IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Все ги мъча преЦи почти всеки ден, а понякога и вечер... и все си мисля, че са свършили парите на идиотите, а те пак се връщат и ми носят още. Но най-големите идиоти са тези които им дават парите.... хе хе хе... Иначе най-обичам да си хапвам бадеми на деска, седя хапвам си и им прибирам стинките по 12 часа на ден...
    Custodite sortem vestram

    Коментар


    • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
      Е то верно че Моцарт е писал музика на 5 г. и краля Гаус е същисал даскала по математика още в началното отделенеие, ама ... де да бяха всички шестокласници така, нале !? Ти търсил ли си да назначиш ентелегентен кадър за бизнеса, а защо всички се оплакват че нема!?!? Пък и казах вече че е лесно и красиво,. Изглежда лесно но може би не много, заради Уловката че има рационална функция, но с решение в цели числа, та те шестокласниците не разграничават ирационално, рационално, реално, просто, естесвтено, цяло, число, другите да не споменаваме,.Някои от тях не успяват да ги разграничат докато станат студенти, а това да анализират грамотно елементарна графика f(n)=2n/(n-2), някои и като студенти не успяват, но да се надяваме са малко Ами направи си такъв експеримент - питай шестокласник дали може да се покрие равнината с петоъгълници!?)) - даже и Стоичков да питаш ще ти каже - че ка да не може!?!), като футболерската топка е на петоъгълници, нале !?!? . А по другия въпрос - нека има нещо и за седмокласниците Пък и да се върнеме към темата - полезна ли е математиката - мне, не е полезна така "со кротце со благо" и без "другото" - всички са шест!!)))
      Сутринта четох темата с първото кафе и не съм схванал добре задачата. По диагоналната прочетох " N ъгълник" и "повърхнина" и реших че си търсил функция на лицето от броя ъгли. Сетих се че наскоро с моя шестокласник вадихме такава функция. Абе с две думи е станало недоразумение за което се извинявам
      Иначе за математиката, аз съм голям фен. Едно от хобитата ми е да решавам главоблъсканици, но също като теб не смятам че може да е полезна при финансите математиката за след четвърти клас. Просто за да съставим там уравнения те трябва да са поне с 1000 неизвестни, зависещи от също толкова неизвестни функции. Например ако търгуваме да кажем акции на Даймлер. Грубо казано трябва да познаваме всеки служител на компанията, както и семействата им. Кой го е ядосла жена му или детето му. На кой му се родило дете или просто превъртял заради някакво събитие и т.н Родители, любовници, приятели също биха могли да повлияят на решенията или действията им. Да беше само това да кажете че е лесна работа да вникнеш много навътре в някаква компания. Да ама ние трябва да знаем всичко и за конкурентите: БМВ, Тесла ,Рено и т.н Айретен че и всеки жител на планетата е потенциална заплаха. Може да измисли телепорта и да ги прати всичките в бюрото за безработни Ами извънземните? Ако вземат че дойдат да ни продават техните по-съвършени автомобили? Това става егати и уравнението. И дори и да го сметна пак със сигурност има и неизвестно което съм пропуснал да добавя, което на практика обезсмисля целият труд от събирането и анализирането на тази информация.
      Та в този смисъл математиката няма как да е полезна директно. Обаче за мен от друга страна математиката е единствената наука, която може да бъде полезна за инвестирането. Математиката те учи да мислиш и анализираш. Дето му викат да събереш 2 и 2. Да вземеш факт, от който да направиш извод за някакво следствия, да видиш че има различни начини за да свършиш дадена работа и т.н. Абе най-малкото поне за мен е забавна а когато се забалвявам добре това сигурно помага да съм по-ефективен в работата Та понеже темата е за математика, мисля че няма да е офтопик да покажа с каква задача за седми клас си блъсках главата допреди малко

      Ако N е цяло число, да се докаже че израза N^5-5N^3+4N се дели на 120
      Last edited by Alonso; 23.10.2017, 23:04.
      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

      Коментар


      • Fisc, разбивай ги бавно и методично, прибери им всичките пари и ела да направим флагмана велик (y)
        Не е препоръка... !!!
        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

        Коментар


        • Между другото са възможни и даже често се срещат и интересни комбинации от 3те метода... Например при големите институционални играчи, информационното предимство, размерът на позицията и пазарната инфраструктура помагат толкова много, че си е почти като cheat, без да има нищо нелегално или мръсно... Например да прерположим, че имаш очакване (а понякога и нужда) да си поне около 30% от изтъргувания обем на даден продукт за деня... Имаш също и страйк цена X, за коята анализът ти показва, че е справедливата стойност за деня... Нека предположим също, че си short като начална позиция. Продуктът започва търговия и цената рязко спада... изтъргуваните обеми са тънки и почти няма никой от ляво. Цената е под X. Ти разбира се си алчен, и знаейки че държиш около 30% от тестето карти, си седиш и си кротуваш отстрани и само гледаш шоуто без много да бързаш. В един момент вече си примамен и слагаш цифра от ляво. Бързо те удрят, и ти слагаш нов номер. Пак си фил, и вече след още 1-2 пъти пазарът почва да се усеща, че има сериозно рамо и лек полек колоната от ляво се пълни, че даже се появява и конкуренция. Обаче без повече подкрепа от големите играчи (т.е ти) бързо се губи инерцията. Ако цената е успяла да отскочи над X, даже може да сложиш един голям сочен номер от дясно, просто така за да покажеш кой-кой е... Настава паника, всички отново разпродават, тогава пак настъпваш бида.... и така до края на мача.
          Особено интересният извод е, че цената очевидно гравитира около X... но всъщност е почти без значение дали X e правилната цифра... даже още повече може би изобщо няма правилен X... но това пак няма значение изобщо. Правилният X Е този който ти си решил... Също интересен извод е, че при 30+% участие е почти невъзможно да не биеш VWAP и т.н... Ако ти е свършил shorta, и цената пак падне, просто минаваш long....
          Ситуацияте е особено тегава ако говорим за пазар с 2-3 големи играча по 20-30% всеки, и множество планктон с 1-5 %... или под.
          Като добавиш примерно разни хеджинг стратегии, където на фонда A риск мениджъра му е казал, че при еди какви си условия, трябва безогледно да се закриват позиции... и става ясна цялата картинка....
          Да ви напомня на някои доста прочути пазари???
          Отново опираме до старата тема... за Кант и дали може да познаваме разни неща... Къде е числото X?
          Custodite sortem vestram

          Коментар


          • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

            Пробвай... може и да видиш /забележиш/.... Ако можеш...
            ...разликата м/у ирония и сарказъм. Ти що ми са смейш, че съм бил прост? 'ми поумнявам 'баси, по %на година...

            Коментар


            • Чак сега ми стана ясно всичко

              СТРАХЪТ ОТ МАТЕМАТИКА ПРИЧИНЯВА ФИЗИЧЕСКА БОЛКА
              от 25 май 2015г.

              Частите от мозъка, които се активират при неподготвени по математика ученици, са същите, които отговарят за физическата болка.
              Феноменът е известен като "страх от математика" и "математическа фобия". Описан е още през 1972 г.
              Учени от Чикагския университет са открили и, че при самото решаване на задачи няма активност в центровете на болка, а преди това - по време на очакването на "страховитото събитие".

              "Страхът от математиката може да бъде признат за действително заболяване, тъй като при него са налице негативни физически и психологически реакции, а това е характерно и за други фобии", обясняват учените.

              Още за: Страхът от математика причинява физическа болка от Framar.bg
              Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
              ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                - Верно ли? Не бях забелязал.
                ...и, ето какво се сетих като игра с думи/ или нещо по-/не/сериозно: "Математическа физика" и/или и/ "физическа математика". Във финанцът, предполагам, основно второто.
                Пробвай... може и да видиш /забележиш/.... Ако можеш...

                Коментар


                • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

                  Ако още не си разбрал/а... Вселената е математика... Психологията..., е на доста по-долните нива...
                  - Верно ли? Не бях забелязал.
                  ...и, ето какво се сетих като игра с думи/ или нещо по-/не/сериозно: "Математическа физика" и/или и/ "физическа математика". Във финанцът, предполагам, основно второто.

                  Коментар


                  • Кълдъръмбей, Мишо, дайте да не бъркаме "въздух", "нищо" и "бъдеще", става ли? Нито въздухът, нито бъдещето са "нищо", имах предвид измамите /"третият начин" според Фискалиста / и паразитирането - корупции и т.н., все гадост.
                    Относно "вечната английска облигация": Не вярвам в чак такива приказки а, дори по някаква причина
                    ​​​​​​ ОК да е решило да плаща, то ще да е за нещо, което съм му предоставил, напр пари или услуга, като да съм мълчал, че принц Ч. е грозник, примерно. Щом баба Беити дава, ще вземам, баси. И с/у 7К, предвид, че ми остава доста по-малко от 70 години, шитвам ти я, що не. ОК утре я го има, я-не, вземаш парите, и бЕгаш. Тъй мисли мойто.
                    Last edited by Pyramid; 23.10.2017, 19:52.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                      .... погасяването на кредит на равни вноски е също едно от уникалните изобретения във финансите.
                      Мдаааа ....

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                        Вярно е. Това е друго ограничение с което трябваше да започна - все пак да е съобразена и с дълижната на човешкия живот. Работоспосбната част от него. Прав си за това. Просто споделих за нашата действителност. Не е паднало от небето, при това време главницата и лихвата започват някак да уеднаквяват тежестта във вноските, т.е,. няклакво соломоновско решение. Но всеки според възможностите разбира се. Направи сметката с примера за 15г и виж дали няма да ти хареса повече ))
                        Знам, че ще ми хареса повече Но, както сам каза, всеки според възможностите...
                        Въобще, погасяването на кредит на равни вноски е също едно от уникалните изобретения във финансите.
                        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение

                          Що си мислиш..., че трябва да се знае нещо за мен или когото и да е...?!? То... и боршош бе на първите страници на БГ форбс... ама... Уроците... учи уроците...!
                          Уроците ще си учи некой твой приятел. Аз мойте съм ги учил и даже съжалявам за изгубеното време за някакви простотии от които няма никаква файда. Нито съм инжинер нито физик,нито математик ,че да ми трябват. темата е за финансовите пазари и икономиката. И аз казвам,че са пълна глупост. Сега ПО-ЯСНО ли се изразих? Ок има няколко математика дето + психология и статистика правят огромни печалби но те се броят на пръстите на едната ръка, но има доста повече от тях коиито са се провали ли.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение

                            Аз не ги знам но психологията за мен е по-полезна от всякаква математика. Отделно тук някакви формули се разискваха и за какво? Има си софтуер пускаш даните и вади резултат
                            Ако още не си разбрал/а... Вселената е математика... Психологията..., е на доста по-долните нива...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                              Кои са тези формулки, че тука никой не иска да ги каже !?
                              Аз не ги знам но психологията за мен е по-полезна от всякаква математика. Отделно тук някакви формули се разискваха и за какво? Има си софтуер пускаш даните и вади резултат

                              Коментар


                              • И викаш аз ще я отиграя....тук явно бая някои хора са се зели насериозно..... като оня в форекс темата kvv дето бил мега играч милионер направил купища пари от форекс. И ти така нали прилагаш две три формулки и чупиш пазара.Само дето май не сме чули за теб ( нищо лично) ама ако си капацитет би трябвало да знаем , да четем по форбс или блумбърг за некой българин направил луди пари
                                Кои са тези формулки, че тука никой не иска да ги каже !?
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                                Коментар

                                Working...
                                X