 6.75% доходност, дори на инвеститори без опит в P2P платформите. Позволява внасяне и теглене по всяко време, без да се губи лихвата.www.wavetrader.eu
Коментар
-
Тези ще изпапкат баницата на българските банки много успешно при следващия цикъл И то с право. На може да държиш милиарди да ти мухлясват. Да бухаш таксички и комисионни за щяло и не щяло и да си живееш добре и нищо да не ти се случи.
В този ред на мисли не помня откога не съм правил международен превод с банка. Просто не виждам защо да чакам 3-4 дни вместо половин. И да дам 30+ евро вместо 3-4...
Сега са преводите после и депозитите.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Има промяна в общите условия за бонуса в iuvo. Вече бонуса не може да бъде изтеглен, ако не е бил инвестиран заедно с инвестираната сума поне 3 месеца в заеми. Ограничението се отнася само за бонуса. Внесените пари могат да се теглят без ограничение, но ако това стане преди да са били инвестирани 3 месеца, бонуса ще бъде отнет. Предполагам, че промяната е, за да не се злоупотребява с бонуса, без реално да се инвестира в платформата.
Има и някои други ограничение да не можеш да препоръчваш юридически лица, на които си титуляр и свързани лица. Изобщо основно мерки против врътки и злоупотреби с бонуса, което си е нормално. Иначе съществените параметри не са променени и бонуса остава все така щедър, а минималните суми, при които се получава са запазени.Ако инвестирате в iuvo над 2000 лв ще получите 60 лв бонус. Ако до 2 месеца инвестирате още 3000 лв ще получите допълнително още 120 лв. Общо 180 лв бонус!Last edited by snedev; 11.01.2019, 16:35.www.wavetrader.eu
Коментар
-
Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнениеИнтересно ми е как тази и подобните ѝ платформи ще понесат предстоящия пазарен спад. Bondora е изтърпяла един, но за десетките, появили се последните години, ще е първи. Да се надяваме, че няма да е последен.www.wavetrader.eu
Коментар
Коментар