IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо БГ банките се ослушват за SEPA?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    И когато кажа на мои контрагенти че не мога да им доплатя 50 еврака с 23 такса когато се налага, се чудят ква е тази такса
    От няколко години си правя международните преводи през Райфайзен - общо 26 лева без значение сумата със споделена такса. Сумата е същата при плащания в Европа или Азия. Не че съм доволен, но в други банки двойно цакаха. А как боли тази такса, когато ми се наложи веднъж доплащане на 2 евро........

Коментар

Има, опциите са - за теб, за мен, или делкане. И аз си пускам така платежните Но това не е проблемация за доставчиците ми а за мен си е
      Масово в европейските банки, вкл. и маляшките, опциите са две - споделена такса или за мен само, като в някои банки ...по на запад имат само шерване

ти си добре, аз за един сбъркан превод от цели 100 евро до маляшка банка, тук ми взеха (с електронното банкиране, без него, не знам) 20 Е и после за връщането им тук банката си прибра още 10 нещо като 15% средно се оформи

пропуснах да добавя, че не помня до колко хиляди евра, шерваната такса и в маляшките и другите назадничави банки е около 0.80 до 1 евро...за страните в SEPA
      Last edited by съни(тя); 18.03.2012, 10:59.

Коментар

• Интересна тема ! Да добавя нещо важно, което не виждам написано по-долу.
        Разходите ви за един ватун превод се формират от 2 компонента - таксата за SWIFT съобщението и таксата на банката.
        Таксата за суифта масово е около 10 еврака, докато таксите на банката всяка си я определя - най-често е 0.1%-0.2% от сумата.
        Тук е тънкият момент самата услуга SWIFT е външна за всички банки, т.е. има някаква фирма, която се занимава с тези преводи и ви прибира 10те евро !!!
        Банката си остава само 0.1% върху сумата на превода.

Тук масовият потребител е изгърбен най-вече от таксата за суифта, която си е твърда и ако правиш превод за 5000 евро примерно, тя ти е формира значителна част от разхода.

Личното ми мнение е, че тук гърби въпросната компания предлагаща услугата SWIFT, понеже са си монополист и могата да си пляскат каквито си безумни такси искат!

Грехът на родните банките е, че технически могат да извършват преводи през сепа (виждал съм получен валутен превод от Италия през сепа), но не го обявяват в списъка на услугите си. Повечето служители дори не знаят, че този звяр съществува.

Общо взето - дори и да се мине на сепа, банките пак ще си прибират същите процентчета, прецаканите ще са от SWIFT, понеже няма да ви взимат 10те евро.
        Така че интересното е кой стои зад компанията извършваща тази услуга, поже това си е кажи-речи чист моноп....

Коментар

Има, опциите са - за теб, за мен, или делкане. И аз си пускам така платежните Но това не е проблемация за доставчиците ми а за мен си е
          Освен регулярните преводи, имах предвид.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
            Просто приказно.
            Делкането предполагам е по стар маляшки обичай.
            Други опции нЕма ли?

Коментар

Ей ся мазен кипърец ми е пуснал превод с делкане на комисионните и на 6000 еврака ме къртят 20
              Просто приказно.
              Делкането предполагам е по стар маляшки обичай.
              Други опции нЕма ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
                Т.е., някой потърпевш като Наивника, да не говорим солидно потърпевш трябва да ги светне в Брюкселско, че зелето е вкиснало.
                Ей ся мазен кипърец ми е пуснал превод с делкане на комисионните и на 6000 еврака ме къртят 20

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                  ми не го прави , да
                  щот банковото лоби
                  в скупщината е силно,
                  а разплащанията във
                  валута са си число, как
                  да се раздели банковия
                  картел с тея парици,
                  тъй че ще смучат до последно и
                  никой нищо нема да им каже,
                  докато не пристигне писмо
                  от Брюксел с наказателна
                  процедура за бегетовицата...
                  Т.е., някой потърпевш като Наивника, да не говорим солидно потърпевш трябва да ги светне в Брюкселско, че зелето е вкиснало.

Коментар

• ми не го прави , да
                    щот банковото лоби
                    в скупщината е силно,
                    а разплащанията във
                    валута са си число, как
                    да се раздели банковия
                    картел с тея парици,
                    тъй че ще смучат до последно и
                    никой нищо нема да им каже,
                    докато не пристигне писмо
                    от Брюксел с наказателна
                    процедура за бегетовицата...
                    Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                    БНБ следва да санкционира всяка една БГ банка,

Коментар

Така както гледам, явно е и въпрос до банка.
                      Да де, ама няма нито една българска банка да се е "излъгала"...

Освен това, в посочената по долу връзка към страница на европарламента четем следното:

Според директивата за платежните услуги, която влезе в сила от 1 януари 2012 г., доставчиците на платежни услуги (най-често банки) трябва да обработят наредено плащане до края на следващия работен ден.
                      А тук продължават да ти вземат допълнителни комисионни ако плащането е с утрешен вальор. Стандарта продължава да е двудневен вальор /спот вальор/... Защо?
                      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Така както гледам, явно е и въпрос до банка. От Гърция получавам и тако и вако. Франция Швеция Англия - всичко точно. Кипър - като нас

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
                          Наскоро са го обсъждали в ЕП, но нас пак ще ни огрее със закъснение от няколко години

По-лесни банкови преводи в ЕС от 1 февруари 2014 г.
                          http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/content/20120210STO37767/html/По-лесни-банкови-преводи-в-ЕС-от-1-февруари-2014-г.
                          А страни като Великобритания, Чехия, Унгария, Швеция които си имат собствени валути и не са членове на еврозоната, защо не чакат крайния срок ами вече са в SEPA?
                          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
                            Наскоро са го обсъждали в ЕП, но нас пак ще ни огрее със закъснение от няколко години

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/content/20120210STO37767/html/По-лесни-банкови-преводи-в-ЕС-от-1-февруари-2014-г.
                            Ганьо ще го измисли.... Най-много местния еквивалент да стане 23 еврака

Коментар

• Наскоро са го обсъждали в ЕП, но нас пак ще ни огрее със закъснение от няколко години

Ако докладът бъде одобрен, той би поставил точен краен срок за банките в еврозоната: до 1 февруари 2014 г. те трябва да уеднаквят преводите и директните дебити в SEPA с местните им еквиваленти.

...

Според доклада банките в страни извън еврозоната ще имат време до 31 октомври 2016 г., за да изпълнят разпоредбите.
                              |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                              |___________||__|___|)
                              (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• И когато кажа на мои контрагенти че не мога да им доплатя 50 еврака с 23 такса когато се налага, се чудят ква е тази такса

Коментар

Working...
                                X