Благодаря за отговора. За информация: звъннах в банката и попитах все пак да съм сигурен за евентуална подобна възможност. Служителката категорично ми заяви, че няма абсолютно никаква опасност за грешка от такъв характер. Веаело посрещане и на Вас!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Грешен IBAN
Collapse
X
-
Здравейте,
При паричен превод, който очаквам, се оказа, че съм посочил следните глупости. Имената са ми изписани правилно. Името на банката и BIC кода - също. Но в полето IBAN (плюс BIC кода) съм посочил своя закрита сметка при друга банка. Свързах се с банката, при която имам закрита сметка и оттам ми казаха, че не са получавали средства. Свързах се и с сътрудниците, които осъществяват договора по тези средства с цел Еразъм стаж и ми отговориха, че следва да попълня коректно наново данните и да им ги изпратя, а междувременно от банката трябва да потвърдят, че е извършено плащане към несъществуваща сметка и да върнат парите. Възможно ли е да са ги превели на друг човек?
Коментар
-
Първоначално изпратено от stdmvАко не греша, съгласно наредба на БНБ се гледа IBAN-а.
Първоначално изпратено от proizvoditelПървоначално изпратено от SStoilovСега се сетих, че миналата година имах подобен случай.
Значи един контрагент ми пуска превод , но беше сбъркал името на получателя , т.е. писал си е моя ибан, но беше написал друго име за получател.
Тъпата банка беше блокирала сумата , въпреки, че парите си бяха по моята сметка. Наложи се контрагента да им пише е-маил, че грешката е негова и тогава разблокираха сумата .
Мисля, че всяка банка си има различни правила за действие при грешка. Но се съмнявам, че банката сама ще вземе решение какво да прави с парите , т.е. да ги върне обратно.
Нека и аз да споделя ... преди време преведохме на държавната експ. застраховтелна компания БАЕЗ по грешка немалка сума и те си я получиха по сметките - след писмено обяснние съвсем коректно и в кратък срок те наредиха към нас обратно сумата!
пп. да в случая ние трябваше да платим на друг доставчик но беше написан IBAN на БАЕЗ със верното име на доставчика.
Коментар
-
Ако не греша, съгласно наредба на БНБ се гледа IBAN-а.
Първоначално изпратено от proizvoditelПървоначално изпратено от SStoilovСега се сетих, че миналата година имах подобен случай.
Значи един контрагент ми пуска превод , но беше сбъркал името на получателя , т.е. писал си е моя ибан, но беше написал друго име за получател.
Тъпата банка беше блокирала сумата , въпреки, че парите си бяха по моята сметка. Наложи се контрагента да им пише е-маил, че грешката е негова и тогава разблокираха сумата .
Мисля, че всяка банка си има различни правила за действие при грешка. Но се съмнявам, че банката сама ще вземе решение какво да прави с парите , т.е. да ги върне обратно.
Нека и аз да споделя ... преди време преведохме на държавната експ. застраховтелна компания БАЕЗ по грешка немалка сума и те си я получиха по сметките - след писмено обяснние съвсем коректно и в кратък срок те наредиха към нас обратно сумата!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SStoilovСега се сетих, че миналата година имах подобен случай.
Коментар
-
Сега се сетих, че миналата година имах подобен случай.
Коментар
-
Първоначално изпратено от daskalГоспожо Лозева,
Вие не разбрахте ли, че сметката на фирмата, чийто IBAN сте посочили, въобще не е била заверена. Когато има разминаване между "истински" IBAN и бенефициента, банката на наредителя дебитира сметката на наредителя и изпраща превода на банката на бенефициента. Последната отхвърля превода, поради горепосоченто несъответствие и го връща на банката на наредителя. Тя от своя страна кредитира сметката на наредителя. Всичко трябва да протече от 2 до 4 дни най-много.
това е сметката на Сдружение SOS Детски селища България
като пишеш получател друг субект - ако ти ги върнат си прав, а пък като не ги върнат си направил едно добро !
пп. нашата фирма редовно им помага !
Коментар
-
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от psycoholicПървоначално изпратено от feniks123Извинете , че се намесвам в културната ви дискусия , но понеже Остап е отпуск аз го замествам и и скам да ви кажа , че не е ибан , а правилното е еб-н !
Коментар
-
Първоначално изпратено от psycoholicПървоначално изпратено от feniks123Извинете , че се намесвам в културната ви дискусия , но понеже Остап е отпуск аз го замествам и и скам да ви кажа , че не е ибан , а правилното е еб-н !
Коментар
-
Първоначално изпратено от daskalПървоначално изпратено от gergana lozevaПървоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от gergana lozevaда, има разминаване между IBAN и името на получателя. Има ли вероятност все пак парите да не са блокирани , а да са изтеглени . И ако е така дали икономическа полиция може да проследи превода .
Ти си дала грешна сметка и вината за цялата каша си е изцяло твоя..парите се превеждат по номер на сметката а не по име така че няма значение в платежното какво точно е пишело. Няма начин да си вземеш парите освен ако получателят на добра воля не ти ги върне. Банката не може да направи запор и няма основание за това,защото тя не е страна по вашите взаимотношения, нейната работа е да преведе парите от сметка А в сметка Б, което е и направила.
Вие не разбрахте ли, че сметката на фирмата, чийто IBAN сте посочили, въобще не е била заверена. Когато има разминаване между "истински" IBAN и бенефициента, банката на наредителя дебитира сметката на наредителя и изпраща превода на банката на бенефициента. Последната отхвърля превода, поради горепосоченто несъответствие и го връща на банката на наредителя. Тя от своя страна кредитира сметката на наредителя. Всичко трябва да протече от 2 до 4 дни най-много.
Коментар
-
Първоначално изпратено от feniks123Извинете , че се намесвам в културната ви дискусия , но понеже Остап е отпуск аз го замествам и и скам да ви кажа , че не е ибан , а правилното е еб-н !BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
Коментар
-
Първоначално изпратено от daskalПървоначално изпратено от gergana lozevaПървоначално изпратено от IvetkaПървоначално изпратено от gergana lozevaда, има разминаване между IBAN и името на получателя. Има ли вероятност все пак парите да не са блокирани , а да са изтеглени . И ако е така дали икономическа полиция може да проследи превода .
Ти си дала грешна сметка и вината за цялата каша си е изцяло твоя..парите се превеждат по номер на сметката а не по име така че няма значение в платежното какво точно е пишело. Няма начин да си вземеш парите освен ако получателят на добра воля не ти ги върне. Банката не може да направи запор и няма основание за това,защото тя не е страна по вашите взаимотношения, нейната работа е да преведе парите от сметка А в сметка Б, което е и направила.
Вие не разбрахте ли, че сметката на фирмата, чийто IBAN сте посочили, въобще не е била заверена. Когато има разминаване между "истински" IBAN и бенефициента, банката на наредителя дебитира сметката на наредителя и изпраща превода на банката на бенефициента. Последната отхвърля превода, поради горепосоченто несъответствие и го връща на банката на наредителя. Тя от своя страна кредитира сметката на наредителя. Всичко трябва да протече от 2 до 4 дни най-много.За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него
Коментар
Коментар