IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нещо като инструкция, как човек може да започне да инвестира в акции на БФБ-София

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от michaelis10 Разгледай мнение
    ти щом ми задаваш просто такъв въпрос, няма смисъл ..... значи съвсем сте изпращели в Бгто
    Ами, давай обоснови се!!! Защо трябва да забраняваме на офшорки да са акционери в български дружества, собственици на земя? Еле пък публични дружества???

    Ти знаеш ли, колко съм търгувал в щатско с офшорка? Все едно да праскат там глоби на дружества, за това, че съм им акционер

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      И какъв е проблемът?
      ти щом ми задаваш просто такъв въпрос, няма смисъл ..... значи съвсем сте изпращели в Бгто

      Коментар


      • Първоначално изпратено от michaelis10 Разгледай мнение
        И какъв е проблемът?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
          И какъв е проблемът?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от michaelis10 Разгледай мнение
            по-добре създайте нещо като наръчник Как ДА НЕ инвестираме в тая Борса и въобще в тая държава


            Публични дружества с участие на офшорки ще могат да притежават земеделска земя
            Предложението за промени в Закона за пазарите на финансови инструменти предизвика спор в парламента
            http://www.investor.bg/novini-i-anal...-zemia-193834/
            И какъв е проблемът?

            Коментар


            • по-добре създайте нещо като наръчник Как ДА НЕ инвестираме в тая Борса и въобще в тая държава


              Публични дружества с участие на офшорки ще могат да притежават земеделска земя
              Предложението за промени в Закона за пазарите на финансови инструменти предизвика спор в парламента
              http://www.investor.bg/novini-i-anal...-zemia-193834/

              Коментар


              • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                Ами гледай сега, аз не съм инвеститор аз съм трейдър, така че мен сухите отчети не ме интересуват много, по скоро гледам общия фундамент и сантимент на пазара в момента и следя движението на цената. Мнение за дадена акция си изграждам за 5 мин. и пак за толкова го променям. Рядко държа отворена позиция повече от няколко дена. Не знам дали има смисъл да обяснявам какво точно правя, но ще пробвам с няколко думи. Обикновено търся пазар където се наблюдава необичайна активност и има някакво разминаване между общия фундамент и текущата цена. Но има стотици различни вариации и сетъпи. Ползвам автоматични скенери за да намеря потенциални сетъпи. После ги преглеждам "ръчно" един по един.

                Един елементарен пример - Намирам малка неизвестна компания която работи почти на загуба обаче има агресивен маркетинг и цената се е покачила със 200-300% за няколко седмици. В тоя случай ще чакам удобен момент за къса позиция.
                Друг пример - акция без сериозен фундамент която се е движила във тесен диапазон със месеци и изведнъж прави пробив без никакви новини. В тоя случай моментално започвам да купувам и чакам да я раздухат по медиите,( блогове, CNBC bloomberg.....)ако това не се случи в рамките на деня продавам всичко. Ако обаче влезе в медиите продължавам да купувам. и държа между 1-3 дена.
                Също търгувам и IPO-та. Там обаче нещата се малко по сложни......в зависимост от ситуацията. понякога ги скъсявам след първоначалния скок на цената. понякога купувам. зависи.

                А едни от най интересните ( и доходни) моменти са когато има обща пазарна паника по време на бичи пазар. Примерно индексите падат цял ден със над 5% и това повлича много от добрите компании които имат солиден фундамент. В тоя случай следя медиите за видя каква е историята за деня и ако тази история не засяга директно компанията XYZ обаче цената и пада по бързо от индекса, това е идеална възможност за покупка със таргет над цената преди спада.


                Има стотици такива стратегии и комбинации от техника и фундамент, просто няма как да ги опиша в един пост. А почти винаги се действа според ситуацията. Няма универсална стратегия която винаги да работи..
                Браво! Поздравления, че си намерил някаква стратегия която ти подхожда на стила и издържа в дългосрочен план. За мен лично това изисква прекалено много време, ангажимент и отдаденост и е хубаво, че имаш инструментите да го постигнеш. Още веднъж поздравления!

                Ясно е че не всеки може да го прави, това което ти правиш и вероятно затова някои биха те оплюли. Но хора всякакви, стратегии и интереси различни.

                Тъй като темата е за започване на инвестиции на БФБ, ще допълня само, че БФБ точно защото се развива на забавен каданс, е добро място за старт, защото човек ще има повече време да осмисля събитията, да премерва решенията си и т.н. Новините, корпоративните събития и другите влияещи върху цената факти се следят от една шепа хора и то веднъж-дваж дневно. Често се плучават изкривявания, които се компенсират след месеци време. Същото нещо на развитите пазари се прави от хиляди и милиони инвеститори (и компютри ) и нормален начинаещ човек е възможно да попадне в меко казано кофти ситуация. Стратегия buy & hold е добра за начинаещи и в тази връзка БФБ не е чак толкова лошо място за тази стратегия. Поне по мои наблюдения.

                На БФБ се печелят не по-малко пари отколкото на развитите пазари. Но тъй като развитите пазари в момента са апогей, всички погледи (и пари) са хвърлени там. Затова в момента който е на БФБ се смята за пълен лузър от не особено широко скроените хора.
                Но на пазарите има нещо като еквилибриум и в някакъв момент във времето БФБ ще навакса и възнагради търпеливите, които са на buy & hold. В този момент повечето от хората, които търгуват на външите пазари няма да се пренасочат на БФБ, просто защото се невярващи. БФБ ще направи +80% за същото време, за което Щатите ще са на +10%.

                Въпрос е на времеви хоризонт, но за дългосрочно инвестиращите, които не ползват 90% от тези пари за текущо потребление и издръжка на челядта, а за съхранение и постепенно увеличение на семейното имане, времевият хоризонт е lifetime.

                Коментар


                • Като се прави нещо с малко мисъл и точно - все нещо ще стане накрая. А каквото и да стане той живота си върви.
                  Започваш от 20 години да влагаш, до 40г все нещо ще е станало и пускаш юздите - малко да поживееш.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                    Асен, не ми се коментира политика!
                    не ти се коментира политика,ама ти се коментира как да се инвестира?
                    тва малко звучи,като :
                    ще карам от берковица до софия на втора скорост,защото не ми се превключват скорости през петроханския проход.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                      Ами ти каква информация очакваш да получиш?
                      не ми е необходимо да получа никаква информация защото отдавна съм започнал да инвестирам в акции на БФБ

                      темата е:

                      как човек може да започне да инвестира в акции на БФБ-София
                      моето мнение по темата съм го казал

                      ако някой може да помогне със съвети към начинаещи - ОК

                      ако някой няма какво конкретно да напише по темата - знае какво да прави...
                      fuск the bеаr - give me the bееr

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
                        1. в твоя случай времевата рамка може би е по скоро късмет,отколкото умна постъпка,ти как мислиш?па и нямаш промяна в софикса до сега,че да си забогатял.
                        ако не ме лъже паметта в бг няма опции,че да може да печелиш от недвижение.
                        чай са да те питам нещо-нямаш шорт на БФБ,което е небалансирана борса.може би единствената останала таква в света.значи представи си,че един ден се вкара шорта.
                        и по случайност освен такива ентусиясти като теб,има и НЕГАТИВИСТИ като мен.та,искам да те питам,с колко ще падне софикса,ако на мен ми е разрешено да шара къси?ами сколко ще падне софикса,ако на сорос му е разрешено да джитка къси?
                        или един друг разбвой-да речем,че бат ти бойко един ден успее да направи тая държава цивилизована.едно от нещата което ще се промени
                        е това,че частни пенсионни фондове няма да рекетират простолюдието.я да те питам тогава с колко ще падне софикса,ако пенсионните задължителни спестявания отидат в държавата,както е в цивилизованите държави?
                        да те питам,знаеш ли в момента въобще на къде духа вятъра на политическо ниво и до кога рекетьорските пенсионни фондове ще успеят със своето лобиране?
                        а?
                        все пак в европа сме нали?как мислиш,че е възможно бъдещата интеграция със ЕС при наличие на БАНАНОВИ пенсионни закони? мислиш ли,че бг ще влезе един ден в еврозоната и няколко частни пенсионни фонда ще "обслужват" пенсионната система?
                        с колко ще падне софикса,ако бат ти бойко промени пенсионнното осигуряване от на бананова република,към то европейско?
                        аз лично мисля,че доста ще умаловажиш такова събитие,поради простата причина,че не знаеш за далаверите които се въртят зад гърба си с твоите осигуровки.колко балонирани акции на "НАЩЕ ОРА" има,знаеш ли?колко емитиран корпоративен дълг има,който се води само на хартия,но е отдавна в дифолт,без да казват за тва,знаеш ли?


                        2.ми есандпито за тва време е скочило блозо двойно.софикса няма и 10%
                        демек ако за тва време си купил,есендпи вместо софикс,да си направил около 10 ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА!
                        гледаме голите факти.
                        Асен, не ми се коментира политика!

                        Ако вземе да падне Софикса до 300, 200 или 100 ще пълня определени компании от БФБ. Моля се да да падне до такива нива и в същото време да имам парички, за да пълня.
                        Пак ти повтарям - аз не съм от играчите, които правят по хх000%, на мен ми стига 3х депозит.


                        Приемам, че 4 г. са късмет. Колко години според теб не са късмет, а прозорливост?

                        "Демек" ако бях скъсил петролът примерно, щях да изкарам минимум 10 000%. Дай по-сериозно, не хазарт.
                        Last edited by 15%; 29.04.2015, 00:46.
                        Пътека се прави камък по камък!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                          Ами гледай сега, аз не съм инвеститор аз съм трейдър, така че мен сухите отчети не ме интересуват много, по скоро гледам общия фундамент и сантимент на пазара в момента и следя движението на цената. Мнение за дадена акция си изграждам за 5 мин. и пак за толкова го променям. Рядко държа отворена позиция повече от няколко дена. Не знам дали има смисъл да обяснявам какво точно правя, но ще пробвам с няколко думи. Обикновено търся пазар където се наблюдава необичайна активност и има някакво разминаване между общия фундамент и текущата цена. Но има стотици различни вариации и сетъпи. Ползвам автоматични скенери за да намеря потенциални сетъпи. После ги преглеждам "ръчно" един по един.

                          Един елементарен пример - Намирам малка неизвестна компания която работи почти на загуба обаче има агресивен маркетинг и цената се е покачила със 200-300% за няколко седмици. В тоя случай ще чакам удобен момент за къса позиция.
                          Друг пример - акция без сериозен фундамент която се е движила във тесен диапазон със месеци и изведнъж прави пробив без никакви новини. В тоя случай моментално започвам да купувам и чакам да я раздухат по медиите,( блогове, CNBC bloomberg.....)ако това не се случи в рамките на деня продавам всичко. Ако обаче влезе в медиите продължавам да купувам. и държа между 1-3 дена.
                          Също търгувам и IPO-та. Там обаче нещата се малко по сложни......в зависимост от ситуацията. понякога ги скъсявам след първоначалния скок на цената. понякога купувам. зависи.

                          А едни от най интересните ( и доходни) моменти са когато има обща пазарна паника по време на бичи пазар. Примерно индексите падат цял ден със над 5% и това повлича много от добрите компании които имат солиден фундамент. В тоя случай следя медиите за видя каква е историята за деня и ако тази история не засяга директно компанията XYZ обаче цената и пада по бързо от индекса, това е идеална възможност за покупка със таргет над цената преди спада.


                          Има стотици такива стратегии и комбинации от техника и фундамент, просто няма как да ги опиша в един пост. А почти винаги се действа според ситуацията. Няма универсална стратегия която винаги да работи..
                          Аз не съм човек, който иска да държи акциите 1-2 дена. За мен твоята информация за компаниите с които търгуваш е нищожна, спрямо човека от другата страна на сделката, което го превръща в хазарт. Дано да си напипал успешна дългосрочна стратегия, аз лично не съм успял.

                          Успех!
                          Пътека се прави камък по камък!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение
                            до сега разбрахме единствено, че нямаш никаква информация и не знаеш нищо по темата която се дискутира
                            Ами ти каква информация очакваш да получиш? По темата за БФБ си казах мнението. Единствената стратегия която работи тука е Buy an hold. и то за някаква мижава доходност половината идваща от дивиденти. Няма интересни компании, няма ликвидност, няма къси, няма опции.... пълна скука. Просто на тая борсичка не бих сложил повече 2-3к ей така за спорта. И обемите показват че не съм единствения. Докато БФБ е в застой от години, западните борси направиха по 100-200% ръст.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                              ...просто споделям това което знам. Информация, нищо повече.
                              до сега разбрахме единствено, че нямаш никаква информация и не знаеш нищо по темата която се дискутира
                              fuск the bеаr - give me the bееr

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение
                                ясно, разбрах ..................... доста бой си отнесъл от пазара и си пишеш, ей така, малко да си повдигнеш егото

                                от хиляди километри си личи, че сам не си вярваш на написаното, но защо си мислиш, че тези които те четат ще ти повярват?
                                Мойто его от толкоз бой през годините отдавна умря бе... изобщо нямам за цел да доказвам нещо на някого. Още по малко пък ме интересува дали някой ми вярва или не, просто споделям това което знам. Информация, нищо повече.

                                Коментар

                                Working...
                                X