IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ по финанси

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• е направи си труда да напишеш, какво ти смяташ и какво не ти се получава или не е
    ясно
    така на готово някой да ги сметне какъв е смисълът?
    “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Моля ако някой може да помогне!

Зад.: За дружество "Самко" знете следното: собственият му капитал е 600 000лв; фирмата очаква да реализира печалба от 130 000лв; коефициентът на изплащане на дружеството е 0,7; изискуемата възвръщаемост за акциите е 20%. Броят на обикновените акции на АД е 7500.

Изчислете:
      1 възвръщаемостта на собствения капитал
      2 темпа на нарастване на дивидента
      3 теоритичната стоиност на акциите
      4 бихте ли продали акции, ако текущата им пазарна цена е 80лв?

Коментар

• тука да не е занималня а?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Е не така шЪуплашиш човека.ШЪ вземи да сЪ стресира.Ами Теоретична електротехника Преходни процеси в ЕСС.Боже Боже дай ми търпение да устискам на този мързел и тъпащина.Да ме прощава този младеж ама този курник наречен университет просто требе се закрие.
          мани, мани аз ще се уплаша май......
          че такива и подобни все началници искат да стават кат земат тапията

и даже стават и те поставят задачите
          Last edited by pavlin; 14.10.2013, 22:32.
          Нищо не препоръчвам на никого, нали всеки си има глава над рамената.

Коментар

• Умен Мамун..!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от fenk0 Разгледай мнение
              Здравейте. Имам нужда от малко помощ по финанси. Ако някой успее да реши тези 2 задачки ще съм му много благодарен.

Задача 1.

Финансова къща "Х" ви предлага да замените притежаваните от вас 220 бр. дисконтни облигации с номинална стойност 200 лв. и срок на падежа 4г. за 260 бр. купонни облигации с номинал 100 лв., годишен купонен процент 12% и срок до падежа 5г. Купоните се плащат полугодишно. Каква сума ще искате да ви се доплати при условие, че алтернативната норма на възвращаемост е 13% и за двата типа облигации?

Задача 2.

Предприемач планира да започне собствен бизнес свързан с производството на сладкарски изделия. За целта е предвидил, че трябва да си закупи оборудване, което днес има стойност от 90000 лв. като се очаква цената му да се покачва всяка година с 4%. Поради липсата на нужните средства предприемача е решил да спестява 3 години преди да осъществи своя проект. Каква сума трябва да вложи днес на годишен депозит с 8% лихва, за да може да осъществи проекта си след 3 години?

Благодаря ви предварително
              По първа зад знаеш ли какво е дисконтни и купонни облигации? Не че купонните не могат да се продават с дискаунт Но тук имаме идеален случай
              Смятай си ти по бабешката, да го разбереш, а после търси формули.
              След 4 години колко кинта ще ти платят за дисконтните? И ги държиш още 1 година на 13% това е равно на ???
              При купонните смяташ колко ти е купона по номинал на всяко шестмесечие и всеки получен купон го хакаш в банката пак на 13%.
              Накрая ще получиш две различни цифри, което е бъдещата стойност на разликата.
              Намираш настоящата стойност при 13%.
              Втората задача се свежда до PV и FV
              Колко ще са 90 000 след три години при сложна лихва 4% - = Х
              Колко кинта трябва да нахакам в банката при 8% за да имам след 3 години Х лева

Коментар

• Първоначално изпратено от pavlin Разгледай мнение
                Приятелю, що не си размърдаш мозъчето бе мързел такъв

Знаеш ли, че във втори курс съм се бъхтал сам самичък над непонятни за теб нещица като: кинематика, динамика, съпромат и т.н.

и нямаше нет и учебниците бяха кът, но се понаучихме малко от малко да мислим , а икиномиката в сравнение с горните предмети си направо "пей сърце"
                Е не така шЪуплашиш човека.ШЪ вземи да сЪ стресира.Ами Теоретична електротехника Преходни процеси в ЕСС.Боже Боже дай ми търпение да устискам на този мързел и тъпащина.Да ме прощава този младеж ама този курник наречен университет просто требе се закрие.

Коментар

• Малиииии ...., много е паднало нивото на ВИНС-а.
                  Нали знаеш, че това беше старото има на ИУ-Варна: ВИНС (Виш Институт за Народно Стопанство), обаче реално си беше: Влизаш Излизаш за Нищо не Ставаш.
                  За съжаление и аз го завърших това заведение преди десетина години, ами реално само заради дипломата, иначе знания никакви.

Коментар

Икономическия във Варна (2-ри курс), но предполагам че нивото е ниско тъй като за първи път го имаме този предмет. По-скоро за теб е ниско, мен ми е тъмна Индия...
                    Приятелю, що не си размърдаш мозъчето бе мързел такъв

Знаеш ли, че във втори курс съм се бъхтал сам самичък над непонятни за теб нещица като: кинематика, динамика, съпромат и т.н.

и нямаше нет и учебниците бяха кът, но се понаучихме малко от малко да мислим , а икиномиката в сравнение с горните предмети си направо "пей сърце"
                    Last edited by pavlin; 14.10.2013, 17:10.
                    Нищо не препоръчвам на никого, нали всеки си има глава над рамената.

Коментар

• Хаххахаахххахахахаххаахха.. по едно време леко се разплаках, като се сетих, че и аз ще имам деца.. ма докато станат на години за университет то сигурно няма да я има тая държава и се успокоих..

Коментар

• Икономическия във Варна (2-ри курс), но предполагам че нивото е ниско тъй като за първи път го имаме този предмет. По-скоро за теб е ниско, мен ми е тъмна Индия...

Коментар

от университет са
                          От кой университет, ако може да попитам?
                          Дано поне да са за 1-ви курс, прекалено е ниско нивото на самите задачи.

Коментар

• Първоначално изпратено от kefal Разгледай мнение
                            Задача 1: Трябва да се поискат за начало на преговорите около 10 хил.лв. за тази замяна. Целта на преговорите е всяка сума над 5 хил.лв., би свършила работа. Идеалният вариант е сума около 7-8 хил.лв.

Задача 2: Ами поне 80,363.89лв. Обаче и повече да са парите няма проблем.

П.П. Надявам се това да са задачи от икономически техникум, а не от университет.
                            от университет са

Коментар

• Задача 1: Не се връзвайте на финансова къща Х, за да предлага замяна, има някаква причина. Преди да се смята каквото и да било, трябва да се проверят купонните облигации, кой е емитента и какви са рисковете.

Задача 2: Каква е степента на свобода за процентите на показване на цената на оборудването и за лихвата по депозита? Реално,винаги трябва да има резерв върху сумата, ако нещо се промени.

Коментар

Здравейте. Имам нужда от малко помощ по финанси. Ако някой успее да реши тези 2 задачки ще съм му много благодарен.

Задача 1.

Финансова къща "Х" ви предлага да замените притежаваните от вас 220 бр. дисконтни облигации с номинална стойност 200 лв. и срок на падежа 4г. за 260 бр. купонни облигации с номинал 100 лв., годишен купонен процент 12% и срок до падежа 5г. Купоните се плащат полугодишно. Каква сума ще искате да ви се доплати при условие, че алтернативната норма на възвращаемост е 13% и за двата типа облигации?

Задача 2.

Предприемач планира да започне собствен бизнес свързан с производството на сладкарски изделия. За целта е предвидил, че трябва да си закупи оборудване, което днес има стойност от 90000 лв. като се очаква цената му да се покачва всяка година с 4%. Поради липсата на нужните средства предприемача е решил да спестява 3 години преди да осъществи своя проект. Каква сума трябва да вложи днес на годишен депозит с 8% лихва, за да може да осъществи проекта си след 3 години?

Благодаря ви предварително
                                Просто е, каква помощ толкова!
                                Изчисли цената на двете облигации и разликата трябва да е доплащането.
                                А за втората, изчисли каква сума ще ти трябва след три години и я дисконтирая с 8% за период от три години и ще поличиш сумата за депозита.

Коментар

Working...
                                X