IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалните облигации са единственият шанс на България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Re: Глобалните облигации са единственият шанс на България

    Първоначално изпратено от SPEKO
    Ще се опитам да обясня нещата накратко, без да влизам в подробности и точни числа, поради липса на време, официални или неофициални данни!


    Спадът на долара под 1,30 лв. и спадът на лихвите по депозитите в страната е възможно да предизвика рязко намаляване на депозитите на нерезиденти в България, които към момента възлизат над 11,5 млрд. лева. Забележете, отношението на депозити на нерезиденти спрямо общите валутни резерви на България в БНБ, които възлизат на близо 23 млрд лева!.

    Казано накратко, банките са раздали пари под формата на кредити, които няма как да си вземат обратно! Разбира се, тези пари не са всички депозити в банковата система, те са под 25%, но другите пари са НАШИТЕ ДЕПОЗИТИ – парите на българските физически и юридически лица, но и това не е съвсем вярно, защото тук са парите на регистрираните в България, чужди дъщерни фирми. Много е трудно точно да се прецени, поради липса на точни данни, защото съгласно методологията на БНБ под “нерезиденти” се разбира физическо или юридическо лице регистрирано в чужбина. Това разбира се, ни навежда на мисълта, какъв процент от депозитите на нерезиденти, всъщност са български и какъв не? Какво стана с многото откраднати през прехода пари и завлечени по офшорки? През 2008 г масово, парите от офшорните банки по света, взеха да напускат офшорните зони. Къде отидоха българските пари? Едно е ясно:
    “Да, изгодно беше на чужденци и вероятно българи да кльопат на гърба на българите високи лихви в първите 1-2 г. на най-тежката криза в световната банкова система за последните 50 г.”. Няма лошо, балами в България много, но това не е най-страшното.

    Нерезидентите при този силен арбитраж, за който споменах в самото начало е твърде вероятно да започнат да изтеглят парите си от българската банкова система и да ги насочат, към вече започналата да се стабилизира американска банкова система. Това ще доведе до мощен натиск върху някои банки в България още тази зима, но мисля няма опасност това да доведе до проблеми в цялата банкова система в страната, т.к някои банки имат прекалено добри показатели и отчети. Положението ще се влоши повече поради фактът, че майките на чуждите банки в страната спряха финансирането на дъщерните си дружества.

    Разбира се, че няма много луди, които да държи пари в левове, като може да закупят деноминирани в американски долари ценни книжа и за 4,5 години да реализират поне 130% доходност, т.к долара ще достигне минимум 2,50 лв. (ако евро/лев =1,95583)!

    Единствения начин за спасение на валутния борд и българските банки е имитирането на глобални облигации в долари с доходност поне 6-7% на година или потичането на пари по еврофондове, като за средства общо над 1млрд общо по фондове до 2012г.няма и 5% шанс да стане, защото Европа няма от къде да вземе пари за да ни даде, поради огромните бюджетни дефицити на страните членки.

    Сега правителството под предлог за намаляване на разходите ще изгони 30% от персонала на администрацията. Ще намалят разходите и ще имитират някакви глобални облигации за 5-6 млрд. в чужда валута до 2,3 месеца. Няма кой да купи глобални облигации освен Банки, ЗК, ПФ в България и разбира се нерезиденти срещу доходност от поне 6 -7 % на година.

    Изтеглянето на паричната маса ще доведе до пълна катастрофа на държавата и икономиката до 1 г., но определено е най-безболезнения вариант. Хората масово ще започнат да си губят работата си и жилищата си и по всяка вероятност средната цена за страната ще достигне 300$ кв. м., а панелните жилища може и на 200$ да се сринат. Разбира се, че в София новото хубаво строителство ще държи цена от поне 450$ кв м.

    Ще има изтегляне на паричната маса, защото ако правителството върне парите от глобални облигации за развитието на инфраструктурни проекти, то тези пари пак ще отидат в банките и “алчните чужди и български връзкари” ще продължат да кльопат високи лихви! Това ще доведе до масов фалит на българския дребен и среден бизнес, както и на българските домакинства в България.

    Ситуацията е сложна, и не знам как ново българско правителство ще се справи с тежката обстановката в сраната!

    Тук разбира се, е възможно да помага и Лондонската Брокерска Бригада, която вероятно ще изкупи глобалните облигации на безценица след като девалвират лева и временно забавят плащанията на външния дълг или по-лошото, евентуално обявяване на мораториум по външния дълг.

    При този сценарии новото правителство ще назначи свои хора в администрацията, докато бизнесът дръпне и постепенно започне да се стабилизира държавата. След 5-7 г. Министерство на Финансите ще изкупи по номинал глобалните облигации от Лондонската Брокерска Бригада, като вероятните загуби от създалия се водовъртеж на България, ще бъдат не по-малко от 10 млрд. евро!

    Да, българите ще бъдат ограбени, но ако бъдат ограбени от Лондонската Брокерска Бригада, но поне има шанс 70% от откраднатото да се върне обратно след 5,6 г. в България под формата на инвестиции в нови хотели по българските курорти, докато ако бъдат ограбени от чужденци, то те едва ли ще се върнат някога.

    Абе, държава трудно се управлява и малцина знаят как......., но едно е ясно, че рано или късно “историята винаги се повтаря”, но дали ще се повтори 96г. в България, зависи изцяло от новото правителство.
    Проблемите са тежки, но не са нерешими! Ще има проблеми с банки, но мисля няма никаква опасност за цялата банкова система, както стана 96г. Има банки, които стоят много добре на пазара и ще издържат!

    ... Добре разигра лошите сценарии, но има и други много по - добри. Стабилизиране на международните пазари, - факт, икономически растеж - предпоставки за скорошен такъв; стабилизиране на макрорамката и ограничаване на престъпността - добър имидж на вънка - приток на инвеститори и капитали; изграждане на големи инфрастурктурни проекти - вероятно - работна ръка; Банковата система е супер стабилна - бол ликвидност в левчета, ЕRM2 - инфлация - растеж. Има и много други, но ми писна да пиша ... вероятност за твоя сценарии, според мен под 25%. За долара и аз мисля, че ще поскъпне, но не чак толкова!? Така виждам нещата в близките 2-3 години.

    Коментар


    • скоро ще си правим кръстосан курс през юана, не през долара:-)))
      него никой няма да го има за нищо:-)))
      Опасявам се, че сметката на колегата е много черна, но има и доза истина в мнението му.
      Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

      Коментар


      • Re: Глобалните облигации са единственият шанс на България

        Първоначално изпратено от Forex Master
        Първоначално изпратено от SPEKO
        т.к долара ще достигне минимум 2,50 лв. (ако евро/лев =1,95583)!
        По-голяма глупост не бях чел този месец! Това... звездите ли ти го казаха?... Стягай се за долар=лев!!!

        e/d=0,65 мин => ако 1е=1,95583лв се запази, това е е някъде там!

        Коментар


        • Re: Глобалните облигации са единственият шанс на България

          Първоначално изпратено от SPEKO
          т.к долара ще достигне минимум 2,50 лв. (ако евро/лев =1,95583)!
          По-голяма глупост не бях чел този месец! Това... звездите ли ти го казаха?... Стягай се за долар=лев!!!
          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

          Коментар


          • Прочети му другите статии. Бюджетът на ЕС щял да е с трилион!?? дефицит.
            Тогава няма как да не се срине еврото
            Първоначално изпратено от psycoholic
            А, какво ти гарантира, че долар/лев ще е 2,5?
            Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

            Коментар


            • А, какво ти гарантира, че долар/лев ще е 2,5?
              BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

              Коментар


              • Глобалните облигации са единственият шанс на България

                Ще се опитам да обясня нещата накратко, без да влизам в подробности и точни числа, поради липса на време, официални или неофициални данни!


                Спадът на долара под 1,30 лв. и спадът на лихвите по депозитите в страната е възможно да предизвика рязко намаляване на депозитите на нерезиденти в България, които към момента възлизат над 11,5 млрд. лева. Забележете, отношението на депозити на нерезиденти спрямо общите валутни резерви на България в БНБ, които възлизат на близо 23 млрд лева!.

                Казано накратко, банките са раздали пари под формата на кредити, които няма как да си вземат обратно! Разбира се, тези пари не са всички депозити в банковата система, те са под 25%, но другите пари са НАШИТЕ ДЕПОЗИТИ – парите на българските физически и юридически лица, но и това не е съвсем вярно, защото тук са парите на регистрираните в България, чужди дъщерни фирми. Много е трудно точно да се прецени, поради липса на точни данни, защото съгласно методологията на БНБ под “нерезиденти” се разбира физическо или юридическо лице регистрирано в чужбина. Това разбира се, ни навежда на мисълта, какъв процент от депозитите на нерезиденти, всъщност са български и какъв не? Какво стана с многото откраднати през прехода пари и завлечени по офшорки? През 2008 г масово, парите от офшорните банки по света, взеха да напускат офшорните зони. Къде отидоха българските пари? Едно е ясно:
                “Да, изгодно беше на чужденци и вероятно българи да кльопат на гърба на българите високи лихви в първите 1-2 г. на най-тежката криза в световната банкова система за последните 50 г.”. Няма лошо, балами в България много, но това не е най-страшното.

                Нерезидентите при този силен арбитраж, за който споменах в самото начало е твърде вероятно да започнат да изтеглят парите си от българската банкова система и да ги насочат, към вече започналата да се стабилизира американска банкова система. Това ще доведе до мощен натиск върху някои банки в България още тази зима, но мисля няма опасност това да доведе до проблеми в цялата банкова система в страната, т.к някои банки имат прекалено добри показатели и отчети. Положението ще се влоши повече поради фактът, че майките на чуждите банки в страната спряха финансирането на дъщерните си дружества.

                Разбира се, че няма много луди, които да държи пари в левове, като може да закупят деноминирани в американски долари ценни книжа и за 4,5 години да реализират поне 130% доходност, т.к долара ще достигне минимум 2,50 лв. (ако евро/лев =1,95583)!

                Единствения начин за спасение на валутния борд и българските банки е имитирането на глобални облигации в долари с доходност поне 6-7% на година или потичането на пари по еврофондове, като за средства общо над 1млрд общо по фондове до 2012г.няма и 5% шанс да стане, защото Европа няма от къде да вземе пари за да ни даде, поради огромните бюджетни дефицити на страните членки.

                Сега правителството под предлог за намаляване на разходите ще изгони 30% от персонала на администрацията. Ще намалят разходите и ще имитират някакви глобални облигации за 5-6 млрд. в чужда валута до 2,3 месеца. Няма кой да купи глобални облигации освен Банки, ЗК, ПФ в България и разбира се нерезиденти срещу доходност от поне 6 -7 % на година.

                Изтеглянето на паричната маса ще доведе до пълна катастрофа на държавата и икономиката до 1 г., но определено е най-безболезнения вариант. Хората масово ще започнат да си губят работата си и жилищата си и по всяка вероятност средната цена за страната ще достигне 300$ кв. м., а панелните жилища може и на 200$ да се сринат. Разбира се, че в София новото хубаво строителство ще държи цена от поне 450$ кв м.

                Ще има изтегляне на паричната маса, защото ако правителството върне парите от глобални облигации за развитието на инфраструктурни проекти, то тези пари пак ще отидат в банките и “алчните чужди и български връзкари” ще продължат да кльопат високи лихви! Това ще доведе до масов фалит на българския дребен и среден бизнес, както и на българските домакинства в България.

                Ситуацията е сложна, и не знам как ново българско правителство ще се справи с тежката обстановката в сраната!

                Абе, държава трудно се управлява и малцина знаят как......., но едно е ясно, че рано или късно “историята винаги се повтаря”, но дали ще се повтори 96г. в България, зависи изцяло от новото правителство.
                Проблемите са тежки, но не са нерешими! Ще има проблеми с банки, но мисля няма никаква опасност за цялата банкова система, както стана 96г. Има банки, които стоят много добре на пазара и ще издържат!
              Working...
              X