Първоначално изпратено от Joan
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бъдещето на панелите ?
Collapse
X
-
[quote="zarco"][quote="AfterDark"]...
... но - "монолитно строителство" - коя от изброените характеристики би трябвало да включва?... Та: може ли някой, който използва терминът "монолитен" да ми обясни, какви са характерните особености в изпълнението на такава строителна конструкция?
Поздрави на всички знаещи!
Не съм специалист, но ми се струва, че относително добре са дадени нещата в данъчната декларация - ако някой е попълвал скоро, знае. мисля, че под монолитно се разбира "масивно с носещи железобетонен скелет, колони, плочи и стени /носещи от една тухла, другите половин, или каквото дойде/, т.е. нещо, което се изпълнява като една обикновена двуетажна къща.
Да ме извинят специалистите ако бъркам и съм написал някоя глупост:-)И това ще мине ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDarkВиждал съм как е строено и фасадните панели не са носещи, носещи са вътрешните, проблемът идва от температурните разлики и шевовете ...
8)
Коментар
-
Абе това ли измисли сега строителната мафия - да внушава на хората, че панелките им ще паднат сами след година-две. И трябва да им купуват настроените жилища. Айде стига моля. Конструктивни проблеми със сигурността на панелките няма. Питайте някой архитект кое е по-здраво. Да не говорим за масата нови сгради с външни стени от YTONG, на които ни се дивят всички. Още виждам тук там да се строят такива. Направо е чудо, че няма паднали още.
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarcoИ друго ми прави впечатление в терминологията, която използват тук пишещите... Миии, аз такава характеристика на сграда - "монолитна" - не съм срещал. Има: масивни, полумасивни, паянтови, с 1-, 2-, 3-...носещи стени, с дървен гредоред и железобетонни плочи....
... но - "монолитно строителство" - коя от изброените характеристики би трябвало да включва?... Та: може ли някой, който използва терминът "монолитен" да ми обясни, какви са характерните особености в изпълнението на такава строителна конструкция?
1) Има значително многообразие в съвременните строителни технологии. Ние в БГ сме свикнали да ги категоризираме грубо като тухла, ЕПК и панел (говоря за градовете), като тухлата може да е и гредоред. От там обаче, могат да се изведат доста подварианти
2) не съм чувала някъде да има инвентаризация на всички сгради в София по видове и подвидове (говоря за професионално направена) - дори и да е имало, най-вероятно е изчезнала по време на прехода
3) Панели над 8 (рядко 9) етажа нямаме и основно поради тогавашните норми на проектиране.
4) това "монолит" е изобретение на брокерите на НИ, според мен - и доколкото го разбирам, е всичко, което е с лята носеща конструкция от железобетонНе съм убедена, обаче, в това
5) напоследък има сериозна медийна кампания срещу панелите.
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от JoanПървоначално изпратено от AfterDarkДолу има една снимка, под която има 2 неверни твърдения насочени към мен, аз като сгреших нещо за ЕПКто си признах, признайте си и вие да не изровя някой панел в БГ над 9 етажа ...
8)Трябва да си стоял и гледал, докато са го строили и да си сигурен, че фасадните панели са и носещи.
Ако в Русия строят по тази технология сгради над 9 етажа, е твърде вероятно да е свързано с други противоземетръсни норми. Не зная и не ме интересува.
Това, което казвам, е на база информация от стари инженери за тогавашните норми - като обяснение за това защо сградите над 8-9 етажа са се строили с лята носеща конструкция - възможно е да е свързано с по-големия риск от земетресения у нас. Както виждам, има и други, които споделят това мое мнение. Нямам какво да признавам, защото и моите лични наблюдения съвпадат с тази информация, получена от други.
П.П. А снимката мислех, че е от БГ - и съвсем спокойно може да е ЕПК. Само по "каретата" няма как да я познаем.
8)
Зарко,
Цитатът, който си дал е за това, че се слага слой бетон на хоризонталната връзка между панелите и нищо повече ...
8)
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDark...
Панели наружных и внутренних стен следует устанавливать на слой цементного раствора марки не менее 150, укладываемого под панель непосредственно перед ее установкой, толщина слоя раствора – 20 мм. Качество применяемого раствора и тщательность его укладки подлежат систематическому контролю с целью обеспечения требуемой плотности, непродуваемости и водонепроницаемости горизонтального стыка панелей наружных стен и равномерного опирания внутренних несущих стеновых панелей.
Ми, то си го пише, пък вие не обръщате внимание на същността...
Горе е обяснението! Т.е. - това - т. нар. в Русия - "крупнопанельное..." - НЕ Е НИЩО ДРУГО ОТ ЕДНА КОМПИЛАЦИЯ МЕЖДУ МАСИВНО СТРОИТЕЛСТВО И ПАКЕТО-ПОВДИГАЩИ ПЛОЧИ - разбира се - с особеностите на тяхната терминология. Значи - това не е панелно строителство, въпреки, че ни е най-лесно да преведем буквално терминът "крупнопанельное..." ... Ех, тия преводачи! Защо не се включват точно, когато са ни необходими...
И друго ми прави впечатление в терминологията, която използват тук пишещите... Миии, аз такава характеристика на сграда - "монолитна" - не съм срещал. Има: масивни, полумасивни, паянтови, с 1-, 2-, 3-...носещи стени, с дървен гредоред и железобетонни плочи....
... и също - тук НОСЕЩИТЕ СТЕНИ (на нашите панели) са видоизменени в НОСЕЩИ КУТИЙКИ (помещения - така пише в технологията), навяро фасадните панели са част от довършителните работи (които са видими и дават началната информация за вида на строителството)..."Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от AfterDarkДолу има една снимка, под която има 2 неверни твърдения насочени към мен, аз като сгреших нещо за ЕПКто си признах, признайте си и вие да не изровя някой панел в БГ над 9 етажа ...
8)Трябва да си стоял и гледал, докато са го строили и да си сигурен, че фасадните панели са и носещи.
Ако в Русия строят по тази технология сгради над 9 етажа, е твърде вероятно да е свързано с други противоземетръсни норми. Не зная и не ме интересува.
Това, което казвам, е на база информация от стари инженери за тогавашните норми - като обяснение за това защо сградите над 8-9 етажа са се строили с лята носеща конструкция - възможно е да е свързано с по-големия риск от земетресения у нас. Както виждам, има и други, които споделят това мое мнение. Нямам какво да признавам, защото и моите лични наблюдения съвпадат с тази информация, получена от други.
П.П. А снимката мислех, че е от БГ - и съвсем спокойно може да е ЕПК. Само по "каретата" няма как да я познаем.
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от JoanAfter,
Има норми при проектирането, за които в БГ зная, че не допускат строежи на високи сгради със сглобяема носеща конструкция. Това, което зная, е от стари строителни инженери, и то е това, което написах. Само по "каретата" по калкана не може да се определи дали е сглобяема или лята носещата конструкция.
А какво е положението в Русия, не зная, и честно казано, слабо ме интересува. Идея си нямам на какви норми отговарят или са отговаряли тези сгради.
8)
Коментар
-
After,
Има норми при проектирането, за които в БГ зная, че не допускат строежи на високи сгради със сглобяема носеща конструкция. Това, което зная, е от стари строителни инженери, и то е това, което написах. Само по "каретата" по калкана не може да се определи дали е сглобяема или лята носещата конструкция.
А какво е положението в Русия, не зная, и честно казано, слабо ме интересува. Идея си нямам на какви норми отговарят или са отговаряли тези сгради.
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от AfterDarkпанелка на място където няма земетресения и фугите са запълнени ... или в етажна панелка, на която фугите не се поддържат на място където има земетресения ...
А като няма конденз и влага рискът от корозия рязко намалява ...
http://www.promalpservice.ru/germ.html
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от AfterDarkпанелка на място където няма земетресения и фугите са запълнени ... или в етажна панелка, на която фугите не се поддържат на място където има земетресения ...
Коментар
-
AfterDark
А сега вече стана в Русия могат, а в БГ не ...
Ами когато си отговориш на въпроса защо в БГ не могат ще станеш скептична по отношение на панелките ...
Навремето като са правили московските сталински небостъргачи е възникнал въпроса ... от стоманобетон ли да се правят или от стоманена конструкция със стъкло като в САЩ ... никой не е бил сигурен в качестовото на великата съветска стомана и за това са си минали на познатия за тях стоманобетон ... там между другото на някои места в някои сгради също има използвани панели, например покрива на корпус Г3 на МГУ ...
А в БГ като се знае качеството на стоманата и заварките ... хаха ... са решили да не строят повече от 8-9 етажа ... ами тяхна си работа ... аз съм бил и 24 етажна панелка ... пък нека такива няма по света ...
Просто в Русия това е масова технология ... нямаш си представа колко П-44 има избълвано ... за тези апартаменти се продават типови мебели, дограми и т.н. и си има конкретна технология за поддържане/запълване/изолиране на шевовете/фугите, която се използва масово и редовно под натиск на местните власти ...
Айде сега си задай въпроса ... кое е по-добре ... да живееш в 24-етажна панелка на място където няма земетресения и фугите са запълнени ... или в 8 етажна панелка, на която фугите не се поддържат на място където има земетресения ...
8)
Коментар
-
Афтър, в Русия може да си правят, каквото си искатСигурно е възможна, но доклко е устойчива като носимост, не зная
В БГ сградите над 8 етажа са с лята носеща железобенотнна конструкция и различни ограждащи - панели или тухли. Има 12-14-етажни сгради в БГ с "карета", които са от фасадни панели, и това не им пречи да са с лят на място скелет.
А в Иван Вазов има 3 панели сгради - 6, 7 и 8 етажа (доколкото помня). Има и 3-4 ЕПК, и останалите са тухлени.
Коментар
Коментар