IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мнения и впечатления КТБ и предлаганите депозити

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Jimmy Разгледай мнение
    Пичове и пичеси, понеже виждам че сте анализирали ситуацията, а вероятно повечето от вас имат депозити в КТБ, да си поставя въпроса.
    Чета на сайта на банката това:

и това

Та се чудя следното - значи ли това, че ако сега, до 31-ви март, метна едни 30К евро на този "преференциален безсрочен депозит" то :
    1. Няма да плащам данък върху лихвата, защото е "безсрочен"
    2. Ще мога свободно да си тегля и внасям суми по депозита и
    3. лихвата и след 31.03.2014 ще продължи да е 7.5% , стига сумата по депозита да не падне под 25К , а ако например падне и е между 12500 и 24999 то лихвата ще бъде 6.5%

И последено - ако аз не прекратя договора, или сумата не падне под някаква сотйност (не виждам къде е указано колко е ниснижаемият остатък) докога ще важи договора? Какви "прекрантителни основания" има в договрите?
    Данък няма да плащаш.Ще можеш да теглиш и внасяш а лихвата е съобразно сумите в договора.Ако не прекратиш ти договора и сумата не падне под 1500 долари или евро договора си остава в сила.По важния въпрос тук ако фалира банката влога попада ли под защита на закона?

Коментар

• Пичове и пичеси, понеже виждам че сте анализирали ситуацията, а вероятно повечето от вас имат депозити в КТБ, да си поставя въпроса.
      Чета на сайта на банката това:
      Уведомление
      29.01.2014
      Уважаеми клиенти,
      В съответствие с изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) и Наредба № 3 на БНБ за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, Корпоративна търговска банка АД Ви уведомява, че с решение от 28.01.2014 г. Управителният съвет на банката прие изменение и допълнение в „Скалата на стандартните лихвени проценти, които КТБ АД прилага към привлечени средства от клиенти" (Скала/та), която е неразделна част от „Тарифа за лихвите, таксите и комисионите, които банката прилага при операциите с клиенти" (Тарифа/та).
      Съгласно направените изменения, считано от 31.03.2014 г.:
      І. Прекратява се предлагането на следните продукти:
      1. Стандартен срочен депозит за физически лица и юридически лица и еднолични търговци;
      2. Преференциален безсрочен депозит за физически лица;
      3. Безсрочен депозит „Евролев" с валутна клауза за физически лица;
      4. Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат за физически и юридически лица и еднолични търговци.
      Действието на сключените до 30.03.2014 г. (включително) договори за депозит с настоящи клиенти остава в сила до настъпване на предвидените в тях прекратителни основания.
      и това

Преференциален безсрочен депозит
      Преференциалният безсрочен депозит съчетава сигурността и оперативността на банковия безсрочен влог с високата доходност на срочния депозит.
      Предимствата на продукта са:
      Доходност – високи лихви
      Ефективност – разумна инвестиция на свободни средства
      Гъвкавост – средствата по депозита са на разположение по всяко време, а лихвеният процент се променя в зависимост от размера на вложената сума
      Бонус – без такси за откриване и поддържане на сметката по депозита, без такси за касово обслужване
      Преференциалният безсрочен депозит се предлага в евро и долари – валути, подложени на нисък инфлационен натиск. Това добавя реална допълнителна стойност към вложенията. Минималният размер на депозираната сума е 1 500 валутни единици.
      Лихвените проценти по депозита са в зависимост от валутата и размера на депозираната сума:
      Сума на депозита Лихвен процент
      ................................. EURO USD
      От 1 500 до 4 999.99 4.5 % 3.5 %
      От 5 000 до 12 499.99 5.5 % 4.5 %
      От 12 500 до 24 999.99 6.5 % 5.5 %
      ................ Над 25 000 7.5 % 6.5 %
      Та се чудя следното - значи ли това, че ако сега, до 31-ви март, метна едни 30К евро на този "преференциален безсрочен депозит" то :
      1. Няма да плащам данък върху лихвата, защото е "безсрочен"
      2. Ще мога свободно да си тегля и внасям суми по депозита и
      3. лихвата и след 31.03.2014 ще продължи да е 7.5% , стига сумата по депозита да не падне под 25К , а ако например падне и е между 12500 и 24999 то лихвата ще бъде 6.5%

И последено - ако аз не прекратя договора, или сумата не падне под някаква сотйност (не виждам къде е указано колко е ниснижаемият остатък) докога ще важи договора? Какви "прекрантителни основания" има в договрите?
      Last edited by Jimmy; 18.03.2014, 15:19.
      Don't work hard, work smart!

Коментар

• Преместих мнението на Препоръчайте изгоден застраховател за застраховка живот , че много оспамихме темата.
        Last edited by Snipe; 06.02.2014, 10:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
          г-н Янчев по надолу уместно направи забележка един колега, че темата е за депозитните продукти на КТБ.Може да сте се почувствал засегнат от някои постове по долу и за това продължавате да говорите не по темата.
          Така че предложете продуктите си със съответната реклама по медии или препоръчайте продукта в друг раздел за взаимопомощ между потребители и участници във форума, които пишат именно в тема за застраховки живот или въобще други застрахователни или осигурителни продукти.
          Все пак грубо е да смятате тези 10% като доходност.Не спестявате никакви 10% от дохода си.Спестявате 1%.Защо?До 10% от дохода на едно лице внесени като застраховка живот не се облагат с данък-чл.19 ЗДДФЛ.
          Така че аз ако имам 12 000лв. годишен доход и внеса 1 200лв. застраховка живот, само върху тези 1 200лева няма да дължа данък.Като поп ще внеса върху останалите 10 800.На 1200лв. спестения данък е 120лв. или 1% от 12 000 хиляди лева.
          Така че да 1% доходност има от спестен данък.
          Пич никога не съм твърдял, че доходността 10% ти е върху целия доход. Ти като внесеш в банка 1000 лв за 12000 ли взимаш лихва? Естествено, че няма да твърдя такова нещо.
          Прав си тема тук е друга. Включих се с пост изказвайки мнението че има и по доходоносни инструменти. Тук доста от колегите ме нападнаха с твърденията че лъжа, мамя и т.н.

Това беше от мене. Успех с КТБ!

Коментар

• г-н Янчев по надолу уместно направи забележка един колега, че темата е за депозитните продукти на КТБ.Може да сте се почувствал засегнат от някои постове по долу и за това продължавате да говорите не по темата.
            Така че предложете продуктите си със съответната реклама по медии или препоръчайте продукта в друг раздел за взаимопомощ между потребители и участници във форума, които пишат именно в тема за застраховки живот или въобще други застрахователни или осигурителни продукти.
            Все пак грубо е да смятате тези 10% като доходност.Не спестявате никакви 10% от дохода си.Спестявате 1%.Защо?До 10% от дохода на едно лице внесени като застраховка живот не се облагат с данък-чл.19 ЗДДФЛ.
            Така че аз ако имам 12 000лв. годишен доход и внеса 1 200лв. застраховка живот, само върху тези 1 200лева няма да дължа данък.Като поп ще внеса върху останалите 10 800.На 1200лв. спестения данък е 120лв. или 1% от 12 000 хиляди лева.
            Така че да 1% доходност има от спестен данък.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
              Не бъди толкова черноглед. Ако се запазят настоящите условия и се сключи застраховка за 15г., то окончателният данък е само 7%, т.е. печелиш 3% за 15г., което си е 0,2% на година.
              Освен това, има лек лостов ефект (доходността е върху цялата вноска, вкл. дължимия в бъдеще данък), което дава още около 0,3% отгоре.
              Или накратко офертата е 4-5% годишен доход, платим след 15г., при замразяване на главницата за 15г.
              Направо неустоимо...
              Чудя се кое ме притеснява повече - очевидния опит за заблуда, финансовата неграмотност (човекът явно не знае какво е влог и кога е защитен) или обикновената такава (акумОлиране, Ореждане).

@ Бате Пешо - името на депозита няма отношение към гарантираността му.
              А това дали фондът за гарантиране е в състояние да гарантира нещо, е съвсем отделна тема.

Няма опит за заблуда, разсъжденията и сметките, които си направил са тотално грешни.
              ФОП е индивидуален продукт, зависи от много фактори. Тук 2-3 души намирате по нещо, които не сте разбрали и го наричате опит за измама. Този продукт не е като депозита, който и да влезе в офиса внася 1000 лв след 1 година изнася 1000+Х.
              Този продукт се продава на индивидуална среща с клиент, където се отчитат всички фактори, всеки от вас ще получи индивидуална оферта и много точна яснота, за това какви суми ще плаща, какви суми ще получи и какви данъци се дължат.
              Просто нямам физическата възможност да опиша всички възможности и ситуации, които се взимат в предвид и имат отношение към доходността на продукта.

Т.е. не заблуждавай хората с мнение, за нещо, което не разбираш не познаваш и не знаеш конкретни параметри. Също така по постовете подозирам, че някои от хората вече имат и ползват такива продукти. Само ще допълня, че има доста големи разлики между аналогични продукти на различните компании. Имам в предвид отново некомпетентното ти изказване: " при замразяване на главницата за 15г.". Предполагам имаш в предвид някой друг конкретен продукт, понеже ФОП на Булстрад има решение и на този казус!

Също така много добре знам какво е депозит. Мога със сигурност да ти гарантирам, че сключвайки договор с банка, в който думата "депозит" не се споменава, а заглавието е вариация от думи и словосъчетания "договор", "управление", "средства", "финансови решения", банкови продукти", ще имаш проблеми при евентуален фалит.

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                не разбирам какво искаш да кажеш, моят пост е насочен към брокера на булинс Yanchev, който обяснява че доходността им е 14 % като сумира данъчното облекчение(10%) и доходността (4%). пропуска обаче факта че данъчното облекчение важи само докато парите са в Булинс. В момента в който решиш да си теглиш спестеното то тези пари се декларират и се дължи данък. така че тезата му за 14% печалба гарантирана е малко некоректна.
                за съжаление легален начин за сигурна печалба над 6-7% годишно вече няма. сори, ще трябва да се работи рискува и инвестира. 21ви век, кво да правиш
                Колега, чети правилно - не Булинс - Булстрад.
                Някъде по-надолу, точно с това започнах - прекратяването на този ФОП не ти носи цялата доходност.
                Данъка в края на периода, законно може да бъде спестен.

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                  пропуска се факта, че като теглиш парите този данък си го плащаш. ако пък до тогава се приеме отново прогресивно облагане става голям кеф - приспадат ти сега 10% а след 5 г. дължиш 20% (примерно). но това подозирам, че представителя на дружеството няма да го каже, нали Yanchev?
                  Напротив, това е точно така, върху сумата, която се получава в края на периода (падежа) се плаща ДОД.
                  Това, което ще допълня, е че има съвсем легален, законен, приложим и предвиден от закона метод, тези 10 % да не се дължат.
                  Така, че не си прав.

Коментар

• Първоначално изпратено от Noah Разгледай мнение
                    Добре това ясно -въпроса е защо се ебават с хората като им казват ,че могат да теглят само лихва...
                    Едно бабе преди мен по тоя повод щеше удар да получи...
                    На голяма част от бабетата и дядовците,като им се повтори около десетина пъти,че лихвата ще има бъде начислена в края на годината,питат-"Ама защо не си виждам лихвата,а само моите пари,които съм сложила в банката..?"И служителката се принуждава да напише към справката,на ръка,колко ще им бъде лихвата в края на годината...Присъствал съм на подобни разговори...Само изнервят чакащите.. Е..,сигурно,след време и ние ще сме на същия хал....

Коментар

Отговориха ли ти писменно-нали и ти беше с 4х4 ?
                      Да, бях го пейстнал 1-2 страници по-назад преди да се оспами темата

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                        Според мен не се ебават, а просто са некомпетентни ...
                        Отговориха ли ти писменно-нали и ти беше с 4х4 ?

Коментар

Добре това ясно -въпроса е защо се ебават с хората като им казват ,че могат да теглят само лихва...
                          Според мен не се ебават, а просто са некомпетентни ...

Коментар

Караш по веригата - служителя Х каза, написа черно на бяло, оттам в централата и оттам официално становище както и бъдеще на служителя.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение

Добре де, казах ви - стар депозит, от септември, олихвява се на 6.5, ноември го махат, декември се тегли част, декември се олихвява, януари пак е на 6.5, какво още дъвчете не мога да разбера???

Коментар

Въпроса беше за новото ограничение за СРОЧНИТЕ депозити и по-конкретно 4х4
                                За новия период обаче не ме накараха да подпиша нов анекс в който да пише черно на бяло ,че не мога да тегля нищо друго освен лихвата...,така че предполагам са на принципа АКМ-ако мине

Добре де, казах ви - стар депозит, от септември, олихвява се на 6.5, ноември го махат, декември се тегли част, декември се олихвява, януари пак е на 6.5, какво още дъвчете не мога да разбера???

Коментар

Working...
                                X