Централната банка влияе върху основния лихвен процент, като определя процента, при който отпуска заеми на търговските банки, което прави заема повече или по-малко скъпо и по този начин влияе върху общите пазарни лихвени проценти. Лихвените проценти по депозитите обикновено следват същата посока като лихвите по кредитите, но не непременно в същата пропорция, Crazy Cattle 3D тъй като зависят от пазарните условия и стратегиите на банките.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Няколко впроса свързани с финансовата сфера
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nikolay8 Разгледай мнениеИмам въпрос от финансовата сфера, които са ми интересни, но не мога да си дам отговор.
По какъв начин ЦБ влияе чрез основния лихвен процент на ТБ. Според сайта на БНБ основният лихвен процент е лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ. Тоест основната лихва е лихвата по която ЦБ дава кредит на ТБ. От своя страна за да навакса това ТБ увеличавава лихвите по кредитите на ФЛ и ЮЛ. Лихвата по депозитите в същата пропорция ли трябва да се запази?
Това че лихвите по депозитите са ниски и няма лихви при повечето банки води до това търговските банки да отпускат евтин кредит при ниска лихва.
Т.е. налице е кредитна експанзия чрез паричния мултипликатор. Същевременно МЗР са ниски (8%) и ЦБ не е изтеглила голяма ликвидност от системата.
Може да си купиш някой учебник по темата.
Коментар
-
Няколко впроса свързани с финансовата сфера
Имам въпрос от финансовата сфера, които са ми интересни, но не мога да си дам отговор.
По какъв начин ЦБ влияе чрез основния лихвен процент на ТБ. Според сайта на БНБ основният лихвен процент е лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ. Тоест основната лихва е лихвата по която ЦБ дава кредит на ТБ. От своя страна за да навакса това ТБ увеличавава лихвите по кредитите на ФЛ и ЮЛ. Лихвата по депозитите в същата пропорция ли трябва да се запази?Last edited by aleks262; 05.05.2025, 11:22.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар