IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Грешен IBAN

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Благодаря за отговора. За информация: звъннах в банката и попитах все пак да съм сигурен за евентуална подобна възможност. Служителката категорично ми заяви, че няма абсолютно никаква опасност за грешка от такъв характер. Веаело посрещане и на Вас!

Коментар

• Не, посрещай спокойно новата година.

Коментар

• Здравейте,
        При паричен превод, който очаквам, се оказа, че съм посочил следните глупости. Имената са ми изписани правилно. Името на банката и BIC кода - също. Но в полето IBAN (плюс BIC кода) съм посочил своя закрита сметка при друга банка. Свързах се с банката, при която имам закрита сметка и оттам ми казаха, че не са получавали средства. Свързах се и с сътрудниците, които осъществяват договора по тези средства с цел Еразъм стаж и ми отговориха, че следва да попълня коректно наново данните и да им ги изпратя, а междувременно от банката трябва да потвърдят, че е извършено плащане към несъществуваща сметка и да върнат парите. Възможно ли е да са ги превели на друг човек?

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
          Ако не греша, съгласно наредба на БНБ се гледа IBAN-а.
          Първоначално изпратено от proizvoditel
          Първоначално изпратено от SStoilov
          Сега се сетих, че миналата година имах подобен случай.

Значи един контрагент ми пуска превод , но беше сбъркал името на получателя , т.е. писал си е моя ибан, но беше написал друго име за получател.

Тъпата банка беше блокирала сумата , въпреки, че парите си бяха по моята сметка. Наложи се контрагента да им пише е-маил, че грешката е негова и тогава разблокираха сумата .

Мисля, че всяка банка си има различни правила за действие при грешка. Но се съмнявам, че банката сама ще вземе решение какво да прави с парите , т.е. да ги върне обратно.
          Да така е ... хубаво е че цитираш реален случай !

Нека и аз да споделя ... преди време преведохме на държавната експ. застраховтелна компания БАЕЗ по грешка немалка сума и те си я получиха по сметките - след писмено обяснние съвсем коректно и в кратък срок те наредиха към нас обратно сумата!
          Аз през цялото време казвам същото !

пп. да в случая ние трябваше да платим на друг доставчик но беше написан IBAN на БАЕЗ със верното име на доставчика.
          СЕРАМА - Най-дребната кокошка в света!

Коментар

• Ако не греша, съгласно наредба на БНБ се гледа IBAN-а.
            Първоначално изпратено от proizvoditel
            Първоначално изпратено от SStoilov

Значи един контрагент ми пуска превод , но беше сбъркал името на получателя , т.е. писал си е моя ибан, но беше написал друго име за получател.

Тъпата банка беше блокирала сумата , въпреки, че парите си бяха по моята сметка. Наложи се контрагента да им пише е-маил, че грешката е негова и тогава разблокираха сумата .

Мисля, че всяка банка си има различни правила за действие при грешка. Но се съмнявам, че банката сама ще вземе решение какво да прави с парите , т.е. да ги върне обратно.

Нека и аз да споделя ... преди време преведохме на държавната експ. застраховтелна компания БАЕЗ по грешка немалка сума и те си я получиха по сметките - след писмено обяснние съвсем коректно и в кратък срок те наредиха към нас обратно сумата!

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov

Коментар

• Аз за това писах един вагон молби до главни счетовдители ,управители, директори на банките.

Коментар

• Сега се сетих, че миналата година имах подобен случай.

Коментар

• Първоначално изпратено от daskal
                    Госпожо Лозева,
                    Вие не разбрахте ли, че сметката на фирмата, чийто IBAN сте посочили, въобще не е била заверена. Когато има разминаване между "истински" IBAN и бенефициента, банката на наредителя дебитира сметката на наредителя и изпраща превода на банката на бенефициента. Последната отхвърля превода, поради горепосоченто несъответствие и го връща на банката на наредителя. Тя от своя страна кредитира сметката на наредителя. Всичко трябва да протече от 2 до 4 дни най-много.
                    Даскале я пусни Х лв. по сметка BG76RZBB91551060353913
                    това е сметката на Сдружение SOS Детски селища България
                    като пишеш получател друг субект - ако ти ги върнат си прав, а пък като не ги върнат си направил едно добро !

пп. нашата фирма редовно им помага !

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                      Първоначално изпратено от feniks123
                      Извинете , че се намесвам в културната ви дискусия , но понеже Остап е отпуск аз го замествам и и скам да ви кажа , че не е ибан , а правилното е еб-н !
                      То се пише с Е, но се произнася с И, колежката може би е от провинцията и пише така както говори! :-)
                      EPIC WIN!

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                        Първоначално изпратено от feniks123
                        Извинете , че се намесвам в културната ви дискусия , но понеже Остап е отпуск аз го замествам и и скам да ви кажа , че не е ибан , а правилното е еб-н !
                        То се пише с Е, но се произнася с И, колежката може би е от провинцията и пише така както говори! :-)
                        Помниш ли преди да въведат ебан , че бяха само банкови сметки ! Тогава имах депозити , а когато въведоха ебан минах на заеми !

Коментар

Първоначално изпратено от gergana lozeva
                          Първоначално изпратено от Ivetka
                          да, има разминаване между IBAN и името на получателя. Има ли вероятност все пак парите да не са блокирани , а да са изтеглени . И ако е така дали икономическа полиция може да проследи превода .
                          Икономическа полиция нищо не може да направи в случая...
                          Ти си дала грешна сметка и вината за цялата каша си е изцяло твоя..парите се превеждат по номер на сметката а не по име така че няма значение в платежното какво точно е пишело. Няма начин да си вземеш парите освен ако получателят на добра воля не ти ги върне. Банката не може да направи запор и няма основание за това,защото тя не е страна по вашите взаимотношения, нейната работа е да преведе парите от сметка А в сметка Б, което е и направила.
                          Не става въпрос само на добра воля , тъй като фирмата на която е била преведена сумата се занимава с кредити , самата сума не отговаря на примерно погсяване на кредит и веднага изпъква, защото там всичко се изчислява до точност. Така или иначе вече си получих парите, и всичко си протече по реда с няколко дни закъснение ,което по принцип не се случва.Мен ме забавиха 5 дни , а би трябвало да стане за 2, но както вече каэах всичко приключи благополучно
                          Госпожо Лозева,
                          Вие не разбрахте ли, че сметката на фирмата, чийто IBAN сте посочили, въобще не е била заверена. Когато има разминаване между "истински" IBAN и бенефициента, банката на наредителя дебитира сметката на наредителя и изпраща превода на банката на бенефициента. Последната отхвърля превода, поради горепосоченто несъответствие и го връща на банката на наредителя. Тя от своя страна кредитира сметката на наредителя. Всичко трябва да протече от 2 до 4 дни най-много.
                          това го казвате вие,може би ваши колеги са на друго мнение

Коментар

• Първоначално изпратено от feniks123
                            BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Извинете , че се намесвам в културната ви дискусия , но понеже Остап е отпуск аз го замествам и и скам да ви кажа , че не е ибан , а правилното е еб-н !

Коментар

Първоначално изпратено от Ivetka
                                да, има разминаване между IBAN и името на получателя. Има ли вероятност все пак парите да не са блокирани , а да са изтеглени . И ако е така дали икономическа полиция може да проследи превода .
                                Икономическа полиция нищо не може да направи в случая...
                                Ти си дала грешна сметка и вината за цялата каша си е изцяло твоя..парите се превеждат по номер на сметката а не по име така че няма значение в платежното какво точно е пишело. Няма начин да си вземеш парите освен ако получателят на добра воля не ти ги върне. Банката не може да направи запор и няма основание за това,защото тя не е страна по вашите взаимотношения, нейната работа е да преведе парите от сметка А в сметка Б, което е и направила.
                                Не става въпрос само на добра воля , тъй като фирмата на която е била преведена сумата се занимава с кредити , самата сума не отговаря на примерно погсяване на кредит и веднага изпъква, защото там всичко се изчислява до точност. Така или иначе вече си получих парите, и всичко си протече по реда с няколко дни закъснение ,което по принцип не се случва.Мен ме забавиха 5 дни , а би трябвало да стане за 2, но както вече каэах всичко приключи благополучно
                                Госпожо Лозева,
                                Най после един да напише истината.Жалко с голям интерес проследих простотйййййките на десетки капацитети,които сега ще секнат.А МОЖЕ БИ НЕ?
                                За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

Working...
                                X