If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Прехвърляне на право на строеж vs идеални части от земята.
Нищо лошо няма да ти се случи, ако си изискаш и пазиш всички документи, и тичаш при адвокат веднага, когато се наложи. Казвам го, защото много хора си пропускат срокове за важни действия. Пак хипотези.
:-) Поздрави
Или ползва в рамките на необходимото при отстъпено право на строеж... Ако, например, решиш да боднеш цвете или круша в миниатюрното дворче, ако въобще има такова, собственика придобива собственост в/у него на принципа на приращението.... От друга страна, ако сградата погине, ще участваш в новата сграда с обема на отстъпеното ти право на строеж. Ако обаче застрояването в квартала се измени, ако си собственик на земята, би придобила отгоре. Но всичко това са само правни хипотези...
В случая собственика на вашето място запазва за себе си само голата собственост в/у земята, ако застроява на максимални показатели. Ако не е придобил апартамент, разбира се...
И т.н ...
Добре казано - само правна хипотеза. Един пример - приятел си купи жилище в Младост в блок с 15 000 РЗП, строен върху 5 декара. Сградата има към 200 отделни обекта - апартаменти и магазини. Идеалните части от земята в този, а и в ред подобни случай са буквално смешни като квадратура. Дори след 70-80 години да бутнат тая сграда - кво точно ще правиш с 25-30 квадрата.
Или ползва в рамките на необходимото при отстъпено право на строеж... Ако, например, решиш да боднеш цвете или круша в миниатюрното дворче, ако въобще има такова, собственика придобива собственост в/у него на принципа на приращението.... От друга страна, ако сградата погине, ще участваш в новата сграда с обема на отстъпеното ти право на строеж. Ако обаче застрояването в квартала се измени, ако си собственик на земята, би придобила отгоре. Но всичко това са само правни хипотези...
В случая собственика на вашето място запазва за себе си само голата собственост в/у земята, ако застроява на максимални показатели. Ако не е придобил апартамент, разбира се...
Ами то нали знаете че страхът в повечето случаи идва от невежеството...притеснявам се щото все пак покупка на апртамент е голяма крачка и тъй-като ще го изплащам цял живот искам всичко да е както трябва ,а не да пропусна нещо,което може да ми изиграе лоша шега в бъдеще... ако примерно реша някой ден да продавам купувача дали янма да иска и земята да е включена..или ако не дай си боже блока падне..тогава кво рпечи на тоя със земята да каже айде пичове имаше блок сега няма блок,земята обаче си е моя и ще си правя оранжерия
В моя нотариален акт пише апратамент еди какъв си.. заедно с 3.43% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху гореописания поземлен имот...
Въпросът ми е аджеба така формулирано аз имам ли собственост върху земята отдолу и трябва ли да предприемам някакви действия строителя да ми я прехвърли?
Благодаря ви предварително
Не, нямаш собственост върху земята! А какви стъпки да предприемеш, говори със строителната фирма да ти прехвърли и правото на собственост върху тези 3,43%. Вероятно е обаче те да не са собственици и това да не е възможно. От там варианта е да говориш със собственика на земята, вероятно обезщетен собственик...дипломатично му обясни за какво става съпрос...не виждам никаква причина да не ти я прехвърли!
Нямаш собственост върху земята. Строителят може да ти прехвърли % от нея, само ако самият той придобива или е собственик. Ако обаче земята е на трето лице, което отстъпва на инвеститора(разбирай строителя) само право на строеж, без да придобива земя, няма как да ти прехвърли на теб, дори и да печеш на бавен огън фирмата :-)
В моя нотариален акт пише апратамент еди какъв си.. заедно с 3.43% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху гореописания поземлен имот...
Въпросът ми е аджеба така формулирано аз имам ли собственост върху земята отдолу и трябва ли да предприемам някакви действия строителя да ми я прехвърли?
Т.е да разбирам ли, че не трябва да ми пука кои знае колко дали ми прехвърлят съответните идеални част от земята или правото на строеж-стига да построят сградата и да купя апартамента?
Идеята е, че ако ти погине сградата или част от нея, ще можеш да си упражниш правото в същия обем или пропорционално, ако е увеличено застрояването. Но в 5г срок от погиването отново трябва да е на груб строеж.
За земята не би следвало да ти пука много. Но аз, лично, бих предпочела да си имам и процент идеални части. Колкото повече, толкова повече :-) Едва ли данъкът ще ти е чаааак толкова по-висок.
Т.е да разбирам ли, че не трябва да ми пука кои знае колко дали ми прехвърлят съответните идеални част от земята или правото на строеж-стига да построят сградата и да купя апартамента?
Правото на строеж е ограничено вещно право, т.е. само право на строеж, но не и придобиване на собственост върху земята. Правото на строеж е ограничено във времето - максимум пет години след получаване на правото, строежът трябва да е на кота нула, т.е. над повърхността на земята. В противен случай, ако до пет години строежът не започне, правото на строеж се губи. При правото на строеж се прехвърля (продава) идеални част от строежа. Друг случай е продажба на собствеността върху земята. Цената при този случай е впечатляваща.
Компенсирането стига до 40% от строежа. Т.е. ако собственик продаде правото на строеж, той си запазва земята, но губи всичко над нея. За целта получава около 40% от строежа (апартаменти, гаражи, офиси, идеални части).
Защо заблуждавате хората? До 5 г. сградата трябва да е завършена до груб стоеж, т . е до покрив. И не се продават идеални части само, а и реални.
Другия случай - при продажбата на земята, не е никакъв частен случай, а си е общ случай. При него правото на строеж се погасява като самостоятелно ограничено ВП и се упражнява с абсолютното право на собстваност.
И ако става въпрос за София, не заблуждавайте хората за 40% компенсации. Тук са около 24-33 % най-много! Понастоящем.
Коментар