If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Зад.: За дружество "Самко" знете следното: собственият му капитал е 600 000лв; фирмата очаква да реализира печалба от 130 000лв; коефициентът на изплащане на дружеството е 0,7; изискуемата възвръщаемост за акциите е 20%. Броят на обикновените акции на АД е 7500.
Изчислете:
1 възвръщаемостта на собствения капитал
2 темпа на нарастване на дивидента
3 теоритичната стоиност на акциите
4 бихте ли продали акции, ако текущата им пазарна цена е 80лв?
Е не така шЪуплашиш човека.ШЪ вземи да сЪ стресира.Ами Теоретична електротехника Преходни процеси в ЕСС.Боже Боже дай ми търпение да устискам на този мързел и тъпащина.Да ме прощава този младеж ама този курник наречен университет просто требе се закрие.
мани, мани аз ще се уплаша май......
че такива и подобни все началници искат да стават кат земат тапията
Здравейте. Имам нужда от малко помощ по финанси. Ако някой успее да реши тези 2 задачки ще съм му много благодарен.
Задача 1.
Финансова къща "Х" ви предлага да замените притежаваните от вас 220 бр. дисконтни облигации с номинална стойност 200 лв. и срок на падежа 4г. за 260 бр. купонни облигации с номинал 100 лв., годишен купонен процент 12% и срок до падежа 5г. Купоните се плащат полугодишно. Каква сума ще искате да ви се доплати при условие, че алтернативната норма на възвращаемост е 13% и за двата типа облигации?
Задача 2.
Предприемач планира да започне собствен бизнес свързан с производството на сладкарски изделия. За целта е предвидил, че трябва да си закупи оборудване, което днес има стойност от 90000 лв. като се очаква цената му да се покачва всяка година с 4%. Поради липсата на нужните средства предприемача е решил да спестява 3 години преди да осъществи своя проект. Каква сума трябва да вложи днес на годишен депозит с 8% лихва, за да може да осъществи проекта си след 3 години?
Благодаря ви предварително
По първа зад знаеш ли какво е дисконтни и купонни облигации? Не че купонните не могат да се продават с дискаунт Но тук имаме идеален случай
Смятай си ти по бабешката, да го разбереш, а после търси формули.
След 4 години колко кинта ще ти платят за дисконтните? И ги държиш още 1 година на 13% това е равно на ???
При купонните смяташ колко ти е купона по номинал на всяко шестмесечие и всеки получен купон го хакаш в банката пак на 13%.
Накрая ще получиш две различни цифри, което е бъдещата стойност на разликата.
Намираш настоящата стойност при 13%.
Втората задача се свежда до PV и FV
Колко ще са 90 000 след три години при сложна лихва 4% - = Х
Колко кинта трябва да нахакам в банката при 8% за да имам след 3 години Х лева
Приятелю, що не си размърдаш мозъчето бе мързел такъв
Знаеш ли, че във втори курс съм се бъхтал сам самичък над непонятни за теб нещица като: кинематика, динамика, съпромат и т.н.
и нямаше нет и учебниците бяха кът, но се понаучихме малко от малко да мислим , а икиномиката в сравнение с горните предмети си направо "пей сърце"
Е не така шЪуплашиш човека.ШЪ вземи да сЪ стресира.Ами Теоретична електротехника Преходни процеси в ЕСС.Боже Боже дай ми търпение да устискам на този мързел и тъпащина.Да ме прощава този младеж ама този курник наречен университет просто требе се закрие.
Малиииии ...., много е паднало нивото на ВИНС-а.
Нали знаеш, че това беше старото има на ИУ-Варна: ВИНС (Виш Институт за Народно Стопанство), обаче реално си беше: Влизаш Излизаш за Нищо не Ставаш.
За съжаление и аз го завърших това заведение преди десетина години, ами реално само заради дипломата, иначе знания никакви.
Икономическия във Варна (2-ри курс), но предполагам че нивото е ниско тъй като за първи път го имаме този предмет. По-скоро за теб е ниско, мен ми е тъмна Индия...
Приятелю, що не си размърдаш мозъчето бе мързел такъв
Знаеш ли, че във втори курс съм се бъхтал сам самичък над непонятни за теб нещица като: кинематика, динамика, съпромат и т.н.
и нямаше нет и учебниците бяха кът, но се понаучихме малко от малко да мислим , а икиномиката в сравнение с горните предмети си направо "пей сърце"
Хаххахаахххахахахаххаахха.. по едно време леко се разплаках, като се сетих, че и аз ще имам деца.. ма докато станат на години за университет то сигурно няма да я има тая държава и се успокоих..
Икономическия във Варна (2-ри курс), но предполагам че нивото е ниско тъй като за първи път го имаме този предмет. По-скоро за теб е ниско, мен ми е тъмна Индия...
Задача 1: Трябва да се поискат за начало на преговорите около 10 хил.лв. за тази замяна. Целта на преговорите е всяка сума над 5 хил.лв., би свършила работа. Идеалният вариант е сума около 7-8 хил.лв.
Задача 2: Ами поне 80,363.89лв. Обаче и повече да са парите няма проблем.
П.П. Надявам се това да са задачи от икономически техникум, а не от университет.
Задача 1: Не се връзвайте на финансова къща Х, за да предлага замяна, има някаква причина. Преди да се смята каквото и да било, трябва да се проверят купонните облигации, кой е емитента и какви са рисковете.
Задача 2: Каква е степента на свобода за процентите на показване на цената на оборудването и за лихвата по депозита? Реално,винаги трябва да има резерв върху сумата, ако нещо се промени.
Здравейте. Имам нужда от малко помощ по финанси. Ако някой успее да реши тези 2 задачки ще съм му много благодарен.
Задача 1.
Финансова къща "Х" ви предлага да замените притежаваните от вас 220 бр. дисконтни облигации с номинална стойност 200 лв. и срок на падежа 4г. за 260 бр. купонни облигации с номинал 100 лв., годишен купонен процент 12% и срок до падежа 5г. Купоните се плащат полугодишно. Каква сума ще искате да ви се доплати при условие, че алтернативната норма на възвращаемост е 13% и за двата типа облигации?
Задача 2.
Предприемач планира да започне собствен бизнес свързан с производството на сладкарски изделия. За целта е предвидил, че трябва да си закупи оборудване, което днес има стойност от 90000 лв. като се очаква цената му да се покачва всяка година с 4%. Поради липсата на нужните средства предприемача е решил да спестява 3 години преди да осъществи своя проект. Каква сума трябва да вложи днес на годишен депозит с 8% лихва, за да може да осъществи проекта си след 3 години?
Благодаря ви предварително
Просто е, каква помощ толкова!
Изчисли цената на двете облигации и разликата трябва да е доплащането.
А за втората, изчисли каква сума ще ти трябва след три години и я дисконтирая с 8% за период от три години и ще поличиш сумата за депозита.
Коментар