Predi edna godina credita na Bulgaria beshe LIBOR + 50 bps. Predi edna sedmitsa toi beshe LIBOR+ 500 bps. Niama kak togava bulgarskite banki da imat dostap do evtin kredit. Ako tova go imashe, niamashe da ima "promotsii na lihveni depositi"....
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Защо лихвите по ипотечните кредити в Евро България не падат?
Collapse
X
-
Re: Защо лихвите по ипотечните кредити в Евро България не па
Първоначално изпратено от NegramotenDreamer, тези вързани с юрибор може и да ги смъкнат, въпреки че и при тях има врътки свързани със значителна промяна на юрибор-а. Т.е. за да го намалят трябва да падне например с над 3 процентни пункта.
А тези които не са вързани с юрибор (например Райфата си имат някакъв си техен иднекс), поради по-ниският ни кредитен рейтинг ще си добавят процент за повишения риск и пак няма да тръгнат надолу...
Поне аз така смятам...
Падане с 3 процентни пункта е множко, би трябвало да се размърдат и при 1-2 пункта надолу. Но по-вероятно е да не го направят, тъй като риска в БГ расте, ако се съди по действията на рейтинговите агенции и лошите новини от пазара на имоти.
Коментар
-
Мечтателю, написах погасявания, тъй като имах предвид евентуалната невъзможност на повечето хора да извадят всичките пари накуп и да погасят цялата главница. Но дори и да ги имат, важно е какви други цели имат, какво друго искат и възнамеряват да правят с парите си. Така или иначе, рано или късно възможности за инвестиции ще има, а тогава е най-добре да си имат кеш.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
А пари от къде?
Първоначално изпратено от AleeПри възможност, правете предсрочни погасявания, въпреки наказателните лихви. Така, макар и с малко, намалявате ефекта от увеличените лихви по кредитите.
А то повечето кредити в БГ (и моят) са вързани с някакъв измислен БЛП и доколкото си четох договора - накратко е"Банката може да определя каквато си лихва иска"
Коментар
-
Няма да паднат, но не противно, а точно заради логиката.
Еврото в БГ намалява със сериозни темпове (справка намалението на МЗР), съответно става по скъпо (по висока лихва)
Първоначално изпратено от AleeПри възможност, правете предсрочни погасявания, въпреки наказателните лихви. Така, макар и с малко, намалявате ефекта от увеличените лихви по кредитите.
Коментар
-
Negramoten
Dreamer, тези вързани с юрибор може и да ги смъкнат, въпреки че и при тях има врътки свързани със значителна промяна на юрибор-а. Т.е. за да го намалят трябва да падне например с над 3 процентни пункта.
А тези които не са вързани с юрибор (например Райфата си имат някакъв си техен иднекс), поради по-ниският ни кредитен рейтинг ще си добавят процент за повишения риск и пак няма да тръгнат надолу...
Поне аз така смятам...
Коментар
-
тези, които са вързани с лихвения процент на банката, дори и да са в евра си мисля че ще ги свалят през крив макарон
виж ако имаш нещо, което е вързано за Юрибор - например лизинг на Хавтомобил - ще е по-яко, там няма какво да направят
Първоначално изпратено от DreamerДнес EURIBOR 3M e 4.663%, което е по-ниско от нивото в началото на годината ( 02.1.2008 - 4.665 ) и въпреки това нито една банка не е свалила лихвата.
Смятате ли че ще има понижение или ние пак ще сме прецакани?
п.с. Имам ипотечен кредит, и както на много други ми вдигнаха лихвата предния месец, така че сам заинтересуван.
Коментар
-
Защо лихвите по ипотечните кредити в Евро България не падат?
Днес EURIBOR 3M e 4.663%, което е по-ниско от нивото в началото на годината ( 02.1.2008 - 4.665 ) и въпреки това нито една банка не е свалила лихвата.
Смятате ли че ще има понижение или ние пак ще сме прецакани?
п.с. Имам ипотечен кредит, и както на много други ми вдигнаха лихвата предния месец, така че сам заинтересуван.45Да, с 1-1.5%17.78%8Да, с 1.5 - 2%4.44%2Да, с повече от 2%4.44%2Да, с 0.5 - 1%4.44%2Да, но под 0,5 %8.89%4Не, противно на логиката, защото сме скапана държава60.00%27Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар