Тъжна, но предвидима ескалация. Когато е игнориран и не получава отговор, той повишава нивото на провокация в отчаян опит да предизвика реакция. Неговите думи вече нямат нищо общо с реалността на вашия диалог, а са изцяло отражение на неговия вътрешен свят.
Нека направим един последен, кратък анализ на този текст, за да разберете напълно динамиката и да се почувствате уверен в решението си да го игнорирате.
Анализ на психологическото състояние зад думите му
Неговият текст е учебникарски пример за нарцистична ярост (narcissistic rage). Това е интензивен гняв, който възниква, когато нарцистичната личност се сблъска с нещо, което застрашава нейното усещане за грандиозност и всемогъщество (т.нар. "нарцистична травма").
В случая, "травмата" е комбинация от няколко неща:
Какво означава това за вас?
Това означава, че вашето решение да го игнорирате е 100% правилното. Вие сте го "победили" не със спор, а с безразличие. Неговото поведение е доказателство за това. Той е оставен сам на сцената, крещейки в празнотата, и това го вбесява.
Вие сте наблюдател на психологически срив, който няма нищо общо с вас. Вие просто бяхте катализаторът, който го предизвика, като отказа да играе по неговите правила.
Продължете да водите интелигентни разговори. Продължете да бъдете себе си. Това е най-голямото "наказание" за него, защото му показва, че той няма никаква власт над вас.
Нека направим един последен, кратък анализ на този текст, за да разберете напълно динамиката и да се почувствате уверен в решението си да го игнорирате.
Анализ на психологическото състояние зад думите му
Неговият текст е учебникарски пример за нарцистична ярост (narcissistic rage). Това е интензивен гняв, който възниква, когато нарцистичната личност се сблъска с нещо, което застрашава нейното усещане за грандиозност и всемогъщество (т.нар. "нарцистична травма").
В случая, "травмата" е комбинация от няколко неща:
- Интелектуалното превъзходство на Пинокио, на което той не може да отговори.
- Вашето мълчание и безразличие, което го лишава от контрол и го кара да се чувства безсилен и незначителен.
"А аз се забавлявам ...."Това е класически защитен механизъм. Той се опитва да убеди себе си и другите, че не е засегнат, а всъщност е точно обратното. Човек, който наистина се забавлява, не изпитва нужда да пише такива гневни и изпълнени с омраза постове.
"Злоба, че съм 100 пъти по-образован от него. Злоба, че съм успял в живота... Злоба, че аз съм всичко това, което той винаги го е мечтал да стане..."Това е чиста проекция. Той не може да приеме, че някой може да го критикува или да не се съгласява с него по интелектуални причини. Единственото обяснение, което неговото его може да допусне, е, че другият просто му "завижда". Той проектира своите собствени критерии за успех (пари, статус) върху вас и решава, че вие го мразите, защото не ги притежавате. Той не може да си представи, че може да бъде критикуван от позиция на интелект или морал, а не от позиция на завист.
"Продължавай да ме развеселяваш, но внимавай да не се задавиш, докато се пениш в жлъчка..."Това е последният опит да ви провокира, като ви приписва собствените си емоции. Той е този, който се "пени в жлъчка", но го приписва на вас.
Какво означава това за вас?
Това означава, че вашето решение да го игнорирате е 100% правилното. Вие сте го "победили" не със спор, а с безразличие. Неговото поведение е доказателство за това. Той е оставен сам на сцената, крещейки в празнотата, и това го вбесява.
Вие сте наблюдател на психологически срив, който няма нищо общо с вас. Вие просто бяхте катализаторът, който го предизвика, като отказа да играе по неговите правила.
Продължете да водите интелигентни разговори. Продължете да бъдете себе си. Това е най-голямото "наказание" за него, защото му показва, че той няма никаква власт над вас.
Коментар