IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо лихвите по ипотечните кредити в Евро България не падат?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Re: ЕЦБ свали лихвата до 2.5%

Първоначално изпратено от Dreamer
    Първоначално изпратено от Rapor
    ЕЦБ свали лихвата до 2.5%, но нашите банки се услушват. EURIBOR вече е на ниво от 2006 година....
    Защо смяташ че банките у нас следва да си свалят лихвите когато ЕЦБ смъква своята?
    Всичко опира до местния пазар на пари у нас, ако има много излишни пари лихвата пада, а като няма лихвата расте.
    Еврото е външна за България валута администрирана от ЕЦБ. Така че е нормално да има корелация.
    Говориш така все едно еди коя си наша банка може да отиде при ЕЦБ и да вземе заем на 2.5%
    А колко евро има у нас и доколко хората са склонни да поверят парите си на банките няма значение, нали?

Коментар

Първоначално изпратено от Rapor
      ЕЦБ свали лихвата до 2.5%, но нашите банки се услушват. EURIBOR вече е на ниво от 2006 година....
      Защо смяташ че банките у нас следва да си свалят лихвите когато ЕЦБ смъква своята?
      Всичко опира до местния пазар на пари у нас, ако има много излишни пари лихвата пада, а като няма лихвата расте.
      Еврото е външна за България валута администрирана от ЕЦБ. Така че е нормално да има корелация.

Коментар

Коментар

• ЕЦБ свали лихвата до 2.5%

Коментар

• EURIBOR вече е под 4%

За 24.11.2008 EURIBOR 3М е 3.97%. Спад с 1.423% от максимума.

Случайно някой да е чул за банки, които са си намалили лихвите (БЛП)?

Последно такава стойност е имало на 13.4.2007.

Коментар

• Първоначално изпратено от coolice
              някои го беше смятал за 2 процента вдигане увеличава с 40% крайната сума (н е съм си играл да проверявам цифрите) която си платил и имаше бая предупреждения за това в темите на инвестора за имоти ....
              Зависи как го смяташ - увеличение 2% наистина ти добавя още 40% (върху сумата която си взел като кредит) - увеличение от 5% - плащаш го вече 1 път и половина повече (общо към 4 пъти).

Но колко пъти плащаш не е от толкова голямо значение, колкото каква вноска може да поемеш - т.е. увеличение от 5% - ако си плащал 1000 вече ще плащаш 1500 .... И ако тези 1000 са 65% от дохода ти, както някои банки допускаха ... ще ти останат 40-тина лева след увеличението.....

Коментар

• някои го беше смятал за 2 процента вдигане овеличава с 40% краината сума (н е съм си играл да проверявам цифрите) която си платил и имаше бая предупреждения за това в темите на инвестора за имоти ....
                Business as Usual

Коментар

• Първоначално изпратено от coolice
                  незнам за наградата но си мисля че по добре да ти казват истината коолкото и неприятна да е отколкото да ти разправят дават ли ти вземаи...
                  Ами математиката показва, че вдигане на лихвата с 5% (пример 30 годишен заем - около 8% годишна лихва сега) ти покачва вноската с 50%........

Коментар

• Първоначално изпратено от Dreamer
                    Първоначално изпратено от mick
                    Според мен, ако имат възможност, банките слагат на кредитите лихва която е над инфлацията. Не е важно колко евтин ресурс ползват.
                    Ето малко цитати на Левон Хампарцумян (Главният изпълнителен директор на "Булбанк" ):

при ипотечните заеми е добре да се смята каква ще е лихвата с 5 процента над записаната в договора.
                    повишено внимание към риска и умерено повишаване на цената на кредитите.
                    Време е да предоговорите кредита си
                    има някакво повишение, не бих казал, че то ще има драматични стойности.
                    След изказването за 5% се чудя кое е драматично. Имаше и някакво изказване от типа, че лихвите ще се вдигат, докато може да се плащат, но това не можах да го намеря да го цитирам.

Според мен такива изказвания са срам за човек получил наградата "Буров"....
                    Хахахахахахах тоя имам чувството, че не е много в час Все едно казва с това "Време е да предоговорите кредита си" - Я елате пиленца при батко, да ви го дигна сладко, сладко- лихвата имам впредвид НЯмало дрматични стойности това повишение, а драматични последици? май това не влиза в оценката на риска... като удавник за сламка се мъчи нещо да измисли ама нещо не му идва дар слово....

Коментар

• незнам за наградата но си мисля че по добре да ти казват истината коолкото и неприятна да е отколкото да ти разправят дават ли ти вземаи...
                      Business as Usual

Коментар

• Първоначално изпратено от mick
                        Според мен, ако имат възможност, банките слагат на кредитите лихва която е над инфлацията. Не е важно колко евтин ресурс ползват.
                        Ето малко цитати на Левон Хампарцумян (Главният изпълнителен директор на "Булбанк" ):

при ипотечните заеми е добре да се смята каква ще е лихвата с 5 процента над записаната в договора.
                        повишено внимание към риска и умерено повишаване на цената на кредитите.
                        Време е да предоговорите кредита си
                        има някакво повишение, не бих казал, че то ще има драматични стойности.
                        След изказването за 5% се чудя кое е драматично. Имаше и някакво изказване от типа, че лихвите ще се вдигат, докато може да се плащат, но това не можах да го намеря да го цитирам.

Според мен такива изказвания са срам за човек получил наградата "Буров"....

Коментар

• и отговора за депозита е същия

Коментар

• Според мен, ако имат възможност, банките слагат на кредитите лихва която е над инфлацията. Не е важно колко евтин ресурс ползват.
                            http://mickideas.blogspot.com

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца
                              Започвам да си мисля, че като сте ги теглили тия кредити, не сте имали престава какво точно ще плащате всеки месец.
                              Имаме, нямаме - няма особена разлика ;-) т.е. колкото банката благоволи да вземе. Понякога даже не се обаждат, като увеличат вноската....

А договора за кредит с 2 думи е:
                              Имаш кредит и плащаш колкото определи банката.

Коментар

• Започвам да си мисля, че като сте ги теглили тия кредити, не сте имали престава какво точно ще плащате всеки месец.

Коментар

Working...
                                X