IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pichurkin
    Работата е там,че тия пари които са ми на плюс по техни думи немога да ги ползвам към момента /т.е. нито да ги прибавя към главница,нито да пропусна вноска-просто са едни пари в нищото/,тия пари ако не се промени ОЛП,ще ми се върнат след 30 год.
    Така..........
    От една страна банката ще ги ползва безлихвено,което не е някак честно.От друга страна излиза така,че примерно ако ОЛП се запази в тия рамки към края на погасителния период на кредит 30 000,банкат ще има да ми връща 20 000,което също не ми звучи логично.
    Накратко пояснявам пак-става реч за ипотетечен кредит:30 000,склучен през 2006г.,на база ОЛП+3.9%,когато през 2008г. се вдигна ОЛП ми се наложи да преподпиша анекс/като вноската ми се увеличи с 60лв. и съответно довнесох още пари в брой за изравняване на лихвата/-т.е. 2008г. ОЛП 4.85+3.9%=8.75%
    Към днешна дата ОЛП 1.67+3.9=6%-приблизително,ама нито ми намалят вноската,нито ми намалят срока,на всичкото отгоре тия ВЪПРОСНИТЕ НАДВНЕСЕНИ пари немога да ги "пипам"-нормално ли е?Защото за мен не е!
    Значи когато ОЛП се увеличи банката си вдигна вноската и довнесох пари в брой,а когато сега ОЛП е от януари е нисък-банката мълчи и когато питам за надвнесените пари ми казват-в края на периода-еееееееее,нещо не ми се вързва.
    Т.е към днешна дата си ме карат по погасителен план с ОЛП 4.85% и няма актуализация?!За такъв дългосрочен договор/30год./ не се ли актуализират АДЖАБА поне веднъж годишно?!
    Те тоя номер го въртят и в обратната посока - при някои банки, когато кредитът е с плаваща лихва, при промяна на лихвата не ти увеличават размера на вноските, а просто променят съотношението главница/лихва във всяка вноска. И така накрая на периода се оказва, че имаш да доплащаш още. Или, както е в твоя случай - си надплатил и имат да ти връщат пари.

Коментар

• Работата е там,че тия пари които са ми на плюс по техни думи немога да ги ползвам към момента /т.е. нито да ги прибавя към главница,нито да пропусна вноска-просто са едни пари в нищото/,тия пари ако не се промени ОЛП,ще ми се върнат след 30 год.
      Така..........
      От една страна банката ще ги ползва безлихвено,което не е някак честно.От друга страна излиза така,че примерно ако ОЛП се запази в тия рамки към края на погасителния период на кредит 30 000,банкат ще има да ми връща 20 000,което също не ми звучи логично.
      Накратко пояснявам пак-става реч за ипотетечен кредит:30 000,склучен през 2006г.,на база ОЛП+3.9%,когато през 2008г. се вдигна ОЛП ми се наложи да преподпиша анекс/като вноската ми се увеличи с 60лв. и съответно довнесох още пари в брой за изравняване на лихвата/-т.е. 2008г. ОЛП 4.85+3.9%=8.75%
      Към днешна дата ОЛП 1.67+3.9=6%-приблизително,ама нито ми намалят вноската,нито ми намалят срока,на всичкото отгоре тия ВЪПРОСНИТЕ НАДВНЕСЕНИ пари немога да ги "пипам"-нормално ли е?Защото за мен не е!
      Значи когато ОЛП се увеличи банката си вдигна вноската и довнесох пари в брой,а когато сега ОЛП е от януари е нисък-банката мълчи и когато питам за надвнесените пари ми казват-в края на периода-еееееееее,нещо не ми се вързва.
      Т.е към днешна дата си ме карат по погасителен план с ОЛП 4.85% и няма актуализация?!За такъв дългосрочен договор/30год./ не се ли актуализират АДЖАБА поне веднъж годишно?!

Коментар

• До пичуркин:

Да, точно така е. Щом имаш надвнесени пари, всичко е както си разбрал, просто не може да се нарушава договора по средата на периода т.е. от анюитетни вноски, изведнъж да искаш погасяване само на главница не става. Това отива в графата предсрочно погасяване, така че е нужна нова процедура. Ако си на плюс по сметката можеш да не внасяш следващия месец или за колкото ти стига плюса и си готов. jikev си плямпа, не му обръщай внимание!

Коментар

• Опасявам се , че си подписал анекс в който вече не си вързан към ОЛП!
          2008 банките викаха борчлиите, да преподпишат Нови условия, в който се откачат от ОЛП.
          Та за това и не чакай понижение на вноските, набутал си си го сух!

Коментар

• Въпрос:
            1.Имам сключен договор за ипотечен кредит /ОЛП +3.9%/ през 2006г. на анюитетни вноски .....лв.
            2.През 2008г. ОЛП бе станал 8.5% и ме повикаха в ПИБ да доплатя определена сума и да подпиша анекс,като вноската ми се увеличи.
            Дотук всичко е точно
            Към момента ОЛП е 1.6 + 3.9=около 6%-днес посетих банката,оказа се,че съм надвнесъл няколко стотин лева,на въпроса ми защо тия пари не отиват към главница ми отговориха,че неможе.Може чак в края на периода т.е. след 30 години.
            Възможно ли е това?

Коментар

• Да, аз им писах и след 2 дни имах лична среща с нея. Всичко е точно! Оказа се, че са имали някаква кампания и затова са звъняли и предлагали масово на клиентите си да си предоговорят кредитите. Но тъй като аз не искам - си запазвам досегашните условия.
              И да уточня - за никой не е задължително да се съгласява с предложението за предоговаряне - абсолютно по желание е.

Коментар

• Някой получил ли е отговор от г-жа Милка Тодорова

Коментар

• Здравей брато,

това което ти го пишеш най вероятно е така
                  аз не съм запознат до такава степен с тези икономически анализи както и повечето хора, а й да ти кажа честно и не искаме да бедем запознати.
                  Тук в тази тема ставаше дума за това че тия от Първа Инвестиционна Банка се обаждат по телефоните на редовните и добросъвестни лихвоплащачи и има дават опасна и подвеждаща информация.
                  Извинявай ама това де си го написал едва ли го интерсува някой дори и да е абсолютна истина.

Първоначално изпратено от Alee
                  Вдигат/свалят лихвите по жилищните кредити

През юли жилищните кредити са поскъпнали, въпреки че две банки - МКБ Юнионбанк и Общинска банка - са свалили лихвите. Това не е достатъчно, за да се твърди, че тенденцията по отношение на лихвите се обръща, тъй като други четири банки са вдигнали лихвите. Общинска банка ги свали с близо 2%, а МКБ Юнионбанк намали процентите по продуктите в евро с около 2.80%, а по левовите - с 1.80%. Така окончателните лихви по жилищните заеми на банката варират от 7.95 до 8.95% в евро и от 9.05 до 10.05% в левове за продукт "Домът". СИБанк обаче качи лихвите средно с 0.50% - 1%. Таксата за усвояване на част от продуктите се вдигна от 1.25 на 1.50%. Първа инвестиционна банка вдигна лихвите с около 0.45%. Банка "Пиреос" и Интернешънъл асет банк промениха част от таксите си. Пощенска банка също направи корекции, но те не са свързани с цената на кредита. Максималният процент на финансиране на основно жилище се вдигна от 75 на 80. Таванът на отпусканите кредити се е качил от 150 000 евро на 500 000 евро, а съотношението вноска/доход падна от 70 на 55%.

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov
                    Лелееее ,

като чета лошо ми става .

По принцип големите организации напоследък са се нахвърлили на метода "ако мине" да го начукаме на клиента.

Например, аз наскоро прекратих едини договор за адсл и бтк се опита "ако мине" да ми начука неустойка, въпреки, че няма право на такава (моя договор беше архаичен , без измислиците за автоматично подновяване).

Като се разфорсирах - тихомълком потулиха нещата, дори не сметнаха за нужно да ми отговорят писмено.
                    Те така ако правят "ако мине".Ако договора ти изтича на 31.12.209 г. например и се откажеш сега ти обясняват любезно как а трябва да платиш таксата за всички оставащи месеци назад, макар и да не си довоелн от предоставяната им услуга.Въпреки че няма да си ползвател докрая Смях в залата.И не мене се опитаха да ми го приложат това скоро.

Коментар

• Вдигат/свалят лихвите по жилищните кредити

През юли жилищните кредити са поскъпнали, въпреки че две банки - МКБ Юнионбанк и Общинска банка - са свалили лихвите. Това не е достатъчно, за да се твърди, че тенденцията по отношение на лихвите се обръща, тъй като други четири банки са вдигнали лихвите. Общинска банка ги свали с близо 2%, а МКБ Юнионбанк намали процентите по продуктите в евро с около 2.80%, а по левовите - с 1.80%. Така окончателните лихви по жилищните заеми на банката варират от 7.95 до 8.95% в евро и от 9.05 до 10.05% в левове за продукт "Домът". СИБанк обаче качи лихвите средно с 0.50% - 1%. Таксата за усвояване на част от продуктите се вдигна от 1.25 на 1.50%. Първа инвестиционна банка вдигна лихвите с около 0.45%. Банка "Пиреос" и Интернешънъл асет банк промениха част от таксите си. Пощенска банка също направи корекции, но те не са свързани с цената на кредита. Максималният процент на финансиране на основно жилище се вдигна от 75 на 80. Таванът на отпусканите кредити се е качил от 150 000 евро на 500 000 евро, а съотношението вноска/доход падна от 70 на 55%.
                      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Лелееее ,

като чета лошо ми става .

По принцип големите организации напоследък са се нахвърлили на метода "ако мине" да го начукаме на клиента.

Например, аз наскоро прекратих едини договор за адсл и бтк се опита "ако мине" да ми начука неустойка, въпреки, че няма право на такава (моя договор беше архаичен , без измислиците за автоматично подновяване).

Като се разфорсирах - тихомълком потулиха нещата, дори не сметнаха за нужно да ми отговорят писмено.

Коментар

• Ами на въпроса ти към банката, мисля, че ти намери отговор тук от г-жа Тодорова:
                          Тъй като ме цитирате г-н Кацаров (или pkbg ) ще Ви отговоря конкретно:

ПИБ АД няма какво да променя, тъй като спазва условията на подписания с Вас договор за кредит и погасителния план към него.

А всъщност Вие сте този, който не изпълнява задълженията си по договора, за което на срещата днес Ви връчихме писмо, с което Ви даваме 30-дневен срок да коригирате неизпълнението си.

Но това не го споделяте във форума ..защо ли?
                          На това твоето му се казва: Хем голямо, хем ..., сещаш се, нали

Коментар

• Опа....

И каква стана тя? Тц,тц. ....

Я погледни и още малко по напред.... няма ли случайно едно запитване от 19.08.2009 ( може и да бъркам датата, но няма да е проблем след като си си направил труда да ровиш във форума)?

Я ми покажи отговор на него?

Това е единственото нещо за което съм питал банката.
                            Другото са коментари. :-)

А ако ги зачетеш по внимателно ще разбереш много неща който не са публикувани. Също така няма да немериш и други 3 мой поста.( Странно защо ли липсват?)

Преди малко посетих за пореден път въпросния блог и с интерес забелязвам че потребителя "Тодор Колев" вече има снимка. Браво.

Както и да е, темата тук е съвсем друга.Мнението което изразих е лично мое и никой не е принуден да се съгласява с него.

:-)
                            Първоначално изпратено от Инертен
                            Дрън, дрън:

Customer Support казва: 20 август, 2009 в 10:25

@ Петър Кацаров
                            Благодарим за съветите които ни давате. На запитването на г-жа Петрова ще отговори директор дирекция „Банкиране на дребно“, в случай че г-жа Петрова пожелае да даде по-точни идентифициращи я данни. Ако имате аналогичен въпрос, молим да изпратите Вашите три имена и ЕГН в „обратна връзка“ и ще отговорим и на Вашия въпрос. Ако действително сте наш клиент (което не можем да установим от регистрацията ви в блога) ние вече разполагаме с тази информация. Съгласно цитирания от Вас Закон за защита на личните данни, следва да знаете, че Банката е администратор на лични данни в съответствие със законовите изисквания.

Поздрави,
                            Екип на ПИБ

Петър Кацаров казва: 20 август, 2009 в 12:57

Драги ми „Customer Support“,

Ами като сте прочели закона да бяхте разбрали че нямате право да публикувате ( в лучая да искате да се публикуват) личните данните в интернет пространството. Така че пка го прочетете. Знам че сте регистрирани по закона.

Лек и успешен ден.

Customer Support казва: 20 август, 2009 в 13:59

@ Кацаров

Чрез „обратна връзка“, ние получаваме информацията по отделен, вътрешен канал и тя не се публикува в блога или където и да било другаде. Предложението е за лична кореспонденция!
                            Поздрави,
                            Екип на ПИБ

Коментар

• Дрън, дрън:

Customer Support казва: 20 август, 2009 в 10:25

@ Петър Кацаров
                              Благодарим за съветите които ни давате. На запитването на г-жа Петрова ще отговори директор дирекция „Банкиране на дребно“, в случай че г-жа Петрова пожелае да даде по-точни идентифициращи я данни. Ако имате аналогичен въпрос, молим да изпратите Вашите три имена и ЕГН в „обратна връзка“ и ще отговорим и на Вашия въпрос. Ако действително сте наш клиент (което не можем да установим от регистрацията ви в блога) ние вече разполагаме с тази информация. Съгласно цитирания от Вас Закон за защита на личните данни, следва да знаете, че Банката е администратор на лични данни в съответствие със законовите изисквания.

Поздрави,
                              Екип на ПИБ

Петър Кацаров казва: 20 август, 2009 в 12:57

Драги ми „Customer Support“,

Ами като сте прочели закона да бяхте разбрали че нямате право да публикувате ( в лучая да искате да се публикуват) личните данните в интернет пространството. Така че пка го прочетете. Знам че сте регистрирани по закона.

Лек и успешен ден.

Customer Support казва: 20 август, 2009 в 13:59

@ Кацаров

Чрез „обратна връзка“, ние получаваме информацията по отделен, вътрешен канал и тя не се публикува в блога или където и да било другаде. Предложението е за лична кореспонденция!
                              Поздрави,
                              Екип на ПИБ

Коментар

• Първоначално изпратено от Инертен
                                Първоначално изпратено от pkbg
                                Първоначално изпратено от Инертен
                                Е, avatar13, като прочете цялата тема, не разбра ли КЪДЕ банката дава отговори - в блога си!
                                http://www.fibank.bg/blog/
                                Здравей,
                                Обълкал си се, това не е блог, това рекламен сайт на банката.

Целта на сайта е да рекламира продуктите на банката. Тма мними "клиенти" задават въпроси на който банката отговаря. Просто вместо да го нарекат рекламен сайт ( разбираемо е защо) те са го кръстили блог.
                                Ти си се объркал. Аз редовно им чета блога (и не само техния) и съм се натъквал на доста критични мнения. Ти също си писал там, нали или си мним техен клиент?
                                Вярно е - писъл съм им. А ти някъде видя ли отговор?!?!?!

Затова пък винаги когато пише "Мария Илиева" "Т. Колев" и др. подобни има отговор.

:-)

Коментар

Working...
                                X