IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В какво да инвестирам 20 000 лв.?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И аз такамисля Безимен, понякога в старанието си да изпреварим противника попадаме в празната шахта на асансьора...
    tya

Коментар

• Извинявай, да коригирам леко въпроса ти: "Как могат да се купуват акции за дружества които още не са на борсата?" .

"... които още не са на борсата?"... Имай едно наум, че такъв може да остане статутът им дълги години, т.е. никога да не излязат на борсата!

... и да не намериш друг купувач, като теб по тази позиция (ще имаш акции от типа "Любов до гроб"). Не винаги е за пренебрегване, ако носят разумен доход (но и понятието "разумен" може да се тълкува разнопосочно - в същото време други инвестиции могат... да те изстрелят в космоса и т.н.).

Коментар

• Не забравяйте, че на нашата борса и рискът е по-голям. Дружествата не разкриват винаги информация, или непълна, или ненавреме (тези дни съобщението от КФН четохте)... Борсата е неликвидна и някои акции лесно се манипулират. Фрий флоута често е малък. КФН не винаги е безпристрастна и т.н.
        Голяма част от печалбите дотук са били или на късмет, или защото поскъпването на възникващ пазар като нашия беше неизбежно. Но докога ще продължава всичко това? Кои са балоните на БФБ? Кои добри/недооценени дружества са останали?

Коментар

• Благодаря ти Безимен, доста полезна информация. , Така и ще направя

Коментар

• Тук може да се отговори, вече: Petar, на твоя въпрос "Как могат да се купуват акции за дружества които още не са на борсата?", един от възможните отговори може да бъде следният:

Намираш собственик на акциите, който иска да продава. Отивате в седалището на дружеството и правите прехвърлянето с джиросване на акциите на името на новия собственик (твоето име) и вписването му (ти) в книгата на акционерите на въпросното дружество.

Това е общият случай, но има варианти, които могат да бъдат различни, най-често като се отчита вида на ценните книги (налични, безналични...).

На въпроса не може да се отговори общо, а конкретно за дадено дружество.

Успех, Petar!

Коментар

• За съжаление си напълно прав...
              tya

Коментар

• Първоначално изпратено от tya
                Имам близка, която се върна наскоро от чужбина и донесе пари, чула че много се печели на борсата
                Нищо лично против теб нямам - правиш впечатление на много позитивен човек, нито пък към познатата ти, обаче се сетих за един стар инвеститорски закон/лаф. Преведен на български звучи горе-долу: "ако чистачката знае с колко се е качила борсата, време е за продаване"

Коментар

• Химипорт ще се листва април 2006 ако не ме лъже паметта. За сега отложиха Хемус Еър

Коментар

• 20 000 може със сигурност да ги вложиш като начало в някакъв бизнес. Не е задължително да е на борсата. Има доста възможности макар капитала да не е толкова голям като за начало но ако ги имам знам какво да ги правя. Все още има ниши в които можеш да се пробваш

XKM само да питам Химимпорт няма да се листва чак 2007ма. И още нещо. Как могат да се купуват акции за дружества които още не са на борсата? Питам щот съм зелен още и се уча.

Коментар

• Имам близка, която се върна наскоро от чужбина и донесе пари, чула че много се печели на борсата, няма доверие на банките, защото се е опарила навремето и сега иска да инвестира част от сумата на борсата сама, като си мисли, че има някаква представа от акции, защото е имала и още има при посредник в Америка и то с добра печалба, в момента не работи и ме караше заедно с нея да се учим да инвестира. Казах й че това изобщо не ми е работа, дадох й сайта на Инвестора и й казах - ето чети, учи се и ако ти стиска - опитай сама. Сам виждаш че имам аналогична ситуация и то съвсем истинска, жената не ме лъжеше. Натоварих я с една камара бумаги за четене, но я предупредих най-добре да даде парите си на посредник поне в началото. Има много хора, на които им се струва, че играта на борсата е нещо много просто и всеки го може. Аз например се занимавам с това доста отдавна, но не смятах че имам какво да ви кажа и само четях какво пишете. Винаги имам едно притеснение да контактувам с хора, които не познавам. Но не всички са така - има хора смели и напористи и те си питат...

:
                      tya

Коментар

• Моите резерви тръгват още от тук: влизам "за първи път" във Форума, правя си тема и тя е под мотото - имам пари (???), а не зная... откъде ги имам (може би)?

Всеки със своите трикове!

Коментар

• Vkarai gi v gadjeta i hubavi pitieta- nikoga njama da go zabravi6

Коментар

• Първоначално изпратено от безимен
                            tya, нали знаеш моето мнение за теб: сравнявам те със златната рибка...

... но днес правиш изключение (всеки има такива моменти на слабост - не е голяма болка!): мисля, че някой отново е тръгнал на лов за шаранчета...

Нищо лично, но не се хващай на въдицата, точно ти! Ти си умно момиче!

Успех!
                            Безимен, здравей, и аз имам добро мнение за теб. Не знаеш какво писах на момчето, но защо реши че съм шаранче? Просто смятам, че трябва винаги да сме добри с децата, начинаещите, наивните и доколкото зависи от мен се стремя да ги пазя от грешки и набутване, защото има много безмилостни хора тук. Ако ще се лъжем, то поне да са лъжем съзнателно, а не да се възползваме от слабостите на новаците. А тъй като съм наивна винаги предполатам, че лицето срещу мен, представящо се за супер начинаещ може да е наистина такъв.
                            tya

Коментар

• xkm, ako znaesh neshto pove4e po vuprosa za Himimport, shte mi spodelish li. zainteresovan sum ot tqh i shte sum ti blagodaren, ako mi pishesh na:
                              justatrader@gmail.com

Blagodaria!

Коментар

• tya, нали знаеш моето мнение за теб: сравнявам те със златната рибка...

... но днес правиш изключение (всеки има такива моменти на слабост - не е голяма болка!): мисля, че някой отново е тръгнал на лов за шаранчета...

Нищо лично, но не се хващай на въдицата, точно ти! Ти си умно момиче!

Успех!

Коментар

Working...
                                X