IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Няколко впроса свързани с финансовата сфера

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Централната банка влияе върху основния лихвен процент, като определя процента, при който отпуска заеми на търговските банки, което прави заема повече или по-малко скъпо и по този начин влияе върху общите пазарни лихвени проценти. Лихвените проценти по депозитите обикновено следват същата посока като лихвите по кредитите, но не непременно в същата пропорция, Crazy Cattle 3D тъй като зависят от пазарните условия и стратегиите на банките.
    Last edited by florencepugh; 05.05.2025, 18:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от nikolay8 Разгледай мнение
      Имам въпрос от финансовата сфера, които са ми интересни, но не мога да си дам отговор.

По какъв начин ЦБ влияе чрез основния лихвен процент на ТБ. Според сайта на БНБ основният лихвен процент е лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ. Тоест основната лихва е лихвата по която ЦБ дава кредит на ТБ. От своя страна за да навакса това ТБ увеличавава лихвите по кредитите на ФЛ и ЮЛ. Лихвата по депозитите в същата пропорция ли трябва да се запази?
      При Валутен борд Централната банка не може да финансира търговските банки и не може да ги спасява при проблем.

Това че лихвите по депозитите са ниски и няма лихви при повечето банки води до това търговските банки да отпускат евтин кредит при ниска лихва.

Т.е. налице е кредитна експанзия чрез паричния мултипликатор. Същевременно МЗР са ниски (8%) и ЦБ не е изтеглила голяма ликвидност от системата.
      Може да си купиш някой учебник по темата.

Коментар

• Няколко впроса свързани с финансовата сфера

Имам въпрос от финансовата сфера, които са ми интересни, но не мога да си дам отговор.

По какъв начин ЦБ влияе чрез основния лихвен процент на ТБ. Според сайта на БНБ основният лихвен процент е лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ. Тоест основната лихва е лихвата по която ЦБ дава кредит на ТБ. От своя страна за да навакса това ТБ увеличавава лихвите по кредитите на ФЛ и ЮЛ. Лихвата по депозитите в същата пропорция ли трябва да се запази?
        Last edited by aleks262; 05.05.2025, 11:22.
      Working...
      X