IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо БГ банките се ослушват за SEPA?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
    http://www.ecb.int/paym/sepa/about/html/index.en.html

Така, че наш'те баМки ще цоцат такси до последно, предполагам ще я въведат на 30 октомври.
    Благодаря за връзката. Значи не става въпрос за "законово" положение, а за техническо. За страните членки със собствени валути от 31.10.2016 е абсолютно задължително преминаване на стандарта за финансови събощещения ISO 20022 XML. Ако тогава БГ банките не използват този стандарт то няма да могат да правят не само СЕПА но и никакви други плащания към банки в ЕС.

Така че БНБ пак да си прегледат текстовете! как може държава като Полша да е на СЕПА от 2011 г. насам, а нашите да се позовават на някакво "законово" положение когато законът в този случай е просто решение на БНБ!!!
    Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
      Би ли посочил връзка към официален документ за това твое твърдение?

Веднага ще посоча.

Колегата ме е изпреварил, но аз пък ще го постна на български език за по-лесно.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...22:0037:BG:PDF

Цитати:

"Член 6
      Крайни срокове
      1.Най-късно от 1 февруари 2014г кредитните преводи се извършват в съответствие с техническите изисквания, установени в член 5, параграфи 1, 2 и 4 и точки 1 и 2 от приложението."

"8. ДПУ, разположени в държава - членка, която не е приела еврото за своя парична единица, и ППУ, използващи платежна услуга в такава държава – членка , започват да спазват изискванията на членове 4 и 5 най – късно от 31 октомври 2016 г. "
      Last edited by increce; 09.07.2013, 21:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
        http://www.ecb.int/paym/sepa/about/html/index.en.html

The regulation stipulates 1 February 2014 as the end date for migration to SEPA credit transfers and SEPA direct debits in the euro area. The deadline for EU Member States with other currencies, applicable for payments in euro, is 31 October 2016.
        Така, че наш'те баМки ще цоцат такси до последно, предполагам ще я въведат на 30 октомври.
        |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
        |___________||__|___|)
        (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
          Даммм, това си е. Родна българска картинка. Аз години наред използвах преференциални такси, Демек минимални за изходящи и никакви за входящи, но от тази година и на мен взеха да ми събират. Изгладнели са яко банките
          Dammmm,,,,,ГЛАДНИ са!!!
          МАМУН дет ги хранят намаляват !!! :
          Ще черпя КРАДЛИВАТА МИЖАТУРКА малка биричка някога !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
            Задължително за тях ще стане от 1 февруари 2014 г., а за държавите извън Еврозоната от 31 октомври 2016 г

Ето например какво пише тук:

By the end of 2010, all present national payment infrastructures and payment processors were expected to be in full competition to increase efficiency through consolidation and economies of scale.
            http://en.wikipedia.org/wiki/Single_Euro_Payments_Area
            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от орк Разгледай мнение
              у нас банките се оправдават за неприлагането на СЕПА с това че ще трябва да налагат различни комисионни за преводи в и извън еврозоната.... много тъпо но като няма кой да настоява.. явно има сериозни приходи от това
              Иначе СЕПА се прилага САМО в Еврозоната задължително и там всички преводи ми струват нула (имам такса 35 евро годишно за поддръжка на сметка, която покрива всички тегления от банкомат, гише, електронно банкиране, дебитна карта и т.н.).
              При превод от Еврозоната до БГ ме таксуват както е по тарифата им: 0,10% min. BGN 20 max. BGN 200 и нито лев повече за СУИФТ или друго.
              Коментирано е и в друга тема, но СЕПА все още не е абсолютно задърлжитенла, дори за банките в еврозоната. Въпреки това обаче голямата част я ползват. Задължително за тях ще стане от 1 февруари 2014 г., а за държавите извън Еврозоната от 31 октомври 2016 г.

Просто търикатлъкът на нашите още е законен...

Коментар

• Първоначално изпратено от орк Разгледай мнение
                у нас банките се оправдават за неприлагането на СЕПА с това че ще трябва да налагат различни комисионни за преводи в и извън еврозоната....
                Я още веднъж. че не разбрах с какво се оправдават? Какво общо има СЕПА с еврозоната?

Да не би държави които прилагат СЕПА като Полша, Унгария, Чехия, Швеция, Великобритания, Швейцария да са членове на еврозоната? Просто тези държави са подписали споразумението за СЕПА и го прилагат! Въпросът е, защо след като и България го е подписала, не го прилага?

Коментар

• у нас банките се оправдават за неприлагането на СЕПА с това че ще трябва да налагат различни комисионни за преводи в и извън еврозоната.... много тъпо но като няма кой да настоява.. явно има сериозни приходи от това
                  Иначе СЕПА се прилага САМО в Еврозоната задължително и там всички преводи ми струват нула (имам такса 35 евро годишно за поддръжка на сметка, която покрива всички тегления от банкомат, гише, електронно банкиране, дебитна карта и т.н.).
                  При превод от Еврозоната до БГ ме таксуват както е по тарифата им: 0,10% min. BGN 20 max. BGN 200 и нито лев повече за СУИФТ или друго.

Коментар

• Първоначално изпратено от emil_dtv Разгледай мнение
                    Здравейте!
                    Попаднах тук, защото досега единствено БАКБ нямаше такса за входящ валутен превод, но Цветелина, да не се мине, я сложи и нея. Сега търся нова банка, но май няма, Изглежда, при ПИБ е все пак най-евтино.
                    Що се отнася за изходящ валутен превод ви препоръчвам Д Банк. Те работят със системата Target 2. Твърда такса от 7 евро, независимо от сумата, вальор след 2 часа. Лошото е, че не всяка евр. банка участва, но все пак повечето са там. И преводите могат да бъдат само е евро.
                    А колко е входящия валутен превод на БАКБ. За всички валути ли важи ?

Коментар

• @emil_dtv

Странно за Дбанк. Преди около месец за изходящ транфер на скромна сума / около 1500 евро/ в рамките на ЕС ми поискаха около 30 евро такса общо. Защото трябва да си им клиент, да имаш разплащателна сметка - такса откриване - такса поддръжка и незнам си още какви глупости. Имаше си твърда такса за трансфера и в крайна сметка излезе толкова - малко над 30 евро, което е направо ЧУДОВИЩНО!

В крайна сметка работата ми свърши банката на Маджо - няма такса за откриване на сметка и общо всичко таксата беше 10 евро. По-евтино от това от БГ банка не съм открил, засега. Иначе и те с ТАРГЕТ 2 система пращаха.

Говорих сума пъти с чуждата банка по телефона и там се чудеха и маеха, защо БГ банките продължават да използват тия дърводелски системи за трансфер в рамките на ЕС.Щото и там ми таксуваха превода точно заради това че БГ банката е изпратила по този начин парите. Т.е. за банката получател парите се изпращат по същия начин и се таксуват , както все едно ако са изпратени от държавата МОЗАМБИК.

Коментар

• такса за входящ валутен превод

Здравейте!
                        Попаднах тук, защото досега единствено БАКБ нямаше такса за входящ валутен превод, но Цветелина, да не се мине, я сложи и нея. Сега търся нова банка, но май няма, Изглежда, при ПИБ е все пак най-евтино.
                        Що се отнася за изходящ валутен превод ви препоръчвам Д Банк. Те работят със системата Target 2. Твърда такса от 7 евро, независимо от сумата, вальор след 2 часа. Лошото е, че не всяка евр. банка участва, но все пак повечето са там. И преводите могат да бъдат само е евро.

Коментар

• Даммм, това си е. Родна българска картинка. Аз години наред използвах преференциални такси, Демек минимални за изходящи и никакви за входящи, но от тази година и на мен взеха да ми събират. Изгладнели са яко банките

Коментар

• Работя основно с чужбина и до момента съм платил много хиляди евра банкови такси за изходящи, но основно за входящи преводи. Моите партньори винаги са се чудили що за комисионини са това, на което сме подложени. Но каквито ни храните, тока, лекарствата, горивата, такива ни и банките. Нищо ново..

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                              Има, опциите са - за теб, за мен, или делкане. И аз си пускам така платежните Но това не е проблемация за доставчиците ми а за мен си е
                              Питай в ДСК-частно банкиране, ако вземеш пълния пакет плащаш 10Е/месец, но всички входящи валутни преводи са ти без такса, включително и за банки, които са извън ЕУ. През интернет банкирането им може да правиш левови преводи без такса. Ако сменяш повече от 5000 Е трябва да ти дадат по-добър курс и т.н. Но питай служител, който е добре запознат с условията им, защото на един и същ въпрос относно таксите им съм получавал различни отговори.

Коментар

• Някакво развитие?

Коментар

Working...
                                X