If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Краси, sorry, но не бях ти прочел предния постинг...
Коментар
До Красимира
Краси, явно все още не ти се случвало да теглиш кредит особено по сериозен. Аз ще ти кажа, че към всички те тези %, които така усилено рекламитар слагаш поне 1.5-2% допълнително, акто такси за еднократно усвояване( а недай си боже да го усвояваш на части), такси за обработка на докуманти, застраховки, и куп други такси които абсолютно никой не ти ги "рекламира" предварително. Така, че относно кредитете сме мноооого назад (не правя съпоставка с наколко година назад, а с цивилизованите страни). Защо ще се натискат всички световни банки да отпускат кредитни лиини на наши банки като при тях лихвите по кредити са 2 до 3 пъти по-ниски, не е защото там(в развитите страни) няма интерес...Така, че отново се оказахме обект на "обладаване" ...
Уф, питахте за лихвения процент. Такси и комисионни събира всяка банка. А по-добре ли ти е лихвата да бъде 13% например и да имаш такса от още 1%? Не защитавам банките, но не можете да не признаете, че има конкуренция между тях за предлаганите продукти. Няма как да не е така след като повечето банки започнаха да си наемат secret client компании, за да си правят взаимно шпионаж на предлаганите услуги.
Коментар
Коя банка ни обслужва най-добре
Красимира, този лихвен процент в най-добрия случай е едно изключение от сегашната дървения на българските банки. Което съвсем не ме убеждава, че банките ни се конкурират реално и се развиват пазарно. Дори 9% е много. Видя ли таксата от още единия процент?
А за това да ти дават по-евтин заем, но ако им оставиш депозит преди това - това ли го наричаш гъвкавост и добри уславия??
Ми влезте в http://www.sgexpressbank.bg и ми кажете, че няма кредити с лихва под 10%. Най-малкото ипотечния заем в долари е с лихва от 9%. Сега нали няма да се заяждаме за валутния риск? Съвсем произволно посочвам банката. А като към това прибавите и условията по кредити в банката срещу депозит в същата институция. Кредит си е и е под 10% със сигурност. Мисля, че в пощенска банка например беше с лихва под 7% при това положение (не съм сигурна че е под 7%, но със сигурност е едноцифрено число).
Ако отида в някоя банка да кандидатсвам за ипотечен кредит и представя данъчна декларация от която е видно че имам доходи по 3-4000 лв. месечно но са само от търговия с български акции ще се навият ли да ми отпуснат заем?
Или ще искат да имам твърда заплата по трудов договор?
Повярвай не са толкова тъпи и много добре знаят какво правят. Променили се конюктурата и нивата ще се променят.
Коментар
Infoseek
Nick, това последното ти изречение може да влезе в учебниците по банково дело. Малко преобръща цялата роля на банките (които по принцип следва да търсят да печелят пари, а не да си пазят събрания ресурс), ама нейсе.
Страхувам се само, че и много от българските банкери имат твоята логика.
То така е и с лелките зад гишето - защо да те обслужвам, като имам кафе за пиене....
Този, който разполага с ресурса предценява на каква цена да го харчи.
Коментар
И това ли са добре обслужващите ни банки?? Ще ти кажа, дават едни евтини кредити, ама не тук.... Това малко прилича на пускането на банани по бай Тошово време.
Красимира, кажи кой дава потребителски кредити при едноцифрена лихва ? Не знам все още за такова нещо. Освен акотова са някакви вътрешни кредити, за ограничена група от хора. Подскажи ни банката !?
Коментар
Средата на 2003 сме, вижте лихвите на европейските банки и после сравнете с нашата българска дървения...
Красимира, и къде е тази едноцифрена лихва ) Че си търся ипотечен кредит и не е нормално да ми искат по 10-15 годишно. Срамота.
Личният контакт е важен, когато имаш проблем, когато с нещо не можеш да се справиш сам и имаш нужда от помощ. Поне за мен е по-добре да го сведа до минимум, а ако мога съвсем да го изключа от дневния си ред докато не ми потрябва, ще съм ултра щастлива. Nick, защо да е важен личният контакт при обикновени банкови операции?
Коментар