IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• до Антеа

Първоначално изпратено от antea Разгледай мнение
    при много хора е така, не че това може да те успокои аз също съм в такова положение, и си направих един xls-ски sheet, в който сама си изчислявам по реалния euribor/олп още от самото начало на кредита какво трябва да бъде реалното съотношение главница/лихва във всяка вноска; отделно си ги сравнявам със заложеното по погасителен план (то се вижда и от банковите извлечения) - отклоненията са огромни, а съм убедена, че банките разполагат с много по-прецизни инструменти, с които виждат същото, което и аз

твърдо поддържаната от тях версия е, че всичко това щяло се компенсира чак в края на кредита, така че вариантите, които са възможни според мен са:
    - да ни настигне драстично повишение на олп/euribor, което да ни *компенсира* сегашните надвнесени пари [дано не!!! пък и те ще ни извикат за нови планове, много ясно ]
    - да отидем няколко години преди края на кредита и да действаме за приключване, щото иначе ако дочакаме крайния договорен срок ще имат да ни връщат големи пачки

Надвнесените пари имате право да искате обратно само в срок от 5 години!!!!!! Не се заблуждавайте, че на края на периода ще получите надвнесеното обратно!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от pitam Разгледай мнение
      Погасителният план е изчиславан при високо ОЛП.

Пример:
      Погасителния план е изчиславан при лихва 9% (ОЛП + надбавка)

В момента лихвата е 5%.

Т.е. внасям всеки месещ по 500 лв. ( по погасителен план ), а ако сметнем вноската към настоящата лихва трябва да внасям 300 лв. ... всеки месец 200 лв. повече.

Нещата са напълно аналогични както при b_m и jokercho
      при много хора е така, не че това може да те успокои аз също съм в такова положение, и си направих един xls-ски sheet, в който сама си изчислявам по реалния euribor/олп още от самото начало на кредита какво трябва да бъде реалното съотношение главница/лихва във всяка вноска; отделно си ги сравнявам със заложеното по погасителен план (то се вижда и от банковите извлечения) - отклоненията са огромни, а съм убедена, че банките разполагат с много по-прецизни инструменти, с които виждат същото, което и аз

твърдо поддържаната от тях версия е, че всичко това щяло се компенсира чак в края на кредита, така че вариантите, които са възможни според мен са:
      - да ни настигне драстично повишение на олп/euribor, което да ни *компенсира* сегашните надвнесени пари [дано не!!! пък и те ще ни извикат за нови планове, много ясно ]
      - да отидем няколко години преди края на кредита и да действаме за приключване, щото иначе ако дочакаме крайния договорен срок ще имат да ни връщат големи пачки

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
        Как така ги "надвнасяш" ? По ипотеката в момента в ПИБ имаш -3% такса, при вноска по главницата.
        Погасителният план е изчиславан при високо ОЛП.

Пример:
        Погасителния план е изчиславан при лихва 9% (ОЛП + надбавка)

В момента лихвата е 5%.

Т.е. внасям всеки месещ по 500 лв. ( по погасителен план ), а ако сметнем вноската към настоящата лихва трябва да внасям 300 лв. ... всеки месец 200 лв. повече.

Нещата са напълно аналогични както при b_m и jokercho

Коментар

Реших да изчисля, колко ще ми е загубата ако НАДвнясям всеки месец върху вноската, която дължа на банката.
          Как така ги "надвнасяш" ? По ипотеката в момента в ПИБ имаш -3% такса, при вноска по главницата.

Коментар

Тук съпротивата е сломена ))
            Тук никога не е имало съпротива

Коментар

• Тук съпротивата е сломена ))

Коментар

• сметка

Реших да изчисля, колко ще ми е загубата ако НАДвнясям всеки месец върху вноската, която дължа на банката. Ето какво се получи:

Параметри:
                - 50 лв. всеки месец повече;
                - период - 20 години;
                - годишна лихва по депозит 5%.

---------
                за една година / 12 meseca / надвнасям 600 лв.
                за 19 години ~ 1516 лв.
                за 18 години ~ 1444 лв.
                за 17 години ~ 1375 лв.
                за 16 години ~ 1310 лв.
                за 15 години ~ 1247 лв.
                за 14 години ~ 1188 лв.
                за 13 години ~ 1131 лв.
                за 12 години ~ 1078 лв.
                за 11 години ~ 1026 лв.
                за 10 години ~ 977 лв.
                за 9 години ~ 931 лв.
                за 8 години ~ 886 лв.
                за 7 години ~ 844 лв.
                за 6 години ~ 804 лв.
                за 5 години ~ 766 лв.
                за 4 години ~ 729 лв.
                за 3 години ~ 695 лв.
                за 2 години ~ 662 лв.
                за 1 години ~ 630 лв.

Сума ~ 19240 лв.
                от тях 12000 надвнесени
                +
                7240 лв. пропуснати лихви ( при 5% доходност)
                ------------------------------------------------

Как ви се струва за кредита под 40 хил.?

П.С. Пояснявам, че става въпрос САМО за надвнесени суми.
                Last edited by pitam; 19.08.2010, 21:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
                  1. Това е валидно не само за пиб а за всички банки и за почти всички кредити
                  ама като ви казваха да не подписвате такива договори с банките що подписахте ?

2. Този оценител ако казва че не паднала цената или е сляп или си живее в някакъв негов свят или просто е доволен от плащането. средните цени на имотите са се сринали навсякъде
                  Относно оценката на имота ПИБ дори не си беше направила труда да изпрати оценител - просто бяха извадили 30% и решили задачката. А на мен не ми се вижда логично в една и съща държава един и същ имот да бъде оценен от двама лицензирани оценители с 30% разлика - малко нелогично ми се вижда, да са 5 - 10% приемливо, ама чак пък толкова....

Коментар

• Щом засегнахте темата ПИБ да разкажа и аз своята история.
                    Имам две кредитни карти- по едната не успях да се издължа.Помолих банката да ми преструктурира кредита от 800 евро което те направиха. След като внесoх и 4 вноски ми отпуснаха още един кредит, този път от 10000 евро. Бeз никаки проблеми. Когато си редовен платец всичко е наред супер приятелски настроени са. Много им благодаря.

Коментар

• 1. Това е валидно не само за пиб а за всички банки и за почти всички кредити
                      ама като ви казваха да не подписвате такива договори с банките що подписахте ?

2. Този оценител ако казва че не паднала цената или е сляп или си живее в някакъв негов свят или просто е доволен от плащането. средните цени на имотите са се сринали навсякъде
                      mWPCloud.com

Коментар

• още един случай с ПИБ

Тъй като преживях няколко доста тежки месеца в спорове с ПИБ, реших, че трябва да споделя опита са, за да помогна евентуално на някой в същото положение. Аз също съм с договор ОЛП+надбавка, при увеличението на ОЛП след съвет от адвокат отказах да подпиша анекса, в който освен нов погасителен план, фигурираха и други доста съмнителни точки. Когато ОЛП падна известно време не схванах ситуацията и си плащах високите вноски, след това обаче спрях и си поисках надвнесените пари. ПИБ ме игнорираха около 2-3 месеца, освен това започнаха и да ме плашат с предсрочна изискуемост на кредита, при което аз се обърнах към БНБ. Не че това ми помогна особено, но все пак ПИБ ми обърнаха внимание и ми върнаха надвнесените пари /имате право да си поискате пари само в 5годишен срок, не се подлъгвайте по това , че ще ви ги върнат в края на периода!!!/, НО отново настояваха да подписвам анекс със съмнителни точки, посъветвах се с адвокат и се оказа че не съм длъжна да подписвам нищо!! Реакцията на ПИБ беше меко казано извиване на ръце - изпратиха ми писмо, в което пишеше, че имота, който съм ипотекирала, се е обезценил с точно 30% и аз или трябва да погася 1/3 от кредита си веднага или да ипотекирам още нещо или съответно ще ми изпратят съдия изпълнител. Направих си труда и си платих на независим оценител, според който стойността на имота не е мръднала изобщо от момента на ипотекирането! С огромни усилия си погасих исканата сума и подписах анекс, в който единствената точка беше промяна на погасителния план
                        Честно казано в момента се чудя каква нова клопка са ми подготвили приятелите ми от ПИБ?!

Коментар

• Въпроса е кой заплаща цената на задържаните пари, особено за такъв период от време. Определено не е банката.

Коментар

• Аз съм в абсолютно същото положение като теб. Може да ми потърсиш коментари от преди няколко месеца в този форум. Там доста детайлно бях описал точно как постъпват с лихвите си. Сега като прочетох твоя случай е абслютно същия.
                            Имах доста срещи в банката по този въпрос и те си потвърдиха точно това, че разликата която се получава с настоящия лихвен % и този на който е подписан договора остава в банката и ще ми го шърнат на края на заема.

Подписах същия анекс като теб миналата година, с който ми увеличиха вноската с около 200 лв. Тогава общата лихва беше по-висока от тази, на която съм подписал. Сега когато се получи обратното, че лихвата падна под тази на която съм подписал започнаха да се правят на интересни и казаха, че не може лихвата да подне под тази, на която е подписан договора. За момента едно е хубавото нещо което се е получило с подписването на анекса (увеличена вноска) е че кредита ми се е намалил до 20 години от първонаючлните 30. Но това се дължи на това, че плащам по-висока вноска от първоначалната.Предполагам, че и при теб е така. В банката ако ти извадят детайлите за кредита се вижда.

Другия проблем обаче си остава. Този месец видях, че ОЛП е 0,6%. Когато подписвах договора беше кам 3,6%. В момента всеки месец ме ощетяват с 3% лихва. Грубо за моя кредит си изчислих, че ме ощетяват с около 400 лв на месец. Понеже сумата не е малка, доста ме вълнува този проблем. Ако се запази сегашния ОЛП за 20 години по толкова пари на месец се получава доста сериозна сума.

Като цяло банката процедира така. Ако общата лихва надвиши тази на която съм подписал, веднага си отразяват в съотношението лихва/главница. А когато падне под нея, задържат остатъка при тях. Моето очакване е, че трябва да се прилага същото правило и в обратната посока, т.е. да ми се увеличи главницата спрямо лихвата.

При многото ми разговори в банката се опитаха да ми показат ниакаква точка със ситни букви накрая на погасителния план, която им позволявала такова нещо.
                            Но с анекса те са я отменили тази точка, защото тч и на тях не е позволчвала да си актуализират лихва/главница при промчна на ОЛП.

Попитах ги за това и не можаха да ми дадат отговор, което ясно ми показва, че аз съм прав. Аз вече съм си предприел стъпки за да си защитя правата, за това че не си спазват подписания договор.

Първоначално изпратено от pichurkin
                            ДО "маранди":
                            Не е така!При покачване на ОЛП през 2008г. когато ти казваш,че не са достигали вноските ме извикаха и доплатих пари в брой за да се изравни всичко към момента,след което повишиха и вноската.Не съм на БЛП-100%.Работата е там,че от месец януари /или когато ОЛП падна/ към днешната дата имам надвнесени около 500лв.,които стоят в нищото.Пример
                            2008г.- ОЛП 4.85 + 3.9 надбавка -вноска 240/25 главница и 215 лихва/
                            2009г.- ОЛП 1.67 + 3.9 надбавка -вноска 240 /30 главница и 150 лихва/ +разлика от 60 - имено за тия пари говоря които отиват в нищото.Т.е. нито към главница,нито ми ги връщат,нито мога да ги ползвам като поредна вноска,нито пък им начисляват лихва/а дефакто тия парии,които са мои ги ползв банката безвъзмезно/-казват ми,че ще ми ги върнат на края на периода т.е. след 30год.,което ми се струва адски нереално и нечестно.
                            Благодаря на всички,които ми отговарят!Хубаво е човек да почерпи повечко мнения.Лек ден на всички!!!

Коментар

• ДО "маранди":
                              Не е така!При покачване на ОЛП през 2008г. когато ти казваш,че не са достигали вноските ме извикаха и доплатих пари в брой за да се изравни всичко към момента,след което повишиха и вноската.Не съм на БЛП-100%.Работата е там,че от месец януари /или когато ОЛП падна/ към днешната дата имам надвнесени около 500лв.,които стоят в нищото.Пример:
                              2008г.- ОЛП 4.85 + 3.9 надбавка -вноска 240/25 главница и 215 лихва/
                              2009г.- ОЛП 1.67 + 3.9 надбавка -вноска 240 /30 главница и 150 лихва/ +разлика от 60 - имено за тия пари говоря които отиват в нищото.Т.е. нито към главница,нито ми ги връщат,нито мога да ги ползвам като поредна вноска,нито пък им начисляват лихва/а дефакто тия парии,които са мои ги ползв банката безвъзмезно/-казват ми,че ще ми ги върнат на края на периода т.е. след 30год.,което ми се струва адски нереално и нечестно.
                              Благодаря на всички,които ми отговарят!Хубаво е човек да почерпи повечко мнения.Лек ден на всички!!!

Коментар

• По принцип ОЛП + надбавка, само надбавката е твърда, ОЛП е плаващ всеки месец ( виж от статса на БНБ ).

Първо това, което си подписал е твърде вероятно да е вече БЛП ( базов лихвен % ) на баМката към нея дата, когато ориентировъчно ОЛП е бил ( 4.85 ) + надбавката ти.
                                Прочети си пак анекса. Щом се е стигнало до увеличаване на вноската ти при анюитет с 60 кинта, най-логичното е, че вече си на по-височка лихва.

Второ, при ПИБ мисля, че я водеха т.нар. потенциална лихва. Т.е. понеже си бил на анюитетни вноски ( равни ) до подписписването на новия анекс, ОЛП през това време се е повишавал спрямо нивата му от 2006 г. Тогава не ти вдигаха вноската нали, но реално лихвения ти % е ставал по-висок. Тази разлика в ПИБ сякаш я наричаха потенциална лихва и ти се трупа. Тия стотачки, които са ти прибрали най-вероятно са отишли да компенсират получилата се разлика в ОЛП за периода.

Сори, ама от такива обяснения като твоите, ми е трудно да ти кажа какво точно е станало

П.П. В крайна сметка е по-добре да питаш преди да си подписвал анекса си, отколкото да подписваш и после да питаш. В случая май и ти още не разбираш какво точно си подписал, а ако си бил редовен с вноските няма как да те принудят да подписваш нови условия при този регламент, на който си бил.

Коментар

Working...
                                X