IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стоян Мавродиев срещу Дянков - ГЕРБ се отказва от капиталовия пазар?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
    И защо ако инвестира част от парите си в България да става ненужен. Какво общо има смисъла на спестяването с това в какво ще бъде инвестиран?
    Много ясно, че поводът за заигравката на Дянков със Сребърния фонд е, че му падежира дълг, но мен това не ме интересува. Интересува ме, че най-сетне има шанс да бъде инвестиран, пък било то и частично в ДЦК, което от моя гледна точка не е нищо повече от един инструмент в портфейла на фонда. Освен това заспалите пари на фонда могат и трябва да бъдат използвани като инструмент за налагане на някаква икономическа политика, каквато роля те не изпълняват в момента.

Ненужен е защото и останалата част от пенсионната ни система са инвестирани в България. С какво този фонд ще е по-различен тогава. Освен това че ще е касичка на министерството на финансите за мързеливо намиране на пари.

Коментар

• за равновесния ....

The Government Pension Fund - Norway had a value of NOK 106.9 billion at the end of 2006. Unlike the Global division, it is instructed to invest in domestic companies on the stock market, dominantly on Oslo Stock Exchange. Due to this, the Government Pension Fund - Norway is a key stock owner in many large Norwegian companies.
      там сигурно живеят идиоти....
      Last edited by йосиф; 13.03.2012, 13:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
        това е по скоро анти българско мнение..какъв е проблема ако част от фонда се инвестира тук...И кой е казал че 100 % иска да се инвестират в България...за мен идеята е по скоро да се размразят едни мъртви пари , както би направил всеки един добър стопанин...А тезата ти ,че това е начин МФ да открадне едни пари е доста елементарна ...не мисля ,че чрез ДЦК може да се говори за кражба... приемаме ,че част от фонда се влива в 5 годишни ДЦК...какво става на падежа....хората са забравили и кеша отива в джоба на някого ли ...и стига умни хора си служите с популистки твърдения , че някой само иска да краде , присвоява , злоупотребява и т.н.подобни "термини" ...ако това е проекция на вашето собствено отношение към публични средства ..е това вече е друга тема....
        Не говоря за кражба - не мисля че някъде съм казал тази дума. Говоря за прибиране на парите. И наистина това е целта на министреството на финансите. Не мисля че можеш да го отречеш. Пак казвам това с доходността е смешен довод. Този фонд може да постигне по-висока доходност, с по-нисък риск ако НЕ ИНВЕСТИРА в български ДЦК.

Просто Дянков се страхува да пусне облигации на пазар и за това гледа да заобикаля пазара по всевъзможен начин. Това ли му е либертарианската политика - да бяга от пазара. На мен ми се струва че това което той прави е точно обратното на това което би препоръчвал, ако не беше лично отговорен. Или тя крайно дясната му идеология, която демострираше като го назначаваха на този му пост е само поза. Пазара е ок, ама ако е за другите. За него най-добре да прибира де какво има спестено от други.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Въпроса дали да инвестира в България е принципен. За мен ако този фонд инвестира в България става ненужен. Убеден съм че това е и скритото намерение на министреството на финансите - просто да приберат парите. Тези неща с по-високата доходност ако се инвестира в български ДЦК са вярни - но само и единствено сравнено със сегашното му управление - което лично за мен е пълен провал. Достатъчно е човек да пусне един скрийнър на западни отворени фондове - дори и само тези в облигации и веднага се набива на очи, че те си постигат лесно 5% средна годишна доходност за последните 5 години. http://www.bloomberg.com/apps/data?pid=fundscreener избира тук човек и сравнява

Така че довода с доходността е просто смешен. БНБ просто не са асет мениджъри - те са си бюрократи, и не може да се очаква от тях че ще направят нещо свястно. А това настина прави ирелевантно сравнението с доходността която те са успели да постигнат до момента. Тя просто е неадекватна на пазарните условия.

А след като отпада довода с по-високата доходност, за мен лично е безумно при сходна доходност ние да предпочетем по-високия риск и още по-важно по-ниската диверсификация на цялостния риск в пенсионната ни система, като оставим фонда да инвестира в България.
          И защо ако инвестира част от парите си в България да става ненужен. Какво общо има смисъла на спестяването с това в какво ще бъде инвестиран?
          Много ясно, че поводът за заигравката на Дянков със Сребърния фонд е, че му падежира дълг, но мен това не ме интересува. Интересува ме, че най-сетне има шанс да бъде инвестиран, пък било то и частично в ДЦК, което от моя гледна точка не е нищо повече от един инструмент в портфейла на фонда. Освен това заспалите пари на фонда могат и трябва да бъдат използвани като инструмент за налагане на някаква икономическа политика, каквато роля те не изпълняват в момента.

Коментар

Въпроса дали да инвестира в България е принципен. За мен ако този фонд инвестира в България става ненужен. Убеден съм че това е и скритото намерение на министреството на финансите - просто да приберат парите. Тези неща с по-високата доходност ако се инвестира в български ДЦК са вярни - но само и единствено сравнено със сегашното му управление - което лично за мен е пълен провал. Достатъчно е човек да пусне един скрийнър на западни отворени фондове - дори и само тези в облигации и веднага се набива на очи, че те си постигат лесно 5% средна годишна доходност за последните 5 години. http://www.bloomberg.com/apps/data?pid=fundscreener избира тук човек и сравнява

Така че довода с доходността е просто смешен. БНБ просто не са асет мениджъри - те са си бюрократи, и не може да се очаква от тях че ще направят нещо свястно. А това настина прави ирелевантно сравнението с доходността която те са успели да постигнат до момента. Тя просто е неадекватна на пазарните условия.

А след като отпада довода с по-високата доходност, за мен лично е безумно при сходна доходност ние да предпочетем по-високия риск и още по-важно по-ниската диверсификация на цялостния риск в пенсионната ни система, като оставим фонда да инвестира в България.
            това е по скоро анти българско мнение..какъв е проблема ако част от фонда се инвестира тук...И кой е казал че 100 % иска да се инвестират в България...за мен идеята е по скоро да се размразят едни мъртви пари , както би направил всеки един добър стопанин...А тезата ти ,че това е начин МФ да открадне едни пари е доста елементарна ...не мисля ,че чрез ДЦК може да се говори за кражба... приемаме ,че част от фонда се влива в 5 годишни ДЦК...какво става на падежа....хората са забравили и кеша отива в джоба на някого ли ...и стига умни хора си служите с популистки твърдения , че някой само иска да краде , присвоява , злоупотребява и т.н.подобни "термини" ...ако това е проекция на вашето собствено отношение към публични средства ..е това вече е друга тема....

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
              Този път ми направи добро впечатление. Не може като има нужда от милиард и петстотин лева дълг да се опоска всичко като здравната каса и след тях потоп. Тук колеги се надяват Сребърният фонд да отиде 10% за акции, забравете всичко ще покрива некъдърността на Дянков и ще се връща на кредиторите...
              кажи тогава ти умно момченце ( или момиченце) от нивото си на компетентност от къде да вземе държавата ресурс за това така коментирано плащане ... да сере лайна всяка кучка може ..но да посочи къде е заровен кокала май на малко от тях се отдава....
              ситуацията е такава ,че от деструктивни мнения файда ЙОК....

аре финансовите отворковци като тебе , старшинката , пчелата , петърчо караибанов ..... посочете какви стъпки трябва да се предпроиемат за да може България да посрещне това плащане по начин , който да е удобен , безрисков за кредитната репутация и ненарушаващ финансовата макрорамката
              хайде водещи финансисти - кажете си компетентните мнения.....

Коментар

Пак много вярни неща казваш и съм съгласен с повечето, но наистина ли смяташ, че ще диверсифицираш някакъв риск, като му забраниш да инвестира в България? Ключовият въпрос при фонда е да се спестят пари в него и да се инвестират рисково, за да може с доходността да се покрива някаква част от дефицита на НОИ. Забележи, че фондът няма за цел да се включва в пенсионните плащания, когато сме в някаква мега местна криза, а тогава, когато поради демографията, пенсионната система не издържа. Географският профил на инвестициите е абсолютно неотносим.
                При всички положения е по-добре да бъде инвестиран, включително и частично в ДЦК на България и местни акции и облигации, отколкото да стои в БНБ. А най-големият му проблем е, че Орешарски не го напълни с целия излишък на 2008 година, а изхарчиха набързо около 4 млрд. лева, ако помня добре. В момента Сребърният фонд е толкова малък, че дори се чудя, как се превърна в толкова важна тема.

Коментар

Сребърния фонд бе направен с идеята да предпази бъдещите пенсии от специфични за България рискове. Затова и се казва фонда за гарантиране на утсойчивостта на пенсионната система. Този фонд бе една изключително добра идея, която разбира се бе тотално осрана от приложението и. Идеята бе че тъй като е дългосрочно ориентиран той трябва да инвестира в РИСКОВИ ценни книжа - т.е. в чужди акции и облигации. Тъй като е дългосрочен може да си позволи да носи риск - а се печели от риск. Но този риск не трябва да е български. Защото ако е български самия фонд става безсмислен. С него няма да се диверсифицира никакъв риск що се отнася до пенсионната ни система като цяло. Останалата част на пенсионната ни система носи в достатъчна степен български рискове. Идеята този РИСКОВ фонд да се управлява от БНБ бе катастрофална - БНБ са си чиновници. Ок конюнктурно това че не правеше нищо последните години се оказа към настоящия момент що годе добре. Но това не може да продължава - света няма да е постоянно в криза. И е време да почне да си изпълнява предназначението.

А сега някакви неграмотни бюрократи почнали да приказват как фонда трябвало да инвестира сигурно - и няма никой който да им каже на простите бюрократи да си разнасят там папките и да не дават съвети за неща от които очевидно нищо не разбират.
                  Пак много вярни неща казваш и съм съгласен с повечето, но наистина ли смяташ, че ще диверсифицираш някакъв риск, като му забраниш да инвестира в България? Ключовият въпрос при фонда е да се спестят пари в него и да се инвестират рисково, за да може с доходността да се покрива някаква част от дефицита на НОИ. Забележи, че фондът няма за цел да се включва в пенсионните плащания, когато сме в някаква мега местна криза, а тогава, когато поради демографията, пенсионната система не издържа. Географският профил на инвестициите е абсолютно неотносим.
                  При всички положения е по-добре да бъде инвестиран, включително и частично в ДЦК на България и местни акции и облигации, отколкото да стои в БНБ. А най-големият му проблем е, че Орешарски не го напълни с целия излишък на 2008 година, а изхарчиха набързо около 4 млрд. лева, ако помня добре. В момента Сребърният фонд е толкова малък, че дори се чудя, как се превърна в толкова важна тема.
                  Last edited by znae6t; 13.03.2012, 13:20.

Коментар

• Due to the large size of the fund relative to the low number of people , the Petroleum Fund has become a hot political issue, dominated by three main issues:
                    1.Whether the country should use more of the petroleum revenues for the state budget instead of saving the funds for the future. The main matter of debate is to what degree increased government spending will increase inflation.

2.Whether the high level of exposure (around 60 per cent in 2008) to the highly volatile, and therefore risky, stock market is financially safe. Others claim that the high differentiation and extreme long term of the investments will dilute the risk and that the state is losing considerable amounts of money due to the low investment percentage in the stock market.

3.Whether the investment policy of the Petroleum Fund is ethical.
                    пчела ако имаш проблеми с превода .... гугъл транслейт върши чудесна работа.....
                    иначе си мисля ,че поставените три теми за размисъл са полезни и за нашия малък , но стабилен сребърен фонд
                    Last edited by йосиф; 13.03.2012, 13:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                      Мавродиев предупреди: Дянков ще свали кредитния ни рейтинг

Той съобщи, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров с искане да бъде свикан Консултативния съвет по финансова сигурност, за да бъде разгледана стратегия за рефинансиране на дълга. „Такава обаче още няма", уточни Мавродиев.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1276611

Дянков нарушава чл. 31 от Закона за комисията за финансов надзор, като не свиква консултативния съвет по финансова сигурност. Този "юнак" се самозабрави, ама народа хубаво го е казал- "Дай на глупака власт и му гледай сеира". И Дянковата работа е такава, всички икономисти му говорят не пипай Сребърния фонд, той обаче не и не. И защо е това твърдоглавие, според мен може би има само една причина - част от Сребърния фонд вече е похарчен и ще се опита с промяна в Закона да си узаконят харчовете. Искров знае голата истина , но си мълчи!
                      Темата трябва да стане Мавродиев срещу Бойко Борисов, защото вчера ББ обяви, че 20 % от Сребърния фонд ще влизат в ДЦК. Явно Мавродиев вече се кланя на опозицията, но ББ обича предатели...

Коментар

• Мавродиев предупреди: Дянков ще свали кредитния ни рейтинг

Той съобщи, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров с искане да бъде свикан Консултативния съвет по финансова сигурност, за да бъде разгледана стратегия за рефинансиране на дълга. „Такава обаче още няма", уточни Мавродиев.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1276611

Дянков нарушава чл. 31 от Закона за комисията за финансов надзор, като не свиква консултативния съвет по финансова сигурност. Този "юнак" се самозабрави, ама народа хубаво го е казал- "Дай на глупака власт и му гледай сеира". И Дянковата работа е такава, всички икономисти му говорят не пипай Сребърния фонд, той обаче не и не. И защо е това твърдоглавие, според мен може би има само една причина - част от Сребърния фонд вече е похарчен и ще се опита с промяна в Закона да си узаконят харчовете. Искров знае голата истина , но си мълчи!

Коментар

• [QUOTE=ravnovesie;1059231054]Сребърния фонд бе направен с идеята да предпази бъдещите пенсии от специфични за България рискове. Затова и се казва фонда за гарантиране на утсойчивостта на пенсионната система. Този фонд бе една изключително добра идея, която разбира се бе тотално осрана от приложението и. Идеята бе че тъй като е дългосрочно ориентиран той трябва да инвестира в РИСКОВИ ценни книжа - т.е. в чужди акции и облигации. Тъй като е дългосрочен може да си позволи да носи риск - а се печели от риск. Но този риск не трябва да е български. Защото ако е български самия фонд става безсмислен. С него няма да се диверсифицира никакъв риск що се отнася до пенсионната ни система като цяло. Останалата част на пенсионната ни система носи в достатъчна степен български рискове. Идеята този РИСКОВ фонд да се управлява от БНБ бе катастрофална - БНБ са си чиновници. Ок конюнктурно това че не правеше нищо последните години се оказа към настоящия момент що годе добре. Но това не може да продължава - света няма да е постоянно в криза. И е време да почне да си изпълнява предназначението.

Добро е!

Коментар

• Тази атака не е случаина. Показва опозицията срещу Дянков в Герб и борната за срола му. Претенденти ще има. Да се харчат готови пари и да се твърди през няколко месеца, че кризата си е отишла- не е икономическа политика. Закъснява се и със заема а и блокираха стопанския живот в страната. Колкото до Сребърния фонд- да не го пипат тези некадърници, че и него ще го потрошат, а тогава и пенсии няма да има. Голями инвеститори се правят че са- има и по висока сигурност и доход- например скандинавските облигации и цении книжа

Коментар

Тук нямаме разминавания.

Тук обаче не разбирам доводите ти. Същите като на Мавродиев ли са? Като оставим настрана какви емисии предлага БФБ в момента, каква ликвидност и т.н., каква е принципната причина да не се инвестира в български акции, облигации и ДЦК?
                              Сребърния фонд бе направен с идеята да предпази бъдещите пенсии от специфични за България рискове. Затова и се казва фонда за гарантиране на утсойчивостта на пенсионната система. Този фонд бе една изключително добра идея, която разбира се бе тотално осрана от приложението и. Идеята бе че тъй като е дългосрочно ориентиран той трябва да инвестира в РИСКОВИ ценни книжа - т.е. в чужди акции и облигации. Тъй като е дългосрочен може да си позволи да носи риск - а се печели от риск. Но този риск не трябва да е български. Защото ако е български самия фонд става безсмислен. С него няма да се диверсифицира никакъв риск що се отнася до пенсионната ни система като цяло. Останалата част на пенсионната ни система носи в достатъчна степен български рискове. Идеята този РИСКОВ фонд да се управлява от БНБ бе катастрофална - БНБ са си чиновници. Ок конюнктурно това че не правеше нищо последните години се оказа към настоящия момент що годе добре. Но това не може да продължава - света няма да е постоянно в криза. И е време да почне да си изпълнява предназначението.

А сега някакви неграмотни бюрократи почнали да приказват как фонда трябвало да инвестира сигурно - и няма никой който да им каже на простите бюрократи да си разнасят там папките и да не дават съвети за неща от които очевидно нищо не разбират.

Коментар

• Между другото трябва да призная, че за ДДС Мавродиев е прав. Сега видях, че и това е коментирал, защото на сайта на ТВ7 втората част от интервюто я няма. За бонусите нямам идея дали е прав, но ако на Дянков проектът е слаб, не видях какви идеи предлага по темата Мавродиев.
                                Въобще всичко изглежда като една лична атака и война между Мавродиев и Дянков, което принципно не е красиво, тъй като все пак двамата ръководят две ключови звена на държавата.
                                Вероятно Мавродиев, който мълча почти през цялото време от началото на мандата си, а сега е в медиите през ден, като обиколи всички вестници и телевизии, контратакува с цел да спре евентуалното си уволнение или разформироване на комисията, за което се говори или ако това стане, да каже, ето видите ли, уволняват ме заради това, че критикувах основателно Дянков.

Коментар

Working...
                                X