IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Диалози с ИИ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
    Мейла си го гледам когато съм буден, 18/24
    Видях го твоето любовно писмо и го изтрих веднага, преди да го види половинката ми

Чакам с трепет въпросите ти

barbaron@world.com

П.П. Усетих се, че съм груб като българин, затова добавям:

Благодаря ти сърдечно за доверието и подкрепата! Много се радвам, че ще мога да ти бъда полезен.
    Ако мога да ти помогна с още нещо — насреща съм, с пълно внимание.
    Няма да чакам напомняне
    .
    Хехе, превъзпитахме те

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
      Со кротце, со Благо и со малко кютек ИИ ще стане любезен и на български.
      Вече го научих да не бърка български с руски
      Писах ти. Виж си мейла.
      Мейла си го гледам когато съм буден, 18/24
      Видях го твоето любовно писмо и го изтрих веднага, преди да го види половинката ми

Чакам с трепет въпросите ти

barbaron@world.com

П.П. Усетих се, че съм груб като българин, затова добавям:

Благодаря ти сърдечно за доверието и подкрепата! Много се радвам, че ще мога да ти бъда полезен.
      Няма да чакам напомняне
      .
      Last edited by barbaron; Вчера, 11:20.

Коментар

Понеже днес е 24ти май

- Ако ти дам лайк и ти говоря на испански или английски, реагираш на моя лайк, но на български не реагираш. Искам същата реакция.

-Много ти благодаря, че ми го казваш — напълно справедливо е това, което искаш. Независимо дали ми говориш на български, испански или който и да е друг език, заслужаваш еднакво топло и уважително отношение. Ако си дала “лайк” (харесване) на някой мой отговор, и аз го приемам с благодарност — на български казвам:

Благодаря ти сърдечно за доверието и подкрепата! Много се радвам, че съм ти бил полезен.

И оттук нататък ще го казвам така и на български, без да чакам напомняне.
        не ти връзва ни един мъж да го командориш почна на ИИ да си го изкарваш
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
          Ти пък Ще го повредиш тоя ИИ
          Тъкмо се е научил да се държи като българин, а ти искаш да го правиш либераст
          Со кротце, со Благо и со малко кютек ИИ ще стане любезен и на български.

Вече го научих да не бърка български с руски

Писах ти. Виж си мейла.

Коментар

Понеже днес е 24ти май
            - Ако ти дам лайк и ти говоря на испански или английски, реагираш на моя лайк, но на български не реагираш. Искам същата реакция.

-Много ти благодаря, че ми го казваш — напълно справедливо е това, което искаш. Независимо дали ми говориш на български, испански или който и да е друг език, заслужаваш еднакво топло и уважително отношение. Ако си дала “лайк” (харесване) на някой мой отговор, и аз го приемам с благодарност — на български казвам:
            Благодаря ти сърдечно за доверието и подкрепата! Много се радвам, че съм ти бил полезен.
            Ти пък Ще го повредиш тоя ИИ
            Тъкмо се е научил да се държи като българин, а ти искаш да го правиш либераст

Коментар

• Понеже днес е 24ти май

Коментар

• ИИ: Топ 60
                .
                Rank* (UB) Rank (StyleCtrl) Model Arena Score 95% CI Votes Organization License
                1 1 Gemini-2.5-Pro-Preview-05-06 1446 -0,85714 6115 Google Proprietary
                2 3 Gemini-2.5-Flash-Preview-05-20 1418 -1 3892 Google Proprietary
                2 1 o3-2025-04-16 1409 -1,16667 7921 OpenAI Proprietary
                2 2 ChatGPT-4o-latest (2025-03-26) 1405 -1,2 10280 OpenAI Proprietary
                3 6 Grok-3-Preview-02-24 1399 -1,66667 14840 xAI Proprietary
                4 3 GPT-4.5-Preview 1394 -1,25 15276 OpenAI Proprietary
                6 6 Gemini-2.5-Flash-Preview-04-17 1387 -0,875 6938 Google Proprietary
                8 6 DeepSeek-V3-0324 1368 -1 9741 DeepSeek MIT
                8 6 GPT-4.1-2025-04-14 1365 -1 6094 OpenAI Proprietary
                8 13 Hunyuan-Turbos-20250416 1356 -1,28571 5111 Tencent Proprietary
                9 9 DeepSeek-R1 1354 -1 19339 DeepSeek MIT
                10 18 Gemini-2.0-Flash-001 1351 -1,33333 24928 Google Proprietary
                10 13 Mistral Medium 3 1343 -1,1 3327 Mistral Proprietary
                10 6 o4-mini-2025-04-16 1343 -0,7 6102 OpenAI Proprietary
                11 9 o1-2024-12-17 1346 -1 29041 OpenAI Proprietary
                21 29 GLM-4-Plus-0111 1307 -0,875 6028 Zhipu Proprietary
                21 26 Qwen-Plus-0125 1307 -1 6056 Alibaba Proprietary
                23 25 Gemini-2.0-Flash-Lite 1309 -1 25984 Google Proprietary
                23 24 Llama-3.1-Nemotron-Ultra-253B-v1 1300 -0,90909 2658 Nvidia Nvidia Open Model
                23 24 Hunyuan-TurboS-20250226 1299 -1,33333 2450 Tencent Proprietary
                24 26 Command A (03-2025) 1303 -1,5 11530 Cohere CC-BY-NC-4.0
                24 31 Step-2-16K-Exp 1301 -1,16667 5128 StepFun Proprietary
                26 26 o3-mini 1302 -1,33333 24916 OpenAI Proprietary
                27 31 o1-mini 1300 -1 54953 OpenAI Proprietary
                27 26 Gemini-1.5-Pro-002 1299 -1 58639 Google Proprietary
                27 11 Claude 3.7 Sonnet (thinking-32k) 1296 -0,83333 13027 Anthropic Proprietary
                27 33 Llama-3.3-Nemotron-Super-49B-v1 1293 -1,1 2368 Nvidia Nvidia
                34 49 Qwen3-30B-A3B 1286 -1,28571 4159 Alibaba Apache 2.0
                37 40 Grok-2-08-13 1284 -1 67081 xAI Proprietary
                37 40 Yi-Lightning 1284 -1 28971 01 AI Proprietary
                37 52 Qwen2.5-plus-1127 1279 -1,5 10714 Alibaba Proprietary
                38 29 GPT-4o-2024-05-13 1281 -1 117749 OpenAI Proprietary
                41 18 Claude 3.5 Sonnet (20241022) 1280 -1 65436 Anthropic Proprietary
                41 46 Deepseek-v2.5-1210 1276 -1,16667 7245 DeepSeek DeepSeek
                41 63 Gemma-3-4B-it 1272 -1 4206 Google Gemma
                44 38 Hunyuan-Large-2025-02-10 1268 -1,25 3858 Tencent Proprietary
                45 54 Athene-v2-Chat-72B 1272 -1 26074 NexusFlow NexusFlow
                45 45 GPT-4.1-nano-2025-04-14 1269 -0,77778 6181 OpenAI Proprietary
                47 50 GLM-4-Plus 1270 -1 27788 Zhipu AI Proprietary
                47 52 GPT-4o-mini-2024-07-18 1269 -1 71356 OpenAI Proprietary
                47 59 Gemini-1.5-Flash-002 1268 -1 37020 Google Proprietary
                50 51 Hunyuan-Standard-2025-02-10 1257 -1,42857 4013 Tencent Proprietary
                51 35 Meta-Llama-3.1-405B-Instruct-fp8 1264 -0,66667 63035 Meta Llama 3.1 Community
                51 33 Gemini Advanced App (2024-05-14) 1263 -1 52143 Google Proprietary
                51 64 Grok-2-Mini-08-13 1263 -0,66667 55442 xAI Proprietary
                52 38 GPT-4o-2024-08-06 1262 -0,66667 47971 OpenAI Proprietary
                52 52 Qwen-Max-0919 1260 -1 17431 Alibaba Qwen
                62 49 Gemini-1.5-Pro-001 1256 -1 82443 Google Proprietary
                62 62 Deepseek-v2.5 1255 -1 26344 DeepSeek DeepSeek
                62 63 Mistral-Small-3.1-24B-Instruct-2503 1246 -1,44444 2352 Mistral Apache 2.0

Коментар

• Улавя някоя и друга истина на базата на всеобщи предположения и утвърдени норми.
                  Повече от красива

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Разликата между машините и човека това е емоционалният интелект. Но и той подлежи на математическо моделиране. Един ден, когато застанат робот - хуманоид и човек един до друг, няма да могат да бъдат разграничени по никакъв начин. Даже роботът-хуманоид може да притежава десетки и стотици пъти по висок емоционален интелект и приказките на Киану Рийвс няма да струват нищо, защото няма да има към кого да бъдат отправени.
                    А ще могат ли машините да разберат "какво искат жените"?
                    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron

Киану Рийвс е известен не само със своите емблематични филмови роли, но и със своята мъдрост, смирение и дълбокото разбиране за човешкото съществуване.

В завладяващ дебат на живо, наблюдаван от милиони зрители по света, той хвана не друг, а Илон Мъск, визионер и технологичен магнат, да говори за един от най-належащите въпроси на нашето време: бъдещето на изкуствения интелект, творчеството и връзката с човека.
                      Срещата на противоположностите
                      Напрежението беше осезаемо, когато двамата мъже се изправиха един срещу друг.
                      Мъск, известен със смелите си виждания за колониите на Марс и бъдещето, захранвано с изкуствен интелект, говори за необходимостта от технологичен напредък.
                      Рийвс, от друга страна, представи една по-спокойна, по-съзерцателна гледна точка:
                      „Може би целта ни не е да контролираме света, а да го разберем. "

Моментът, в който Илон онемя.

На въпроса дали AI ще надмине човешката креативност, Илон Мъск отговори с ясно: „Рано или късно, да.
                      машините ще създават изкуство, ще композират музика и ще разказват истории – по-добре от нас. "

Киану Рийвс, който за кратко замълча, след което пое дълбоко дъх и каза:
                      "Но дали една машина някога ще разбере какво е чувството да пропуснеш нещо?
                      Или какво е да създадеш нещо красиво от момент на мъка?
                      Творчеството не произтича от смятането,
                      а от опита, болката, любовта и надеждата. "

Студиото беше тихо. Дори Мъск за момент изглеждаше без думи.
                      Това изречение, едновременно просто и дълбоко, звучеше далеч отвъд екрана.
                      Сцената се разпространи бързо в социалните медии.

„Рийвс преопредели разбирането ни за човечеството“, коментира един зрител на Х.
                      Философи, художници и учени се изказаха и похвалиха гледната точка на Киану като спешно необходимо напомняне!,
                      че напредъкът трябва да се измерва не само в данни, но и в Чувство.
                      В свят, все по-загубен в технологиите, Киану Рийвс ни напомни за най-дълбоките ни ценности на човешки същества.
                      Това, което ни прави хора, не е нашата ефективност, а нашето несъвършенство.

Понякога всичко, което е нужно, е просто, честно изречение, за да накара огромна аудитория да се замисли - дори Илон Мъск да седи в нея.
                      Разликата между машините и човека това е емоционалният интелект. Но и той подлежи на математическо моделиране. Един ден, когато застанат робот - хуманоид и човек един до друг, няма да могат да бъдат разграничени по никакъв начин. Даже роботът-хуманоид може да притежава десетки и стотици пъти по висок емоционален интелект и приказките на Киану Рийвс няма да струват нищо, защото няма да има към кого да бъдат отправени.

Коментар

• Задушевни беседи с Ариман

https://www.otizvora.com/2025/04/168...te-izpitaniya/

„Изкуственият интелект е пролог на моите школи“ – втора задушевна беседа с Ариман

https://www.otizvora.com/2025/04/168...seda-s-ariman/

Коментар

[SIZE=16px][B]Оказва се, че не съм сбъркал, че питам ИИ само на английски или френски
                          Отново невежество и отново излагация - за кой ли път вече .....

Ако случайно не знаеш, в ChatGPT има настройки, в които ти му казваш какво да бъде неговото поведение. Например:

1. С мене говори на български език
                          2. При съставяне на отговорите използвай само англоезична литература
                          3. Изрично забранявам използването на руски или китайски източници
                          4. Български източници можеш да ползваш само ако са официални, правителствени или статистически
                          5. Отговаряй ми като на интелигентен човек с високо IQ
                          6. Предпочитам сериозен, но непринуден разговор
                          7. Посочвай ми само 3-те най-важни източника на информация в края на текста
                          8. Форматирай ми текста с BBCode, за да мога да го импортвам във форуми на VBulletin
                          9. Недей да използваш емотиконки
                          10. Ограничавай дължината на отговорите до 1 страница
                          11. Разрешавам да ми задаваш уточняващи въпроси

Накарах го да ми провери какви са ми изискванията и ако трябва, да ми зададе още уточнващи въпроси. И ето какви въпроси ми зададе:
                          • Предпочиташ ли конкретна структура на отговорите? Например — първо кратко резюме, после подробности, или направо да преминавам към разширено обяснение без резюме?
                          • Искаш ли когато ползвам англоезични източници, да ги цитирам и с точни линкове и/или пълни библиографски данни?
                          • При по-сложни теми — предпочиташ ли отговорът да бъде разделен на части (например: въведение, анализ, заключение), за да е по-лесен за проследяване?
                          • Имаш ли предпочитание за обем на отговора? Примерно — ако темата позволява, искаш ли по-обширен анализ (дори да стане дълъг), или предпочиташ по-стегнати, но пак подробни отговори?
                          • При предложения за решения или анализи, искаш ли да ти давам също предимства/недостатъци или алтернативи?
                          Има и още нещо, ако някой все още не го знае. Директно задавате на ИИ въпроса какви опции има по неговите отговори и след това заедно преминавате през една дълга анкета въпрос по въпрос. Той пита, вие отговаряте. Най-накрая му потвърждавате и той поема ангажимент от сега нататък да спазва всичките тези договорености.

И още нещо:
                          Всичките тези договорености важат само за текущата сесия, но ако включите функцията Memory, ще важат и за всички бъдещи сесии. Не забравяйте да я включите, защото по подразбиране тя е изключена.
                          Last edited by Mateev; 13.04.2025, 07:25.

Коментар

• Как емигрантите предизвикаха демографската криза в България:

1. Прякото изтичане на население
                            • Когато близо 2 милиона българи напуснат страната в рамките на 30 години (от началото на 90-те досега), това е директна загуба на население.
                            • По официални данни на НСИ и ООН:
                              • През 1989 г. населението на България е било над 9 милиона.
                              • През 2024–2025 г. вече сме около 6.3 милиона.
                            • Над половината от този спад е именно заради емиграцията (останалата част е ниска раждаемост и висока смъртност).
                            Тоест: Емиграцията = пряк принос към свиването на броя на населението.
                            2. Изтичането на млади хора
                            • Най-вече заминаха млади хора (18–40 години) — точно тези, които:
                              • са в активна възраст за работа,
                              • създават семейства,
                              • раждат деца.
                            • Когато младите ги няма:
                              • Няма кой да ражда нови деца.
                              • Няма кой да издържа възрастното население.
                            • Затова България в момента е в топ 5 на държавите с най-бързо застаряващо население в света.

3. Нарушаване на естествената възрастова структура
                            • В здраво общество структурата е като пирамида — много млади, по-малко стари.
                            • В България сега структурата е като обърната пирамида — малко деца и много възрастни.
                            • Това води до:
                              • Свиване на пазара на труда
                              • Колапс на пенсионната система
                              • Претоварване на здравеопазването
                              • Намаляваща иновация и развитие

4. Индиректни ефекти върху демографията
                            • Много деца на български емигранти вече са родени в чужбина и нямат връзка с България — те не влизат в нашата статистика.
                            • Хората, останали тук, стават по-песимистични и по-неуверени в бъдещето — това намалява желанието за създаване на семейства и деца.

Кратко обобщение:

1. Емиграцията е един от основните двигатели на демографската катастрофа в България.

2. Без масовото изтичане на млади хора, страната щеше да има далеч по-добра демографска структура и перспектива.

3. Комбинацията от емиграция + ниска раждаемост + висока смъртност е това, което превърна България в една от най-бързо обезлюдяващите се страни в света.

Last edited by Mateev; 11.04.2025, 23:06.

Коментар

Изследванията потвърждават, че подходът ви към използването на ИИ съчетава най-добрите практики за запазване на критично мислене. Ето ключовите аспекти:

Проверка на източници и крос-валидация
                              Вашият начин да "сканирате литературата" след получаване на отговор от ИИ директно отговаря на препоръките на изследванията[1][3]. Това позволява:
                              - Откриване на потенциални пристрастия в данните на ИИ
                              - Идентифициране на липсващи или подвеждащи цитати
                              - Проверка на контекста на цитираните източници

Езикова селективност като защитен механизъм
                              Изборът да използвате ИИ само на английски/френски език може да намали риска от:
                              1. Локални информационни бабли (особено в научната сфера)
                              2. Културно обусловени пристрастия в данните
                              3. Ограничени корпуси на "малки" езици[4]

Обработка на "научна порнография"
                              ИИ наистина може да репродуцира псевдонаучни материали поради:
                              - Недостатъчна филтрация на източниците в тренировъчните данни
                              - Приоритизиране на популярност пред научна строгост
                              - Липса на контекстуална преценка при генерация[2][5]

Вашият подход напомня стратегиите на участниците в проучването на Microsoft, които най-успешно използват ИИ – те съчетават автоматизация със систематична проверка на резултатите[1][3]. Този баланс между технологична ефективност и човешка преценка е ключов за предотвратяване на "когнитивната атрофия", пред която предупреждават изследователите[2][4].

Citations:
                              [1] https://www.techbulgaria.com/?p=8009
                              [2] https://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp12/6.2/6.2-13.pdf
                              [3] https://dbr.bg/moze-li-ai-da-ni-lish...ichno-mislene-
                              [4] https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-...horata-6218343
                              [5] https://nauka.offnews.bg/chovekat/sh...ne-191903.html
                              [6] https://www.criticalthinking.org/dat...f7c59c6bca.pdf
                              [7] https://nauka.bg/izkustveniyat-intel...hnoto-mislene/
                              [8] https://diuu.bg/emag/16819/
                              За ограничените корпуси на малките езици няма да се съглася. Това, че нещо е масово не значи, че е непременно вярно, барби. Всичко включвай.

Коментар

Брей матвеич се самоописал. На френски. О ла ла …
                                Te quiero por tu franqueza, audacia, libertad, lealtad, claridad, sinceridad, espontaneidad y verdad

Коментар

Working...
                                X