Първоначално изпратено от Факушкa
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Каква икономическа специалност да уча и в кой университет?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеА да питам - какво ви е мнението за образованието в Самая Магучая?
Щото голям плюс е че ще се отебе на хубави русначки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеАбе ше му кацнеш ти на Доктора...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеА да питам - какво ви е мнението за образованието в Самая Магучая?
Щото голям плюс е че ще се отебе на хубави русначки.
За икономика унито на Дянков в Москва
За бизнес - държавния в Петербург CEMS - MIM
Имам съмнения обаче, че хич не е евтино.
Коментар
-
Като цяло това, което аз бих направил на твое място е да запиша някъде на запад (ако имаш пари UK или USA) или примерно дания холандия германия ако нямаш мн пари, Математика или приложна математика. Често в такива програми ще имаш избираеми предмети ако искаш да си специализираш финансово насочени. След това можеш да направиш един мастърс финанси от някое от топ местата в европа и със силен успех и един два стажа няма повече граници за теб директно можеш да постигнеш стандарт на живот на топ световно равнище.Custodite sortem vestram
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеТова ми хареса. Подкрепям.
Коментар
-
виж в унсс има специалност икономика с преподаване на английски - всичко учиш на английски, след втората година при добър успех може да продължиш финанси на английски, като за 230 лева на семестър е добре пък икономиката като следване е лесна и по-добре да се помъчиш на чужд език. естествено някои преподаватели не са добре с езика но пък в чужбина излиза по-скъпичко. аз съм 3ти курс сега и съм доволен при положение че е толкова евтино нямаш кой знае какви очаквания, намирате си пиратски американски учебници и така вече ако ти се ходи навън възможности стотици
Коментар
-
Моите впечатления са, че от БГ само от софийския и АУБГ става нещо, и то само след като се направи после и мастърс в чужбина. Но пак просто не си струва да се прецакваш сам. В чужбина перспективите са ти в пъти по-големи и на космополитен мащаб. Не прави решения, за които ще съжаляваш цял живот. И впрочем малко си закъснял за някои места например - по спомен май за UK например.
Друг съвет от мен е каквото и да правиш, гледай да се стремиш към математически насочените неща. Примерно дори и чиста статистика или математика на ниво бакалавър в су, или икономика и математика в аубг. Математиката е универсален език и дори в каспичан да си я учил, ще бъде същата като в Кеймбридж или MIT, поне на ниво бакалавър. Работодателите в белите страни много ценят тези специалности. После правиш един masters в LSE или в USA и ставаш горещ за HR-а навсякъде.Last edited by Fiscalist; 11.04.2014, 22:54.Custodite sortem vestram
Коментар
-
Да се учи в България подобно нещо е губи-време. Ако все пак си решил да оставаш тук, местата които предлагат сравнително прилично ниво са СУ, АУБ и 2 специалности от УНСС.
Във всеки от първите два университета предлагат само две специалности - бизнес администрация и икономика. И двете стават, стига да знаеш какво искаш. Ако си бизнес ориентиран - БА, ако те влече повече аналитичната част и питанки от сорта какво-защо-как - икономика.
Финанси в УНСС - с въпросителна, не се покрива много с това което се разбира под "финанси" по белия свят, но пък колегите са качествени. Счетоводство - става, нивото е прилично.
Останалите "Икономика на...", МИО и "не знам какво още" са пълна пародия. След време няма да можеш да обясниш на колега завършил нормален университет какво точно си учил. За проба потърси в Гугъл и виж къде по света и дали изобщо се учат подобни специалности на ниво бакалавър.
А, щях да забравя. Най-доброто образование в БГ по икономика (Economics, да не се бърка с бизнес образование) може да се получи в "приложна математика" в СУ, с подходящо подбрани избираеми дисциплини. Това вече наистина е добро.Last edited by lookff; 11.04.2014, 23:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнениеАко ще учиш нещо, хранително вкусовия в Пловдив, все пак сме аграрна страна, произвеждаме зеленчуци, храни и жито. Както знаеш България не произвежда пари, нормалния човек изкарва парите си от държавата , така че най-голямата грешка ще бъде след 5 години да си безработен финансист, работещ на сергия на женския пазар.
Втора възможност: Записва богословската академия, Българиа е христянска страна и винаги ще имаме нужда от свещеници.
Трети шанс: Стани учен и подкрепи БАН, Българиа винаги ще има нужда от наука.
П.П.
На мнение съм че трябва да има закон за студентите които завършват в Българиа, и решат да имигрират, трябва да оставят 15 000 евро в държавата, преди да ходят да си вадят хляба по света.
Коментар
-
Ако ще учиш нещо, хранително вкусовия в Пловдив, все пак сме аграрна страна, произвеждаме зеленчуци, храни и жито. Както знаеш България не произвежда пари, нормалния човек изкарва парите си от държавата , така че най-голямата грешка ще бъде след 5 години да си безработен финансист, работещ на сергия на женския пазар.
Втора възможност: Записва богословската академия, Българиа е христянска страна и винаги ще имаме нужда от свещеници.
Трети шанс: Стани учен и подкрепи БАН, Българиа винаги ще има нужда от наука.
П.П.
На мнение съм че трябва да има закон за студентите които завършват в Българиа, и решат да имигрират, трябва да оставят 15 000 евро в държавата, преди да ходят да си вадят хляба по света.Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Коментар
-
Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнениеРазликата между 800 и 6000 е просто количествена. Качествена е разликата между работещия за заплата и работещият на процент или за себе си.
Икономист, работещ за заплата ( или поне разчитащ основно на заплатата си) е просто чиновник.
Способните икономисти в България не работят за 800 лева, можете да сте сигурна
Кажи например за Хаяско
Коментар
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеТака е. И ако е добър специалист, а и родолюбец, може вместо да работи там за някакви си 5-6000 като начало, да се върне в България и да започне престижна работа за 800 лева.
Или да увеличи потенциала на работната сила като се запише в бюрото по труда.
Икономист, работещ за заплата ( или поне разчитащ основно на заплатата си) е просто чиновник.
Способните икономисти в България не работят за 800 лева, можете да сте сигурна
Коментар
Коментар