Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Банки с депозити,гарантирани от чужди ФГВ
Collapse
X
-
-
Хубаво казвате за гръцките банки, но пък от друга страна там законите на ЕС се изпълняват както трябва. А там има и пресен пример как се случват нещата. Не казвам, че е най-добрата идея да се депозира там, но като ги сложа на кантар нещата у нас и нещата там:
-България - неясно състояние на системата (вероятно не прекрасно), никакви стрес-тестове, спазване на закона, на който както му дойде
-Гърция - кофти състояние на системата, постоянни стрес-тестове, спазване на закона стриктно
не знам кое е по-малкото зло?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнениеТова, че перото Общо капитал е отрицателно се дължи на отрицателните резерви, натрупани преди години. Банката беше на загуба по време на кризата в Гърция и до 2011 генерираше загуба и в България. От 2012 насам банката е на печалба и всяка година тя се увеличава (съответно лека-полека отрицателният капитал намалява и накрая ще стане положителен .
Банката майка в Гърция също укрепва и също има печалба. При Гърците най-страшното мина
Тестовете за устойчивост показаха, че 25-те банки, които не са изкарали изпита, имат нужда от капитал за реагиране на кризи, който се оценява на около 25 милиарда евро
- Двайсет и пет банки от 130 банки от еврозоната, подложени на стрес-тест, са се провалили на изпита, предадоха световните агенции. Безпрецедентният изпит се извършваше в продължение на 12 месеца от Европейската централна банка и Европейския банков орган (ЕБО), посочва ТАСС.
Целта на проверката беше да се установи как възнамеряват банките да привлекат капитали, ако се окажат в затруднено положение.
Тестовете за устойчивост показаха, че 25-те банки, които не са изкарали изпита, имат нужда от капитал за реагиране на кризи, който се оценява на около 25 милиарда евро, посочва Франс прес.
12 от тези банки обаче вече са направили необходимото, за да запълнят установения по време на проверката недостиг на средства, отбелязва Асошиейтед прес.
Остават 13 банки, които трябва да увеличат капиталите си за рискови ситуации с 10 милиарда евро, добавя агенцията.
Тези 13 банки трябва да уведомят до две седмици ЕЦБ за това как смятат да съберат капитали, допълва АП. После имат девет месеца, за да го направят, посочва ДПА.
На изпита на ЕЦБ са се провалили девет италиански банки и една германска финансова институция, посочват ДПА и Ройтерс.
Не са издържали теста и три гръцки, три кипърски, две словенски, две белгийски и по една от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция и Испания, отбелязват ДПА и Ройтерс. Говорейки за Гърция, тя отново може да се каже, че се провали на стрес-теста на ЕЦБ. В проверката бяха включени 4-те най-големи гръцки банки - Еurobank Ergasias, National Bank of Greece, Piraeus Bank и Alpha Bank. Три от тези четири банки не издържат симулациите, на които са подложени. Това са Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Piraeus Bank. Според анализ на агенция Reuters, oбщият им капиталов недостиг е от 8.7 млрд. евро. Това означава, че те се нуждаят от допълнителни близо девет милиарда евро, за да попълнят капитала си и да могат да влязат в положителния списък на ЕЦБ.
Всички тези банки присъстват, чрез свои дъщерни банки или както е случаят с Алфа банк, със свой клон в България. Представянето им през последните години бе противоречиво. В края на 2012 г. ОББ (собственост на National Bank of Greece) записа загуба от над 40 млн. лв. Година по-рано Алфа банк записа загуба от 44 млн. лв. (през 2012 г. загубата бе увеличена с още почти 20 млн. лв., а през 2010 г. загубата на банката надхвърляше 74 млн. лв.). Пощенска банка (собственост на Eurobank) пък изпадна от първа група на банковата система, която се формираше от топ 5 банките в страната по големина на активите и се върна това лято след като от нея бе извадена КТБ. Именно по това време на цитираните периоди, Гърция бе изправена пред фалит и очакваше да получи финансова помощ от МВФ. Това ясно показва как финансовата дестабилизация извън България безпрепятствено пренася негативите върху икономиката на страната, а това я излага на риск.
http://fakti.bg/biznes/118714-garcia...abilnost-na-es
Коментар
-
Наемайте по-добри ботове, Инвестор
Първоначално изпратено от marto76 Разгледай мнениеКакви банки, гарантирани от чужди ФГВ? Само като видиш резултатите и цифрите за собствен капитал на Алфа Банк - клон България, които са с минус отпред и ти става ясно.
Банката майка в Гърция също укрепва и също има печалба. При Гърците най-страшното мина
Коментар
-
Е, някой с опит от първа ръка с въпросните банки? Струва ми се, че темата ще става все по-актуална и посещавана
По повод долното мнение - ако хипотетично всички се думнат, кво ти пречи да дадеш сметка в Алфа или някоя от турските банки и да си вземеш парите, ако си на зор?Last edited by Дебнем на замаушка; 29.10.2014, 12:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dobrin.ivanov Разгледай мнениеИнтересно - на мен ми казаха, че мога да изтегля от където и да е в .eu като единственото условие било сметката да е на мое име!?
Само Алфата остава за банкиране в България.
Иначе с банките в чужбина е ясно, но те са по скоро за спестявания. За оборотни пари, чужбинските банки не вършат работа... или поне аз не виждам как могат да се ползват... примерно да си плащам тока, водата и данъците с чужбинска банка... не знам как ще стане.
То по принцип банкирането в България е слаба работа... а сега и с тия изкуствено създадени проблеми, още повече прецакват нещата.
Първом ще ни принудят да си изнесем парите... а после предполагам, ще ни принудят и ние да се изнесем. Прости са нашите политици... много прости. Чудя се като останат само ром(и) и държавни служители, тогава от къде ще събират пари да си пълнят бюджета.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dobrin.ivanov Разгледай мнениеИнтересно - на мен ми казаха, че мога да изтегля от където и да е в .eu като единственото условие било сметката да е на мое име!?
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеДа, щеше.Най-малкото - виж активите и пасивите на Париба клон София - ако по някаква причина депозитите станат недостъпни няма дори да опираш до ФГВ във Франция.Щяха да получат пари от майката за половин ден.
Само резервите на Париба са около 270 млрд ево...
Може и да не съм прав, разбира се...А БНБ и Прокуратурата няма да си позволят да се бъзикат с френска банка, защото ще тичат през 5 мин до посолството.
Коментар
-
Пътят би следвало да е :
1.Добавяш референтна сметка
2.Нареждаш онлайн пари по нея от сметката си в Париба
3.Теглиш на каса от референтната сметка
Коментар
-
Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнениеето ги гарантираните в БГ:
http://dif.bg/depositors/banks/
ето ги от БНБ всички банки които оперират в БГ:
http://www.bnb.bg/BankSupervision/BS...G_BANKSLIST_BG
"II. Клонове на чуждестранни банки в Република България" са тези които се гарантират в чужбина
Мислех да ползвам Париба, но когато ги попитах дали мога да си изтегля парите от Франция ми отговориха, че са различни системи и не може т.е. имайки сметка там не съм по френското законодателство.
Проблема за мен не е фонда за гарантиране и колко пари има в него, а това че банката е в БГ и всичко върви по БГ закони, БНБ, цацата….и затова не си направих депозит там. Предпочетох направо в чужбина, а не клонове на чужди банки в БГ…
Коментар
-
Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнениеБи ли ми отговорил на следния въпрос - ако тя беше на мястото на КТБ - щяха ли да ти изплатят депозита или не ?!? т.е. щеше ли да се приложи френското законодателство и до 20 дни да си взел кинтите или БГ законите и още нищо да не си видял и да не се знае дали някога ще видиш някакви пари?
Поради тая причина предпочетох директно в чужбина за по сигурно
Само резервите на Париба са около 270 млрд ево...
Може и да не съм прав, разбира се...А БНБ и Прокуратурата няма да си позволят да се бъзикат с френска банка, защото ще тичат през 5 мин до посолството.
Коментар
Коментар