IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Основаване на каква фирма? (ООД/АД)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Акционерното дружество е за представителите на едрия капитал, там е необходимо да се прави одит, да се избира между едностепенна система на управление и двустепенна. Направете ООД, може да го трансформирате в АД, когато дейността ви се разрасне.

    Иначе съм се чудил какво точно става с основия/акционерен капитал на АД и ООД, понеже все още не съм имал участие в дружество, нито пък съм създавал. Предполагам, че стой в някаква набирателна/разплащателна сметка самостоятелно, щом може да се увеличава и намалява. Нещо като залог за извършване на дейност?

    Коментар


    • след като не може да работят нема да ги водите на работа само собсвеници на капитала .управител само един за да не се плащат осигуровки на повече

      Коментар


      • най -ефтино е оод. не разбрах какво не може да управлява или да има дял.не e проблем да има дял спред мен. иначе капитала се внася и после като се регистрира дружеството се открива разплащателна сметка и се вкарва там. от там може да си го изтеглите веднага нема нужда да се взимат заеми от банка може за 1-2 седмиц от приятели и роднини това за Ад. ама не виждам зор да е ад . никои нема да ви търси парите на каса. работил съм в НАП 3 години и не си спомням да сме проверили на някой касата.а има счетоводни фатки да се изчисти касата . примерно разходи без докумети се осчетоводчват. те не се признават за данъчни цели ама в случая това не ни касае
        Last edited by nradev; 12.04.2014, 02:42.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Jonnnie458 Разгледай мнение
          Благодаря, длъжник съм ти! Много добре го обясни от дни търся как стои въпроса с парите на дружеството! А запознат ли си дали парите могат отново да се пипат ако дружеството се регистрира с 25% капитал? До 2г или ще се внесат останалите 75% или ще се затвори, то е ясно. Иначе имам 2 изплатени кредита и не е проблем банката да ми даде банков гарант за 50к за което бих се навил, ако така стане.. но 16% лихва, ъпсурт, 20к ни е бюджета.

          п.с ако имаш такъв счетоводител можеш да препоръчаш, мога да му стана клиент, имам няколко в списъка и в момента търся най-обортния че моите в момента са едни..
          Не мисля,че може да случи както с ООД-то. Просто с тези пари се купуват акции и те трябва да постъпят в набирателната сметка.После можете да ги изтеглите на каса и да ги върнете там откъдето сте ги взели,но остава въпроса при одита,че трябва да ги покажете (дори и за 5 мин,само одитора/ревизора да ги види с очите си).
          Избягвам да препоръчвам счетоводители,но моето лично мнение: е избягвайте тези дето ви съветват да криете печалба,да не влизате в ДДС и други врътки - просто точно тези не са в час на нещата и ги е страх да водят нормално счетоводство. Да това е сериозен разход,но нервите и бъдещите разходи,които ще ви спести са безценни.
          Успех!
          Only God Can Judge me...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от emos Разгледай мнение
            Съдружниците сме 5, двама от нас имат фирми ЕООД-та, 3-ма работят в трета фирма като договорите им забраняват да участват в други фирми свързани с IT бранша. E това явно съм го написал аз.Колкото до пъхането на носа ИЗВИНЯВАЙ.Явно съм объркал инвестиция със счетоводноправни врътки

            Всъщност имаш право, подвеждащо съм го написал. Няма написано " не участвайте в еди каква си фирма", а един куп правила относно авторското право, което на практика ти забранява да работиш допълнително. Значи ако си учил и работил над себе си 10г, за да станеш програмист, ако искаш да изкараш допълнително пари като създадеш свой продукт, не може, в свободното си време можеш да бъдеш общ работник или водопроводчик ?! Намираме се в ЕС, не сме поданици на Ким Чен Ир колкото и да им се иска на някои хора. Плюс това писах че никъде не забраняват участие в борд, не разбирам какво те засяга теб?. Като си такъв голям морален съдник иди съди фирмите в алкохолното-производство, не плащат акцизи и държавата губи млн всяка седмица.
            Аман от лентяи и съдници, използвай си времето продуктивно и не ми спами темата с личните си размисли и страсти.
            Last edited by Jonnnie458; 20.03.2014, 20:14.

            Коментар


            • Съдружниците сме 5, двама от нас имат фирми ЕООД-та, 3-ма работят в трета фирма като договорите им забраняват да участват в други фирми свързани с IT бранша. E това явно съм го написал аз.Колкото до пъхането на носа ИЗВИНЯВАЙ.Явно съм объркал инвестиция със счетоводноправни врътки
              За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

              Коментар


              • Ако фирмата е сравнително малка АД-то ще оскъпи воденето на счетоводството. Простете ме ако бъркам, но по памет отчетите на АД трябва да са заверени от Одитор, което си е разход.
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                Коментар


                • Първоначално изпратено от emos Разгледай мнение
                  ти хептен искаш да е.еш гявола във въздуха
                  бих добавил че българина освен да мрази законите, много обича да се пъха носа там дето не му е работа и да си дава съвети които не са му искани
                  Само че ние закони не нарушаваме, в договорите им няма нищо писано за участване в бордове. Все едно като работиш някъде и да ти забранят да си купиш акции на фейсбук, примерно.Ние нямаме никаква вина че работодателя им е параноик, всеки иска да се развива, а сферата на IT в която тяхната фирма работи е коренно различна от тази в която ние сега работим.Да не споменавам че ако имахме нормални банки, щяхме да си теглим кредит с гратисен период и те да си напуснат работата, при обявена 16% лихва нещо ни мина мерака.

                  Първоначално изпратено от mussi Разгледай мнение
                  Собственият капитал (50К) можете да го харчите за всичко!
                  Благодаря, длъжник съм ти! Много добре го обясни от дни търся как стои въпроса с парите на дружеството! А запознат ли си дали парите могат отново да се пипат ако дружеството се регистрира с 25% капитал? До 2г или ще се внесат останалите 75% или ще се затвори, то е ясно. Иначе имам 2 изплатени кредита и не е проблем банката да ми даде банков гарант за 50к за което бих се навил, ако така стане.. но 16% лихва, ъпсурт, 20к ни е бюджета.

                  п.с ако имаш такъв счетоводител можеш да препоръчаш, мога да му стана клиент, имам няколко в списъка и в момента търся най-обортния че моите в момента са едни..
                  Last edited by Jonnnie458; 20.03.2014, 16:54.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Jonnnie458 Разгледай мнение
                    Проблема е че в техният договор пише изрично, че нямат право да участват в други фирми, поради това че могат да използват материалите от тяхната фирма.. един вид кражба на авторски права. В реалността няма нищо такова, защото продукта е от съвсем друг вид, но кой знае утре шефа им може да каже, ето нарушиха договора, искам х % от фирмата щото ми се привиждат наши материали, т.е нарушили са авторското право... а знаем България е страната на неограничените възможности, зависи кой съдия ти е близък.
                    Все пак трябва да го потвърди адвоката, не съм юрист, но и на мен АД ми допадаше най-много.

                    50к в момента нямаме, но и да имаме, ако трябва да стоят като капитал, който не може да се използва разлика няма. Наистина не съм запознат. Някой знае ли със сигурност, може ли да се използват тези пари и за всякакъв разход ли?
                    Ако да, това важи ли за първите 20/25% ако решим така да регистрираме ад-то.Иначе по моята логика хардуера може да мине за активи на дружеството, но рекламната кампания, проучвания и т.н силно ме съмнява.

                    Иначе доверие си имаме с главният съдружник, ще имаме общо 80% (по 40%) от фирмата, приятел ми е от 10+ години и сме работили и по други проекти, за другите сме оставили 20% като не влагат никви пари, идеята беше да сме екип, без алчности и т.н.
                    Въпроса е че искаме да кандидатстваме по европроект, а ако се пишем само 2-мата във фирмата, няма как да вземем цялата нужна техника.Примерно как да вземем професионален дизайнерски таблет, като дизайнера няма да е във фирмата.. а имам познат дето спечели европроект и му бяха на гости през седмица, следяха му всяка стотинка за какво ги харчи, а като беше на казино имаше и въпроси кво правил там.. та така
                    Собственият капитал (50К) можете да го харчите за всичко,за което ще имате разходооправдателен документ - дори и на сексклуб ако отидете и ви издадат фактура сте Ок - това са ваши пари.
                    Ако искате само да ги внесете и после да ги върнете там откъдето сте ги взели (заем от приятели,кредит от банка) - те ще ви стоят на каса,като условието за това е,че при един одит/данъчна ревизия трябва да можете да ги покажете (в кеш,по сметка и др.)
                    Субсидията(след като я отпуснат) вече се харчи само и единствено по предназначение и само за нея могат (и най-вероятно ще го направят) да ви скъсат задниците - там мърдане няма. Е има но до тогава ще са ви ясни нещата как стават - вземете си читав счетоводител - ТОВА Е ОТ ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ !!!
                    Only God Can Judge me...

                    Коментар


                    • Eх,Андрешкоо,Андрешко.Много е гадно като отидеш на лекар примерно и той те покани да отидеш в частния кабинет нищо,че си плащаш осигуровки А?То само привидно има нещо общо.Твоята е .ПОРАСНАШЕ пилци ПОЕБАШЕ КВАЧКИ.Не,че всички останали, включително и аз в тая насрана държава са по различни ама ти хептен искаш да е.еш гявола във въздуха
                      За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mussi Разгледай мнение
                        Другото е в ООД-то тримата да нямат представителни(поне на хартия) функции и да бъдат само като съсобственици.
                        Проблема е че в техният договор пише изрично, че нямат право да участват в други фирми, поради това че могат да използват материалите от тяхната фирма.. един вид кражба на авторски права. В реалността няма нищо такова, защото продукта е от съвсем друг вид, но кой знае утре шефа им може да каже, ето нарушиха договора, искам х % от фирмата щото ми се привиждат наши материали, т.е нарушили са авторското право... а знаем България е страната на неограничените възможности, зависи кой съдия ти е близък.
                        Все пак трябва да го потвърди адвоката, не съм юрист, но и на мен АД ми допадаше най-много.

                        50к в момента нямаме, но и да имаме, ако трябва да стоят като капитал, който не може да се използва разлика няма. Наистина не съм запознат. Някой знае ли със сигурност, може ли да се използват тези пари и за всякакъв разход ли?
                        Ако да, това важи ли за първите 20/25% ако решим така да регистрираме ад-то.Иначе по моята логика хардуера може да мине за активи на дружеството, но рекламната кампания, проучвания и т.н силно ме съмнява.

                        Иначе доверие си имаме с главният съдружник, ще имаме общо 80% (по 40%) от фирмата, приятел ми е от 10+ години и сме работили и по други проекти, за другите сме оставили 20% като не влагат никви пари, идеята беше да сме екип, без алчности и т.н.
                        Въпроса е че искаме да кандидатстваме по европроект, а ако се пишем само 2-мата във фирмата, няма как да вземем цялата нужна техника.Примерно как да вземем професионален дизайнерски таблет, като дизайнера няма да е във фирмата.. а имам познат дето спечели европроект и му бяха на гости през седмица, следяха му всяка стотинка за какво ги харчи, а като беше на казино имаше и въпроси кво правил там.. та така
                        Last edited by Jonnnie458; 20.03.2014, 16:23.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Jonnnie458 Разгледай мнение
                          Здравейте, надявам се тоя раздел да е подходящ за темата.

                          Ние сме малък отбор в IT бранша, работим по един проект дълго време и дойде време да се заемем с юридическата част, но виждам редица проблеми и имам нужда от насоки как да постъпим. Запитал съм адвокат по корпоративно право, но преди да даде становище искам да чуя и други мнения.

                          Съдружниците сме 5, двама от нас имат фирми ЕООД-та, 3-ма работят в трета фирма като договорите им забраняват да участват в други фирми свързани с IT бранша. Първоначалната идея беше 2-та с ЕООД да създадат едно ново ООД и другите 3-ма да се навържат чрез договори подписани в нотариус с всичките клаузи или по-крайният вариант включени в ООД чрез техни близки, всичко беше решено.

                          Обаче след кореспонденция с представители от европейската мрежа за бизнес, разбрахме че може да кандидатстваме по 1-2 програми свързани с иновации и IT през новият програмен прозорец 2014-2020. за целта обаче не трябва да има нищо "скрито-покрито", трябва всички да се регистрираме и всичко да е на масата.. а договорите на 3-мата съдружници не им го позволяват, нито могат да напуснат основната си работа. По проекта работим като екип, всеки безплатно и се работи след работното време по нощите.

                          Големият въпрос е има ли някакъв начин да се избегнат договорите на 3-та? Аз единствено не видях да пише нищо за бордове и затова си мисля че един вариант е чрез АД. И тука идва проблема че не съм особено запознат, знам че за АД се иска капитал от мин 50хил.лв / или се внася първият дял 20/25%, а останалите 80/75% до 2 години. Та този дял 20/25% може ли да се изтегли, както при другите фирми или трябва да стои там наличен, един вид покритие на акциите? Бюджета ни е строго изчислен до стотинка и ако тия 20/25% НЕ могат да се използват и трябва да стоят в банката на дружеството АД-то отпада.. парите са ни за рекламната кампания, сървъри и т.н и няма как да стоят настрани, всяка стотинка е нужна. Благодаря
                          Ако имате 50К си е най-чисто с АД.
                          Другото е в ООД-то тримата да нямат представителни(поне на хартия) функции и да бъдат само като съсобственици.
                          Ако си имате доверие - нека двамата да нправят общо ООД и после, когато (дай Боже) нещата потръгнат да прехърлят съответните дялове.
                          Имайте в предвид,че парите събират - парите разделят хората
                          Only God Can Judge me...

                          Коментар


                          • Основаване на каква фирма? (ООД/АД)

                            Здравейте, надявам се тоя раздел да е подходящ за темата.

                            Ние сме малък отбор в IT бранша, работим по един проект дълго време и дойде време да се заемем с юридическата част, но виждам редица проблеми и имам нужда от насоки как да постъпим. Запитал съм адвокат по корпоративно право, но преди да даде становище искам да чуя и други мнения.

                            Съдружниците сме 5, двама от нас имат фирми ЕООД-та, 3-ма работят в трета фирма като договорите им забраняват да участват в други фирми свързани с IT бранша. Първоначалната идея беше 2-та с ЕООД да създадат едно ново ООД и другите 3-ма да се навържат чрез договори подписани в нотариус с всичките клаузи или по-крайният вариант включени в ООД чрез техни близки, всичко беше решено.

                            Обаче след кореспонденция с представители от европейската мрежа за бизнес, разбрахме че може да кандидатстваме по 1-2 програми свързани с иновации и IT през новият програмен прозорец 2014-2020. за целта обаче не трябва да има нищо "скрито-покрито", трябва всички да се регистрираме и всичко да е на масата.. а договорите на 3-мата съдружници не им го позволяват, нито могат да напуснат основната си работа. По проекта работим като екип, всеки безплатно и се работи след работното време по нощите.

                            Големият въпрос е има ли някакъв начин да се избегнат договорите на 3-та? Аз единствено не видях да пише нищо за бордове и затова си мисля че един вариант е чрез АД. И тука идва проблема че не съм особено запознат, знам че за АД се иска капитал от мин 50хил.лв / или се внася първият дял 20/25%, а останалите 80/75% до 2 години. Та този дял 20/25% може ли да се изтегли, както при другите фирми или трябва да стои там наличен, един вид покритие на акциите? Бюджета ни е строго изчислен до стотинка и ако тия 20/25% НЕ могат да се използват и трябва да стоят в банката на дружеството АД-то отпада.. парите са ни за рекламната кампания, сървъри и т.н и няма как да стоят настрани, всяка стотинка е нужна. Благодаря
                            Last edited by Jonnnie458; 20.03.2014, 15:16.
                          Working...
                          X