IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лични финанси

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
    Ей съвсем изпростя дискусията тука. темата е лични финанси. Кой в какво инвестира, как инвестира, защо инвестира, в какъв хоризонт инвестира, каква му е инвестиционната стратегия, какво ниво на риск е поел и защо.

Аз например ще започна:
    1. Пари на високи лихви в банки - 40%
    2. Акции на БФБ - 14%
    3. Дялови инвестиции в бизнеси - 11%
    4. Недвижими имоти - 35%

Страх ме е да инвестирам на чужди борси, щот не познавам компаниите и трябва да се уча от а и б. Ако имах повече инфо, сигурно щях и там да се включа. Парите ми в банки са на преференциални лихви и са много-по високи отколкото каквато и да доходност да получа в облигации, мъни маркет фондове и т.н.
    Замислял съм се да пренасоча част от кеша към дивидентски акции във фондове - например Шродерс на Карол ама не съм го направил сигурно щот ме е страх.
    През 2009 година (след великия срив на чуждите борси) взех че накарах родителите ми да инвестират сравнително малка сума във фондовете на Уникредит - Пайъниър Фъндс. Следа ги през няколко месеца. Пълна и повсеместна пръчка. Никаква доходност. Дори някои от фондовете са на загуба спрямо първоначалната инвестиция при положение, че световните пазари отчетоха значителни ръстове за периода - дет са вика ако бях инвестирал в Дау за периода щях да си удвоя инвестицията. И затова ме е страх да инвестирам в такива фондове.
    Форекс, комодитис и фючърси са ми прекалено екзотични. Миналата година пробвах платформата на Саксобанк - изключително яка платформа - играх основно CFD на златото щото мислех, че ще пада, за 1 месец направих 250% доходност на демо платформа купувайки късо злато с падеж 1 година при ливъридж 1:20. Ама ми е много екзотично това начинание. Ако хванеш шлифера вместо тренда при тоя ливъридж точно за 5% изменение на ъндърлайнг актива цялото ти имане отива по дяволите, идва марджин кола и си заминаваш.

В бизнес инвестициите ще видим какво ще се получи тази година. Може и да има пълен райт-офф, може и да има нелоша печалба. Аз съм пасивен инвеститор, активния управлява и е всеки ден на пангара, но е инвестирал по-малко от мен, което е справедливо. Много кадърно момче, да видим какво ще се получи.

Недвижимите имоти - ми имам си апартамент дет ще живея в него. Не знам към пасивите ли да го включа, но стойността му от 2010 откак го купих се повиши с едни мижави 11% но във време на криза. Как разбрах ли? Ми в средата на миналата година реших да се пробвам да го продам с цел само да видя колко му е реалната пазарна цена. Дойдоха купувачи, огледи и дойдоха предложения за покупка (не измекярска оценка от независим оценител, а реална пазарна оценка от реални купувачи). Не смятам да го продавам щот много му се радвам на шибания апартамент, кефи ме и ми носи радост.

Айде сега вие сте на ход и по същество !!!
    Айде и аз по същество....
    Аз съм набил 90% в недвижимо без кредити изчистих ги преди време... (апартаменти и земя от които дърпам рента )...част е "спящо",( селска къща и дворно място които не носят дивидент за сега)...другото е кеш 10%(не на депозит) .....общо взето скучновато звучи но пък ми е спокойно....

Коментар

• Първоначално изпратено от Reptil Разгледай мнение
      Аз съм от тези, които стигнаха лимита на заплатата си, бяха доволни, но въпреки това напуснаха и си направиха собствена фирма. И не с цел за повече пари, преди не ми липсваха финанси - имах си за ядене, за почивка, ако реша /е, не в Дубай/, можех да си пийвам по бира с приятели 3-4 пъти в седмицата, и все пак - не всичко винаги опира до ш*баните пари, понякога те са дори не на второ, а може би и не на трето място, а още по-надолу.

Съгласен съм с това, че хората мрънкат, недоволстват, но и сами са си виновни, но в същото време съм съгласен, че просто по едно време вече не си струва. Юздите са ти сложени, ако си добър, бонуса е да не те бият с камшика. Иначе сеното е еднакво и развитие и овкусители няма.
      Хубаво си го написал, аз от две години го отлагам тоз момент но вече съм на прага.Семейство съм го осигурил отдавна с достатъчен пасивен доход на месец,... та не е финансова причината за отлагането. Имал съм и собствен бизнес преди години (който продадох, не е фалирвал) ,... та скачал съм в дълбокото и отново съм готов, въпреки кризата. Явно човек става като овца понякога (визирам себе си) , като си свикне едно и също и като глупав си цикли без да се замисля има ли смисъл да дъниш години след като знаеш че си стигнал възможния предел за попрището...няма.

Коментар

• Ей съвсем изпростя дискусията тука. темата е лични финанси. Кой в какво инвестира, как инвестира, защо инвестира, в какъв хоризонт инвестира, каква му е инвестиционната стратегия, какво ниво на риск е поел и защо.

Аз например ще започна:
        1. Пари на високи лихви в банки - 40%
        2. Акции на БФБ - 14%
        3. Дялови инвестиции в бизнеси - 11%
        4. Недвижими имоти - 35%

Страх ме е да инвестирам на чужди борси, щот не познавам компаниите и трябва да се уча от а и б. Ако имах повече инфо, сигурно щях и там да се включа. Парите ми в банки са на преференциални лихви и са много-по високи отколкото каквато и да доходност да получа в облигации, мъни маркет фондове и т.н.
        Замислял съм се да пренасоча част от кеша към дивидентски акции във фондове - например Шродерс на Карол ама не съм го направил сигурно щот ме е страх.
        През 2009 година (след великия срив на чуждите борси) взех че накарах родителите ми да инвестират сравнително малка сума във фондовете на Уникредит - Пайъниър Фъндс. Следа ги през няколко месеца. Пълна и повсеместна пръчка. Никаква доходност. Дори някои от фондовете са на загуба спрямо първоначалната инвестиция при положение, че световните пазари отчетоха значителни ръстове за периода - дет са вика ако бях инвестирал в Дау за периода щях да си удвоя инвестицията. И затова ме е страх да инвестирам в такива фондове.
        Форекс, комодитис и фючърси са ми прекалено екзотични. Миналата година пробвах платформата на Саксобанк - изключително яка платформа - играх основно CFD на златото щото мислех, че ще пада, за 1 месец направих 250% доходност на демо платформа купувайки късо злато с падеж 1 година при ливъридж 1:20. Ама ми е много екзотично това начинание. Ако хванеш шлифера вместо тренда при тоя ливъридж точно за 5% изменение на ъндърлайнг актива цялото ти имане отива по дяволите, идва марджин кола и си заминаваш.

В бизнес инвестициите ще видим какво ще се получи тази година. Може и да има пълен райт-офф, може и да има нелоша печалба. Аз съм пасивен инвеститор, активния управлява и е всеки ден на пангара, но е инвестирал по-малко от мен, което е справедливо. Много кадърно момче, да видим какво ще се получи.

Недвижимите имоти - ми имам си апартамент дет ще живея в него. Не знам към пасивите ли да го включа, но стойността му от 2010 откак го купих се повиши с едни мижави 11% но във време на криза. Как разбрах ли? Ми в средата на миналата година реших да се пробвам да го продам с цел само да видя колко му е реалната пазарна цена. Дойдоха купувачи, огледи и дойдоха предложения за покупка (не измекярска оценка от независим оценител, а реална пазарна оценка от реални купувачи). Не смятам да го продавам щот много му се радвам на шибания апартамент, кефи ме и ми носи радост.

Айде сега вие сте на ход и по същество !!!
        Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Аз съм от тези, които стигнаха лимита на заплатата си, бяха доволни, но въпреки това напуснаха и си направиха собствена фирма. И не с цел за повече пари, преди не ми липсваха финанси - имах си за ядене, за почивка, ако реша /е, не в Дубай/, можех да си пийвам по бира с приятели 3-4 пъти в седмицата, и все пак - не всичко винаги опира до ш*баните пари, понякога те са дори не на второ, а може би и не на трето място, а още по-надолу.

Съгласен съм с това, че хората мрънкат, недоволстват, но и сами са си виновни, но в същото време съм съгласен, че просто по едно време вече не си струва. Юздите са ти сложени, ако си добър, бонуса е да не те бият с камшика. Иначе сеното е еднакво и развитие и овкусители няма.
          От как излезе Вълка от Уолстрийт, депозит сметките в банките рязко намаляха.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
            Мъ ти май си противоречиш.Та казваш като стигнел 800 никой не му давал повече и трябвало да е луд да се напъва.Ми няма да се напъва а напуска.заминава за Щатите или прави собствена фирма и над него са звездите.Пич аз съм минал по тоя път.Всички ми се присмиваха като напуснах София а родата ме съжаляваше...Десет години по късно нещата се обърнаха и всички обърнаха палачинката.А навремето само жена ми макар и с нежелание ме подкрепи.Ей затова никога няма да ходя по курви щото трябвало да живея че живота бил кратък.Та няма да стане с мрънкане вайкане и като обвиняваме другите за нашия хал.Щом стоиш за 800 кинта значи си некадърник и мързел.Не може друг да ти е виновен или пък международното положение.Няма проблем без решение има неприятни решения.
            Ти май не ме разбираш, не говоря за мен. Аз работя за други това, което правя и за себе си, само че за други хора е по елементарно като изпълнение.Не ми трябва фирма защото не продавам нищо на никой и не купувам нищо от никой. Ако се събудя някой ден и реша да се отдам само на собствените ми желания мога да го направя всяка една сутрин. Но предполагам че ще ми е леко скучно

Коментар

Мъ ти май си противоречиш.Та казваш като стигнел 800 никой не му давал повече и трябвало да е луд да се напъва.Ми няма да се напъва а напуска.заминава за Щатите или прави собствена фирма и над него са звездите.Пич аз съм минал по тоя път.Всички ми се присмиваха като напуснах София а родата ме съжаляваше...Десет години по късно нещата се обърнаха и всички обърнаха палачинката.А навремето само жена ми макар и с нежелание ме подкрепи.Ей затова никога няма да ходя по курви щото трябвало да живея че живота бил кратък.Та няма да стане с мрънкане вайкане и като обвиняваме другите за нашия хал.Щом стоиш за 800 кинта значи си некадърник и мързел.Не може друг да ти е виновен или пък международното положение.Няма проблем без решение има неприятни решения.
              Абе Бат Пеше,като мислим по един и същи начин,що не можем да се разберем понякога бе!!!Ама май тебе отвреме- навреме те избива на някакъв социализъм и тогава ме дразниш!!!Нещата в РБ са точно такива!!!Но има правота и в думите на равновесния!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Аз правя това което мога и ми харесва, правя го и за себе си и за други и не виждам причина да го променям при положение, че тавана са звездите. Дали ще го правя от България или от САЩ е все тая, само където тук са ми приятелите, тук ми е средата и честно казано си живея добре, а нещо като върви добре нямам навик да го променям.

А иначе какъв точно ти е проблема с българския манталитет. Че българите не са мотивирани ли - ами естествено че няма да са мотивирани като не виждат смисъл да се напъват за едно потупване по рамото. за какво му е на някой да се тормози, да влага от себе си в работата си, като най-доброто което може да се надява е потупване по рамото. те българите да не са луди за 800 лева да си трошат нервите и здравето.

Взимаме например заплащане в САЩ - разлика между минималната заплата и средната заплата на най-високо платената професия е към 10 пъти - за средни заплати по професии става дума. http://www.bls.gov/oes/current/oes_nat.htm#00-0000
                като човек лесно може да се надява постепенно да достигне 4-5 пъти повече от началната си заплата. А в България какво е постъпва някой на 500 и евентуално ще стигне 800 и от там нищо. Че той като достигне 800 вече трябва да е луд да се напъва.

Ами може би лудите в България са на привършване.

Коментар

Ти обаче упорито не ми отговаряш на нито един въпрос?Има ли смисъл комуникацията повече?Ми като са калпави нашите началници направи фирма и печели.....Българския манталитет е потресающ.Аз съм умен и кадърен вишист ама оня тъпия фирмаджия и началник ме тормози.Вицове и легенди....в които не вярвам.Проблема не са началниците и политиците проблема сме ние българите
                  Аз правя това което мога и ми харесва, правя го и за себе си и за други и не виждам причина да го променям при положение, че тавана са звездите. Дали ще го правя от България или от САЩ е все тая, само където тук са ми приятелите, тук ми е средата и честно казано си живея добре, а нещо като върви добре нямам навик да го променям.

А иначе какъв точно ти е проблема с българския манталитет. Че българите не са мотивирани ли - ами естествено че няма да са мотивирани като не виждат смисъл да се напъват за едно потупване по рамото. за какво му е на някой да се тормози, да влага от себе си в работата си, като най-доброто което може да се надява е потупване по рамото. те българите да не са луди за 800 лева да си трошат нервите и здравето.

Взимаме например заплащане в САЩ - разлика между минималната заплата и средната заплата на най-високо платената професия е към 10 пъти - за средни заплати по професии става дума. http://www.bls.gov/oes/current/oes_nat.htm#00-0000
                  като човек лесно може да се надява постепенно да достигне 4-5 пъти повече от началната си заплата. А в България какво е постъпва някой на 500 и евентуално ще стигне 800 и от там нищо. Че той като достигне 800 вече трябва да е луд да се напъва.

Ами може би лудите в България са на привършване.

Коментар

От къде да знам - факт е че мениджърите ни са супер зле при положение че изключително нисък процент от български фирми успяват да се разрастнат и в чужбина. А за сметка на това доста нормални българи успяват да си оправят живота в чужбина. Т.е. проблема не е в работната ръка, а в тъпото управление.
                    Ти обаче упорито не ми отговаряш на нито един въпрос?Има ли смисъл комуникацията повече?Ми като са калпави нашите началници направи фирма и печели.....Българския манталитет е потресающ.Аз съм умен и кадърен вишист ама оня тъпия фирмаджия и началник ме тормози.Вицове и легенди....в които не вярвам.Проблема не са началниците и политиците проблема сме ние българите

Коментар

• Първоначално изпратено от emos Разгледай мнение
                      Но ти явно си различния във форума.А между другото.Да Имаш нещо с ЛУПИ?
                      Да аз сън различен щото съм реалист и не вярвам на глупостите които пишете тука.В този форум е пълно с фантазьори които си пишат мечтите и желанията смятайки че това е реалността.С ЛУПИ нямам нищо общо освен че сме фенове на ЦСКА.Така пишехте глупости за фондовете и имотите преди години и се надпреварвахте да се лъжете.А аз бях нещастник сривльо влогар лузър който ако се осмели да влезе в банка го изритвали щото външния му вид предизвиквал охраната.Най агресивните никове отдавна ги няма в този форум а аз съм си тук.И гледам че наивниците и мечтателите нямат свършване.Ето затова ще бъдат обирани.Големи инвеститори голяма работа и всички печелят.А няма ни един пенсионен фонд дето парите на осигурените да са оивече от вноските....А като добавя и факта че повечето са впечатлени от холивудската бичкия Вълка от Уолстрийт....Един пък даже бил ходил там...Много народ има проблеми в нашата страна много...
                      Last edited by Бате Пешо; 07.02.2014, 21:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                        добре де, разбрахме вече твоята идея за влагането в коли
                        по-долу пишеш че 200к нямало къде да вложиш, в горния пост вече си финансова акула и рентиер. последно? щото вече ми се струва че само си онагледяваш мечтите във форума

и тъй като си готин ще те открехна - разработването на бизнес и рентването му е много печалившо и по света и в БГ, но човек трябва да се интересува и гледа по-далеч от носа си. кафене/магазин/ресторант се разработва за 6-12 месеца, след което се отдава бизнеса дългосрочно. пазар - бол. печалби - над 10-15% от стойността на обекта+обзавеждането. за земеделие изобщо да не говорим. проект за 1млн иска самоучастие 300-350к пък ти си карай аудито а ВЕИ парковете виждал ли си скоро - бъди сигурен че собствениците по 24/7 са заети и инфаркт на 40 ги гони
                        Е никъде съм казал, че са ми били излишни тези пари, а че няма да ме събори давайки тази сума.Покупката на акции от Дау Джоунс в никой случай не ме прави акула.Напротив, покупката на дивидентни акции на дау с нарстващ дивидент, а както е при мен вместо дивидента да ми дават нови акции се нарича свръхконсервативно инвестиране, популярно като дивдентна машина.
                        Рентиер пък никъде не съм казвал, че съм и не съм такъв.Просто в България по голяма сума намекнах, че освен в имот трудно се намира къде да се вложи.
                        Благодаря за примерите които ми даваш
                        Но както казах, не съм бизнесмен, не струят от мен идеи за печалби и за това си гледам това от което разбирам.Който иска да работи 24/7 и даже 168/31/365Да е жив и здрав аз съм преценил че няма да мога, даже от многото пътуване и движение съм си докарал вече проблем заради който от седмица съм на легло.

Коментар

Първо става въпрос за десет пъти повече земя.Второ мангалите не крадат щото е сложен ред.Опитаха една година и вече петнайсет не посягат.Трето не пия в селската кръчма камо ли да ходя там с мерцедес или комбайн---Е ти явно си построил кмунизма.Виж как хубаво се връзва със следващото ..А това с ментака дори не смятам да го коментирам.Тук в този форум няма хора които да губят тук всички печелят купуват евтино продават скъпо.Жените им са красавици а любовниците манекенки.Та не очаквам от теб да си различен.В тръпка съм да прочета за грандиозните ти успехи във финансите и любовта докато си плацикаш краката на остров в Пасифика...
                          Но ти явно си различния във форума.А между другото.Да Имаш нещо с ЛУПИ?
                          За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

Как така се оказва че в нашата мила татковина все мекерета и некадърници станали началници а умните и кадърните не?И защо умните и кадърните не си създадат свои фирми и те да са началници и да подобрят стандарта на всички?.
                            От къде да знам - факт е че мениджърите ни са супер зле при положение че изключително нисък процент от български фирми успяват да се разрастнат и в чужбина. А за сметка на това доста нормални българи успяват да си оправят живота в чужбина. Т.е. проблема не е в работната ръка, а в тъпото управление.

Коментар

• Първоначално изпратено от emos
                              Не със мене а между нас.И аз се опитвам да ти кажа,че не ме кефи трактор или комбайн ,още по малко пък подарен.Тоя мерак ме напусна още когато преди години изсекоха десетки декари с орехи в старогъзорско само за да откраднат дървесината..Не е нормално с машина за 200-300 хиляди да мъчиш 20-30 декара и да се чудиш дали мангустите няма да предварят при прибирането.Та не намирам разлика дали ще караш Мерцедес из дупките или ще слезнеш пред селската кръчма от Джон диара и ще удариш между двама пияници два ментака забъркани в съседното мазе.Не, не се броя за богат но не искам и да изглеждам като Флинстоун когато напусна границите на милата родина .Просто това което съм си бил поставил като материално съм го постигнал
                              Първо става въпрос за десет пъти повече земя.Второ мангалите не крадат щото е сложен ред.Опитаха една година и вече петнайсет не посягат.Трето не пия в селската кръчма камо ли да ходя там с мерцедес или комбайн.А това с ментака дори не смятам да го коментирам.Тук в този форум няма хора които да губят тук всички печелят купуват евтино продават скъпо.Жените им са красавици а любовниците манекенки.Та не очаквам от теб да си различен.В тръпка съм да прочета за грандиозните ти успехи във финансите и любовта докато си плацикаш краката на остров в Пасифика...

Коментар

Средното ниво не са мизерници. Това са си нормални хора, които се държат по нормален начин. Но не могат да служат за пример защото са посредствени - както и във всяка друга държава. Разликата между един посредствен човек в България и един посредствен човек в Германия е единствено в доходите и в предпочитания футболен отбор. Като доходите на германеца са по-високи не защото той самия е по-кадърен, а просто защото живее в Германия, която се управлява от по-кадърни хора от нашите мекерета и фирмата в която работи се управлява от по-кадърни хора от нашите назначени меринджей.
                                Честно казано теб не моа те разбера.Питам пак ти към кои си бедните средните богатите посредствените умните?Тоя лаф зле сме щото политиците и началниците ни са мекерета го разказвай на друг не на мен.Как така се оказва че в нашата мила татковина все мекерета и некадърници станали началници а умните и кадърните не?И защо умните и кадърните не си създадат свои фирми и те да са началници и да подобрят стандарта на всички?Не се ли усещаш че тоз мит издиша отсекъде.Те и нашите бездарници интеуектуауци ревяха че Тодор Живков им пречел ама 25г след него не мое да измислят един свестен филм книга или песен....

Коментар

Working...
                                X