IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как инвестираме? - Нашите любими инвестиционни стратегии

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • А какво правиш ако някоя година някое от правилата не пасне с твоята теория продаваш ли?
    При правилото за П/E би трябвало да си изтървал компании като фейсбук и амазон.

    Коментар


    • Останалите пет правила са спомагателни и ще пиша за тях през следващите дни. В разглежданият пример това е ценовото развитие на акцията за последните 10 години:


      А графиката е от този много добър портал за финансова информация:
      http://markets.businessinsider.com/s..._harvest-stock
      Last edited by vgc; 27.03.2018, 17:30.

      Коментар


      • Правило 5:
        При купуването на акции, не трябва да се плаща прекалено висока цена. Този показател е субективен защото при ликвиден пазар текущата цена е справедлива цена - т.е. тя не е нито висока, нито ниска. Все пак за да се ограничи риска от драстичен спад в цената може да се погледне текущият популярен коефициент P/E и той не трябва да е над 20, а за технологичните акции над 30. Заедно с това задължително се поглежда и коефициента цена към средна печалба от акция за последните поне 5 години. Това изгладено средно годишно P/Average(E) е добре да не е повече от 30, а за технологичните повече от 40 като коефициент.


        В нашият пример с Marine Harvest ASA при цена от 157 NOK имам P/E = 18 и изгладеното седемгодишното P/Average(E) = 32 - т.е. момента за покупка никак не е лош.

        Коментар


        • Правило 4:
          Освен че се разраства, компанията генерира печалба за акционерите, а нейното ръководство не се надлъгва с държавата в която оперира - т.е. чинно си плащат всяка година данъците. Перфектната компания би правила всяка година поне 10% нетна печалба спрямо реализираните продажби.


          Поради спецификата на произвежданият продукт, по този показател имаме цикличност при Marine Harvest ASA. За миналата година нетният мажин гони 13%, но това не е така за всички предходни години:
          Marine Harvest Financials: This is the Financials-site for the company Marine Harvest on Markets Insider

          Коментар


          • Правило 3:
            През последните 5 - 7 години бизнесът на компанията се е разраствал равномерно. Примерно през поне 5 от 7 години имаме увеличение на продажбите и едновременно с това средногодишният им темп на нарастване е поне 5%, още по-добре поне 10%, а над 15% е перфектно.


            В случая с норвежците средно годишният темп на нарастване е над 12%, а стойностите по години са: 5.5, -3.5, 23.2, 31.9, 9.5, 17.4 и последно 4.7 процента.

            Коментар


            • Правило 2:
              Компанията е достатъчно голяма - да кажем че нейната балансова стойност е поне един милиард евро и при това не си е позволила висока задлъжнялост - като измерител примерно гледаме съотношението Total Debt / Equity да е под 100%, а за технологичните компании трябва да бъде даже под 50%.


              За Marine Harvest ASA имаме 42 милиарда норвежки крони за балансова стойност, а съотношението общ дълг към екюити по отчета и за 2017-та година е 87%. Това правило за задлъжнялост автоматично изключва банки, застрахователи и т.н. финансово опериращи корпорации. За мен те са съвсем друга тема, а и в общият случай днес ги има, а утре ако държавата не ги подпре ги няма, а пък аз търся компании които няма да са първите кандидати за фалит при следващата финансова криза.
              Last edited by vgc; 27.03.2018, 16:28.

              Коментар


              • Правило 1:
                За последните 5 години, най-добре през последните 7, компанията не е съкръщавала персонал - още по-добре ще е, ако броят на нейните служители се е увеличавал с равномерен темп.


                Персоналът на една от любимите ми норвежки корпорации, която ще използвам за пример на правилата, е нараствал със следният темп за последните 7 години и в момента тя има 13,233 служителя:
                25%, 1%, 67%, 10%, 6%, 2%, 4%

                Това е секцията за инвеститори на компанията:
                http://marineharvest.com/investor/landing-page/
                Last edited by vgc; 27.03.2018, 16:11.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от dinko.dinev.07 Разгледай мнение
                  На мен ми е интересно.
                  - Ще споделя десет условия с които се съобразявам, които не съм ги измислил аз, но ги смятам за важни и освен това са общо достъпни. Преди това да поясня, че зад гърба ни вече е период на десет годишен възход в цените на акциите и ако през този период от време една компания се е представяла финансово зле, то шанса и да прогресира по време на криза според мен клони съвсем към нула. Тези два индекса предполагам, че ще ги познаете и ги показвам за илюстрация на въпросният десетгодишен период:

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение

                    ...а ако ви е интересно мога да опиша моите критери за подбор на акции които според мен значително повишават шанса съответната компания да оцелее през следващите 10-20 години и оттам доходността от притежанието на нейната акция да се приближи статистически до очакваните 8-9 брутни процента годишна доходност (около 4-5% реални):
                    На мен ми е интересно.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      Поздравления за врътката - аз няма как да повярвам там, при положение че си мисля, че познавам фундамента За повечето твои акции съм се замислял, но все ми струват скъпи и си чакам корекцията, пък ако не стане - пари да имаш, акции ще се намерят. Успех с инвестициите!
                      Мерси ! Прав си за фундамента, аз я приемах за изключително рискова позиция и нямах търпение да продам в даден момент, а той взе, че се случи като по поръчка ! Относно другите ми акции в портфейла аз ги събирам от години и повечето съм ги купувал на ниски цени. Иначе си прав, че като че ли за момента са скъпи, но е вярно и другото, че показват отлични резултати, а и са от малкото читави и коректни компании на борсата. Нормално е пазара да отчита и това. Успех и на теб !

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                        Точно така Груйче, Фибанката ми беше последната недивидентна акция в портфейла, която за щастие успях да продам с отлична печалба миналата година. Сега от известно време разчиствам и Албена, защото след сливането с холдинга и те обявиха, че в близките години дивидент няма да има.
                        Поздравления за врътката - аз няма как да повярвам там, при положение че си мисля, че познавам фундамента За повечето твои акции съм се замислял, но все ми струват скъпи и си чакам корекцията, пък ако не стане - пари да имаш, акции ще се намерят. Успех с инвестициите!
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • Относно скритите разходи и защо за личните ви спестявания хич не е добре да се доверявате безрезервно на друг човек/институция, както и защо трябва да се избягват финансовите дериватни инструменти, давам един линк към статия озаглавена "Защо доходността ми от инвестиции е по-ниска от пазарната?":
                          Докато успехът, щастието и личната удовлетвореност трудно могат да се измерят по обективни критерии, то за доходността от нашите инвестиции има ясна скала. През последните две седмици се срещнах с няколко човека, които са постигнали между 3 и 5% годишна доходност от техните вложения, и въпросът им беше защо е толкова ниска и как да я повишат. Тази статия е за тях и за всички вас, които искате да реализирате по-висока възвращаемост от вашите инвестиции през 2018 година.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                            Без да искам да се заяждам, но дивидентна компания и инвестиция във фибанкасъту ми звучи като дървено желязо. Иначе поздравления за Лаченото - на мен дори в момента ми се струва безумно надуто, но пазарът друго казва, а той винаги е прав!
                            Точно така Груйче, Фибанката ми беше последната недивидентна акция в портфейла, която за щастие успях да продам с отлична печалба миналата година. Сега от известно време разчиствам и Албена, защото след сливането с холдинга и те обявиха, че в близките години дивидент няма да има.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение

                              Относно разходите не съм съвсем съгласен, че трябва да се разбира точно така. Макар и да сте прав за процентите, за такса/ разход може да се приеме само директния разход за покупката. Така наречените скрити разходи може да се преценят по отклонението в доходността на ЕТФ-а спрямо неговия бенчмарк. Така че оттам можеш да направиш преценка дали си заслужава инвестицията. Но определено всичко това трябва да се има предвид при инвестицията.
                              Чисто математически не може да се правят изводи за разходи или успеваемост сравнявайки графиките на два финансови инструмента. Като пример ето един много добър ивестиционен симулатор за финансово планиране. Като го пуснете ще получите коренно различно изглеждащи сценарии които обаче от статистическа гледна точка са абсолютно равновероятни, а ако ви е интересно мога да опиша моите критери за подбор на акции които според мен значително повишават шанса съответната компания да оцелее през следващите 10-20 години и оттам доходността от притежанието на нейната акция да се приближи статистически до очакваните 8-9 брутни процента годишна доходност (около 4-5% реални):

                              Коментар


                              • Е, колко да е? Основно - реинвестиции, с малко добавка тук-таме.

                                Напоследък нещо не съм си купувал елмази

                                Портфейлът ми става все по-диверсифициран и наглед - разхвърлян - с десетки компании - но това е нормално, защото:

                                1. е част от стратегията ми.
                                2. Аз съм Императорът.

                                Да.
                                Last edited by Императорът; 26.03.2018, 23:13. Причина: Ъръмчх.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X