IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До 2г лих.% по валутните кредити в БГ ще скочат до 25-30%

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от al64ad
    явно идеята на спеко е ,че предварително ще вдигнат лихвите за да спрат непоявилата се още инфлация..............................
    ето това е голата истина....

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers
      Първоначално изпратено от marketleverage
      Първоначално изпратено от bate Goiko
      Че ще се вдигат лихвите здраво няма никакъв спор, но как това ще доведе до инфлация е непонятно за мен нека някой от форумните гений да обясни
      обратното по фундамет като има инфлация вдигат лихвите за да се борят с нея на мен пък засега не ми ясно само защо ще ги вдигат без инфлация искам да видя тази гледна точка
      Няма да получиш обяснение, защото СПЕКО няма да може да ти го обясни това. Той хем твърди че щели да вдигат лихвите хем нямало да има инфлация пък дава за пример 80 те когато е имало инфлация. Пък съвсем отделна тема е как се вдигат лихви при 20 процента безработица примерно.
      явно идеята на спеко е ,че предварително ще вдигнат лихвите за да спрат непоявилата се още инфлация..............................

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers
        Първоначално изпратено от marketleverage
        Че ще се вдигат лихвите здраво няма никакъв спор, но как това ще доведе до инфлация е непонятно за мен нека някой от форумните гений да обясни
        обратното по фундамет като има инфлация вдигат лихвите за да се борят с нея на мен пък засега не ми ясно само защо ще ги вдигат без инфлация искам да видя тази гледна точка
        Няма да получиш обяснение, защото СПЕКО няма да може да ти го обясни това. Той хем твърди че щели да вдигат лихвите хем нямало да има инфлация пък дава за пример 80 те когато е имало инфлация. Пък съвсем отделна тема е как се вдигат лихви при 20 процента безработица примерно.

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO
            al64ad,

Ами вземи тея томчета и прочети какво се е случило между 1899 -1905г. с българския лев, бе сладур?
            После виж какво става в края на 1912г. като започва войната!

Това са първите 2 девалвации!

О, то май девалвациите над 10 ще ги докараме до 2010г.

Хайде преброй ги!

Не претендирам, че съм специалист по история на БНБ!
            СПОКО SPEKO :
            първо прави разлика между проблемите с ажиото и обменен курс и девалвация, за периода до 1905 .На който не са му харесвали е можел да си напълни дисагите с металче.
            ии ето я първата девалвацийка
            "С промените в Закона за БНБ от 1911 г. приравняването на лихвения процент по срочните влогове и по съкровищните ценни книжа на първостепенни държави към пълноценна златна наличност се превръща в основен източник на военновременната инфлация, тъй като емисионната дейност на банката през 1915–1918 г. се основава на германските военни аванси, отпускани в германски марки. Получената от правителството свобода да превиши лимита на допустимите аванси, предоставяни от банката на държавата, довежда до неконтролирано нарастване на държавния дълг, което необратимо подкопава златния стандарт.
            Една от най-болезнените и драматични икономически последици от войната, предизвикала огромни загуби за банката и за страната, са блокираните авоари на БНБ в Германия. В икономически план резултатът от това блокиране е стопяването на големи авоари на БНБ от германската хиперинфлация. Възприетите от Германия и частично от Австро-Унгария принципи на това финансиране са основа на книжнопаричната инфлация в българската икономика. Като много от воюващите държави България не е в състояние да финансира войната с редовни данъчни постъпления. Масираната банкнотна емисия е решение, прилагано в редица страни. След октомври 1915 г. монетизирането на държавния дълг чрез банкнотна емисия излиза от контрол. У нас причина за този процес са германските военни аванси. Договорени от правителството на Васил Радославов, те биват приемани за пълноценно банкнотно покритие и се превръщат в „законна“ основа на книжнопаричната емисия, чрез която БНБ в огромни мащаби финансира правителството. Това обаче е чисто счетоводна операция. Военните аванси нямат нито едно от присъщите качества на банкнотното покритие – на практика те са блокирани в германски банки, имат строго целеви характер, не са обменими в неутрални страни и валути и са деноминирани в обезценяваща се валута. Те не са ликвидни активи, т.е. не биха могли да изпълняват пълноценно функцията на банкнотно покритие, каквато формално им е отредена. Отделно стои и въпросът за фиксирания курс на лева към марката, който към края на войната се превръща в тежко бреме за българската икономика. Така валутният механизъм предопределя окончателния отказ от класическия златен стандарт, който юридически е оформен едва през октомври 1918 г. със законите за заемите на държавното съкровище от БНБ и за курса и покритието на българските банкноти"

Ако толко се вълнуваш може да те светна и отде е първопричината за проблемите с ажиото,които обаче са разрешени .

Коментар

• ...

По въпроса за лихвите сега е виновна държавата при нас , тя е абдикирала от задължения и е въвела лоша практика , лоши разрешителни режими които не и носят постъпления на нея а изтичат пари и те стават частни пари много лесно. Държавата е в невъзможност да се финансира.Дупка в бюджета и т.н.т.
              Никой не ни е виновен , очаквах Станишев и П.Димитров да се активират и да резнат отечките които пълнят джобовете на служители по разрешителните режими , ама нанайси. Б.Б. е пас и той , не смеят да пипат защото очевидно тези хора управляват държавата - доят я по точно и на ББ не му стиска да се изправи срещу тях.Няма друг начин за успокояване на банките освен да се подкрепят цените на недвижимите имоти и да се сложи режим на плащане на много висока такса за застрояване- ново строителство ,която да се определя по алгоритъм както данъчните оценки на имотите , такса от порядъка на стотици евра.
              Без да го направят те лихвите не могат да ги смъкнат , не ги ли смъкнат лихвите ще ги издухат и парадокса - високи , безумни лихви при липса на грам инфлация и дори дефлация ..това бедствие ще ни затрие държавицата.На там върви.
              D.Y.F-091066

Коментар

• marketleverage

Хората в условия на дефлация си смъкнаха лихвите , 80-та са били с инфлация която е заплашвала да избие и те ги вдигат много за да си запазят стойността на валутите и успяват но отрязват маса страни , задържат и свалят цените на суровините..накрая соц.латера се разрушава.
                D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko
                  mWPCloud.com

Коментар

• Re: Jay Gould

Първоначално изпратено от Jay Gould
                    Първоначално изпратено от supertrader
                    И соц.лагера се предаде без бой.
                    Точно тогава, по картърово , в 76 г, за първи път май от години качиха цените на много стоки, а от баща ми знам (статистик беше) , че и соца е закъсал заради спадналия износ и кризата по света.
                    Всяка криза уж е все криза, но е различна. Мисля, че в масата няма достатъчно пари. Сам по себе си този факт (ако го допуснем за такъв), означава, че парите са в (сравнително) малко на брой, но богати "институции", проблем по разпределението, но това води до обесмисляне на критерия, който ползва Спеко. Т.е. инфлация + високи лихви - нанай. Паживьом=увидем.

Коментар

• Re: Jay Gould

Първоначално изпратено от supertrader
                      Точно тогава, по картърово , в 76 г, за първи път май от години качиха цените на много стоки, а от баща ми знам (статистик беше) , че и соца е закъсал заради спадналия износ и кризата по света.
                      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Jay Gould

D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                          Първоначално изпратено от Jay Gould
                          Първоначално изпратено от SPEKO
                          Да, след като Джими Картър и Роналд Рейган увеличават рязко монеу съплай и дълга близо тройно, лихвите стоят на нива между 10-19% близо 3 г.....
                          От там чакам да дойде и една от следващите кризи в САЩ и развиващите се страни (русия също) , но мисля, че 2 години е малко кратък срок. Иначе обаче си абсолютно прав.
                          А какво е било влиянието на капиталовите пазари, финансовите инжекции за компаниите по времето на Картър и Рейгън?
                          И как се отразяват високите лихви на този капитал?
                          Общо взето зле. Нагоре-надолу.
                          По времето на Картър наляха пари в Крайслер (бяха пред фалит и закриване на заводите), може да са наливали и другаде (не знам), а после всичко почнаха да плюят долара и да купуват марки и швейцарски франкове. Началото на 80 те има връх при злато и сребро, а после качване на лихвите и нова криза, този път за тези които имат заеми в долари
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от al64ad
                            al64ad,

Ти найстина ли вярваш, че по времето на Балканските войни през 1912г. хартиените банкноти не са девалвирани?

Първите банкноти от левове са от 1885г., но през 1885 до 1912г доколкото си спомням е имало още една смяна на хартиените пари, но не помня какво беше точно!
                            Що се отнася до златните монети си прав донякъде, защото тогава е имало руски, френски германски и т.н златни монети и една каша било!
                            То и сега златните монети на БНБ не се обезценяват при девалвация, бе будала!
                            А предполагам с всеки златен лев на монета от 1990-97г.ще си купиш хляб във всеки магазин в бг и сега

ХАХАХАХАХ
                            Пич ,там където не си наясно не се бутай.За разлика от днес това ,което го е пишело на банкнотите се изпълнявало от БНБ/има само малко ажио в зависимост от обезпечението, което е означено на банкнотата/.Представи си нещо като "метален борд" .За справка издават едни юбилейни томчета от БНБ.Реално девалвацията почва от 1915/16 година
                            Извинявайте че се намесвам в дискусията ви ама 1вата световна не беше ли в периода 1914-1918г. ? И след ньойския договор инфлацията в Германия не достигна ли 10 000% ? И Хитлер не дойде ли на власт именно с обещанията да се справи с нея и да направи Германия велика държава? И не успя ли Хитлер за 6г. да си спази обещанието? Проблемите му дойдоха от грандоманията и манията за величие след 1ви септември 1939г. когато Германия вече беше хегемон от световна величина. Но като държавник справил се с инфлацията и изградил най-силната икономически държава в Европа от нищото само за 6г. е неоспорим факт. ТЪРСИ СЕ БЪЛГАРСКИЯТ ФЮРЕР !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                              Да, след като Джими Картър и Роналд Рейган увеличават рязко монеу съплай и дълга близо тройно, лихвите стоят на нива между 10-19% близо 3 г.....
                              От там чакам да дойде и една от следващите кризи в САЩ и развиващите се страни (русия също) , но мисля, че 2 години е малко кратък срок. Иначе обаче си абсолютно прав.
                              А какво е било влиянието на капиталовите пазари, финансовите инжекции за компаниите по времето на Картър и Рейгън?
                              И как се отразяват високите лихви на този капитал?

Коментар

• Че ще се вдигат лихвите здраво няма никакъв спор, но как това ще доведе до инфлация е непонятно за мен нека някой от форумните гений да обясни

Коментар

Working...
                                X