IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Joan
    Първоначално изпратено от AfterDark
    Виждал съм как е строено и фасадните панели не са носещи, носещи са вътрешните, проблемът идва от температурните разлики и шевовете ...

8)
    Къде си го виждал в София това и кога? Строена над 9 етажна сглобяема носеща конструкция с носещи само вътрешни панели? И как позна отвънка гледайки кои точно панели са носещи - гледал си как "слобяват" скелет на над 9 етажна сграда със заварки на панели и после наслагват "пълнежа", вкл. и фасадните панели?
    Джоан, аз също съм ЧУВАЛ, че в Москва и др. тамошни градове има по-високи. Но там - може би заради по-нискорисковата противоземетръсна оценка... Предполагам. Балканският полуостров е доста по-нова структура - това от разните филми.
    И това ще мине ...

Коментар

• [quote="zarco"][quote="AfterDark"]...

... но - "монолитно строителство" - коя от изброените характеристики би трябвало да включва?... Та: може ли някой, който използва терминът "монолитен" да ми обясни, какви са характерните особености в изпълнението на такава строителна конструкция?

Поздрави на всички знаещи!

Не съм специалист, но ми се струва, че относително добре са дадени нещата в данъчната декларация - ако някой е попълвал скоро, знае. мисля, че под монолитно се разбира "масивно с носещи железобетонен скелет, колони, плочи и стени /носещи от една тухла, другите половин, или каквото дойде/, т.е. нещо, което се изпълнява като една обикновена двуетажна къща.
      Да ме извинят специалистите ако бъркам и съм написал някоя глупост:-)
      И това ще мине ...

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
        Виждал съм как е строено и фасадните панели не са носещи, носещи са вътрешните, проблемът идва от температурните разлики и шевовете ...

8)
        Къде си го виждал в София това и кога? Строена над 9 етажна сглобяема носеща конструкция с носещи само вътрешни панели? И как позна отвънка гледайки кои точно панели са носещи - гледал си как "слобяват" скелет на над 9 етажна сграда със заварки на панели и после наслагват "пълнежа", вкл. и фасадните панели?

Коментар

• Абе това ли измисли сега строителната мафия - да внушава на хората, че панелките им ще паднат сами след година-две. И трябва да им купуват настроените жилища. Айде стига моля. Конструктивни проблеми със сигурността на панелките няма. Питайте някой архитект кое е по-здраво. Да не говорим за масата нови сгради с външни стени от YTONG, на които ни се дивят всички. Още виждам тук там да се строят такива. Направо е чудо, че няма паднали още.

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
            И друго ми прави впечатление в терминологията, която използват тук пишещите... Миии, аз такава характеристика на сграда - "монолитна" - не съм срещал. Има: масивни, полумасивни, паянтови, с 1-, 2-, 3-...носещи стени, с дървен гредоред и железобетонни плочи....

... но - "монолитно строителство" - коя от изброените характеристики би трябвало да включва?... Та: може ли някой, който използва терминът "монолитен" да ми обясни, какви са характерните особености в изпълнението на такава строителна конструкция?

Zarco, за мен истината е, че:

1) Има значително многообразие в съвременните строителни технологии. Ние в БГ сме свикнали да ги категоризираме грубо като тухла, ЕПК и панел (говоря за градовете), като тухлата може да е и гредоред. От там обаче, могат да се изведат доста подварианти

2) не съм чувала някъде да има инвентаризация на всички сгради в София по видове и подвидове (говоря за професионално направена) - дори и да е имало, най-вероятно е изчезнала по време на прехода

3) Панели над 8 (рядко 9) етажа нямаме и основно поради тогавашните норми на проектиране.

4) това "монолит" е изобретение на брокерите на НИ, според мен - и доколкото го разбирам, е всичко, което е с лята носеща конструкция от железобетон Не съм убедена, обаче, в това

5) напоследък има сериозна медийна кампания срещу панелите.

Коментар

Долу има една снимка, под която има 2 неверни твърдения насочени към мен, аз като сгреших нещо за ЕПКто си признах, признайте си и вие да не изровя някой панел в БГ над 9 етажа ...

8)
              Е, как ще докажеш, че е панел Трябва да си стоял и гледал, докато са го строили и да си сигурен, че фасадните панели са и носещи.

Ако в Русия строят по тази технология сгради над 9 етажа, е твърде вероятно да е свързано с други противоземетръсни норми. Не зная и не ме интересува.

Това, което казвам, е на база информация от стари инженери за тогавашните норми - като обяснение за това защо сградите над 8-9 етажа са се строили с лята носеща конструкция - възможно е да е свързано с по-големия риск от земетресения у нас. Както виждам, има и други, които споделят това мое мнение. Нямам какво да признавам, защото и моите лични наблюдения съвпадат с тази информация, получена от други.

П.П. А снимката мислех, че е от БГ - и съвсем спокойно може да е ЕПК. Само по "каретата" няма как да я познаем.

8)

Зарко,

Цитатът, който си дал е за това, че се слага слой бетон на хоризонталната връзка между панелите и нищо повече ...

8)

Коментар

...

Панели наружных и внутренних стен следует устанавливать на слой цементного раствора марки не менее 150, укладываемого под панель непосредственно перед ее установкой, толщина слоя раствора – 20 мм. Качество применяемого раствора и тщательность его укладки подлежат систематическому контролю с целью обеспечения требуемой плотности, непродуваемости и водонепроницаемости горизонтального стыка панелей наружных стен и равномерного опирания внутренних несущих стеновых панелей.

Ми, то си го пише, пък вие не обръщате внимание на същността...

Горе е обяснението! Т.е. - това - т. нар. в Русия - "крупнопанельное..." - НЕ Е НИЩО ДРУГО ОТ ЕДНА КОМПИЛАЦИЯ МЕЖДУ МАСИВНО СТРОИТЕЛСТВО И ПАКЕТО-ПОВДИГАЩИ ПЛОЧИ - разбира се - с особеностите на тяхната терминология. Значи - това не е панелно строителство, въпреки, че ни е най-лесно да преведем буквално терминът "крупнопанельное..." ... Ех, тия преводачи! Защо не се включват точно, когато са ни необходими...

И друго ми прави впечатление в терминологията, която използват тук пишещите... Миии, аз такава характеристика на сграда - "монолитна" - не съм срещал. Има: масивни, полумасивни, паянтови, с 1-, 2-, 3-...носещи стени, с дървен гредоред и железобетонни плочи....

... и също - тук НОСЕЩИТЕ СТЕНИ (на нашите панели) са видоизменени в НОСЕЩИ КУТИЙКИ (помещения - така пише в технологията), навяро фасадните панели са част от довършителните работи (които са видими и дават началната информация за вида на строителството)...
                "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

Долу има една снимка, под която има 2 неверни твърдения насочени към мен, аз като сгреших нещо за ЕПКто си признах, признайте си и вие да не изровя някой панел в БГ над 9 етажа ...

8)
                  Е, как ще докажеш, че е панел Трябва да си стоял и гледал, докато са го строили и да си сигурен, че фасадните панели са и носещи.

Ако в Русия строят по тази технология сгради над 9 етажа, е твърде вероятно да е свързано с други противоземетръсни норми. Не зная и не ме интересува.

Това, което казвам, е на база информация от стари инженери за тогавашните норми - като обяснение за това защо сградите над 8-9 етажа са се строили с лята носеща конструкция - възможно е да е свързано с по-големия риск от земетресения у нас. Както виждам, има и други, които споделят това мое мнение. Нямам какво да признавам, защото и моите лични наблюдения съвпадат с тази информация, получена от други.

П.П. А снимката мислех, че е от БГ - и съвсем спокойно може да е ЕПК. Само по "каретата" няма как да я познаем.

Коментар

After,

Има норми при проектирането, за които в БГ зная, че не допускат строежи на високи сгради със сглобяема носеща конструкция. Това, което зная, е от стари строителни инженери, и то е това, което написах. Само по "каретата" по калкана не може да се определи дали е сглобяема или лята носещата конструкция.

А какво е положението в Русия, не зная, и честно казано, слабо ме интересува. Идея си нямам на какви норми отговарят или са отговаряли тези сгради.

8)

Коментар

• Понеже не съм специалист, може ли някой да ми обясни как се определя "живота" на панелната сграда? Има ли норматив

Коментар

• After,

Има норми при проектирането, за които в БГ зная, че не допускат строежи на високи сгради със сглобяема носеща конструкция. Това, което зная, е от стари строителни инженери, и то е това, което написах. Само по "каретата" по калкана не може да се определи дали е сглобяема или лята носещата конструкция.

А какво е положението в Русия, не зная, и честно казано, слабо ме интересува. Идея си нямам на какви норми отговарят или са отговаряли тези сгради.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                          панелка на място където няма земетресения и фугите са запълнени ... или в етажна панелка, на която фугите не се поддържат на място където има земетресения ...
                          В Русия поддърржат ли фугите и как?
                          Грубо казано ги херметизират и топлоизолират за да няма конденз ...

А като няма конденз и влага рискът от корозия рязко намалява ...

http://www.promalpservice.ru/germ.html

Коментар

панелка на място където няма земетресения и фугите са запълнени ... или в етажна панелка, на която фугите не се поддържат на място където има земетресения ...
                            В Русия поддърржат ли фугите и как?

Коментар

• А сега вече стана в Русия могат, а в БГ не ...

Ами когато си отговориш на въпроса защо в БГ не могат ще станеш скептична по отношение на панелките ...

Навремето като са правили московските сталински небостъргачи е възникнал въпроса ... от стоманобетон ли да се правят или от стоманена конструкция със стъкло като в САЩ ... никой не е бил сигурен в качестовото на великата съветска стомана и за това са си минали на познатия за тях стоманобетон ... там между другото на някои места в някои сгради също има използвани панели, например покрива на корпус Г3 на МГУ ...

А в БГ като се знае качеството на стоманата и заварките ... хаха ... са решили да не строят повече от 8-9 етажа ... ами тяхна си работа ... аз съм бил и 24 етажна панелка ... пък нека такива няма по света ...

Просто в Русия това е масова технология ... нямаш си представа колко П-44 има избълвано ... за тези апартаменти се продават типови мебели, дограми и т.н. и си има конкретна технология за поддържане/запълване/изолиране на шевовете/фугите, която се използва масово и редовно под натиск на местните власти ...

Айде сега си задай въпроса ... кое е по-добре ... да живееш в 24-етажна панелка на място където няма земетресения и фугите са запълнени ... или в 8 етажна панелка, на която фугите не се поддържат на място където има земетресения ...

8)

Коментар

• Афтър, в Русия може да си правят, каквото си искат Сигурно е възможна, но доклко е устойчива като носимост, не зная

В БГ сградите над 8 етажа са с лята носеща железобенотнна конструкция и различни ограждащи - панели или тухли. Има 12-14-етажни сгради в БГ с "карета", които са от фасадни панели, и това не им пречи да са с лят на място скелет.

А в Иван Вазов има 3 панели сгради - 6, 7 и 8 етажа (доколкото помня). Има и 3-4 ЕПК, и останалите са тухлени.

Коментар

Working...
                                X