Първоначално изпратено от lendi
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет за висше образование
Collapse
X
-
бъдещето е в информационните технологии, поне в момента там има много хляб
Хладилници Либхер - оферта в Emag
Хладилници Либхер на староLast edited by lendi; 14.09.2015, 23:51.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polina Разгледай мнениетова, което те влече, така е най-добре и сигурно.
http://paper.standartnews.com/bg/art...article=451550
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеПомисли върху професията на заварчик... Дизайнерите са толкова много, че вече направо свят да ти се завие... Сертифициран заварчик с опит взима по 2000-3000 лева месечно в зависимост от работата и обекта. Познавам много дизайнери - не са цъфнали и вързали... Виж да си архитект или конструктор е друга бира... Но това няма нищо общо с това да си дизайнер..
Коментар
-
Здравей!
Избий си от главата идеята за връщане. Стисни зъби и кротко и разумно се опитай да преодолееш момента. Разбирам, че скоро си заминал, а първите месеци за всички са особено тежки и затова допускам, че се поддаваш на началната носталгия. Не се разколебавай, системно и методично си гони целта, заради която си предприел стъпката да се образоваш в чужбина. Тези приказки колко не е важно образованието и как някой си направил пари "с мотика" ... забрави!
Ситуацията ти ми напомня за близко дете, което също беше на такъв кръстопът, избра да се върне, загуби си 2 години време и накрая пак отпраши. Не си губи времето и не се разпилявай емоционално с дилемата "чужбина - БГ", на практика си направил своя избор.
Здраве и късмет желая, за останалото ще се погрижиш самYeah
Коментар
-
Може да ти се стори тъпичко но, ти си отишъл в Дания не за да "живееш", а да учиш. И да приемеш най-доброто от там, като се обогатиш духовно и ментално. Сам казваш, много са напред с материала. Та, на твое място, бих опитал ТАМ, КЪДЕТО СЪМ ПОСЯТ, да разширя социалните си /и други / контакти, да построя връзки, отношения и да понатрупам опит как, аджеба, работят хората в една, наистина, нормална среда. Да знам, как там постигат великолепните си резултати. Притеснява те стандарта на живот? Спокойно. Тъкмо, когато си дойдеш тук, ще гледаш с много по-опитно и критично око на българския бит и бизнес. Ще си се откъснал достатъчно, за да видиш отстррани начините за решаване на тукашните проблеми и недостатъчно, за да изгубиш връзката с българската реалност. Ако искаш и внимателно търсиш, и там /в Дания/ ще се вредиш с прилични доходи /за "едното учене"/.. Много рядко златното птиче каца на рамото - не го изпускай. Повтарям: Не си отишъл там за купона. Възползвай се сега, и греби с пълни шепи от една богата европейска култура - когато се върнеш, вече ТЯ ще е на твоя страна, заедно с контактите и познанствата. ТОВА ще ти отвори много повече врати и възможности. За бизнес - също. Графичният дизайн може да се окаже и /временно/ увлечение. Не се поддавай на изкушението - бъди мъж и завърши, каквото си почнал, до край.
...А поводи за съжаляване винаги ще се намерятLast edited by Pyramid; 27.12.2012, 22:36.
Коментар
-
Помисли върху професията на заварчик... Дизайнерите са толкова много, че вече направо свят да ти се завие... Сертифициран заварчик с опит взима по 2000-3000 лева месечно в зависимост от работата и обекта. Познавам много дизайнери - не са цъфнали и вързали... Виж да си архитект или конструктор е друга бира... Но това няма нищо общо с това да си дизайнер..Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gbnikolov Разгледай мнениеБлагодаря ти за изчерпателния отговор!
Пъряо, не е нужно да казвам, че от дизайнер до дизайнер има голяма разлика. Аз реално мога да правя дизайн за iPhone/ Abdroid, мобилни сайтове и приложения, принт материали, реално има хиляда приложения.
В Дания от личен опит видях, че се правят повече пари, но не трябва да се ппропускат огромните данъци и цени на абсолютно всичко. Много са напред в IT-то, няма спор.
Но непрекъснато чета за разни българи направили истински пари с разни приложения, получили финансирания от разни LaunchHUB-ове и т.н. - явно и в България става.
Аз нямам амбиции да оставам в Дания, защото просто не е моето място за живот. За какво да наливам толкова пари (предвид затрудненото ми финансово положение за една дизайнерска диплома, след като имам портфолио сайт с всички мои проекти черно на бяло и демонстрирам уменията ми? Аз наистина предпочитам предприемачество или нячкакъв бизнес дисциплина, но да взема някакви курсове (тъпо, но не знам дали има всъщност, моля без заяждане), да посещавам семинари или да започна в някоя фирма, за да видя всичко от кухнята..
Коментар
-
Първоначално изпратено от gbnikolov Разгледай мнениеБлагодаря ти за изчерпателния отговор!
Пъряо, не е нужно да казвам, че от дизайнер до дизайнер има голяма разлика. Аз реално мога да правя дизайн за iPhone/ Abdroid, мобилни сайтове и приложения, принт материали, реално има хиляда приложения.
В Дания от личен опит видях, че се правят повече пари, но не трябва да се ппропускат огромните данъци и цени на абсолютно всичко. Много са напред в IT-то, няма спор.
Но непрекъснато чета за разни българи направили истински пари с разни приложения, получили финансирания от разни LaunchHUB-ове и т.н. - явно и в България става.
Аз нямам амбиции да одтавам в Дания, защото просто не е моето място за живот. За какво да наливам толкова пари (предвид затрудненото ми финансово положение за една дизайнерска диплома, след като имам портфолио сайт с всички мои проекти черно на бяло и демонстрирам уменията ми? Аз наистина предпочитам предприемачество или нячкакъв бизнес дисциплина, но да взема някакви курсове (тъпо, но не знам дали има всъщност, моля без заяждане), да посещавам семинари или да започна в някоя фирма, за да видя всичко от кухнята..
Като заминаваше за Дания, не направи ли проучване за стандарта им...???
Ужасно е скъпо за българските доходи...
От друга страна имат академия с най-много Нобелови лауреати на глава от населението и образованието им е на много високо ниво......Не се отказвай.
Има търсене на IT специта и заплатите са от 40 К DKK, нагоре..Опитай с търсене на работа в тази област - едно 7-8 К ще ти помогнат за нормален студентски живот....( имат един студентски клуб в центъра на Копенхаген - там се търси най-лесно работа)
Не си мисли, че без диплома ще си намериш работа по света и у нас...
На 20 г всички са гении в БГ....
Успех
Коментар
-
Първоначално изпратено от sillyboy Разгледай мнениеЗависи какво търсиш в живота и какво искаш от вишето образование.
Нямам съмнение че ще се реализираш и/или ще си намериш работа като графичен дизайнер. Проблемът е че образованието не е само това:
- образованието също така е предназначено да ти разшири представата ти за живота и общата култура. В София това няма да стане !!
- пребибавайки в Дания или друга бяла държава, ще разбереш че има всякакви хора и най-общо казано ще те направи по-отворен към света, и към различните неща.
- на 19г., до към 30 ще си в пика на когнитивните си умения. След това, е по-трудно да започнеш да учиш наново, особено чужд език.
Плюсове и минуси на оставане в София
- Развълнуван си че се реализираш успешно в София, ще си вземеш апартамент, ще се ожениш .... но е и вероятно към 30 години да разбереш че не си живял ! С жена, деца и ипотека, това ще е доста трудно. А на 19 г. е може би най-свободната ти фаза от живота ! Това разбира се е индивидуално.
+/- Не знам каква ти е финансовата култура, но започвайки (добре платена) работа
на твойте години, комбинирано с дългосрочна финансова стратегия.... без да преувеличавам, можеш да се пенсионираш на 30-35 годишна възраст. Тези знания ще ти ги даде животът и/или университета в чужбина, но НЕ и в София.
+ Ще си близо приятели, семейство! Аз лично не бих взек решение на тази база.
п.с. Не се ли вече пренасити пазара на графични дизайнери ? Всеки 3ти който познавам е такъв !
Аз нямам амбиции да одтавам в Дания, защото просто не е моето място за живот. За какво да наливам толкова пари (предвид затрудненото ми финансово положение за една дизайнерска диплома, след като имам портфолио сайт с всички мои проекти черно на бяло и демонстрирам уменията ми? Аз наистина предпочитам предприемачество или нячкакъв бизнес дисциплина, но да взема някакви курсове (тъпо, но не знам дали има всъщност, моля без заяждане), да посещавам семинари или да започна в някоя фирма, за да видя всичко от кухнята..
Коментар
Коментар