IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Диалози с ИИ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Така е. Ето една жена предприемачка, която иска да ръководи някого:

https://www.facebook.com/reel/584273531049719
    Дамата е генерирана с изкуствен интелект. Другите - също!
    Само непредубеден ум ще го забележи... предприемачески!

По ръцете се забеляза на-лесно!

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
      Пропусна да му кажеш, че мъж - паун (хвалипръцко) до теб не би търпяла и 24 часа
      Подозирам, че той в домашна среда е доста по-опитомен

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Да . Не заменям днешното състояние на нещата с нещо минало. А и си е тръпка да пуснеш основен иск срещу номер ** от испанския форбс списък. Забавление отвсякъде.

При положение, че социалната и биологичната програма са изпълнени предстоят интересни професионални години. Не заменям нито времето си, нито континента си. Аз съм на точното време и точното място .
        Номер 16 от списъка е сеньор Алберто Палатчи. Ще взема да му драсна един имейл и да го питам за подробности.
        Бъзикам се естествено.Да не се вържеш

Коментар

Има жени предприемачи, има жени пилоти, има жени съдии, лекари и т.н.

Има много малки и средни и големи фирми притежавани и ръководени от жени.
          Така е. Ето една жена предприемачка, която иска да ръководи някого:

https://www.facebook.com/reel/584273531049719
          Last edited by Mateev; Вчера, 19:49.

Коментар

Матвеич, от самото ти раждане и за да просъществуваш нататък една жена е вземала решение след решение. Решавала е дали да клати люлката или да те изхвърли заедно с легена на сметта, дали да ядеш или да не ядеш, дали да спиш или не и т.н.

Ти говориш за управленски решения все едно си дядо Господ. Ти си имаш някакъв твой там модел на семейно “управление”.

Е, имам новина за теб - не навсякъде е точно така разпределено
            Пропусна да му кажеш, че мъж - паун (хвалипръцко) до теб не би търпяла и 24 часа

Коментар

Оставям на Селена като по-умна от теб и мен да ти отговори
              Да . Не заменям днешното състояние на нещата с нещо минало. А и си е тръпка да пуснеш основен иск срещу номер ** от испанския форбс списък. Забавление отвсякъде.

При положение, че социалната и биологичната програма са изпълнени предстоят интересни професионални години. Не заменям нито времето си, нито континента си. Аз съм на точното време и точното място .
              Last edited by Selena2024; Вчера, 19:22.

Коментар

Не само българите, и французите са позакъсняли,
                докато разберат, че и жените имат човешки права
                --------------
                От 13 юли 1965 г. омъжените жени във Франция могат да откриват банкови сметки без съгласието на съпруга си[1][2][3]. Този закон бележи решаваща стъпка във финансовата еманципация на френските жени, като най-накрая им позволява да управляват собствените си финанси без брачното разрешение[4].

Преди тази дата омъжените жени са били считани за непълнолетни по същия начин като децата, поставени под опеката на съпрузите си[4]. Законът от 13 юли 1965 г. слага край на това положение, като разрешава на омъжените жени да :

1. да открият банкова сметка на свое име
                2. да работят без съгласието на съпруга си
                3. Да управляват собственото си имущество
                4. Да подписват чекове

Този законодателен пробив даде възможност на омъжените жени да станат пълноправни клиенти на банките, наравно със самотните жени или вдовиците[2]. То проправя пътя към по-голяма финансова независимост на жените и допринася за развитието на правата на жените във Франция.

Цитати:
                [1] https://www.finance-gestion.com/vox-...re-dun-siecle/
                [2] https://histoire.bnpparibas/temps-fo...et-les-femmes/
                [3] https://www.ladiesbank.fr/lemancipat...reve-histoire/
                [4] https://www.info.gouv.fr/actualite/l...ue-les-enfants
                [5] https://www.ouest-france.fr/ledition...9-7d00b91e2cb0
                [6] https://cercle-actionnaires.bnpparib...s-et-la-banque
                --------------
                Правата на жените във Франция претърпяха значително развитие преди 2000 г., отбелязвайки напредък към равенство, макар и бавен и понякога труден. Тук е представен преглед на основните постижения:

## Граждански и политически права
                Гражданският кодекс от 1804 г. закрепва юридическата недееспособност на жените, като ги поставя под властта на техните съпрузи[1]. С течение на времето обаче е постигнат значителен напредък:
                • - 1907 г.: Омъжените жени получават правото свободно да се разпореждат със заплатата си[1][4].
                • - 1938 г.: Гражданската недееспособност (l'incapacité civile) на жените е премахната[4].
                • - 1944 г.: Жените получават правото да гласуват и да се кандидатират в избори [4].
                • - 1965 г.: Жените могат да работят свободно без разрешението на съпруга си[3].
                ## Образование и работа
                Жените постепенно получават достъп до образованието и света на труда:
                • - 1924 г.: Училищните програми и матурата стават еднакви за момичетата и момчетата[1][4].
                • - 1936 г.: Първата жена е назначена за заместник-министър на външните работи[4].
                ## Репродуктивни и семейни права
                Постигнат е значителен напредък в областта на репродуктивните и семейните права на жените:
                • - 1909 г.: Въвеждане на 8-седмичен отпуск по майчинство без нарушаване на договора[4].
                • - 1920 г.: Жените могат да членуват в профсъюз без разрешението на съпруга си [1].
                • - 1967 г.: Законът "Neuwirth“ разрешава контрацепцията [5].
                • - 1975 г.: Законът "Veil " декриминализира доброволното прекъсване на бременността [5].
                ## Заключение

Въпреки че преди 2000 г. е постигнат значителен напредък, все още не е постигнато пълно равенство между мъжете и жените. Борбата за правата на жените продължи и след тази дата, като бяха приети нови закони и мерки, насочени към намаляване на продължаващото неравенство.

Цитати:
                [1] https://solidaritefemmes.org/connait...ts-des-femmes/
                [2] https://www.scielo.org.mx/scielo.php...32019000301301
                [3] https://www.lumni.fr/article/chronol...mmes-en-france
                [4] https://www.rhone.gouv.fr/Actions-de...FE/Chronologie
                [5] https://www.insee.fr/fr/statistiques...F_FH22-ANX.pdf
                [6] https://fr.wikipedia.org/wiki/Chrono...mmes_en_France
                А испанките тези права ги получават едва след смъртта на Франко през 1975 година. Пълен кошмар.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
                  Дали жените са по-щастливи в наши дни като правят кариера или във времето, когато са били единствено съпруги и майки. ...
                  Оставям на Селена като по-умна от теб и мен да ти отговори

Коментар

То всяко правило си има изключения, така че примери всякакви както за жени, така и за мъже. Разбира се че решения вземат и двата пола, но решенията на жените се ограничават до семейния уют - кое как ще подреди, каква мебел да се вземе, къде да се сложи и т.н. Важните решения жените обаче ги оставят на мъжете - какъв бизнес да се прави, как да се прави, какви коли или апартаменти да се купуват и дори къде и кога да се ходи през отпуската. У дома например може да се скараме, че съм счупил чиния, но копче няма да ми каже, ако си купя кола за 100 000 лв. Тоест има някакво неявно разпределение на отговорностите за вземане на решения, като най-важните такива са оставени в ръцете на мъжа.

Освен решенията има и области, от които жените въобще не се интересуват. Няма да повярвате, но жена ми никога не се е интересувала и не знае какви лични пари имам по банковите си сметки и как ги пилея например за дронове или за интернет пазаруване на всякакви боклуци. Доволна е, че в касата у дома винаги има пари в брой и дотам. Доволна е, че не и държа сметка какво и как харчи, но и тя на мене не ми държи сметка. Не се дразни например, че през ден получавам по куриер нещо купено в интернет и не ме пита какво е и колко струва. Не знае и за фирмените ми дела, пари и сметки. В къщи обаче е въвела строг ред за всичко, и той трябва да се спазва.
                    Матвеич, от самото ти раждане и за да просъществуваш нататък една жена е вземала решение след решение. Решавала е дали да клати люлката или да те изхвърли заедно с легена на сметта, дали да ядеш или да не ядеш, дали да спиш или не и т.н.

Ти говориш за управленски решения все едно си дядо Господ. Ти си имаш някакъв твой там модел на семейно “управление”.

Е, имам новина за теб - не навсякъде е точно така разпределено

Коментар

Селена има късмет, че се е родила след 1944 г.
                      ---------------
                      Правата на жените в България са се развивали постепенно през последните два века. Ето някои ключови моменти в тяхната еволюция:

## Образование
                      През 19-ти век се появяват първите момичешки училища, което бележи началото на промяната в обществените нагласи към образованието на жените[1]. Това е важна стъпка, позволяваща на българките да играят по-активна роля в обществото.

## Политически права
                      - 1879: Първата българска конституция формулира всеобщо избирателно право, но на практика изключва жените[1][2].
                      - 1909: Жените получават право да бъдат избирани в училищните настоятелства, но без право да гласуват[1][2].
                      - 1937: "Жените майки от законен брак" получават право да гласуват в местни избори[1][2].
                      - 1938: Правото на глас в парламентарни избори се разширява за омъжени, разведени или вдовици над 21 години[2].
                      - 1944: Жените в България придобиват пълни избирателни права[2].

## Професионални права
                      - 1898: Закон забранява на омъжените учителки да упражняват професията си[1][2].
                      - 1944: Жените получават право да работят като адвокатки и съдийки[3].

## Борба за равноправие
                      Димитрана Иванова и други активистки водят дългогодишна борба за равни права на жените, включително в образованието, професионалната реализация и политическото участие[3].

Въпреки значителния напредък, постигнат до средата на 20-ти век, борбата за пълно равноправие на жените в България продължава и след това.

Citations:
                      [1] https://voicesofthelaw.eu/%D0%B5%D0%...-%D0%B1%D0%B3/
                      [2] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98...B8%D1%82%D0%B5
                      [3] https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017...la_chastichni/
                      [4] https://www.vechernica.com/post/isto...inizum-chast-1
                      [5] https://bulgarianhistory.org/feminiz...stvo-bulgaria/
                      [6] https://www.bghelsinki.org/bg/themes/prava-na-jenite
                      Дали?Дали жените са по-щастливи в наши дни като правят кариера или във времето, когато са били единствено съпруги и майки. Щото в женската природа е да е такава,а не да упражнява мъжки професии. Не че не се справят,но това не им е присъщо.Специално за правото моите наблюдения са,че жените съдийки и прокурори са много бъзливи(естествено има и изключения)и когато съществува и най-малък шанс делото да завърши с оправдателна присъда го прекратяват,съответно оправдават подсъдимият.За адвокатките няма голямо значение мъж ли е или жена,щото така или иначе от тях нищо не зависи.За 20 години разследване на над 2000 дела не е имало нито веднъж случай адвокат да е повлиял съществено на делото с действията си.Нито веднъж.Включително са се явявали някои от светилата в адвокатурата.
                      Last edited by Vergil1975; Вчера, 18:00.

Коментар

Абсолютно невярно твърдение. Аз цял живот съм жена предприемач извън зоната си на комфорт, която в моя случай би била България.

То всяко правило си има изключения, така че примери всякакви както за жени, така и за мъже. Разбира се че решения вземат и двата пола, но решенията на жените се ограничават до семейния уют - кое как ще подреди, каква мебел да се вземе, къде да се сложи и т.н. Важните решения жените обаче ги оставят на мъжете - какъв бизнес да се прави, как да се прави, какви коли или апартаменти да се купуват и дори къде и кога да се ходи през отпуската. У дома например може да се скараме, че съм счупил чиния, но копче няма да ми каже, ако си купя кола за 100 000 лв. Тоест има някакво неявно разпределение на отговорностите за вземане на решения, като най-важните такива са оставени в ръцете на мъжа.

Освен решенията има и области, от които жените въобще не се интересуват. Няма да повярвате, но жена ми никога не се е интересувала и не знае какви лични пари имам по банковите си сметки и как ги пилея например за дронове или за интернет пазаруване на всякакви боклуци. Доволна е, че в касата у дома винаги има пари в брой и дотам. Доволна е, че не и държа сметка какво и как харчи, но и тя на мене не ми държи сметка. Не се дразни например, че през ден получавам по куриер нещо купено в интернет и не ме пита какво е и колко струва. Не знае и за фирмените ми дела, пари и сметки. В къщи обаче е въвела строг ред за всичко, и той трябва да се спазва.
                        Last edited by Mateev; Вчера, 17:25.

Коментар

3000 м2 ни стигат, за да сме щастливи
                          На тези 3000 м2 (до езеро) в една къща (200 м2) живеем аз и съпругата ни,
                          във втора къща (180 м2) живее синчето, снахата и трите очарователни внучета
                          Третата къща ни служи за барака
                          Всеки ден сме заедно - какво повече му трябва на човек ?
                          Така е и при мене, просто числата са 10-15 пъти по-голями и списъка е 3-4 пъти по-дълъг. Но не това е най-важното. Най-важното е, че един работник дори и да получава голяма заплата, просто харчи по-много пари, купува по-голямо жилище или по-скъпа кола. Тоест 100% от приходите си ги използва за лични цели. При бизнесмените това не е така. При тях само 4-5% от приходите отиват за харчене и за благоустрояване, а останалите 95% се връщат обратно в бизнеса за разширяване на съществуващ или за създаване на нов. Буквално ако се задържат 200-300 хиляди лева по личната ми сметка и започвам да търся къде да ги вложа.

Иначе аз не живея по-богато от тебе. Ям колкото тебе, пия колкото тебе, обличам се с дрехи колкото тебе и дори в джоба си имам пари колкото тебе. В каса и в банка обаче имам по-много, но не мисля къде да ги похарча и как да ги наместя в ново лично имущество, а как да направя нов бизнес, който ще даде нови работни места и ще внася нови данъци в държавата.

Всичко това се нарича финансова свобода. Това означава да не мислиш кое колко струва, и да не си правиш сметка как ще изкараш месеца. Наложил си си някакъв стандарт на живот, но не ти се налага да смяташ пари, за да го поддържаш. И аз наистина не знам кое колко струва. Ако нещо ми потрябва, просто го купувам, спокоен, че парите няма да свършат. Другото е свобода на волята - никой не ме кара да работя и никой не ми казва кой ден е работен, кой е почивен и кога трябва да изляза в годишна отпуска. Тоест работя си когато си поискам, ходя в отпуска когато си поискам, колкото си поискам и където си поискам. Дори и в рамките на денонощиято работя или спя когато си поискам и колкото си поискам. И най-важното - още на 50 годишна възраст аз виртуално се пенсионирах. Стоя си в къщи и участвам минимално в управлението на фирмите, и само чакам дивиденти от тук или от там. Фирмите си вървят, защото си имат кадърни директори, пък и сина ми и той горкия развива нови бизнеси, прави нови фирми или участва в управлението на съществуващите. Все още има енергия и не му е писнало от всичко това.

Та от всичко изписано до момента мога да обобща с една дума - успях през втората половина от живота си да се сдобия със СВОБОДА - финансова и физическа, така че да мога с пълни шепи да греба от удоволствието, че си жив. Изучих деца, сдобих се с внуци, ще оставя на всички голямо наследство и както казваш - какво повече може да иска човек от този живот.

ПП: Отделям много време на форума просто защото го имам това време в излишък ...
                          Щото то и мързела не е приятен (да не знаеш какво да правиш) ..

Коментар

• Селена има късмет, че се е родила след 1944 г.
                            ---------------
                            Правата на жените в България са се развивали постепенно през последните два века. Ето някои ключови моменти в тяхната еволюция:

## Образование
                            През 19-ти век се появяват първите момичешки училища, което бележи началото на промяната в обществените нагласи към образованието на жените[1]. Това е важна стъпка, позволяваща на българките да играят по-активна роля в обществото.

## Политически права
                            - 1879: Първата българска конституция формулира всеобщо избирателно право, но на практика изключва жените[1][2].
                            - 1909: Жените получават право да бъдат избирани в училищните настоятелства, но без право да гласуват[1][2].
                            - 1937: "Жените майки от законен брак" получават право да гласуват в местни избори[1][2].
                            - 1938: Правото на глас в парламентарни избори се разширява за омъжени, разведени или вдовици над 21 години[2].
                            - 1944: Жените в България придобиват пълни избирателни права[2].

## Професионални права
                            - 1898: Закон забранява на омъжените учителки да упражняват професията си[1][2].
                            - 1944: Жените получават право да работят като адвокатки и съдийки[3].

## Борба за равноправие
                            Димитрана Иванова и други активистки водят дългогодишна борба за равни права на жените, включително в образованието, професионалната реализация и политическото участие[3].

Въпреки значителния напредък, постигнат до средата на 20-ти век, борбата за пълно равноправие на жените в България продължава и след това.

Citations:
                            [1] https://voicesofthelaw.eu/%D0%B5%D0%...-%D0%B1%D0%B3/
                            [2] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98...B8%D1%82%D0%B5
                            [3] https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017...la_chastichni/
                            [4] https://www.vechernica.com/post/isto...inizum-chast-1
                            [5] https://bulgarianhistory.org/feminiz...stvo-bulgaria/
                            [6] https://www.bghelsinki.org/bg/themes/prava-na-jenite

Коментар

• Не само българите, и французите са позакъсняли,
                              докато разберат, че и жените имат човешки права
                              --------------
                              От 13 юли 1965 г. омъжените жени във Франция могат да откриват банкови сметки без съгласието на съпруга си[1][2][3]. Този закон бележи решаваща стъпка във финансовата еманципация на френските жени, като най-накрая им позволява да управляват собствените си финанси без брачното разрешение[4].

Преди тази дата омъжените жени са били считани за непълнолетни по същия начин като децата, поставени под опеката на съпрузите си[4]. Законът от 13 юли 1965 г. слага край на това положение, като разрешава на омъжените жени да :

1. да открият банкова сметка на свое име
                              2. да работят без съгласието на съпруга си
                              3. Да управляват собственото си имущество
                              4. Да подписват чекове

Този законодателен пробив даде възможност на омъжените жени да станат пълноправни клиенти на банките, наравно със самотните жени или вдовиците[2]. То проправя пътя към по-голяма финансова независимост на жените и допринася за развитието на правата на жените във Франция.

Цитати:
                              [1] https://www.finance-gestion.com/vox-...re-dun-siecle/
                              [2] https://histoire.bnpparibas/temps-fo...et-les-femmes/
                              [3] https://www.ladiesbank.fr/lemancipat...reve-histoire/
                              [4] https://www.info.gouv.fr/actualite/l...ue-les-enfants
                              [5] https://www.ouest-france.fr/ledition...9-7d00b91e2cb0
                              [6] https://cercle-actionnaires.bnpparib...s-et-la-banque
                              --------------
                              Правата на жените във Франция претърпяха значително развитие преди 2000 г., отбелязвайки напредък към равенство, макар и бавен и понякога труден. Тук е представен преглед на основните постижения:

## Граждански и политически права
                              Гражданският кодекс от 1804 г. закрепва юридическата недееспособност на жените, като ги поставя под властта на техните съпрузи[1]. С течение на времето обаче е постигнат значителен напредък:
                              • - 1907 г.: Омъжените жени получават правото свободно да се разпореждат със заплатата си[1][4].
                              • - 1938 г.: Гражданската недееспособност (l'incapacité civile) на жените е премахната[4].
                              • - 1944 г.: Жените получават правото да гласуват и да се кандидатират в избори [4].
                              • - 1965 г.: Жените могат да работят свободно без разрешението на съпруга си[3].
                              ## Образование и работа
                              Жените постепенно получават достъп до образованието и света на труда:
                              • - 1924 г.: Училищните програми и матурата стават еднакви за момичетата и момчетата[1][4].
                              • - 1936 г.: Първата жена е назначена за заместник-министър на външните работи[4].
                              ## Репродуктивни и семейни права
                              Постигнат е значителен напредък в областта на репродуктивните и семейните права на жените:
                              • - 1909 г.: Въвеждане на 8-седмичен отпуск по майчинство без нарушаване на договора[4].
                              • - 1920 г.: Жените могат да членуват в профсъюз без разрешението на съпруга си [1].
                              • - 1967 г.: Законът "Neuwirth“ разрешава контрацепцията [5].
                              • - 1975 г.: Законът "Veil " декриминализира доброволното прекъсване на бременността [5].
                              ## Заключение

Въпреки че преди 2000 г. е постигнат значителен напредък, все още не е постигнато пълно равенство между мъжете и жените. Борбата за правата на жените продължи и след тази дата, като бяха приети нови закони и мерки, насочени към намаляване на продължаващото неравенство.

Цитати:
                              [1] https://solidaritefemmes.org/connait...ts-des-femmes/
                              [2] https://www.scielo.org.mx/scielo.php...32019000301301
                              [3] https://www.lumni.fr/article/chronol...mmes-en-france
                              [4] https://www.rhone.gouv.fr/Actions-de...FE/Chronologie
                              [5] https://www.insee.fr/fr/statistiques...F_FH22-ANX.pdf
                              [6] https://fr.wikipedia.org/wiki/Chrono...mmes_en_France
                              Last edited by barbaron; Вчера, 16:50.

Коментар

Видях сумите на доходите ти. Видях сумите, които си инвестирал в биткойн. Гледам и хвалбите ти какво си постигнал в живота. И си казвам добре, интелигентен човек е, има успехи, но няма как да не се сравня с тебе и тактично да не си посмисля, че си на светлинни години под мене. При това не говорим само за парите, при които твоите цифри са джобни при мене ... Говорим за ролята, която всеки е заел в този живот. Ти сам си признаваш, че твоята роля е да си работник, най-важният, но все пак работник. Аз обаче съм Изпълнителен Директор или Управител на десетина огранизации. Това е власт, но това е и чувство за отговорност. Ако продукта на твоята дейност е например софтуер, продукта на моята дейност е вземането на решения. Аз произвеждам решения, от които зависи съдбата на хиляди хора. Повярвай - това е много много трудно и много много отговорно. Не го знаеш, защото не си го пробвал.

Способността за вземане на решения в условията на недостиг на информация (тя винаги е недостатъчна) е много важно качество, което малцина го умеят. Повечето хора предпочитат друг да взема решенията вместо тях. Говоря за почти всички жени (вродено им е) и за повечето мъже (страх ги е). А вземането на решения е едно от най-важните качества на един лидер. Носенето на отговорност за тези решения - също. И най-важното - вземането на решение трябва незабавно да бъде последвано от действия по неговото прилагане. Това е смелост и активност. Малко хора го могат това. Повечето ги устройва да са пасивни, да не се главоболят с важни решения и да не носят отговорност, ако нещо се обърка.

Колкото до парите - те не са първопричина, а следствие, ако вземаните решения са били правилни. За пример биткойна - преди 5-6 години аз и ти имахме равни шансове. Аз взех решение да копая, а ти да ползваш нает капацитет. Сега на пика на цената аз взех решение да кеширам, предполагам и ти. При равни начални условия аз сложих в джоба си половин милион лева. Ти колко сложи? Колко сложиха другите хора от темата за биткойн?

Цял живот е така - едни успяват, а други не най-вече поради пасивността си и поради страха да вземат важни решения. А шансовите на всеки един през годините са били равни, нали.
                                Абсолютно невярно твърдение. Аз цял живот съм жена предприемач извън зоната си на комфорт, която в моя случай би била България.

Last edited by Selena2024; Вчера, 16:38.

Коментар

Working...
                                X