IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Видове счетоводни отчети и какви периоди покриват

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
    Хубаво е човек да гледа отчетите...
    ти как си представяш човек който не може да си сметне доходността да вземе да обяснява как се четат отчетите?!??!??!?

    .................. целия зор е да се отчитат кликове в блога
    fuск the bеаr - give me the bееr

    Коментар


    • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
      Хубаво е човек да гледа отчетите, но това не е всичко. Ако беше толкова лесно счетоводителите щяха да са най-печелившите на борсата.

      Борсовата търговия е повече психология и отколкото счетоводство.
      Счетоводител и борса-ама де-де!!!

      Коментар


      • Хубаво е човек да гледа отчетите, но това не е всичко. Ако беше толкова лесно счетоводителите щяха да са най-печелившите на борсата.

        Борсовата търговия е повече психология отколкото счетоводство.

        Коментар


        • Последна част от трилогията ми за финансовите отчети на публичните акционерни дружества. Дал съм конкретен пример с базов анализ на отчета за първото тримесечие на "Софарма Трейдинг":

          Как да четем финансови отчети - част 3

          Всичко в тази последна публикация съм го написал на база непрофесионалния си счетоводен опит. Много е възможно да ползвам неправилна терминология и да имам известни грешни разсъждения. Основната ми цел беше да покажа кое къде се гледа по отчетите, а конкретните анализи и разсъждения всеки може и сам да си ги прави след това.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
            Как да четем финансови отчети - част 2

            За хората, които сме на борсата от доста време, търсенето на финансови отчети е елементарно, но повечето други хора нямат никаква представа къде и как да ги търсят. Затова нагледно съм показал два от възможните варианти как да търсим и намираме отчетите на публично търгуваните акционерни дружества.
            +1. Браво, човече. Похвален е положения труд и желанието за помощ на новаците, respect!

            Коментар


            • Как да четем финансови отчети - част 2

              За хората, които сме на борсата от доста време, търсенето на финансови отчети е елементарно, но повечето други хора нямат никаква представа къде и как да ги търсят. Затова нагледно съм показал два от възможните варианти как да търсим и намираме отчетите на публично търгуваните акционерни дружества.

              Коментар


              • Вдигам темата от прахта!

                Реших да отделя малко време и да систематизирам това, което съм научил от опит за финансовите отчети, и започнха с ето това:

                Как да четем финансови отчети - част 1

                Горе-долу публикацията покрива това, което съм написал и в първия пост по темата, общо взето нищо особено. Идеята ми е в следващите една-две части по съвсем прост начин да обясня най-основните неща по отчетите, без това да се превръща в счетоводен справочник. Само най-основното и най-важното, смелено, сдъвкано и готово за консумация, както се казва!

                Ако някоий има идеи и/или забележки по това, което съм написал, ще се радвам да ги сподели!

                Коментар


                • Баланса показва какво притежаваш, колко пари имат да ти дават и колко пари дължиш. Към даден момент.

                  ОПР то показва какво си изкарал - дори и да не са ти го платили, какви сметки си направил за периода - дори и да не си ги платил и колко си изкарал за теб в крайна сметка - дори и да не си получил парите. Всичко за даден период - март за първите три месеца, юни за първата половин година септември за девет месеца и декември за цялата година

                  Паричните потоци показват какъв кеш е влязал в портфейла ти. Т.е. колко са ти платили за това което си напривил, ти какво си платил за да го направиш, какви кредити си взел и върнал и в какво си инвестирал или продал. За периоди - също като ОПР то.

                  И тези три отчета се връзват много лесно. Това което си изкарал по ОПР, но не са ти платили по Парични потоци ти стои като краткосрочно вземане в баланса - най-грубо. Това което е трябвало да платиш но не си платил като краткосрочно вземане. Дългосрочните кредити които си взел през периода се отразяват в паричните потоци, но водят и до промяна на кредитите в баланса. Кеша ти в баланса трябва да ти е равен на кеша в паричните потоци.

                  Основните неща за гледане са си съвсем логични - колко чиста печалба остава за мен от всеки лев продажби.Като продавам повече по-малко ли изкарвам чиста печалба от лев продажби или не. Като работя и печеля с колко процента ми расте богатството - т.е. собствения капитал и колко ми нарастват активите като цяло.

                  Събирам ли си на време вземанията и плащам ли си навреме задълженията. като продавам повече вземанията ми повече ли растят или остават като процент същите. Колко пъти краткосрочните ми активи са повече от краткосрочните ми дългове. Хубаво е да са повече особено ако няма много вземания.

                  Това което ми дължат повече ли е от това което аз дължа или по-малко. В първия път давам пари на други, във втория работя с парите на другите - второто е по-готино - стига да не става навик - тогава мога да потъна в дългове. Като имам дългове те каква част от чистите ми активи са - т.е. от собствения капитал, дали дълга ми е много повече от това което имам или това което имам е достатъчно да си платя дълговете.

                  За да си платя дълговете стигат ли ми паричните потоци които изкарвам от дейност - т.е. печалба + лихви + амортизации и колко време трябва да изкарвам тези потоци за да си платя дълговете. Или пък може би дълговете ми са покрити само с краткосрочни активи - т.е. кеш, краткосрочни инвестиции и вземания.

                  И за всичко това си има коефициенти които могат да се намерят доста лесно или човек дори сам да си ги смята.

                  Коментар


                  • За консолидацията смятам, че добре си го написал. Забелязал съм, че понякога емитентите, а и някои анализатори волно или неволно подвеждат публиката, като излизат с бомбастични заглавия от рода на "срив в печалбата за м. Юли спрямо м. Юни с ХХ%" или "Увеличение на продажбите с ХХХ% спрямо предходното тримесечие". Трябва много внимателно да се следи какво точно се сравнява. Най-коректно е да се сравняват съпоставими периоди, например "Q1 на 2011 г с Q1 на 2010 г." или приходите от продажби за м. Август 2011 спрямо приходите от продажби спрямо същия месец една година по-рано. Също така се дразня, когато прочета, че печалбата на еди-кой си "скочила" с ХХ% спрямо предходния месец. Това нищо не значи. Пилците се броят наесен. Печалбата се смята към края на годината или ако не поне с натрупване за съответния период съпоставен с друг подобен период.
                    Vanitas vanitatum...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                      ...Който знае повече, нека каже кой отчет какви данни съдържа (само най-общо, няма нужда от счетоводни детайли), дали например отчетът за 3-тото тримесечие обхваща всичко за последните 3 или за последните 9 месеца, дали предходният период за този отчет се води отчетът за 2-рото тримесечие за същата година или за 3-тото тримесечие за предходната година и т.н. и т.н.
                      Всеки отчет обхваща данните с натрупване, от началото на годината до съответния месец, за който се отнася. Т.е. отчетът за доходите (наричан навремето ОПР) за второто тримесечие включва всички приходи, разходи и ФР от 01.01 до 30.06 на съответната година. Същото се отнася и за отчета за паричните потоци. Тези два отчета отразяват текущите промени в приходи, разходи и паричните потоци за периода за който се отнасят. Извличат се от оборотите в оборотната ведомост (за ОПР) и главната книга на предприятието (за ОПП). За разлика от тях счетоводният баланс и отчета за СК представляват "моментна снимка" на предприятието към конкретната крайна дата на съставянето им. Информацията за тях се извлича от крайните салда в оборотната ведомост. Това е накратко.
                      Last edited by Чичо Манчо; 04.02.2014, 00:51.
                      Vanitas vanitatum...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                        ....

                        Който знае повече, нека каже кой отчет какви данни съдържа (само най-общо, няма нужда от счетоводни детайли), дали например отчетът за 3-тото тримесечие обхваща всичко за последните 3 или за последните 9 месеца, дали предходният период за този отчет се води отчетът за 2-рото тримесечие за същата година или за 3-тото тримесечие за предходната година и т.н. и т.н.
                        ами ако приемем че финансовият отчет се състои основно от Баланс, Отчет за Дохода и Отчет за Паричните Потоци, то баланса показва в такъв вид нещата, че обхваща и предходните периоди на годината(затова се сравнява с числата от годишният отчет), а отчета за дохода и паричните потоци показва, какво се е случило за конкретното тримесечие сравнено със съответното тримесечие на предходната година.
                        Скоро гледах един отчет дето имаше и трета графа - с натрупване за частта доход и парични потоци.
                        “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                        Коментар


                        • Видове счетоводни отчети и какви периоди покриват

                          Мисля, че за начинаещите (а и не само) ще е много полезно да знаят какви видове отчети публикуват компаниите, които се търгуват на борсата, какви периоди покриват тези отчети, кога са крайните срокове за публикуването на тези отчети и когато се каже "увеличение на печалбата с XXX% спрямо предходния период" какъв е този предходен период.

                          Тъй като по професия съм софтуерен инженер и не искам да се излагам с незнанието си, ще напиша само това, което знам със сигурност. Или поне мисля, че го знам със сигурност.

                          Счетоводните отчети са консолидирани и неконсолидирани.

                          Неконсолидиран отчет - обхващат само едно конкретно АД. Такива отчети се публикуват в края на април, юли, октомври и януари и обхващат предходното тримесечие, т.е. периодът януари, февруари, март ще бъде покрит в неконсолидирания отчет, който се публикува през април.

                          Консолидиран отчет - обхващат едно конкретно АД, както и всички дъщерни фирми на това конкретно АД. Такива отчети се публикуват един месец след неконсолидираните отчети, т.е. в края на май, август, ноември и февруари.

                          Който знае повече, нека каже кой отчет какви данни съдържа (само най-общо, няма нужда от счетоводни детайли), дали например отчетът за 3-тото тримесечие обхваща всичко за последните 3 или за последните 9 месеца, дали предходният период за този отчет се води отчетът за 2-рото тримесечие за същата година или за 3-тото тримесечие за предходната година и т.н. и т.н.
                          Last edited by ivandavidov; 30.01.2014, 10:43.
                        Working...
                        X