IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каква икономическа специалност да уча и в кой университет?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
    За колко работят способните икономисти в България, и колко са те?

Кажи например за Хаяско
    Финансов директор / главен счетоводител в компания с приличен мащаб за БГ е 4-5 хил лева ......
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

А да питам - какво ви е мнението за образованието в Самая Магучая?
      Щото голям плюс е че ще се отебе на хубави русначки.
      Аз имах такава възможност през 2006-та за магистратура в Петроград, ама жена ми отказа категорично

Коментар

Абе ше му кацнеш ти на Доктора...
        Е, има проблясъци трябва да му се признае.

Коментар

А да питам - какво ви е мнението за образованието в Самая Магучая?
          Вярно е
          За икономика унито на Дянков в Москва
          За бизнес - държавния в Петербург CEMS - MIM
          Имам съмнения обаче, че хич не е евтино.

Коментар

• Като цяло това, което аз бих направил на твое място е да запиша някъде на запад (ако имаш пари UK или USA) или примерно дания холандия германия ако нямаш мн пари, Математика или приложна математика. Често в такива програми ще имаш избираеми предмети ако искаш да си специализираш финансово насочени. След това можеш да направиш един мастърс финанси от някое от топ местата в европа и със силен успех и един два стажа няма повече граници за теб директно можеш да постигнеш стандарт на живот на топ световно равнище.
            Custodite sortem vestram

Коментар

• А да питам - какво ви е мнението за образованието в Самая Магучая?

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Това ми хареса. Подкрепям.
                Абе ше му кацнеш ти на Доктора...

Коментар

• виж в унсс има специалност икономика с преподаване на английски - всичко учиш на английски, след втората година при добър успех може да продължиш финанси на английски, като за 230 лева на семестър е добре пък икономиката като следване е лесна и по-добре да се помъчиш на чужд език. естествено някои преподаватели не са добре с езика но пък в чужбина излиза по-скъпичко. аз съм 3ти курс сега и съм доволен при положение че е толкова евтино нямаш кой знае какви очаквания, намирате си пиратски американски учебници и така вече ако ти се ходи навън възможности стотици

Коментар

• Моите впечатления са, че от БГ само от софийския и АУБГ става нещо, и то само след като се направи после и мастърс в чужбина. Но пак просто не си струва да се прецакваш сам. В чужбина перспективите са ти в пъти по-големи и на космополитен мащаб. Не прави решения, за които ще съжаляваш цял живот. И впрочем малко си закъснял за някои места например - по спомен май за UK например.

Друг съвет от мен е каквото и да правиш, гледай да се стремиш към математически насочените неща. Примерно дори и чиста статистика или математика на ниво бакалавър в су, или икономика и математика в аубг. Математиката е универсален език и дори в каспичан да си я учил, ще бъде същата като в Кеймбридж или MIT, поне на ниво бакалавър. Работодателите в белите страни много ценят тези специалности. После правиш един masters в LSE или в USA и ставаш горещ за HR-а навсякъде.
                    Last edited by Fiscalist; 11.04.2014, 22:54.
                    Custodite sortem vestram

Коментар

• В никакъв случай в България. Защо искаш да направиш харакири на заложбите си (каквито и колко да са те - не те познавам)
                      Custodite sortem vestram

Коментар

• Да се учи в България подобно нещо е губи-време. Ако все пак си решил да оставаш тук, местата които предлагат сравнително прилично ниво са СУ, АУБ и 2 специалности от УНСС.
                        Във всеки от първите два университета предлагат само две специалности - бизнес администрация и икономика. И двете стават, стига да знаеш какво искаш. Ако си бизнес ориентиран - БА, ако те влече повече аналитичната част и питанки от сорта какво-защо-как - икономика.

Финанси в УНСС - с въпросителна, не се покрива много с това което се разбира под "финанси" по белия свят, но пък колегите са качествени. Счетоводство - става, нивото е прилично.

Останалите "Икономика на...", МИО и "не знам какво още" са пълна пародия. След време няма да можеш да обясниш на колега завършил нормален университет какво точно си учил. За проба потърси в Гугъл и виж къде по света и дали изобщо се учат подобни специалности на ниво бакалавър.

А, щях да забравя. Най-доброто образование в БГ по икономика (Economics, да не се бърка с бизнес образование) може да се получи в "приложна математика" в СУ, с подходящо подбрани избираеми дисциплини. Това вече наистина е добро.
                        Last edited by lookff; 11.04.2014, 23:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                          Ако ще учиш нещо, хранително вкусовия в Пловдив, все пак сме аграрна страна, произвеждаме зеленчуци, храни и жито. Както знаеш България не произвежда пари, нормалния човек изкарва парите си от държавата , така че най-голямата грешка ще бъде след 5 години да си безработен финансист, работещ на сергия на женския пазар.

Втора възможност: Записва богословската академия, Българиа е христянска страна и винаги ще имаме нужда от свещеници.

Трети шанс: Стани учен и подкрепи БАН, Българиа винаги ще има нужда от наука.

П.П.
                          На мнение съм че трябва да има закон за студентите които завършват в Българиа, и решат да имигрират, трябва да оставят 15 000 евро в държавата, преди да ходят да си вадят хляба по света.
                          Това ми хареса. Подкрепям.

Коментар

• Ако ще учиш нещо, хранително вкусовия в Пловдив, все пак сме аграрна страна, произвеждаме зеленчуци, храни и жито. Както знаеш България не произвежда пари, нормалния човек изкарва парите си от държавата , така че най-голямата грешка ще бъде след 5 години да си безработен финансист, работещ на сергия на женския пазар.

Втора възможност: Записва богословската академия, Българиа е христянска страна и винаги ще имаме нужда от свещеници.

Трети шанс: Стани учен и подкрепи БАН, Българиа винаги ще има нужда от наука.

П.П.
                            На мнение съм че трябва да има закон за студентите които завършват в Българиа, и решат да имигрират, трябва да оставят 15 000 евро в държавата, преди да ходят да си вадят хляба по света.
                            Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                              Разликата между 800 и 6000 е просто количествена. Качествена е разликата между работещия за заплата и работещият на процент или за себе си.
                              Икономист, работещ за заплата ( или поне разчитащ основно на заплатата си) е просто чиновник.
                              Способните икономисти в България не работят за 800 лева, можете да сте сигурна
                              За колко работят способните икономисти в България, и колко са те?

Кажи например за Хаяско

Коментар

Така е. И ако е добър специалист, а и родолюбец, може вместо да работи там за някакви си 5-6000 като начало, да се върне в България и да започне престижна работа за 800 лева.
                                Или да увеличи потенциала на работната сила като се запише в бюрото по труда.
                                Разликата между 800 и 6000 е просто количествена. Качествена е разликата между работещия за заплата и работещият на процент или за себе си.
                                Икономист, работещ за заплата ( или поне разчитащ основно на заплатата си) е просто чиновник.
                                Способните икономисти в България не работят за 800 лева, можете да сте сигурна

Коментар

Working...
                                X