IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Joan
    Julius, сега разбра ли, че в София над 300 000 не са панелките, ами всички сгради с ограждаща железобетонна конструкция, независимо от типа носене
    Oще преди да постна цитата с данните, Джоан!

Позабавлявах се и ти дадох малко "въздух", че беше на път да загубиш спора...

Но не си въобразявай, че панелките в София са 74 000... много повече са!

Коментар

• Първоначално изпратено от Вълчо-34
      Първоначално изпратено от zarco
      Първоначално изпратено от Вълчо-34
      Зарко, панелите са масивно строителство, както и другите три основни типа, които се коментират. Полумасивното, доколкото съм чувал, е само тухлено, гредоред и др. подобни. Паянтово са едноетажни сглобяеми или измазани с глиноподобни смеси и подобни...

...бе, ти откъде тръгна, какво щеше да доказваш, пък нещо забрави за термина "монолитен" - дето казваше, че дефинирал нещо си..., хайде, здраве да е - друг път ще ни обясниш!
      Съжалявам, ако съм неясен: масивното /в България/ е: монолитно, ЕПК, ППП и панелно. Естествено има нюанси на ЕПК, както и това, че наистина едно време се казваше "едропанелно" строителство на това, което сега е панелно. Дали е имало "дребнопанелно" и кое е то, не се наемам да твърдя. Имам съмнение, четака могат да се нарекат някои блокове в Западен парк и Илинден, защото фугите са по-нагъсто от една стена на стая, т.е. сега една стая в 90 % от случаите се изготвя от 6 панела, а там са повече.
      Ако не съм ясн, прощавай. :-)
      ППП пакетното повдигане на плочи ли е? Наскоро ходих в една такава сграда докато я санираха, много интересна техника е било това навремето...
      "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
        Зарко, панелите са масивно строителство, както и другите три основни типа, които се коментират. Полумасивното, доколкото съм чувал, е само тухлено, гредоред и др. подобни. Паянтово са едноетажни сглобяеми или измазани с глиноподобни смеси и подобни...

...бе, ти откъде тръгна, какво щеше да доказваш, пък нещо забрави за термина "монолитен" - дето казваше, че дефинирал нещо си..., хайде, здраве да е - друг път ще ни обясниш!
        Съжалявам, ако съм неясен: масивното /в България/ е: монолитно, ЕПК, ППП и панелно. Естествено има нюанси на ЕПК, както и това, че наистина едно време се казваше "едропанелно" строителство на това, което сега е панелно. Дали е имало "дребнопанелно" и кое е то, не се наемам да твърдя. Имам съмнение, четака могат да се нарекат някои блокове в Западен парк и Илинден, защото фугите са по-нагъсто от една стена на стая, т.е. сега една стая в 90 % от случаите се изготвя от 6 панела, а там са повече.
        Ако не съм ясн, прощавай. :-)
        И това ще мине ...

Коментар

• Афтър, дори и да не ползвам професионална терминология, това не прави тезата ми за етажността по-малко вярна. Виждам, че дори и ти си я приел за вярна а причините за това са друг въпрос. И са доста спорни, така или иначе.

А не видях да си ми предложил друг по-професионален термин за измерването на устойчивостта на дадена сграда под натиска на собствената й тежест или при въшни въздействия като земетръс, например.

Това, че не познаваш строителството е БГ още не е причина да се заяждаш с тези, които знаят повече от теб по въпроса.

П.П. Панелите в София са в голямата си част изпробвани при земетръс. Разбира се, има земетърс и земетърс. Но все пак това, че не са ги строили над 9 етажа, май е било умна идея

П.П.П. Нали не смяташ, че ги строят само за да издържат собствената си тежест - и аз не се стърпях Не съм строителен инженер и не зная как се смята носимост (извинения за непрофесионалния термин ) на сграда, това, което зная, е, че панелки над 9 етажа не са отговаряли на нормите за носимост (пак извинения ) по времето, когато са проектирани и строени. И затова ги няма в София.

А терминът е "носеща способност на конструкцията" - ако не ти допада "носимост" (което е по-кратко и за мен достатъчно ясно) - вече ще ползвам този термин ))

Коментар

• Джоан,

Пиша ти за последно по тази тема ...

Защо точно са решавали тогава така не е чак толкова голяма загадка ... не е защото сградата "няма носимост" ... поразпитай повече и намери неофициалната версия, която е по-истинската ... самият факт, че технологията е соц, а в други соц-държави "има носимост" е доста показателен ...

Комбинацията от земетръсна зона, виетнамски заварчик (или Пешо-пияницата от Елин Пелин) и "качествена" соц-стомана и соц-бетон съвсем логично води към някои въпроси и някои отговори ...

Аз продължавам да чакам някой да ми напише нещо съществено по въпроса, защо трябва да смятам, че заварките и корозията не са божа работа и да разчитам на соц-контрола-на-качеството и великолепната поддръжка на фугите ...

Защото ако има наистина съществен въпрос long term ... то той е точно този ...

Врътките локация, етаж, съсед, дрън-дрън важат за всяка сграда, а горното е конструктивна особеност и аз не мога да схвана, защо не трябва да се притеснявам може би защото съм тъп ...

От социална гледна точка, това което наблюдавам е, че по-читавите хора си продават панелките и се местят или в ново или в къща или зад граница, т.е. смятам, че перспективата им е на гета, но не съм врачка, че да го твърдя със сигурност ...

Иначе "носимост" е много яко ...

Лека вечер ...

8)

П.П. Най-старите 5-етажни и 9-етажни панелни соц-сгради в Москва се подготвят за отчуждаване-бутане-обезщетение на собствениците на друго място, а са на 40-50г. ... така че помислете по въпроса ... там ситуацията е друга, защото няма място в града ... но все пак имайте едно наум ...

П.П.П. Под натиска на собствената си тежест изържат до 24-етажа от това, което съм виждал ... а терминът земетръсна усточивост е всеизвестен ... за съжаление при панелките теоретичния модел/изчисления могат да имат сериозни различия с това, което ще се случи на практика ... това е за последно от мен, защото горе пак ме заяде и не мога да се сдържа ...

Коментар

"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Афтър,

Това, което говоря, по подразбиране се отнася за София и за другите големи градове. За нашите норми имам информация и за нашите технологии - не позволява носимост по нашите строителни нормативи. Както във всяко нещо, този показател се мери срешу някакъв бенчмарк, или репер. Друг е въпросът за пригодността на норматива при евентуален земетърс - тоест, как ще се държи строежът дори и при завишени норми, е доста неопределено - зависи от параметрите и на земетръса. Доколкото зная, едно с едно няма еднакви земетресения - а нормните винаги са на база вече случили се земетресения - тоест, винаги природата може да ни изненада.

Може в Зимбабве да са построили гредоред със сламени стени на 10 етажа - ми ок. Мислех, че се подразбира, защото тук става въпрос за панелки в София и в БГ - това е темата. И дори за нашите технологии се съмнявам, че имам изчерпателна информация. Но едно от нещата, които съм потвърдила от няколко места е това - за етажността на нашите панелки.

Ако проблмът ти е в това, че не познавам технологиите в Русия или в Япония - извинявай, не ги познавам Извинявам се, че не ги познавам, но и не говоря за тях.

П.П. И болднатото е извадено от контекста, защото е отговор на Боби за 20 етажни панелки в Красно село и някъде срещу Кауфланд - тоест, по подразбиране е за София. Трябва ли да уточнявам, че имам предвид София, когато отговарям на Боби, който коментира София?

Коментар

Джоан, аз също съм ЧУВАЛ, че в Москва и др. тамошни градове има по-високи. Но там - може би заради по-нискорисковата противоземетръсна оценка... Предполагам. Балканският полуостров е доста по-нова структура - това от разните филми.
                  Аз ли не мога да пиша, вие ли не можете да четете - чувал си за Москва, а аз питах за София....

И по-долу точно това написах - вероятно в Русия имат други противоземетръсни норми.
                  ОК! София я изяснихте, 9 и толкова, права си! Аз също говорех първоначално само за България.
                  И това ще мине ...

Коментар

• Зарко, панелите са масивно строителство, както и другите три основни типа, които се коментират. Полумасивното, доколкото съм чувал, е само тухлено, гредоред и др. подобни. Паянтово са едноетажни сглобяеми или измазани с глиноподобни смеси и подобни.
                    Иначе за темата бих се присъединил към мнението, че срещу панелите има много да се лобира, защото настоящия момент е началото на връщането към вековния начин на живот - всеки отделно. Просто дали си в панел, или суперлукс нов блок разликата, според мен, не е голяма. Както казва Афтър - локация, етаж, гледка, съседи. Истината, според мен, е в самостоятелната къща.
                    И това ще мине ...

Коментар

Първоначално изпратено от AfterDark
                      Първоначално изпратено от Joan
                      Виждал съм как е строено и фасадните панели не са носещи, носещи са вътрешните, проблемът идва от температурните разлики и шевовете ...

8)
                      Къде си го виждал в София това и кога? Строена над 9 етажна сглобяема носеща конструкция с носещи само вътрешни панели? И как позна отвънка кои точно панели са носещи?
                      Серията П-44 продалжава да се строи в Москва и в момента, ако искаш мога да те заведа там и да гледаме заедно, а ти ще поемеш разноските по пътуването ако съм прав ... а това, което съм виждал са едни кранове, едни панели и едни заварчици ... и после едни фуги ... които там ги поддържат ...

Проектът на П-44 и всичките му модификации е публично достъпен в интернет ... това, че вътрешните панели са железобетонни и носещи е описано и в линковете по-долу ... както вече писах живял съм в такъв блок и съм виждал как се строи ... бил съм и в 24-етажна панелка ... а това, че в БГ не се строят дори и 15-етажни е смущаващо, това означава, че БГ технологията не е достатъчно добра спрямо земетръсната зона и не са искали да рискуват ...

В София и да се строят панели последните 15г. това е по-скоро изключение, и не съм го видял ...

Спорът за мен е безмислен ... за мен наличието на заварки с неконтролирано качество на уязвимо място и зони рискови по-отношение на корозията (фуги/шевове) е минус ... другият минус възниква например ако искаш да си смениш ел. инсталацията ... отново повтарям, смятам, че ако искаш да си го оставиш на децата или да го държиш с десетилетия си струва да се замислиш в тази насока ...

И за последно да кажа ... не пиша за София, а по-принцип ... може и в БГ да има 10-етажен панел ... не знам и няма да го търся ... но това как неможело да се строи над 8-етажа панел е пълна глупост ... а като се замисля в София има и 9-етажни панели ... да не намерим и с повече ...

8)
                      Не казах, че не може, а че няма строени в София по приична неотговаряне на тогавашните норми за носене - и то казах, че има по изключение 9 етажни, но болшинството са до 8 етажа. 9-етажна панелка има и в Лозенец до РУМ Черни връх, например. И казах, че за Русия не споря, защото нямам информация за там. И предположих, че разликата в нормите може да е от различната сеизмичност.

А ти каза "да не ви изровя над 9-етажна панелка в София", на което аз те попитах как ще докажеш, че е панелка, ти каза "виждал съм как се строи" и тогава те попитах къде в София си виждал, пък то се оказа, че не било в София, ами било в Москва.... и порочният кръг се затвори

За можене - сигурно може и 10-етажен гредоред да вдигнеш - ама доколко ще е устойчив.....
                      Joan,

Много си упорита и не падаш по гръб, ама:

Попитай някоий строителен инженер да ти обясни, че 20 етажни панелки няма, защото типът строителство не позволява носимост над 8 етажа. Тези, дето си мислиш, че са панелки на 20 етажа, защото имат тези черти, са всъщност ЕПК (или ПК), а чертите са заради начина на поставяне на фасадните панели - те може да стъпват върху плочата, а може и да излизат извън нея. Терминът "панелен апаратмент" се отнася за носещата конструкция (заварени панели), а не за ограждащата, в някои ЕПК-та също има панели - фасадните. Има и такива, зидани от тухли
                      Болднатото по-случайност не е равностойно, на

Не казах, че не може, а че няма строени в София по приична неотговаряне на тогавашните норми за носене - и то казах, че има по изключение 9 етажни, но болшинството са до 8 етажа.
                      Първо не си споменала София, а второ "не позволя носимост", "норми за носимост" и "земетръсни норми" са 3 различни неща ...

Имаше и една снимчица дето после ме изкара, че аз съм те заблудил ...

Лека вечер ...

8)

Коментар

Джоан, аз също съм ЧУВАЛ, че в Москва и др. тамошни градове има по-високи. Но там - може би заради по-нискорисковата противоземетръсна оценка... Предполагам. Балканският полуостров е доста по-нова структура - това от разните филми.
                        Аз ли не мога да пиша, вие ли не можете да четете - чувал си за Москва, а аз питах за София....

И по-долу точно това написах - вероятно в Русия имат други противоземетръсни норми.

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
                          Първоначално изпратено от Joan
                          Виждал съм как е строено и фасадните панели не са носещи, носещи са вътрешните, проблемът идва от температурните разлики и шевовете ...

8)
                          Къде си го виждал в София това и кога? Строена над 9 етажна сглобяема носеща конструкция с носещи само вътрешни панели? И как позна отвънка кои точно панели са носещи?
                          Серията П-44 продалжава да се строи в Москва и в момента, ако искаш мога да те заведа там и да гледаме заедно, а ти ще поемеш разноските по пътуването ако съм прав ... а това, което съм виждал са едни кранове, едни панели и едни заварчици ... и после едни фуги ... които там ги поддържат ...

Проектът на П-44 и всичките му модификации е публично достъпен в интернет ... това, че вътрешните панели са железобетонни и носещи е описано и в линковете по-долу ... както вече писах живял съм в такъв блок и съм виждал как се строи ... бил съм и в 24-етажна панелка ... а това, че в БГ не се строят дори и 15-етажни е смущаващо, това означава, че БГ технологията не е достатъчно добра спрямо земетръсната зона и не са искали да рискуват ...

В София и да се строят панели последните 15г. това е по-скоро изключение, и не съм го видял ...

Спорът за мен е безмислен ... за мен наличието на заварки с неконтролирано качество на уязвимо място и зони рискови по-отношение на корозията (фуги/шевове) е минус ... другият минус възниква например ако искаш да си смениш ел. инсталацията ... отново повтарям, смятам, че ако искаш да си го оставиш на децата или да го държиш с десетилетия си струва да се замислиш в тази насока ...

И за последно да кажа ... не пиша за София, а по-принцип ... може и в БГ да има 10-етажен панел ... не знам и няма да го търся ... но това как неможело да се строи над 8-етажа панел е пълна глупост ... а като се замисля в София има и 9-етажни панели ... да не намерим и с повече ...

8)
                          Не казах, че не може, а че няма строени в София по приична неотговаряне на тогавашните норми за носене - и то казах, че има по изключение 9 етажни, но болшинството са до 8 етажа. 9-етажна панелка има и в Лозенец до РУМ Черни връх, например. И казах, че за Русия не споря, защото нямам информация за там. И предположих, че разликата в нормите може да е от различната сеизмичност.

А ти каза "да не ви изровя над 9-етажна панелка в София", на което аз те попитах как ще докажеш, че е панелка, ти каза "виждал съм как се строи" и тогава те попитах къде в София си виждал, пък то се оказа, че не било в София, ами било в Москва.... и порочният кръг се затвори

За можене - сигурно може и 10-етажен гредоред да вдигнеш - ама доколко ще е устойчив.....

Коментар

• зарко,

Аз като пиша за монолитно си имам предвид стандартното за цяла европа жилищно строителство - скелет от стоманобетон и после тухлени стени, за мен то се е доказало във времето ... това че имаше един период в БГ когато се строяха пълни боклуци дори и по тази технология е друг въпрос ... много хора също използват по този начин въпросният термин ... може в УАСГ да се нарича по друг начин, но аз поне така го разбирам ...

Мен лично ме притеснява качеството на заварките и корозията при панелните сгради, ако нещо не съм прав в притесненията си те моля да дадеш допълнително инфо и мнение, а да не оставяш въпроса във въздуха ...

8)

Коментар

• [quote="Вълчо-34"][quote="zarco"]
                              ...

... но - "монолитно строителство" - коя от изброените характеристики би трябвало да включва?... Та: може ли някой, който използва терминът "монолитен" да ми обясни, какви са характерните особености в изпълнението на такава строителна конструкция?

Поздрави на всички знаещи!

Не съм специалист, но ми се струва, че относително добре са дадени нещата в данъчната декларация - ако някой е попълвал скоро, знае. мисля, че под монолитно се разбира "масивно с носещи железобетонен скелет, колони, плочи и стени /носещи от една тухла, другите половин, или каквото дойде/, т.е. нещо, което се изпълнява като една обикновена двуетажна къща.
                              Да ме извинят специалистите ако бъркам и съм написал някоя глупост:-)

Извини ме, но не разбрах обяснението ти за монолитно изпълнение, като използваш термина "масивно". Панелното - е ли монолитно, или е само масивно, или - нито едното, нито - другото, според теб?
                              "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

8)
                                Серията П-44 продължава да се строи в Москва и в момента, ако искаш мога да те заведа там и да гледаме заедно, а ти ще поемеш разноските по пътуването ако съм прав ... а това, което съм виждал са едни кранове, едни панели и едни заварчици ... и после едни фуги ... които там ги поддържат ...

8)

Коментар

Working...
                                X