Синът ми пътува от малък в чужбина и някак си от само себе си се научи да борави правилно с парите. Първия път се почувства длъжен да ги изхарчи всичките, сега ми връща почти пълната сума от джобните, които съм му дал. Гледам добре се справя детето, дано и занапред да е така.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как научавате децата си да използват парите?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Вълчо-34 Разгледай мнениеГолема гад си, требе да знаеш с кого ще ходи, лисицата....
Всъщност този прийом е най-добрият, според мен. Даже бих експериментирал един/няколко пъти да разпредели целия бюджет на къщата. Естествено, когато вече е възможно.
Знаеш как е, щото си го изпитал на собствен гръбLast edited by tnm; 13.11.2014, 08:18.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Интересна тема, браво
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеНие с моята 5годишна фръцла още си говорим за активите и пасивите - нямаме дневни, това ще е от 1ви клас, така че темата ще ми е интересна
Колкото до "изкарването" на пари от малките някъде бях чел за пич който решил да не дава пари на детето си за това че е изчистил или изхвърлил боклука(защото преценил че това така или иначе са задължения на малкия), а му "плаща" когато измисли нещо с което да подобри(улесни) живота у дома. Така смята, че стимулира малкия да мисли и да намира решения в ежедневието.
Аз имам колебания в какви случаи тя да има финансово покритие.
Не искам всичко в главата на детето ми да се обръща в пари и материална стойност.
Противник съм на идеята да се плаща за домашни задължения. Мисля, че подобни неща се дискутират и се търси решение за някакво солидарно участие.
Макар че, бих заменила лесно едно почистване на стая, например с разходка или игра. Предпочитам усмивката на детето... Не харесвам издребняване и педантичност.
Пари-джобни на седмична база, по някаква преценка след обсъждане, за един нормален разход за закуска + добавка за уикенда.
Всякакви други пари за у-ще, тренировки, купони, книги, дрехи и т.н. - допълнително.
Обсъжда се. На същия принцип и за чужбина.
Повече от доволна съм от резултата
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение................ Когато излиза вечер с приятели, аз му давам пари. Сумата зависи от това къде и с кого ще ходи.
......................... Напротив, казвал ми е няколко пъти, че добре сме постъпили. Защото приятелите му тепърва получават такава самостоятелност и май "късат синджира".
................................
Всъщност този прийом е най-добрият, според мен. Даже бих експериментирал един/няколко пъти да разпредели целия бюджет на къщата. Естествено, когато вече е възможно.И това ще мине ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Avalaon Разгледай мнениеБюджетирането не върви без ограничения.
Ако определяте седмичен бюджет , определяте ли какво покрива и за какво не бива да се харчи ?
В смисъл 10 лв на ден, примерно, но само за храна и транспорт или може да си позволи и някакво развлечение ?
Ако ги похарчи на третият ден и останалите дни му текат лигите като гледа как обядват останалите - това не е ли негативен резултат ?
Ясно , че след това ще се коригира поведението. Но след разочарование ?
Спестените пари - за какво може да си ги похарчи ? Кой го определя ?
Такива размисли.......
Досега никога не се е оплаквал, че сме му наложили сам да управлява финансите си. Напротив, казвал ми е няколко пъти, че добре сме постъпили. Защото приятелите му тепърва получават такава самостоятелност и май "късат синджира".
Относно спестените пари - синът ми сам поиска да бъдат в сметка и да не може да тегли от тях. Той сам определя какво да си купи - маратонки, кожено яке, смартфон ... беше решил да си купи скутер това лято. Слава Богу - отказа сеПриятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Имам две деца. Момчето е вече мъж и работи, за съжаление не в България. Никак не се справяхме с дневните и джобните, както и да ги наричаме..все не му стигаха и каквото "намереше" го смяташе за свое. Момичето е в 10 клас. Уж има определена сума, но често я надвишава. Освен това е решила, че щом има касова бележка трябва да и я осребрим!
Чл. 11. (1) Размерът на месечните стипендии се определя в границите от 21 до 50 лв. месечно след основно образование.. Обикновено училището ги отпуска от и според бюджета си.
В училището на дъщерята за пълни отличници е 30 лева, а над 5.50 е 28 лева от септември до юли вкл. И доколкото знам се облагат! А социалната е 22 лева. Превеждат се на дебитна карта в избрана от училището банка.
Има и държавна стипендия за талантливи ученици: половин мин. заплата за 12 месеца.За нея има спец. изисквания и се отпускат от общините на много малко ученици.Не е препоръка!
Коментар
-
Бюджетирането не върви без ограничения.
Ако определяте седмичен бюджет , определяте ли какво покрива и за какво не бива да се харчи ?
В смисъл 10 лв на ден, примерно, но само за храна и транспорт или може да си позволи и някакво развлечение ?
Ако ги похарчи на третият ден и останалите дни му текат лигите като гледа как обядват останалите - това не е ли негативен резултат ?
Ясно , че след това ще се коригира поведението. Но след разочарование ?
Спестените пари - за какво може да си ги похарчи ? Кой го определя ?
Такива размисли.......
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеПреди навършване на 16г. детският труд е леко незаконен (с някои изключения), т.е. чедото трябва да е доооста поотраснало Иначе съм съгласен, че се придобива безценен опит.
Впрочем как стои въпросът със стипендиите за успех в наши дни? В началото на демокрацията отличниците вземаха около 1/3 от МРЗ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеЯвно не се изразих правилно! Имах предвид малко по-големите деца Аз също преди да завърша средното работех и винаги си имах пари Даже мисля че ме биваше повече в работата отколкото в ученето
Впрочем как стои въпросът със стипендиите за успех в наши дни? В началото на демокрацията отличниците вземаха около 1/3 от МРЗ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеВсъщност 360 лв. не са много за 12-ти клас, ако сметнем, че само курсовете за университет (математика, езици, хобита), покупката на колело, екскурзии и т.н. лапват доста пари
Даже ще трябва да субсидираш
Как уговаряте допълнителните субсидии?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеТака погледнато, може би. А в 1-ви по левче, не е ли било малко малко???
Иначе за инвестициите, рано му е. Трябва първо да се научи да работи.
Даже ще трябва да субсидираш
Как уговаряте допълнителните субсидии?
Коментар
-
От трети клас е с дебитна карта. Сега е в десети. Зарежда му се сумата за седмицата, негово право е да си ги харчи както той прецени. Рядко му се случва да си прави сандвичи.
Относно работата - вече две години работи през ваканция та. Има са сметка, но
не може да тегли от нея без моя подпис. Само я следи онлайн.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Ние с моята 5годишна фръцла още си говорим за активите и пасивите - нямаме дневни, това ще е от 1ви клас, така че темата ще ми е интересна
Колкото до "изкарването" на пари от малките някъде бях чел за пич който решил да не дава пари на детето си за това че е изчистил или изхвърлил боклука(защото преценил че това така или иначе са задължения на малкия), а му "плаща" когато измисли нещо с което да подобри(улесни) живота у дома. Така смята, че стимулира малкия да мисли и да намира решения в ежедневието.
Коментар
Коментар