IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалните облигации са единственият шанс на България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ето още една лоша новина! Доста лоша!

http://www.investor.bg/?cat=5&id=94600

SA, сложно е!
    Хе ХЕ Хе
    Понякога е така, а понякога не. Няма нищо праволинейно на тоя свят! Трябва да те научи някой на икономика, от книгите няма да научиш! Може и сам, ама ще ти отнеме 10г!

Първоначално изпратено от SA
    Първоначално изпратено от SPEKO
    Общо взето се получава най-лошия вариант, а поскъпването на долара долар ще ни довърши!

Дано стане чудо и да дойдат някакви пари до месец в БГ, защото иначе...........!
    Доскоро се ревеше, че скъпият лев спъвал икономиката, а сега, че скъпият долар (т.е. евтиният лев), я спъвал. Последно?

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO
      Според мен, бюджетния дефицит вероятно е преминал 1 млрд лева от началото на годината!
      Честито!
      Тази година тръгва лошо, много лошо! Ама това го очакваме, нали?
      Общо взето се получава най-лошия вариант, а поскъпването на долара долар ще ни довърши!
      Дано стане чудо и да дойдат някакви пари до месец в БГ, защото иначе...........!
      Те и да дойдат сега от ЕС ще ги оберат или ще потънат в няколко фирми като гледам.
      Хората тотално са я закъсали и в днешно време добре са само държавните чиновници (Гледахте ли ги по Нова? Стоят си в къщи няма бачкане, няма зор, няма нерви и само лапат по 2-3 заплатки + каквото си крадне, кеф ти кола - имат си служебна, кеф ти мобилен - имаш си служебен, кеф ти бензин - боли го щепсела колко струва щом е от чужд джоб и т.н.) и тази част умни бизнесмени който продадоха каквото имат още в 2007-ма и седна върху кеша си.
      Бизнеса обаче или харчи готови пари (дори да не влагаш, нали се налага да живееш) който отиват много скоро в дупките.
      Всичко друго е леш и мор. Пълен. Все едно има чумна епидемия. И да си здрав се криеш да не се заразиш!

90 % от потребителите не могат си плати януарските сметки на монополистите е енергото, камо ли да си купят нещо и да качат потреблението или пък да решат да се хванат с бизнес!
      Бизнеса до колкото го има едва крета като разходите му са по-големи, а приходите по малки!
      Реално да се прави бизнес в момента и тук няма смисъл, защото задълженията са повече от ползите и само ще се забатачиш в бюрокрация.
      Да стоиш пък пак не става, защото се харчат готови кинти, а няма как да се печелят нови. Но ако ги имаш, пак е по-добре отколкото да работиш.
      В момента държавата е като една пробит леген под който стоят няколко смукача и засмукват цялата икономика като вампири. Засмукват всели лев изкаран изпод дюшека.

1. От една страна, данъци, такси, акцизи, всякакви димнини, зъбен данък и десятъци засмуквани от правителството за да хрантути огромната си армия чиновници която от ден на ден бачка все по-малко, а получава все повече пари.

2. От друга страна са монополите, които с благословията на държавата и правителството в лицето на Комисията по енергийно и водно регулиране е разрешило яко да се засмукват пари. Ако един българин взема 300 лева (толкоз вземат повечето - само у шоплука им фърлят малко повече, за да не мятат камъни по парламента), а сметката му за ток е 200-250 (толкоз е мама му стара) за каква икономика ще си говорим?
      Така всеки лев излязъл от кеша, отива в няколко дупки, но не и да се превърти в икономиката.

Реално държавата ни за толкова месеца не потърсила никакви други източници на доходи освен качване на данъците!!! Никакви!!!
      Само данъци им дай, и като някой башибозуци кой те види ти казва - Дай пари и вади сабята да те коли ако не платиш! Плащаш, а зад ъгъла нов изрод, я данъчен я монополист пак.
      Каква икономика, какви пет лева?!!
      Нито едно дружество не е листнато на борсата, нито до сега са конфискувани и върнати в бюджета пари точени от митници, ДДС и разни корупционни схеми.
      Реално все по малко хора работят, а тези които още искат нещо да правят са все по-наясно че тук няма смисъл да се бачка. С работа в България вече се става само гърбав, а богатеят за твоя сметка само чиновниците които лапат на готово независимо вали или гърми.

Обаче и там ще се издънят нещата, защото нещата отиват към колапс.

В един момент толкова малко хора ще работят (те и сега от ден на ден намаляват в България), толкова малко ще искат да правят бизнес тук, че държавата няма да може да плаща на своите хора чиновниците и ще почне да тегли заеми за да ги хрантути още няколко години.
      Това вече ще е краят.

Качването на доларът, колега прав си настинина ще им е. мамата допълнително.

Всички суровини в България и енергоносители се плащат в долари! А ние суровини нямаме! Всичко ни е внос. Тока пък е прекалено скъп за да го ползваме за нещо в индустрията. Той реално е евтин като продукт (имаме си атомна и достатъчно тецове и вецове - не го внасяме), но монополите и държавата не дават цените му да паднат защото ще загубят приходи.

Това отдавна съм го казвал, ама иди го обясни на някой тъп чиновник.

Още повече утре монополите ще кажат - Доларът се качи, качваме цените, а медиите и властта услужливо ще им запригласят, ама ще забравят да питат - що доларът като падаше не намалиха цените
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO

Доскоро се ревеше, че скъпият лев спъвал икономиката, а сега, че скъпият долар (т.е. евтиният лев), я спъвал. Последно?

Коментар

• Според мен, бюджетния дефицит вероятно е преминал 1 млрд лева от началото на годината!

Честито!

Тази година тръгва лошо, много лошо! Ама това го очакваме, нали?

Коментар

• http://www.investor.bg/?cat=5&id=91672

Приватизация чрез борсата на държавни компании, най-вече от енергийния сектор, е една от идеите, които са били приети добре по време на проведена среща в понеделник в Министерство на финансите с участието на макроикономисти и банкери.

Целта на срещата, която беше закрита за журналисти, беше да се обсъдят възможностите за финансиране през следващата година.

„Искаме да сме максимално прозрачни по отношение финансовите механизми, които ще използваме, затова е и тази дискусия по темата за възможните форми на финансиране през 2010 г.”, казва в съобщение на финансовото министерство заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. Участниците в дискусията са били Георги Ангелов, Емил Хърсев, Калин Христов, Момчил Андреев, Петър Андронов и Владимир Каролев.

Идеята за борсова продажба на дялове от енергийни дружества се лансира отдавна и дори е залегнала в бюджета като възможност за получаване на приходи с цел постигане на балансиран бюджет догодина. Темата обаче се обсъжда за първи път в толкова голям експертен състав и е получила широкото одобрение на анализаторите.

Участниците в дискусията са се обединили около мнението, че пикът от финансовата и икономическа криза в глобален мащаб отминава, но икономиките на отделните страни са доста инертни и част от негативните ефекти се проявяват със закъснение. Икономиката на България няма да направи изключение от това правило и затова трябва да се вземем необходимите превантивни мерки, казват финансистите.

От опциите, обект на дискусията, участниците в нея са отхвърлили категорично възможността за използване на ресурс от Международния валутен фонд (МВФ).

Финансовите експерти са разгледали и възможностите за подкрепа на реформите от международни финансови институции като Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. По отношение на тези финансови институции, които също са предвидени от правителството, от МФ не посочват конкретно становище на анализаторите.

На срещата са коментирани и евентуалните позитиви, както и възможните негативи от емитиране на еврооблигации. Едно от предимствата, което е обединило участниците в дискусията, е, че така ще се създаде по-справедлива и актуална цена (benchmark) на български суверенен дълг на международните пазари, което ще окаже влияние на цената на финансиране и на другите икономически субекти в страната.

Това би върнало обратно в страната ресурса на пенсионните фондове, е мнението на експертите.

Финансистите са се обединили и около възможността за насочване на емисионната политика в посока на задоволяване на вътрешното търсене на Държавни ценни книжа (ДЦК), с емисии в евро.

Според календара на финансовото министерство за 2010 г. на вътрешния пазар ще бъдат издадени през годината ДЦК за 740 млн. лв., като планираното нетно финансиране е около 150 млн. лв.

По данни на министерството към месец октомври размерът на държавния дълг възлиза на 4,76 млрд. евро, от който 1,48 млрд. евро вътрешен и 3,27 млрд. евро външен дълг, или в общият размер на държавния дълг преобладаващ е делът на външния дълг, възлизащ на 68,8%.

В структурата на държавния дълг по кредитори с най-висок дял са задълженията по облигации, емитиране на международните капиталови пазари – 32,6%, следвани от държавните ценни книжа, емитирани на местния пазар – 31,2%, задълженията към Световна банка – 16,8% и държавните инвестиционни заеми – 15,9%.

Валутният и лихвеният профил на държавния дълг са с ясно изразени и доминиращи дялове на задълженията в евро и левове – 79,4% - и на задълженията с фиксирани лихвени купони – 75,0%.

Към момента България притежава в обращение две емисии глобални облигации в евро с купон 7,5%, с падеж януари 2013 г., и в щатски долари с купон 8,25% и падеж януари 2015 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от Aladdin
              Ето ви една дилема:

Вие сте чуждестранен инвеститор и в момента ви се предлагат да си купите глобални облигации или от България или от Гърция като %-та на доходност е еднакъв.

От кой облигации ще си купите?
              Това е все едно ме питаш, кое е по тежко ? 1кг желязо или 1кг памук ? :-)

Коментар

• Ето ви една дилема:

Вие сте чуждестранен инвеститор и в момента ви се предлагат да си купите глобални облигации или от България или от Гърция като %-та на доходност е еднакъв.

От кой облигации ще си купите?
                Не е препоръка.

Коментар

• Re: ST

Ама мен ме е яд едно!

Дянков и Михайлова са много в час, че трябва да се емитират глобални облигации и еврооблигации, ама от септември до сега, КАКВО НАПРАВИХА?

Ама то загубена работа, бе другари!
                  Нищо не са направили и нищо няма да направят. А и дори да се сетят да го направят, вече е твърде късно ! Сори но аз така виждам нещата.

Коментар

Ама мен ме е яд едно!

Дянков и Михайлова са много в час, че трябва да се емитират глобални облигации и еврооблигации, ама от септември до сега, КАКВО НАПРАВИХА?

Ама то загубена работа, бе другари!

Коментар

Петър,

Сори за спама, ама аз съм написал ШАНС, а не панацея, нали?

Трябва да се опита, докато все още валутните резерви не са започнали да намаляват, защото започнат ли да намаляват.......

Споко, има кой да ги купи, ама то няма как да хванеш риба, като не пуснеш въдиците!

А и ти сам каза, че само мераклиите са повече от китайците! Все пак в ЕС сме!

Първоначално изпратено от Петър Караиванов
                      al64ad,

И аз съм на това мнение макар и да го разбрах едва 2005г.!

Спасение има за България, ако веднага се емитират Глобални облигации с фиксирана доходност.
                      Само едно ми кажи - кой ще ги купи ? Едва ли ще има желаещи да запишат и 20% от емисията. Защо мислиш,че анализаторите на инвеститорите не мислят по същия начин?И ако мислят така, защо тогава да инвестират в този инструмент?

Коментар

• Re: be_google

Казаха ми, че по БТВто в късните новини вчера, цитирали Дянков, че нямало да вземаме заем от МВФ, а щели сме да имитираме евро облигации!
                        Някой има ли инфо? Къде е написано?

ако това е вярно............. се започва!!!

ХАХАХАХАХАХАХА
                        Проблема не е в емитирането , а в това кой ще ги купи ? При каква доходност и за какъв период? А при CDS 255 май мераклии да купят БГ дълг на 4.00% годишна доходност май изобщо няма да се намерят.
                        +1

Бойко Борисов не е никак глупав и отдавна вече е разбрал колко му е акъла на Дянков. Обаче ще го държи, защото ако нещо се прецака в държавата винаги може да го използва като изкупителна жертва
                        Не е препоръка.

Коментар

• Re: be_google

Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
                          Първоначално изпратено от Гари
                          Никакви заеми не трябва да вземаме. Особено пък за инфраструктурни проекти. Пуускаме концесии за всички и готово. Ако един такъв проект ще е печеливш - ще се намери кой да го направи. Ако няма да е - и държавата няма защо да се захваща.

Много ще му е трудно на Дянков да ме убеди, че трябва непременно да теглим заем. Ама много трудно. За групостите на СПЕКО да не говорим. Доларът щял да стане 2,50 лева, дрън дрън. Ще стане 25 стотинки по-скоро. Няма да е никак чудно.
                          +1
                          +1
                          Не е препоръка.

Коментар

al64ad,

Спасение има за България, ако веднага се емитират Глобални облигации с фиксирана доходност.
                            Само едно ми кажи - кой ще ги купи ? Едва ли ще има желаещи да запишат и 20% от емисията. Защо мислиш,че анализаторите на инвеститорите не мислят по същия начин?И ако мислят така, защо тогава да инвестират в този инструмент?
                            ако дават хубава лихва дали и обикноменния човек ще може да се дореди да си купи и от къде?
                            дали няма да е в Централната банка на гише или трябва да се ходи някъде в чужбина?
                            все пак май ще си си сложа моите 1000 лева някъде на много-много голяма лихва- като в онази тема, но още не съм видял кога и къде.
                            това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

Коментар

al64ad,

Коментар

al64ad,

Коментар

Working...
                                X