If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Защо в тоз форум няма тема за Пощенска банка?
Както и да е, та днес пътувах на обяд по булевард Прага към ВМА и гледам офиса на Пощенска и там затворен с едни големи надписи, че се дава под наем!
Тези гърци, които от няколко месеца се опитват да се представят за канадцо-американци докога ще затварят офиси в София и страната?
Гръцката банка „Пиреос” преговаря с Националната банка на Гърция да обединят дейността си в България, като българската „Пиреос” се влее в Обединена Българска Банка, собственост на Националната Банка на Гърция.
За мен беше малко странно, че толкова бързо се сляха още две гръцки банки. Явно сиуацията в тях въобще не е била добра, а и дали се е оправила все още не е ясно. Днес излязоха отчетите на БНБ и активите на Алфабанк са намалели за последното тримесечие с над 60%. От 3 млрд. лева са паднали на 1 млрд. Нищо чудно, че ги взеха за 1 евро. Явно гърците са източили, каквото са могли от банката и са я харизали за 1 евро на който се навие да я вземе. Може би и тук ситуацията е такава. Ще разберем в края на 3-тото тримесечие.
Тук обаче според мен цялата сделка е нож с две остриета. От една страна е положително, че има консолидация, защото така или иначе на нашия малък пазар 30 банки са си доста както и да го гледаме. А и сделката показва, че Пощенска банка имат сериозен финансов ресурс в момента, за да я осъществят. С други думи би трябвал да няма рискове от ликвидни кризи.
От друга страна обаче свободният финансов ресурс е изхарчен за тази сделка и малко се оголва фронта. А и покупка за 1 евро означава, че Пощенска поемат доста сериозени по обем задължения на Алфабанк. Имаме и не кратък процес на сливане и напасване, който също крие своите рискове.
Определено обаче новината е интересна и си заслужава да се следи по-отблизо случващото се тук.
И какво стана? Проследи ли случващото се, защото според мен много скоро и Пиреус ще сменят собствеността?
Тук обаче според мен цялата сделка е нож с две остриета. От една страна е положително, че има консолидация, защото така или иначе на нашия малък пазар 30 банки са си доста както и да го гледаме. А и сделката показва, че Пощенска банка имат сериозен финансов ресурс в момента, за да я осъществят. С други думи би трябвал да няма рискове от ликвидни кризи.
От друга страна обаче свободният финансов ресурс е изхарчен за тази сделка и малко се оголва фронта. А и покупка за 1 евро означава, че Пощенска поемат доста сериозени по обем задължения на Алфабанк. Имаме и не кратък процес на сливане и напасване, който също крие своите рискове.
Определено обаче новината е интересна и си заслужава да се следи по-отблизо случващото се тук.
Oxi, Oxi
И сега какво правим с не гръцките, гръцки банки в България? Май се очертава една доста интересна седмица.
Георги Ангелов: Гръцките банки може да продадат дяловете си у нас -
Българските банки с гръцка собственост не държат пари в Гърция. Това е направено още февруари, когато БНБ накара банките с гръцки акционери да преместят парите си в България. Тези банки имат много по-голяма ликвидност от на останалите в страната - над 40%. Имат близо 5 милиарда кеш ликвидни активи. Това заяви икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов в интервю за "Труд".
От мой приятел в Атина знам, че при тях няма опашки! Тегленето на пари от гръцките банки започна още през миналото лято! Сега си изтеглиха парите последните оптимисти...
Гърците дали ще се сетят, че могат да теглят от банкоматите в Сандански и Петрич и ще ги атакуват? Ако примерно грък с карта на Гръцката Юробанк изтегли пари от български банкомат на Пощенска банка, тази транзакция ще се осчетоводили и после парите, които му е дала Пощенска ще се вземат ли обратно от сметката му в Юробанк Гърция?
Това май няма как да стане. Мисля че БГ банкоматът няма да пусне повече от 60 Е.
Гърците дали ще се сетят, че могат да теглят от банкоматите в Сандански и Петрич и ще ги атакуват? Ако примерно грък с карта на Гръцката Юробанк изтегли пари от български банкомат на Пощенска банка, тази транзакция ще се осчетоводили и после парите, които му е дала Пощенска ще се вземат ли обратно от сметката му в Юробанк Гърция?
Не се знае каква ще е схемата за теглене на гърците в чужбина, но най-веряотно няма да могат. При теглене по принцип се проверява салдото и лимита на картата с банката издател, а за гърците се предполага че ще са ограничени автоматично.
Коментар