IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде да набутам кеша след КТБ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
    Проверих. Казаха ми че нема вход. В зависимост от фонда таксата за акции е от 2 до 2.45% годишно и се изчислява на дневна база - т.е. всеки ден ти начисляват такса от 2.45%/365 - така се изчислява и обратната цена на изкупуване. няма и такси при изхода. Тва сравнено с ETF-ite e с 0.75% по-високи такси на година, ако броим входа и изхода при ETF-ите на годишна база. отделно etf-ите са основно индексни, докато фондовете предлагат и активен мениджмънт - това естествено не значи, че са по-добри, щот не знам какъв чукундур е начело на дадения фонд, просто отбелязвам.
    Мерси за инфото!
    Питам, защото всичко, което съм гледал до момента имаше вход 4-5% + такса управление и идваше малко...

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
      Имаш ли идея какви са таксите и какво влиза в "текущи такси"?
      Няма ли вход?
      Проверих. Казаха ми че нема вход. В зависимост от фонда таксата за акции е от 2 до 2.45% годишно и се изчислява на дневна база - т.е. всеки ден ти начисляват такса от 2.45%/365 - така се изчислява и обратната цена на изкупуване. няма и такси при изхода. Тва сравнено с ETF-ite e с 0.75% по-високи такси на година, ако броим входа и изхода при ETF-ите на годишна база. отделно etf-ите са основно индексни, докато фондовете предлагат и активен мениджмънт - това естествено не значи, че са по-добри, щот не знам какъв чукундур е начело на дадения фонд, просто отбелязвам.
      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
        equal ме е изпреварил. Следва да се обърне внимание обаче, че само вторият му линк е от 2014 г. Тези които дадох аз /единият е същият/ са от тази година, но и там си пише:

Данъчното законодателство вече има промени и по принцип си е доста динамично, така че за облагането на текущата година с декларацията догодина нещата може да са по-различни и ravnovesie да е прав. Може пак да се пита НАП, но да не стане само "Като питате с каски!".
        Списъкът за който тези говорят е точно този който коментирахме по долу. Всички пазари по този списък са регулирани. В него има европейски пазари, но има и неевропейски пазари.

РЕГЛАМЕНТ(ЕО)No1287/2006НАКОМИСИЯТА
        от10август2006година
        за прилагане на Директива 2004/39/ЕО на Европейския парламент и на Съвета

Списъкът се предоставя на Комитета на европейските регулатори
        на ценни книжа. Списъкът се счита за публикуван, когато е пуб-
        ликуван от Комитета на европейските регулатори на ценни книжа
        в съответствие с член 34, параграф 5

Този списък е реално за идентификация на пазари. Както на европейски така и на неевропейски. За неевропейските е отделен файл, но аз поне не виждам причина поради това те да не се приемат за регулирани пазари. Още повече те са си регулирани пазари.

Никъде в нашия закон се не споменава че тези пазари трябва да европейиски, всичко насочва към списъка на ESMA. А там има два списъка

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение
          Какво ви е мнението за това?
          http://www.schroders.com/getfunddocu...id=1.9.1599114
          Имаш ли идея какви са таксите и какво влиза в "текущи такси"?
          Няма ли вход?

Коментар

• Дакс и Юростокс са на 0 за годината, ЕЦБ се раздвижи, естествено винаги може да има корекция 10-20 %, но за повече в момента няма фундамент, така че очаквам да си преизпълнят целевата доходност през 2015.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
              Доста добро, стратегията им сваля малко риска за сметка на евентуална свръхдоходност, таймингът за инвестиции в дивидентни европейски акции сега ми се струва удачен, в общи линии това не е добър продукт единствено след краш на пазара, когато се очаква сериозно възстановяване и преди него- нямаш адекватна защита от сериозни спадове.
              Точно таймингът е въпроса. Не знам дали нещата ще се развият положително капиталово, но пък има дивидент.
              Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• equal ме е изпреварил. Следва да се обърне внимание обаче, че само вторият му линк е от 2014 г. Тези които дадох аз /единият е същият/ са от тази година, но и там си пише:
                При така изложената фактическа обстановка и с оглед разпоредбите на ЗДДФЛ / действащ през 2013 г./, изразяваме следното становище:
                Данъчното законодателство вече има промени и по принцип си е доста динамично, така че за облагането на текущата година с декларацията догодина нещата може да са по-различни и ravnovesie да е прав. Може пак да се пита НАП, но да не стане само "Като питате с каски!".

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo Разгледай мнение
                  Какво ви е мнението за това?
                  Доста добро, стратегията им сваля малко риска за сметка на евентуална свръхдоходност, таймингът за инвестиции в дивидентни европейски акции сега ми се струва удачен, в общи линии това не е добър продукт единствено след краш на пазара, когато се очаква сериозно възстановяване и преди него- нямаш адекватна защита от сериозни спадове.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Аз не мисля да преразглеждам нищо. ПРодължавам както до сега. Ако някой вземе да мрънка ще се оплача на американското посолство от дискриминация на българските власти спрямо САЩ.
                    http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqr...e/11730?page=0

http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqr...e/12082?page=6

Коментар

• Преди няколко години във форума имаше цяла тема за данъци върху печалби от акции на НИСЕ. Няколко месеца този, който я беша отворил си призна, че издухал всичкото кеш преди да стигне до момента с профита и данъците. Изглежда, че е писал и до НАП понеже в регистъра на НАП има няколко отговора на подобни въпроси.

NYSE
                      http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/8488

BOLSA DE MADRID
                      http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/11730

За БФБ е ясно, но все пак
                      http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/7181

Според чиновника от НАП капиталовите печалби от САЩ и извън ЕС са облагаеми

Член 47 от Директива 2004/39/ЕО изисква всяка държава-членка да поддържа актуализиран списък на регулираните пазари, на които е издала разрешително. Тази информация трябва да бъде съобщавана на останалите държави-членки и Европейската комисия. В съответствие със същия член 47 от Директива 2004/39/ЕО Комисията е длъжна да публикува всяка година в Официален вестник на Европейския съюз списък на регулираните пазари, за които е била уведомена. Европейската комисия поддържа актуализирана версия на същия списък и на официалната си интернет страница - http://ec.europa.eu/internal_market/...d/mifid_en.htm .
                      В списъка България е посочила за регулиран пазар "Българска фондова борса - София" АД, като на регулирания пазар може да се организира официален и/или неофициален пазар на ценни книжа (чл. 90, ал. 1 от ЗПФИ).
                      Видно от горецитираните правни норми е, че в разпоредбата на чл. чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ попадат доходите, реализирани от продажбата на акции на регулираните пазари, включени в списъка на регулираните пазари в съответствие с чл. 47 от Директива 2004/39/ЕО и публикувани в Официален вестник на Европейския съюз. Това са пазари на страни членки на ЕС и Норвегия, като в списъка не са включени пазари на трети страни.
                      Следователно Нюйоркската фондова борса не може да се счита за „регулиран пазар” по смисъла на чл. 73 от ЗПФИ. Това означава, че дохода, получен от продажбата на акции на този пазар, не попада в хипотезата на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ във връзка с § 1, т. 11, б. „а” от Допълнителните разпоредби на с.з.
                      |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                      |___________||__|___|)
                      (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Какво ви е мнението за това?
                        Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Аз не мисля да преразглеждам нищо. ПРодължавам както до сега. Ако някой вземе да мрънка ще се оплача на американското посолство от дискриминация на българските власти спрямо САЩ.

Коментар

• Казусът си плаче за преразглеждане. Хубавото е, че имам няколко месеца на разположение

Коментар

• Например ако си спомняш КФН години наред пускаше списък за пазари на които счита че надзора е иднетичен с нашия. Защото институционалните инвеститори можеха да инвестират само на тези пазари.

Но това не означаваше че тези пазари трябва да са надзиравани от КФН или да работят по нашето законодателство.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                                Предполагам ще изтъкне като аргумент, че примерно NYSE не е лицензирана по европейския закон. За съжаление не знам каква е процедурата по лицензиране.
                                И той не знае. А и в закона никъде не пише че трябва да е лицензирана по европейския закон. Пише че трябва да "лицензирана и функционираща редовно в съответствие с изискванията на този закон и актовете по прилагането му."

Което реално е нещо доста различно

Коментар

Working...
                                X